Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:39, 11 kwi 2019

Do góry
moja walka tu, do usunięcia spartyna grzebieniasta, piękna ale inwazyjna, wykończyła mi róże Leoś i niszczy wszystko wkoło, pigwowiec też odrasta, usunięty jaśminowiec też....uff, muszę to jakoś pokonać!!

Mariken
Paradise czyli mój kawałek raju 07:38, 11 kwi 2019

Do góry
Agania dzięki, chociaż mógłby być bardziej pomocny Pies to by przekopał, tylko jak już kopać to wszystko

Kindzia tak, haha. Podziwiam 2 ogrody za jednym razem U Patrycji jestem często bo to ona mi doradza. Chociaż najczęściej jest to wykład dlaczego nie mogę tego posadzić tak jak ja chcę

A co do Bylinowego Raju, właśnie wczoraj byliśmy z Patrycją. Trochę szybko jak na byliny ale wczoraj było tak chłodno że nie miałem ochoty siedzieć na tym wietrze w ogródku.
Śliczna magnolia tam kwitnie, piesek też jest śliczny

Chyba dobrze że pojechaliśmy tak wcześniej, magnolia już przekwita i nie byłoby nic za tydzień czy dwa

Zapomniałem zrobić zdjęcia u mnie, jest jedno z nowo kupionymi roślinami i tymi wykopanymi z przyszłej francuskiej rabaty.

Własnie w tym miejscu ma być ta rabata cebulowo hortensjowa z poprzedniego rysunku, nikt nic nie napisał więc po cichutku liczę na to że takie nasadzenie to dobry pomysł

Dziękuje wszystkim za wizytę i odpowiedzi
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:33, 11 kwi 2019

Do góry

judaszowiec

owocowe u sąsiada, zbieram plony ja
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:26, 11 kwi 2019

Do góry

psy deptają żagwiny

trybula leśna od Danusi, przezimowała i chyba zbiera się do kwitnienia
fajne ma liście, niebawem bardziej bordowe

Ukojenie 07:21, 11 kwi 2019

Do góry
zoja napisał(a)

To one:

Na All... Kupilam.

Teraz bedziesz wysiewac juz na podworku
dziękuję ci! Wpisuję sobie do zakupów na jesieni. Słodkie są.
Przerwa na kawę... 07:16, 11 kwi 2019

Do góry
Wczoraj w ramach relaksu pojechałam na rekonesans do ogrodniczego z zamiarem zakupienia czegoś na pniu. Zmarzła mi laurowiśnia z balkonu już druga, rok po roku z rzędu i nie będę jej już kupować. To nie na mój klimat roślina. W związku z powyższym i chęcią wymiany w 2 miejscach tego typu roślinek (bo u mnie już tylko pion pozostał lub wymiany) zanabyłam 2 kaliny - Roseum i Kilimandjaro. Z tej drugiej wersję pienną sama zrobiłam. Sadzonka była taka, że dało się odciąć 1 pęd z korzeniami i uformować. Roseum od razu taka na pniu była więc nic nie trzeba było robić.
Tak wyglądają moje kalinki na pniu.

A taka sztuka Kilimandjaro została mi bez pomysłu na zagospodarowanie

Znów dziś zimno...ale tulipanom to nie szkodzi. Tu na tej okrągłej rabacie będzie wymienione drzewko. Z tego co pamiętam jest to jabłonka ozdobna Burgundy. Problemem jest, że jest cała ciemna - ciemne listki i ciemne kwiaty. Drzewa nie widać a sam patyk podtrzymujący. Nie rośnie też tak, jakbym chciała. Za wysoka. Docelowo znacznie za duża, korona ciężka do uformowania. 2 lata się z nią męczę i to nie jest to co mi się tu podoba. A na tę rabatę patrzę z kuchni co rano pijąc kawę. Musi być elegancko. Przesadzę więc Burgundy za płot jako tło. Szczerze to tęsknię za jasną wierzbą Hakuro a właściwie za jej kolorem. Rozjaśniała tą rabatę po prostu. A więc po trudach i bojach w wyborze postanowiłam, że w miejsce ciemnej Burgundy pójdzie jedna z kalin. Która to jeszcze nie wiem. Poczekam do kwitnienia
Ukojenie 06:54, 11 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Zojka pamiętasz może odmianę tych tulipanów? Bardzo ładne są

U ciebie już tyle wysiewów a ja w lesie

To one:

Na All... Kupilam.

Teraz bedziesz wysiewac juz na podworku
Ogród tkany marzeniami 06:52, 11 kwi 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
A tu coś schowałam

Ogrodowe?
Pamiętajcie o ogrodach 05:46, 11 kwi 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Też wielkich drzew u ciebie, nie wkurza cię to sprzątanie igieł, bo mnie bardzo ale teraz zgrabiam i na rabaty daję, jako ściółkę przed suszą. U mnie Palibin w podobnym stadium, a on kwitnie końcem maja, psikusy pogodowe
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:48, 10 kwi 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu miła, masz może gdzieś w swoich zasobach zdjęcie swoich ostrokrzewów? Chętnie przyjrzałabym się im z bliska
A Twoje przepisy krochmalowo - tymolowe, jeśli nie masz nic na przeciw, skopiuję do siebie, dobrze?

One nie moje. Mazan je wymyślił. Polinka zaczęła stosować, a za nią reszta, w tym ja.
Kiedyś, któras z ogrodniczek pracująca w urzędzie statystycznym przeczytała na forum o miksturze na bazie nadmanganianu potasu zapobiegającej uwiądowi powojników. Ucieszyła się, że znalazła rozwiązanie firmowej zagadki. Oni w tym urzędzie zachodzili w głowę, skąd w marcu taki olbrzymi skok w sprzedaży nadmanganianu. Z tym tymolem i propionianem pewnie też będą mieli zagwozdkę.
Rzadko im robię zdjęcia, ale postaram się o coś wyraźniejszego niż to niżej. Rosną pod oknami na froncie, po przeciwnej niż rododendrony stronie ganku. W plecach mają płożące trzmieliny, obok hortensje i rozplenice. Między nimi (bo są dwa) niefortunnie rośnie tuja aurea nana i trochę je zasłania. Rozmyślam, czy już się pozbyć tej tui ( ale ostrokrzewy jeszcze nie gotowe )

ostrokrzew na podokiennej
Za hortensja trochę go widać

Po drugiej stronie tujki jest drugi. Chyba ciachnę tę tujkę od góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:38, 10 kwi 2019

Do góry
Ścinki spalone

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:35, 10 kwi 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:30, 10 kwi 2019

Do góry
i po

tyle zdjęte

brzeziniak
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:27, 10 kwi 2019

Do góry

z tej perspektywy kretów nie widać

Przed

w trakcie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:23, 10 kwi 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:21, 10 kwi 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:19, 10 kwi 2019

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:18, 10 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Haniu wyczytałam, że masz kalinę Roseum - jak ona się przebarwia na jesieni? Ma owoce? Jakbyś miała zdjęcia z różnych pór roku byłabym bardzo wdzięczna. Szukałam na forum ale nie wszystkie zdjęcia są podpisane więc ciężko...

Roseum nie produkuje owoców (w kwiatach nie ma słupków i pręcików). Kwitnie spektakularnie i obficie. Na początku miałam na niej problem z mszycami, ale od kiedy opryskuje kaliny promanalem, a później PW to już się nie zdarza. Liście podobne do zwykłej kaliny koralowej.

maj

Katalpa jest wyznacznikiem, gdzie jej szukać na zdjęciach

od czerwca do jesieni- rośnie jako neutralne zielone tło pod płotem, na zdjęciu za wiązem (jest fragmentem nieformowanego żywopłotu)

na jesiennych zdjęciach trudno mi wskazać ją konkretnie. Na pewno się przebarwia, a nie zasycha, ale nie są to tak intensywne barwy jak w kalinach japońskich, klonach czy perukowcu. Takie ciepłe odcienie.
Na tym zdjęciu jest gdzies po lewej

To dość duży krzew. Swojej nie tnę. Gdyby jej ograniczać wzrost, ciecie trzeba by robić po kwitnieniu

a na tym po prawej
...uDany ogród 23:16, 10 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Danusiu ty już masz tam tak elegancko , tak pięknie.
Z przyjemością obejrzalam twoją wiosnę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:15, 10 kwi 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies