Paula, miałam ziemię w skrzyniach przygotowaną przez eM., tak że wiele się nie napracowałam Powtykać cebulki to był moment Przy okazji zauważyłam, że wychodzą powoli kiełki czosnków, które sadziłam jesienią. Fajnie, może będę miała własny czosnek, a nie chiński
A "infrastruktura" zostanie zamontowana w końcu w naszym ogrodzie, bo "sąsiedzi" [znaczy mój brat] jeszcze nie wystartowali z ogrodem I chyba jeszcze kupimy ten karmnik, co Ty masz, bo strasznie mi się podobał!
Ewelina, TY to działasz Kobieto Widziałam nowiny najnowsze, jeszcze raz serdeczne gratulacje
A co do moich wysiewów, to posiałam tak wcześnie tylko dlatego, że mamy takie pokrywy na skrzynie (może pamiętasz, pokazywałam ubiegłej wiosny). Po wsadzeniu/posianiu skrzynia została nakryta, myślę więc, że roślinki mają ciepło i wilgotno. Powinny rosnąć
Ananasku, było nam przemiło Was gościć, super fajnych masz Chłopaków
Właśnie mówiliśmy w domu, że przyjechaliście do nas chyba w najsłabszym dla ogrodu czasie - ani wiosennej świeżej zieleni, ani słonecznego lata z kwiatami, ani śnieżnej zimy. Wszystko szare, bure i ponure. Suche po zimie. Ale wierzę, że właśnie w czerwcu się spotkamy w lepszej scenerii.
Bardzo dziękujemy za przemiłe słowa i do zobaczenia
Kup, kup mój już stoi między hortensjami i każdy kto nas odwiedza podziwia . Mężowi tak się spodobał,że myśli o budzie góralskiej dla naszej psiny, widziałam,że ten Pan też takie rzeczy robi.
A ja dziś trochę powyglądałam przez okno, trochę poczytałam Ogrodowisko, pooglądałam obrazki i efekt tego jest taki, że mi przyszedł do głowy kolejny plan - nasadzenie szpalerowo-żywopłotowe przy ostatnim niezagospodarowanym fragmencie płotu od strony południowej - ok. 30 szt hortensji strong anabell
Bożenka z Hortensjady pisała, że jeśliby je odpowiednio napoić, to słońce im nie straszne. W grupie powinny wyglądać nieźle. Nie są wysokie więc nie będą zasłaniać krajobrazu, ale i tak zatrzymają wzrok. Będą blisko siatki więc się oprą, można będzie je też łatwo usztywnić, przeciągając drut lub sznurek przez siatkę. Miałyby wypełnić całą widoczną na zdjęciu przestrzeń od serbów z lewej strony, aż po kompostownik.
Taki oto planik niedzielny ... a jak wyjdzie - zobaczymy
Dzięki Joluś Ja jestem zachwycona Twoim ogrodem o tej porze roku! Aż się boję pomyśleć jak musi być pięknie u Ciebie właśnie w lecie - w realu! Fotografie są śliczne ale spotkanie na żywo z ogrodem to co innego!
Pomysł z hortensjami na końcu ogrodu - świetny!
A na skarpie śmiało możesz dosadzić cyprysiki Ja będę sadzić np : cyprysik groszkowy filifera aurea nana, właśnie między irgą.
(jak mówiłaś do mnie o cyprysikach....w głowie miałam jakąś inną roślinę, dlatego przez pomyłkę Ci go odmówiłam).