Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w Klein Kottorz 11:41, 11 mar 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dzisiaj cała noc i dzień sypał śnieg. Mokro i dużo wody wszędzie.

To tak jak dzisiaj u mnie i jeszcze do tego strasznie wieje.
Ogród w Klein Kottorz 00:12, 10 mar 2023

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
u nas podobnie. Leje od dwoch tygodni, wieje i na ogrodien bajzel.Trudno, staram sie nie patrzec.

Kasiu u nas jest tak. Idziesz spać piękny księżyc świeci, rano wstajesz śniegu 5cm. Rano 2-3 godziny słońce świeci i ok. Godz 13 śniegu już nie ma. I tak od kilku dni.
Dzisiaj cała noc i dzień sypał śnieg. Mokro i dużo wody wszędzie.
Ogród w Klein Kottorz 09:56, 09 mar 2023

Do góry
Danusiu wiosna wypompuje całą wodę z oczka i wyczyść z rzęsy to jest jedyne wyjście. Dobrze wszystko wypłukać.

U nas zima śniegu nasypało ledwo żeśmy parę drzew przycieli.
Co za pogoda. Na działce mam bajzel jak nigdy nie miałam.
Ale trudno.

Pozdrawiam
u nas podobnie. Leje od dwoch tygodni, wieje i na ogrodien bajzel.Trudno, staram sie nie patrzec.
Ogród z zegarem 00:22, 07 mar 2023

Do góry
I ty się zastanawiasz gdzie masz miskanta wanilię wsadzić. Mało masz areału.
Agnieszka gdzie byś go u siebie nie wsadziła to wszędzie mu będzie dobrze i ty oko będziesz cieszyć.

Przejrzałam linki z inspiracjami. Odrazu pisze, że kolorowe trawy rozplenice to są trawy jednoroczne u nas nie zimują

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:12, 07 mar 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Dziękuje Kasiu za tak obszerne informacje

Kasia to znawczyni.

Odnośnie miskanta do donicy poradziłabym miskanta Sioux wys ok 1 m wcześnie kwitnie przepięknie się przebarwia.

16 październik 22@

20 sierpień 22

Vanilla Freis tylko do gleby. Dosyć szybko rośnie i się rozrasta. Tylko w sloncu
Ogród w Klein Kottorz 22:51, 05 mar 2023

Do góry
Danusiu wiosna wypompuje całą wodę z oczka i wyczyść z rzęsy to jest jedyne wyjście. Dobrze wszystko wypłukać.

Ale trudno.

Pozdrawiam

Dzisiaj u nas też zima

Cieszę się, że udało mi się ściąć i spalić wielkie trawy.
Miałam w planie wywieźć je na PSZOK, ale upychanie wielkich traw do worów to mordęga

Ogród w Klein Kottorz 20:41, 05 mar 2023

Do góry

Ale trudno.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 20:37, 05 mar 2023

Do góry
Grzegorz bardzo ładnie to wygląda. No oim zdaniem na ich nie sadzmiedzy oczkami. Rozrzuc Kamie na ile żwirek.
Jednak dookoła oczek posadz i w oczku tak jak napisała Danusia.

Na tej ścieżce jest jakaś masa czarna co to jest.

Trzeba było przyciąć te sesliery krótko w syczniu
Ptasi gaj 17:01, 05 mar 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Elu, masz piękne ciemierniki.
Kwiaty doniczkowe wypasione, a u mnie zaledwie kilka storczyków i nie chcą ze mną współpracować. Ogrodowe bardziej mnie rozumieją
Pozdrawiam wiosennie

Aniu ja w tym tygodniu wymieniałam u storczyków ziemię. Przycinalam korzwnie suche później moczyłam w miksturę z cynamonem może odżyją.

Powiem ci Aniu kwiaty wtedy rosną jak dobrze posadzone i dobrze odżywione. Ponieważ ja nie zawsze dobrym miejscu sądzę więc rosną byle jak. Mam problem zawsze z powojnikami czyli clematisami na ile zawsze rosną tak jakbym chciała. Może przez moje błędy nauczę się je sadzić,podcinać i nawozić. Już wiele powojników straciłam ale nadal je lubię.

Przyjechałam na wies aby przycinać coś zrobić a tu śniegiem sypie. Ładna pogoda,ale nie dla prac wiosennych. EM tylko sosny przyciął i to wszystko.

Wiosny u mnie jeszcze nie widać kwitną tylko ciemierniki. Dzisiaj podlewalam mikstura z bananem

Pozdrawiam
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 17:40, 04 mar 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Moczysz pomidorki ? Nigdy nie moczyłam
Od razu do ziemi

Ja moczę w herbacie rumiankowej a ElzbietaFranka w mieszance cynamonowej. Tylko ona na kilka minut a ja kilka dni
Taki bajer ekologiczny nie zaszkodzi a może pomoże
Anna i Ogród 2 17:07, 04 mar 2023

Do góry

A ja jutro mam zamiar robić zasiewy i będę nasiona kapała w 2 lyzeczki cynamonu na 1 litr wody. Trzymać 10min i przecedzić. Oczywiście większe ziarenka.
Mniejsze zawinąć w ręcznik papierowy i rozlozyc na sitku i zamoczyć.
Cynamon antybakteryjny i przeciw różnym zarazom.

Ooo to ja sobie zapisze i ten patent. Dzięki
Anna i Ogród 2 21:07, 03 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Ma chronić przed chorobami grzybowymi. Moczę tak od zawsze ale brunatną plamistość liści i tak łapią choć porażenie jest niewielkie.
Na szczęście nigdy nie chorują mi owoce więc moczę nadal.

Powinnam zacząć odkażać foliak.

A ja jutro mam zamiar robić zasiewy i będę nasiona kapała w 2 lyzeczki cynamonu na 1 litr wody. Trzymać 10min i przecedzić. Oczywiście większe ziarenka.
Mniejsze zawinąć w ręcznik papierowy i rozlozyc na sitku i zamoczyć.
Cynamon antybakteryjny i przeciw różnym zarazom.

W ogródku Martki 23:32, 01 mar 2023

Do góry
A ja myślałam, że chcesz mieć jednolitą ścianę aby w późniejszym okresie jak wypadną świerki sąsiadki to będziesz już miała zasłonę.
Nie doczytałam odnośnie cisów. Jeżeli sobie tam rosną to dobrze tło będzie czy wcześniej czy później osłona też.
Cisy musisz pilnować aby od dołu nie lysialy trzeba ciąć delikatnie. U nas na osiedlu też mamy i ogrodnik pilnuje cięcia. Ładnie rosną. Też zależy jaka odmiana.

No o tak ładne te buki czy graby na nóżkach, ale ładniejsze wg mnie by były od ziemi.

Zresztą Martka masz już jako tako rozpracowany temat więc myśl co będzie dobrze wyglądać. Aby twoje oko cieszyło.
W ogródku Martki 23:00, 01 mar 2023

Do góry
Ja tez jestem tego samego zdania co gruszka posadz buki. Tylko jakie czerwone czy zielone. Można mieszane. Jednak zielony się pięknie przebarwia jesienią od żółci, pomarańczy do czekolady. Zostawia liście na zima.
Możesz go ciąć aby się dobrze zagęścił. Będzie ładna ściana. Obecnie można dostać we wiązkach młode buczki od 0,50-1 metra i to nie drogo.

W kamiennym kręgu od początku 22:53, 01 mar 2023

Do góry
Aniu piękne stadko tych przebiśniegów. Przymrozek nic im nie zrobi.
Może i ja jesienią posadzę przebiśniegi.
Dzisiaj widziałam łan przebiśniegów z krokusami. Już się chce ciepła a najbardziej słońca.

Pozdrawiam

Elu, kiedyś miałam dwie kępki przebiśniegów między bylinami i zawsze je haczką marnowała. W końcu porozsadzałam pod krzewem pęcherznicy i dereniami. Cały rok są przysłonięte i pięknie się rozrastają
Ja też chcę ciepła, bo ogród po zimie nie ogarnięty. Wycięłam tylko hortensje i derenie.
W kamiennym kręgu od początku 22:43, 01 mar 2023

Do góry
Aniu piękne stadko tych przebiśniegów. Przymrozek nic im nie zrobi.
Może i ja jesienią posadzę przebiśniegi.
Dzisiaj widziałam łan przebiśniegów z krokusami. Już się chce ciepła a najbardziej słońca.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 17:24, 01 mar 2023

Do góry

Alicja i Ania

Nie zrażajcie się to roślina bezobsługowa. Mojej sąsiadce też padały co roku.
Kupiła w zeszłym roku jesienią i mają się bardzo dobrze.
Przede wszystkim zamiokulkasa podlewa się raz na 3 tygodnie. Nie można go przelewać padnie. Ąlubi światło rozproszone nie na słońcu. Spróbujcie podlewać zylatyna lub drożdżami.
Powidzenia

Podlewałam mało, co kilka tygodni bo już wiedziałam o co kaman. Nawet ziemię miał specjalną. Stał z dala od okna. Wszystko było dobrze przez pół roku tylko że nic nie wypuszczał aż nagle zżółkł ale nie zgnił. Sprawdziłam korzenie i było wszystko dobrze. Stał taki żółty ale sztywny. Nie chlapnięty. Aż po kilku tygodniach w ciągu trzech dni zbrązowiał i zdech
Ptasi gaj 12:29, 01 mar 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Mi też padł ten „bezobsługowy” . Chyba za często podlewałam. Nie wiem, jak to jest, że w ogrodzie mam tyle odmian roślin, a w domu mogłabym nie mieć wcale. Gdyby nie eM (on w domu podlewa), to pewnie miałabym tylko jakieś kaktusowate .

Zdążysz wszystko porobić. Ja mam nic nie ruszone rabaty za domem, a tam się dopiero dzieje . No i jeszcze przed domem mam trochę do cięcia.

Zaraz będzie lepsza pogoda, to się nadrobi zaległości

Pozdrawiam!

Agnieszka kup i nie podlewaj bo one powietrze w domu oczyszczają. A czym oddychasz jest bardzo ważne.

Dzisiaj znowu świeci słoneczko, ale mam inne zajęcia może w sobotę coś się uda zrobić
Ptasi gaj 12:25, 01 mar 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ja Zamie podlewam co 2 miesiące.Wlasnie dziś wypada podlewanie

Właśnie lepiej nie podlewać nic przelać bo wtedy pada.
Jak się przyjrzycie zamie... To przy korzeniu ma takie bulwy to są zbiorniczki z wodą i to z nich liście pobierają wode.

Ja to mam problem z paprotkami. Miesiąc temu eM kupił paprotkę w Lidlu i o dziwo rośnie ja się nią nie zajmuje.
Ptasi gaj 23:13, 28 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Mi kolejny zamiokulkas padł. To już chyba czwarta próba. Nie mam do nich ręki

Alicja i Ania

Nie zrażajcie się to roślina bezobsługowa. Mojej sąsiadce też padały co roku.
Kupiła w zeszłym roku jesienią i mają się bardzo dobrze.
Przede wszystkim zamiokulkasa podlewa się raz na 3 tygodnie. Nie można go przelewać padnie. Ąlubi światło rozproszone nie na słońcu. Spróbujcie podlewać zylatyna lub drożdżami.
Powidzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies