Ten miskant jak zaczyna kwitnąć to jest różowy, ale bardzo szybko zmienia kolor na biały - w jednym i drugim ujęciu jest bardzo fajny, zresztą ja to już mało obiektywna jestem, bo lubię go o każdej porze roku.
Grabi nie trzymałam w ręku, na szczęście kosiarka z trawnika wszystko pozbierała, no ale wiadomo, że o tej porze roku porządek można mieć tylko na chwilę, znowu liści naleciało.
Dziękuję.
Miskanty to Kleine Fontane, sadziłam w ubiegłym roku w maju, miały dosłownie po dwa ździbełka, a takie wielkie wyrosły, może to zasługa kompostu, który dostały w dołki i podlewania gnojówką z pokrzyw kilka razy w sezonie.
Czy carex ICE DANCE kwitnie wysokim kwiatostanem? Raczej nie!
Więc co mi wyrosło (zupełnie bez jakiegokolwiek uzgodnienia ze mną) w kępie mojej ICE DANCE?
to coś ma taki wysoki, rozczochrany kwiatostan
i liście z białym paskiem w środku
Według mnie to jakiś miskant. Ale jaki?
I skąd się wziął w mojej ICE DANCE?
Ciekawe jak ja mam go wyplatać z kępy korzeni mojej turzycy? Wrastał się tam pewnie cały sezon...jak go utnę to przecież na wiosnę odbije...
O ambrowiec u Ciebie złapał czerwony rumieniec. Bo u innych to jakoś tak im się nie chce na czerwono przebarwiać.
U mnie też jeden miskant leży, berberysy łyse chociaż u innych poprzebarwiane, a i w ogóle to ta pogoda to do d..y jest.
Optymistycznie: już za trzy i bez mała pół miesiąca będzie marzec, a marzec to wiosnaaaaa
Buczki niesamowite. Szkoda, że u mnie tak mokro bo bym też nasadziła. Inne roślinki też w większości w jesiennych szatach.
A dlaczego borówka ostatni rok?
Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .
Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:
W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:
Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:
Mimo najszczerszej chęci nie wiem o które trawy Ci chodzi...
Tak, ogranicza dość skutecznie przełażenie chwastów. Poza tym moje nornice kompletnie zgłupiały i nie przełażą, przynajmniej na razie nie odkryły, że można się podkopać Dodatkowo z drugiej strony siatki wysypujemy skoszoną trawę, też ogranicza chwaściory. Tam mam lekki spad. Gdy intensywnie pada deszcz, powoli mi spływała ziemia. Teraz się trzyma
Kupiliśmy arkusze blachy falistej, ocynkowanej. M pociął na wys. 40 cm, zamalował tam gdzie cięte i wkopał te 30 cm, a 10 wystaje.
W jakimś składzie budowlanym kupował...
Wiem, wiem, że to nie krwawnik, tylko tak mi przypominają .
Co to za miskant z tyłu?
Mam na liscie zakupów na przyszły rok miskanta Graziella, albo jeszcze dwa podobne nazw teraz nie pamiętam ale tak samo wyglądają.