Ten miskant jak zaczyna kwitnąć to jest różowy, ale bardzo szybko zmienia kolor na biały - w jednym i drugim ujęciu jest bardzo fajny, zresztą ja to już mało obiektywna jestem, bo lubię go o każdej porze roku.
Grabi nie trzymałam w ręku, na szczęście kosiarka z trawnika wszystko pozbierała, no ale wiadomo, że o tej porze roku porządek można mieć tylko na chwilę, znowu liści naleciało.
Dziękuję.
Miskanty to Kleine Fontane, sadziłam w ubiegłym roku w maju, miały dosłownie po dwa ździbełka, a takie wielkie wyrosły, może to zasługa kompostu, który dostały w dołki i podlewania gnojówką z pokrzyw kilka razy w sezonie.
Czy carex ICE DANCE kwitnie wysokim kwiatostanem? Raczej nie!
Więc co mi wyrosło (zupełnie bez jakiegokolwiek uzgodnienia ze mną) w kępie mojej ICE DANCE?
to coś ma taki wysoki, rozczochrany kwiatostan
i liście z białym paskiem w środku
Według mnie to jakiś miskant. Ale jaki?
I skąd się wziął w mojej ICE DANCE?
Ciekawe jak ja mam go wyplatać z kępy korzeni mojej turzycy? Wrastał się tam pewnie cały sezon...jak go utnę to przecież na wiosnę odbije...
O ambrowiec u Ciebie złapał czerwony rumieniec. Bo u innych to jakoś tak im się nie chce na czerwono przebarwiać.
U mnie też jeden miskant leży, berberysy łyse chociaż u innych poprzebarwiane, a i w ogóle to ta pogoda to do d..y jest.
Optymistycznie: już za trzy i bez mała pół miesiąca będzie marzec, a marzec to wiosnaaaaa
Buczki niesamowite. Szkoda, że u mnie tak mokro bo bym też nasadziła. Inne roślinki też w większości w jesiennych szatach.
A dlaczego borówka ostatni rok?
Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .
Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:
W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:
Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:
Mimo najszczerszej chęci nie wiem o które trawy Ci chodzi...
Tak, ogranicza dość skutecznie przełażenie chwastów. Poza tym moje nornice kompletnie zgłupiały i nie przełażą, przynajmniej na razie nie odkryły, że można się podkopać Dodatkowo z drugiej strony siatki wysypujemy skoszoną trawę, też ogranicza chwaściory. Tam mam lekki spad. Gdy intensywnie pada deszcz, powoli mi spływała ziemia. Teraz się trzyma
Kupiliśmy arkusze blachy falistej, ocynkowanej. M pociął na wys. 40 cm, zamalował tam gdzie cięte i wkopał te 30 cm, a 10 wystaje.
W jakimś składzie budowlanym kupował...
Wiem, wiem, że to nie krwawnik, tylko tak mi przypominają .
Co to za miskant z tyłu?
Mam na liscie zakupów na przyszły rok miskanta Graziella, albo jeszcze dwa podobne nazw teraz nie pamiętam ale tak samo wyglądają.
Ale ślicznie, czysto i przejrzyście. Jak nazywa się trawa czy miskant związany w trzech miejscach, po prostu zauroczyły mnie te snopki.
Mam też pytanie, na zdjęciu przy ogrodzeniu widzę jakiś patent, który ma za zadanie nie puszczać chwastów z sąsiedztwa, czy to blacha czy jakieś tworzywo i gdzie nabyłaś
Pięknie, Izabelko! Jak jest jeszcze na czym oko zawiesić o tej porze, to miód na serce! Jeżówka śliczny kolor, ciekawe czy w pełni lata tez będzie taka intensywnie wybarwiona?
Szycia nie zazdroszczę, ale efektownych pomysłów na torebeczki tak!
No i ta ściółka z miskantusa, to jest niezły patent! To ten miskant co za płotem u sąsiada rósł?
Acha, czyli nie ML. To jakiś inny będzie. Grunt że ma fajne miotełki i jako pierwszy kwitnie. Nie dzieliłam go jeszcze.
A Gracek przytarasowy dziś zabrał się Za kwitnienie. Rychło wczas i zobacz hortensję Twoją Red Baron- odratowana ale ma rozmiar mniejszy od rozchodników, tyle urosła w tym sezonie.
Zebrinusy zwykle kwitną, chociaż u mnie w tym roku też nie chciały...może przez dzielenie wiosną, bo są też niższe niż zwykle...
Ten Twój pierwszy miskant to nie jest ML. One nie są jeszcze takie brązowe. Dzisiaj wiązałam, zielenizny jeszcze i kwitną u nas bardzo rzadko. Kiedyś Irence się udało, ale tam inny klimat...