Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tu ma być ogród :) 22:15, 04 lis 2017

Do góry
lato jeszcze u Ciebie...widac że grabiłaś bo listka nie uświadczysz i aż nieprzyzwoicie czysto na rabatach...nic sobie na wiosnę nie zostawiasz? ;P

przedpłocie jak każdy podziwiam...a przypomnisz co to za miskant ?
Tu ma być ogród :) 20:17, 04 lis 2017

Do góry
Przepiękne trawy przed płotem. napisz jaki to miskant obok selserii i ile już ma.
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:16, 04 lis 2017

Do góry
Zana napisał(a)
O fajny kawałek obrobiłaś. Uważam, że ten miskant świetnie się tam wpasowuje. Gdyby padł to bym tam posadziła ponownie, nawet więcej niż jedną sztukę. Czym wysypałaś rabatę? To kora taka drobna?

Tak wysypałam korą przekompostowaną drobną kupiłam 80 worków, to już wykorzystałam przy okazji na wiosnę jak ten miskant przeżyje to dosadzę mu towarzystwo
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:08, 04 lis 2017

Do góry
O fajny kawałek obrobiłaś. Uważam, że ten miskant świetnie się tam wpasowuje. Gdyby padł to bym tam posadziła ponownie, nawet więcej niż jedną sztukę. Czym wysypałaś rabatę? To kora taka drobna?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:02, 04 lis 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Klony i jesień u Ciebie jest bajecznie piękna ale róża jest piękna, jak wysoka jest ta róża? U mnie też Zebrinusy nie zakwitły ani razu. Pozdrawiam

Danusiu miskant Zebrinus raz jeden u mnie zakwitł
Różyczka to Tomelize z tych o drobnych listkach...a co ją wyróżnia...długo kwitnie i nigdy nie choruje

Ogród z rzeźbą 17:27, 04 lis 2017

Do góry
Miskant Adagio z miotełkami

I niezniszczalne w tym roku Vintage Wine, ale chyba już się do końca nie rozwiną.

Moja codzienność - ogród Oli 17:15, 03 lis 2017

Do góry
Mari napisał(a)

Co to za trawa na drugim i 3 zdjęciu?? Jak gęsto są posadzone sadzonki? Czy nie ma problemu z zimowaniem>??

To miskant Krater sadzony jak wszystkie miskanty u mnie co metr, zimuje bez problemu.
Przedpłocie po płocie 14:42, 02 lis 2017

Do góry
Z czysto estetycznego punktu widzenia zestaw miskant/jeżówka/rozchodnik wydaje mi się dobrym zestawieniem na późne lato/jesień.
Wiosną tylko będzie trochę pusto.

Oczywiście zakładam, że warunki są odpowiednie dla tych roślin, tzn.: gleba przepuszczalna, średnio żyzna i wystarczająco dużo słońca.
Ogródek Iwony II 13:16, 01 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka , Memory już takie uschnięte ? i pożółkłe ?

U mnie tak. I wybarwienia kłosów nie jest białe, jak jest w opisie. U Zbyszka on inaczej wygląda.
Podejrzewam, ze to może być co innego. Ale ten kolor jesienią na rabacie przełamuje zieleń bukszpanow i róż. Nie wiem tylko, czy on za wielki nie urośnie, gdyby się okazało, ze to inny miskant..

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=767#post_9
Ogródek Iwony II 13:14, 01 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka , Memory już takie uschnięte ? i pożółkłe ?

U mnie tak. I wybarwienia klonów nie jest białe, jak jest w opisie. U Zbyszka on inaczej wygląda.
Podejrzewam, ze to może być co innego. Ale ten kolor jesienią na rabacie przełamuje zieleń bukszpanow i róż. Nie wiem tylko, czy on za wielki nie urośnie, gdyby się okazało, ze to inny miskant..

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich/posts/2937100/quote
Ogródek Janiny 08:22, 30 paź 2017

Do góry
MoniaF napisał(a)
Oglądałam wizytówkę i jestem pod wrażeniem, piękne kompozycje Pani stworzyła.
Trawy niesamowicie szybko porosły, tak okazale się prezentują. Muszę poczytać cały wątek
Ten jasny miskant przed tujami to variegatus? Na wiosnę jak wcześnie startuje?
Dziękuję ale kompozycje to zasługa projektu Danusi ja tylko kupiłam rośliny i posadziłam. Miskant o który pytasz to Variegatus i startuje dopiero w maju ale jest piękny bardzo rozjaśnia ogród, ja bardzo go lubię
Ogród wśród pól i wiatrów 17:30, 29 paź 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Jolu, wiesz może co to za miskant?

Poli... zakupiony jako gracillimus, ale obok mam drugiego zakupionego pod tą samą nazwą a całkiem inaczej wygląda. Tak więc ja już nie wiem
Ogródek Janiny 10:36, 29 paź 2017

Do góry
Oglądałam wizytówkę i jestem pod wrażeniem, piękne kompozycje Pani stworzyła.
Trawy niesamowicie szybko porosły, tak okazale się prezentują. Muszę poczytać cały wątek
Ten jasny miskant przed tujami to variegatus? Na wiosnę jak wcześnie startuje?
Na zielonej... trawce :) 12:27, 28 paź 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Gratuluję publikacji i nagrody. Ogród cudowny, bajkowy jak zawsze. Brzozy u Ciebie czarują nieustannie. Już miałam zrezygnować z sadzenia u siebie jeszcze trzecg sztuk, ale nie, jednak nie. One są boskie, wprowadzają klimat do ogrodu. Ten miskant z pioropuszem już wiesz jak się nazywa?

Dziękuję

Brzozy uwielbiam, wogóle jak patrzę na fotki z wiosny to mam wrażenie że pnie bardzo w tym sezonie przybrały na masie - fajnie świecą taką czystą bielą na tle szmaragdów
Na weekend zapowiadali silne wiatry mam nadzieję, że szkód nie narobią, choć pewnie liści ubędzie i oby na tym się skończyło

Ps. Miskanta jeszcze nie zidentyfikowałam
Na zielonej... trawce :) 21:41, 27 paź 2017

Do góry
Gratuluję publikacji i nagrody. Ogród cudowny, bajkowy jak zawsze. Brzozy u Ciebie czarują nieustannie. Już miałam zrezygnować z sadzenia u siebie jeszcze trzecg sztuk, ale nie, jednak nie. One są boskie, wprowadzają klimat do ogrodu. Ten miskant z pioropuszem już wiesz jak się nazywa?
Sezon 2017 u Hanusi 16:39, 27 paź 2017

Do góry
Bogusiu, miskant -kleine fontane, a warkoczyki jakie takie, ładniejsze widziałam.

Zbyszku, coś w tym jest, że nam się nie chce na takie wiatry, ale zwierzęta mają swoje potrzeby, jakże inne od naszych.

Dziękuję za wieści ze świata, przynajmniej mi nie jest smutno, że ja tylko tak mam mokro.
Melduję, że dzwoneczek już zdjęty, schowany w zacisze, i zadzwoni znów razem ze skowronkami.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:42, 27 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
A dla mnie pocieszające jest to ,że właścicielki idealnych ,perfekcyjnych ogrodów coś zmieniają u siebie ....... mam mniejsze wyrzuty sumienia ,że coś przerabiam non stop ufffff
A misie to jakie ? Pokażesz po zakończeniu

Miskant chiński 'Kleine Fontane' Miscanthus sinensis
Przydomowa oczyszczalnia - co może rosnąć 09:51, 26 paź 2017

Do góry
Sity są roślinami, które lubią wodę, dużo wody. Myślę, że można stworzyć trawiasty zagajnik koszony raz do roku z Miskantów Chińskich, Prosa Rózgowatego i sitów. Na przykład ładnie wygląda Miskant Chiński odmiana Strictus. Nie ma problemu z dostępnością takich traw. Można je nawet kupić przez internet. Zużywają one składniki pokarmowe z tego miejsca, a kosząc je mamy materiał na kompost, który po dobrym poleżeniu można używać nawet pod warzywa. Nie ma się co za bardzo martwić o substancje szkodliwe. Mikroorganizmy potrafią sobie z nimi poradzić pod warunkiem, że nie są w ilości dominującej. Warto taki kompost przesypywać obornikiem np suszonym i dodawać szczepionki z drożdży. Mamy wtedy pewność, że wszystko się ładnie rozłoży.
Przyjazny ogród 12:55, 25 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Mam nadzieję Mariuszu, że dzisiejszy festiwal się udał. chociaż nie... nie nadzieję... mam pewność. Ogromnie żałuję, że nie mogłam tych cudowności zobaczyć. Ale może na majowe święto derenia i jabłoni się uda... A jak- z oczkami sie udało?

Piwonii od ciecie chyba się spodobało u mnie bo puszcza sporo nowych przyrostów. Powiedz mi proszę czy i jak trzeba je zabazpieczyć na zimę. I jak nazywa sie miskant, który dostałyśmy.

Koniczynka też rośnie... i cieszy.

Pozdrawiam serdecznie.

Festiwal udany, pełno pasjonatów, wiele ogrodniczych wrażeń, ale i dużo jedzenia radości i muzyki . Piwonii nie przekrywałbym, nigdy tego nie robię i siewki spokojnie wytrzymują zimę. Byle nie stały w doniczkach, te trzeba wkopać równo z gruntem.
Miskant dość ciekawy, w tym roku nawet zakwitł - Miscanthus sinensis 'Mysterious Maiden'.
Koniczyna, popisze się w czerwcu, jak tylko zimę przeżyje i nie będzie miała konkurencji innych roślin.

Kwiatostan 'Mysterious Maiden'

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:01, 24 paź 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Irenka,ale masz trawki tłuściutkie!!!!Soczyście jest u Ciebie.

Kasia takie są i o dziwo nawet miskant Cosmopolitan, sztuk 2, zakwitł
pozostałe się zbuntowały, a Zebrinus mini 1 szczotkę puścił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies