Dziękuję
Ja mam kolkwicję tak posadzoną że nie przeszkadza mi jej pokładanie, częściowo opiera się na moim płocie od ulicy.
Trawnik tylko tak z daleka wygląda, ma słabe miejsca, podlewam, ale mam nerwy że tyle wody zużywam na niego Trzeba myśleć o jakimś zastępstwie, myślę o mikrokoniczynie, ale nie wiem czy można po niej bosą stopą chodzić, czy pszczoły na niej nie siedzą? Wiesz coś na ten temat?
Wysiałam trawnik z mikrokoniczyną, ale nie wzeszedl. Chyba za mało podlewałam. Na razie mam trawę i inne chwasty Wysieję znów na jesień.
Po mikrokoniczynie na pewno możesz chodzić na bosaka, jeśli nie kwitnie. Jeśli zakwitnie, to pszczoły i trzmiele na pewno będą mieć używanie - do następnego koszenia. Ta prawdziwa mikrokoniczyna zakwita podobnież rzadziej niż ta normalna.
Zazdroszczę pozytywnie powojników.
Cudowny bodziszek wspaniały. Chciałam zapytać czy długo go masz. Jest u ogrodnika i tak chodzę kupić nie kupić. Pewnie kupię, ale gdzie go posadzić, aby tak pięknie kwitł jak u ciebie.
Przepiękny i elegancki masz ogród. Śliczne kompozycje i widać ,że rośliny są zadbane. Jak o nie dbasz ,dajesz kompost albo inne nawozy?
Mirka chciałam zapytać czy Twój powojnik Solina ma kwiaty na całej roślinie? W zeszłym roku kupiłam ten powojnik. W tym roku jest już spory ,ale wydaje mi się ,że będzie kwitł tylko w górnej części.
Nic a nic nie wzeszło?
Też wysiałam a właściwie dosiewkę po wertykulacji zrobiłam ale nie z mieszanki a osobno trawę a potem mikrokoniczynę sialam i też mmnic mi nie wzeszło. Przynajmniej nic nie zauważyłam. Zimno było i sucho a podlewanie pewnie zbyt rzadkie było.
Mikrokoniczyna w tym samym czasie kiełkuje co trawa? Na trawę nie liczę ale może mikrokoniczyna wzejdzie jak zacznie w końcu padać.
Czyli tak jak myślałam, kwitnie i trzeba wtedy uważać, ale trzeba zacząć myśleć o zastępstwie trawy przy takich suszach.
Może u Ciebie nasionka ptaki wyjadły, a może faktycznie susza, mój ogrodnik kazał mi podczas kiełkowania trawy podlewać ją nawet dwa razy dziennie, masakra
Szkoda że ta koniczyna ma takie zwykłe brudne kwiaty, gdyby miała np bordowe, czy różowe, albo czystą biel, byłoby pięknie podczas kwitnienia
Bodziszka mam wiele lat, rósł w jednej kępie i słabo się rozrastał, zdecydowałam się na podział i każda z części zaczęła bardzo ładnie rosnąć, warto go dzielić, tak jak jarzmiankę.
Daję kompost przy sadzeniu każdej nowej rośliny, jak mam go więcej to wiosną rozsypuję pod roślinki, ale generalnie wiosną zasilam nawozami, to wszystko
Solina jak i wszystkie powojniki kwitną w górnych partiach, nogi warto czymś podsadzić, one lubią w nogach cień i chłód a w głowach słońce