Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Lawendowy zawrót głowy 14:13, 08 lis 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Joluś a co to za piękniusi miskant ale pięknie się wybarwił i te pióropusze no cudne a tak w ogóle to siedzę i wzdycham sobie do tych Twoich zdjęć piękny ogród dopracowany perfekcyjnie w każdym detalu buziam
Tu ma być ogród :) 13:07, 08 lis 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Kolorowo masz w listopadzie...słońce dołożyło uroku...bujne hortensje i kolorowe berberysy wyglądają odjazdowo, jaki gatunek miscanta masz na przedpłociu juz doczytałam..ach te jego białe wiechy cudne są?

Wszędzie na fotach kwitnie na różowo, wiec mnie to zmyliło?

Ten miskant jak zaczyna kwitnąć to jest różowy, ale bardzo szybko zmienia kolor na biały - w jednym i drugim ujęciu jest bardzo fajny, zresztą ja to już mało obiektywna jestem, bo lubię go o każdej porze roku.

Berberysy o tej porze roku są bardzo urokliwe.
Tu ma być ogród :) 12:43, 08 lis 2017

Do góry
Krakus napisał(a)
lato jeszcze u Ciebie...widac że grabiłaś bo listka nie uświadczysz i aż nieprzyzwoicie czysto na rabatach...nic sobie na wiosnę nie zostawiasz? ;P

przedpłocie jak każdy podziwiam...a przypomnisz co to za miskant ?

Grabi nie trzymałam w ręku, na szczęście kosiarka z trawnika wszystko pozbierała, no ale wiadomo, że o tej porze roku porządek można mieć tylko na chwilę, znowu liści naleciało.

Te miskanty to odmiana Kleine Fontane.
Tu ma być ogród :) 12:34, 08 lis 2017

Do góry
Anetka napisał(a)
Przepiękne trawy przed płotem. napisz jaki to miskant obok selserii i ile już ma.

Dziękuję.
Miskanty to Kleine Fontane, sadziłam w ubiegłym roku w maju, miały dosłownie po dwa ździbełka, a takie wielkie wyrosły, może to zasługa kompostu, który dostały w dołki i podlewania gnojówką z pokrzyw kilka razy w sezonie.

Tutaj fotki przedpłocia zaraz po obsadzeniu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=771

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=786
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:30, 08 lis 2017

Do góry
teraz uwaga miskant variegatus sadzony jesienią 15, nie dzielony, tempo wzrostu zabójcze i miskant gracillimus sadzony we wrześniu

molinia ED i miskant nn

konwalnik

hakonechloa

turzyca variegata

Szmaragdowy Zakątek 01:17, 08 lis 2017

Do góry
Czy carex ICE DANCE kwitnie wysokim kwiatostanem? Raczej nie!
Więc co mi wyrosło (zupełnie bez jakiegokolwiek uzgodnienia ze mną) w kępie mojej ICE DANCE?

to coś ma taki wysoki, rozczochrany kwiatostan

i liście z białym paskiem w środku

Według mnie to jakiś miskant. Ale jaki?
I skąd się wziął w mojej ICE DANCE?
Ciekawe jak ja mam go wyplatać z kępy korzeni mojej turzycy? Wrastał się tam pewnie cały sezon...jak go utnę to przecież na wiosnę odbije...
Ptasi gaj 00:06, 08 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Buczki niesamowite. Szkoda, że u mnie tak mokro bo bym też nasadziła. Inne roślinki też w większości w jesiennych szatach.
A dlaczego borówka ostatni rok?

Elu co to miskant?

Piekny miskant nie znam nazwy, wzrost ok metra a ponizej w czasie wyrastania wiech.

Pszczelarnia 21:08, 07 lis 2017

Do góry
kasia1 napisał(a)

Ewa, a co to za roślina ma takie piękne jasne pióropusze? Miskant chyba?

To miskant 'Malepartus' - ma wysoko wyniesione pióropusze.
Droga do spełnienia 10:58, 07 lis 2017

Do góry
O ambrowiec u Ciebie złapał czerwony rumieniec. Bo u innych to jakoś tak im się nie chce na czerwono przebarwiać.
U mnie też jeden miskant leży, berberysy łyse chociaż u innych poprzebarwiane, a i w ogóle to ta pogoda to do d..y jest.
Optymistycznie: już za trzy i bez mała pół miesiąca będzie marzec, a marzec to wiosnaaaaa
Ptasi gaj 01:16, 07 lis 2017

Do góry
Buczki niesamowite. Szkoda, że u mnie tak mokro bo bym też nasadziła. Inne roślinki też w większości w jesiennych szatach.
A dlaczego borówka ostatni rok?

Elu co to miskant?
Ogród, mydło i powidło. 22:32, 06 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

dziekuje
ja kupilam wlasnie jakiegos niby kwiecistego
zobaczymy co bedzie
Ogród, mydło i powidło. 22:29, 06 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
sliczne czerwienie
szkoda ze nie podpisujesz swoich pieknosci bo to same rarytasy przecież

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasya napisał(a)

a jaki to deren ? czy powinien miec pąki jesienią już ?

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Ogród z łezką II 19:06, 06 lis 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Ale ślicznie, czysto i przejrzyście. Jak nazywa się trawa czy miskant związany w trzech miejscach, po prostu zauroczyły mnie te snopki.
Mam też pytanie, na zdjęciu przy ogrodzeniu widzę jakiś patent, który ma za zadanie nie puszczać chwastów z sąsiedztwa, czy to blacha czy jakieś tworzywo i gdzie nabyłaś

Mimo najszczerszej chęci nie wiem o które trawy Ci chodzi...

Tak, ogranicza dość skutecznie przełażenie chwastów. Poza tym moje nornice kompletnie zgłupiały i nie przełażą, przynajmniej na razie nie odkryły, że można się podkopać Dodatkowo z drugiej strony siatki wysypujemy skoszoną trawę, też ogranicza chwaściory. Tam mam lekki spad. Gdy intensywnie pada deszcz, powoli mi spływała ziemia. Teraz się trzyma
Kupiliśmy arkusze blachy falistej, ocynkowanej. M pociął na wys. 40 cm, zamalował tam gdzie cięte i wkopał te 30 cm, a 10 wystaje.
W jakimś składzie budowlanym kupował...
Pszczelarnia 08:12, 06 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewa, a co to za roślina ma takie piękne jasne pióropusze? Miskant chyba?
Ogród z rzeźbą 20:03, 05 lis 2017

Do góry
Miskant Adagio zaczyna za mną chodzić...

Zana napisał(a)
Miskant Adagio z miotełkami

I niezniszczalne w tym roku Vintage Wine, ale chyba już się do końca nie rozwiną.

Kwiaty we włosach 19:59, 05 lis 2017

Do góry
Wiem, wiem, że to nie krwawnik, tylko tak mi przypominają .

Co to za miskant z tyłu?
Mam na liscie zakupów na przyszły rok miskanta Graziella, albo jeszcze dwa podobne nazw teraz nie pamiętam ale tak samo wyglądają.
Ogród z łezką II 18:47, 05 lis 2017

Do góry
Ale ślicznie, czysto i przejrzyście. Jak nazywa się trawa czy miskant związany w trzech miejscach, po prostu zauroczyły mnie te snopki.
Mam też pytanie, na zdjęciu przy ogrodzeniu widzę jakiś patent, który ma za zadanie nie puszczać chwastów z sąsiedztwa, czy to blacha czy jakieś tworzywo i gdzie nabyłaś
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:58, 05 lis 2017

Do góry
Pięknie, Izabelko! Jak jest jeszcze na czym oko zawiesić o tej porze, to miód na serce! Jeżówka śliczny kolor, ciekawe czy w pełni lata tez będzie taka intensywnie wybarwiona?
Szycia nie zazdroszczę, ale efektownych pomysłów na torebeczki tak!

No i ta ściółka z miskantusa, to jest niezły patent! To ten miskant co za płotem u sąsiada rósł?

I niech ta jesień jeszcze kwitnie!
Blaski i cienie nowego życia 16:49, 05 lis 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Zebrinusy zwykle kwitną, chociaż u mnie w tym roku też nie chciały...może przez dzielenie wiosną, bo są też niższe niż zwykle...

Ten Twój pierwszy miskant to nie jest ML. One nie są jeszcze takie brązowe. Dzisiaj wiązałam, zielenizny jeszcze i kwitną u nas bardzo rzadko. Kiedyś Irence się udało, ale tam inny klimat...

Acha, czyli nie ML. To jakiś inny będzie. Grunt że ma fajne miotełki i jako pierwszy kwitnie. Nie dzieliłam go jeszcze.

A Gracek przytarasowy dziś zabrał się Za kwitnienie. Rychło wczas i zobacz hortensję Twoją Red Baron- odratowana ale ma rozmiar mniejszy od rozchodników, tyle urosła w tym sezonie.

Blaski i cienie nowego życia 13:50, 05 lis 2017

Do góry
Zebrinusy zwykle kwitną, chociaż u mnie w tym roku też nie chciały...może przez dzielenie wiosną, bo są też niższe niż zwykle...

Ten Twój pierwszy miskant to nie jest ML. One nie są jeszcze takie brązowe. Dzisiaj wiązałam, zielenizny jeszcze i kwitną u nas bardzo rzadko. Kiedyś Irence się udało, ale tam inny klimat...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies