Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 13:15, 10 kwi 2019

Zrobiłam zdjęcia stolika z bliska i zapomniałam wstawić teraz chyba lepiej widać o co mi chodzi z tym zlaniem się z tłem
Anda 13:16, 10 kwi 2019

Ja dalej jestem za czarnym. Pasuje mi do klimatu Twojego ogrodu, ktory jest elegancki, klasyczny, ale na czasie. Tak go odbieram
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 13:34, 10 kwi 2019

Nie pamiętam dokładnie, co się miało zlewać, ale na tym zdjęciu zlewają mi się krzesła
sarenka 13:46, 10 kwi 2019

Ja to bym na szaro pomalowała, grafitowo
inka74 14:04, 10 kwi 2019

Asia - dokładnie krzesła się zlewają

Ewa - czarny byłby w kolorystyce lustra i płotków na powojniki. Więc ma to sens

Megi - lubię szary ale nic takiego nie mam w ogrodzie co by z szarym współgrało.
inka74 07:16, 11 kwi 2019

Wczoraj w ramach relaksu pojechałam na rekonesans do ogrodniczego z zamiarem zakupienia czegoś na pniu. Zmarzła mi laurowiśnia z balkonu już druga, rok po roku z rzędu i nie będę jej już kupować. To nie na mój klimat roślina. W związku z powyższym i chęcią wymiany w 2 miejscach tego typu roślinek (bo u mnie już tylko pion pozostał lub wymiany) zanabyłam 2 kaliny - Roseum i Kilimandjaro. Z tej drugiej wersję pienną sama zrobiłam. Sadzonka była taka, że dało się odciąć 1 pęd z korzeniami i uformować. Roseum od razu taka na pniu była więc nic nie trzeba było robić.
Tak wyglądają moje kalinki na pniu.

A taka sztuka Kilimandjaro została mi bez pomysłu na zagospodarowanie

Znów dziś zimno...ale tulipanom to nie szkodzi. Tu na tej okrągłej rabacie będzie wymienione drzewko. Z tego co pamiętam jest to jabłonka ozdobna Burgundy. Problemem jest, że jest cała ciemna - ciemne listki i ciemne kwiaty. Drzewa nie widać a sam patyk podtrzymujący. Nie rośnie też tak, jakbym chciała. Za wysoka. Docelowo znacznie za duża, korona ciężka do uformowania. 2 lata się z nią męczę i to nie jest to co mi się tu podoba. A na tę rabatę patrzę z kuchni co rano pijąc kawę. Musi być elegancko. Przesadzę więc Burgundy za płot jako tło. Szczerze to tęsknię za jasną wierzbą Hakuro a właściwie za jej kolorem. Rozjaśniała tą rabatę po prostu. A więc po trudach i bojach w wyborze postanowiłam, że w miejsce ciemnej Burgundy pójdzie jedna z kalin. Która to jeszcze nie wiem. Poczekam do kwitnienia
sarenka 07:32, 11 kwi 2019

U nas dziś -2 w nocy, a przed 7 było -,15.
Fajnie, że udało Ci się drzewka kupić, ja byłam w szkółce i nic nie kupiłam :/
makadamia 07:45, 11 kwi 2019

Zaklepuję kalinę!
jolanka 08:16, 11 kwi 2019

Do głowy by mi nie przyszło aby dzielić karpy kaliny
Jak Ci się to udało?
Pamiętaj, ze ona rośnie tak pagodowo. Kwitnie pięknie i to dwa razy w roku. Jest obsypana kwiatuszkami, od stop do głów
Moja rośnie pod lasem na tle cisów i lekko po skosie za ambrowcem. Jestem nią zauroczona
sarenka 08:29, 11 kwi 2019

jolanka napisał(a)
Do głowy by mi nie przyszło aby dzielić karpy kaliny
Jak Ci się to udało?
Pamiętaj, ze ona rośnie tak pagodowo. Kwitnie pięknie i to dwa razy w roku. Jest obsypana kwiatuszkami, od stop do głów
Moja rośnie pod lasem na tle cisów i lekko po skosie za ambrowcem. Jestem nią zauroczona
brzmi jak bajka muszę pooglądać jak wyglada to drzewko