Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:41, 15 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)

Pomarańczowy z różowym. To powiem Ci odważnie postąpiłaś. Nie wiem co zamierzałaś, ale wygląda o niebo lepiej niż brzmi .

Kolor tulipanów czasem jest inny niż ten, który się wybierało.

Wielkanoc będzie z bzami?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:38, 15 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Haniu, tak patrze na fotki, gdzie wszystko startuje i jestem pełna podziwu dla przyrody, że potem wyrasta z tego mega busz jaki u Ciebie potem możemy oglądać

Pieris nie zawiązuje Ci kwiatów? Tak sobie o moim ostatnio myślałam, że pięknie mi kwitnie i że taki bezproblemowy, że kupię kolejny egzemplarz. Wcześniej rósł stłamszczony i ledwo zipał, a jak go przesadziłam napierw do niezadołowanej donicy, która stała samopas na rabacie to mega odżył. Z podlewaniem nie miał jakoś super lekko, ale kwiatów zawiązał mnóstwo - w międzyczasie wsadziłam go wreszcie do ziemi. Może coś je tłamsi w sezonie?

Dwa pierisy rosną na podwyższonej rabacie. Mocno rozluźniałam tam glebę, bo przygotowywałam wrzosowisko. Zeszłoroczny brak opadów mocno je podsuszył do tego stopnia, ze musiałam przycinać zaschnięte końcówki. A on właśnie tam formuje pączki kwiatowe.(na zdjęciu spora kępa za środkowym tulipkiem). Od czasu wsadzenia rozrósł się do tego stopnia, ze pożarł kilkanaście wrzosów. W sumie, to ja go chyba bardziej lubię za zmienność kolorystyczna liści.

Lubię te zwiastuny przyszłego buszu, choć teraz wyglądają nad wyraz skromnie.

Podwórkowa rehabilitacja 19:36, 15 kwi 2019

Do góry
Mam szybkie dwa telefoniczne zdjęcia moich powojników Ruby.
Ogród do odnowy 19:34, 15 kwi 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

Kwiat bardzo zbliżony do tych niebieskich syberyjskich tylko żółty
Lubi podmokły teren bo wyrósł u mnie tam gdzie sitowie

Myślę, że taki

Irys Pseudacorus idealny nad oczko
Podwórkowa rehabilitacja 19:29, 15 kwi 2019

Do góry
Jana napisał(a)
Reniu czy pokażesz twoje hortki Bobo w pełnej krasie, chodzi mi o wysokość i ich szerokość, nigdy ich nie miałam. Śmiałki darniowe chyba kupiłam teraz, powojniki to super pomysł, dopiero się ich uczę, jeden tylko przeżył zimę. Daj spokój z tą kostką, ja też tam robiłam przy ogrodzeniu bo albo rośliny przechodziły np, pokrzywy albo psy kopały mi dziury. Wczoraj kupiłam dwie małe sadzonki truskawki zwisającej po 4,50 zł sztuka. Czy wystarczy jedną dać do doniczki czy lepiej dwie to jutro dokupię. Piesio śliczny

Hertensje Bobo są bardzo kompaktowe. Nie mierzyłam ich dokładnie ale może to być 70cmx70cm.
Z lipca mam jakieś zdjęcia (ogólnie mam dużo zdjęć ale z bliska ) które obrazują wysokość. Obok rozplenice Hameln powiewają i są niższe.

Muszę się wczytać, jakie powojniki Ci nie przeżyły zimy. Jeśli o tym pisałaś. Fakt, że wybieram z tych nieproblemowych i może dlatego cieszę się z ich zdrowia każdego roku. Chciałabym ich jeszcze więcej

Mój sąsiad hoduje podagrycznik, tak ładnie zielono ma

Ja bym sadziła po jednej.
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:27, 15 kwi 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
No to parę fotek:
szafirkowo

Mam podobną szafirkową drogę, ale takiej ilości tulipanów niestety nie. Ale pokaz!
Niesamowite wrażenie robią takie ilości jednakowego gatunku. Coś pięknego
Pamiętajcie o ogrodach 19:27, 15 kwi 2019

Do góry
Danuś trawy ruszyły oprócz paru reszta już coraz wyższa
Trzmieliny oskrzydlone mam dwie i jak urosną to już to widzę te piękne krwiste plamy na rabacie, niech rosną szybko

Dzis przesadziłem hortensje, tam są tawuły miniaturowe i berberysy, co radzicie aby tam dosadzić?

Nasłonecznienie nie pełne, raczej myślałem o takiej stonowanej rabacie, może seslerie? albo co?

Anna i Ogród 19:22, 15 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wiosna, wiosna. Już się nie cofnia.

Piękny obrazek. Masz śliczny domek i te szprosy w oknach moje marzenie
Sprzęt super, też się na taki zasadzam chyba będzie sprawniej niż sekatorem.
Ogrod stewardessy 19:18, 15 kwi 2019

Do góry
Pojechalam do sklepu tylko po płyny dla mamy i wróciłam z pięcioma takimi pięknymi rozczochrancami.

Nie moglam ulec pokusie bo za 4 eur to nigdzie nawet brzydszych nie dostanę.

Miejsce juz znalazlam ale z formowaniem bede musiala jeszcze poczekać.

Bylinowa łąka 19:15, 15 kwi 2019

Do góry
Na koniec parę ogólnych widoczków. Może nie są zbyt piękne, bo jeszcze trochę szarobure i w dodatku z wykopkami, ale tak się u mnie wiosna zaczyna. Za to miejsce na sadzonki z balkonu jest prawie przygotowane i to mnie cieszy. Pewnie weekend majowy spędzę na plewieniu wszystkiego hurtem, bo jeszcze nic nie ruszone i wysadzaniu całego zgromadzonego dobra. I nie mogę się już tego doczekać.

I widoczki z tarasu.

Koniec.
Bylinowa łąka 19:05, 15 kwi 2019

Do góry
Pokażę wam jeszcze jagodę kamczacką. Mam 4 krzaczki w dwóch odmianach i te odmiany mocno się różnią.

Czosnki rosną w górę aż miło.

Bergenie też się rozrastają.

Przedziwny Ogród 19:03, 15 kwi 2019

Do góry

Przedziwny Ogród 19:01, 15 kwi 2019

Do góry
Basiu, Aniu, Grzegorzu wielkie dziękuję

...uDany ogród 18:59, 15 kwi 2019

Do góry
Mam co robić, ale cieszy mnie to bardzo. Też tak macie, że nie wiecie w co ręce wsadzić, a aż kipicie ze szczęścia?
Niby już człowiek nosem po ziemi jedzie, ale jeszcze tu wyrwie, tam kopnie, tu przestawi i tak całymi dniami Kocham to!

Nieśmiałe pierwsze kroki 18:57, 15 kwi 2019

Do góry
Dziękuję Sylwia
Czy ktoś się pochyli i pomoże w obsadzeniu tego miejsca? Rabata ma długość 20 m i jest to strona zachodnia. Gleba raczej gliniasta. Wyobrażam tu sobie szpaler z różnych drzew. Na początek kupiłam 5 sosen fastigiata i 2 sosny malinki. Myślę jeszcze o variegatach i jakichś żółtych iglastych. Z liściastych może brzoza pędzla i buk kolumnowy czerwony.

Z tyłu jest skarpa obsadzona świerkiem srebrnym i sosnami. To będzie tło dla tych nowych nasadzeń.
...uDany ogród 18:53, 15 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj byłam tylko chwilę w ogrodzie, ale jutro to sobie odbiję
Wstałam o 6 rano i zabrałam się za sprzątanie, tak mnie wkręciło że do południa posprzątaliśmy całe mieszkanie. Miło mieć pomocników. Chłopcy nie próżnowali
W domu pachnie, pranie wyschło na świeżym powietrzu, aż miło usiąść w odgruzowanym domu
Jutro za to muszę się uporać z ogrodem przede wszystkim kosić i plewić, bo chwasty po deszczu wystartowały jak szalone. I jeszcze dzisiaj jakiś kret się nie bał i zrobił kilkanaście kopców, szalony jakiś. Muszę się z nim rozprawić
Jutro ma być u nas piękna pogoda zamierzam zabrać termos z kawą i spędzić cały dzień w ogrodzie. Przez ten strajk czuję się jakby były wakacje. Nie muszę rano budzić Chłopaków i mam więcej czasu na ogród.

Trawa zaraz będzie po łydki Nabrała koloru po nawozie i deszczu

Nawet mi się podoba ten żółciutki akcent w ogrodzie, M się ze mnie śmieje że jeszcze chwila i zaczniemy dosadzać żółtki

Jutro z rana pierwsze pomaluję mostek, bo nie mogę patrzec jak jest taki obdarty...

może znajdę tez chwilę czasu żeby tak jak on zatrzymać się i podziwiać wiosnę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:53, 15 kwi 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)

A może by u mnie ten patent zastosować? Mam kilka trzmielin do zagospodarowania. Postu z panelami nie będę już cytować ale widzę, że wiele mamy ze sobą wspólnego. Mieszkanie na czwartym piętrze, wybitnie atrakcyjne ogrodzenie i psa jako przyczynę takiego stanu rzeczy, a to pewnie nie wszystko. A dopiero co pisałaś u mnie, że tak bardzo się różnimy .

Nasadzenia jak na moje bardzo niewprawne oko całkiem dobrze kupy się trzymają .

Różnice tyczyły tylko upodobania, bądź nie, do słońca świecącego po oczach.

Trzmielinami przesłaniam część opaski przy budynku, formuję z niej żywopłocik, kulki, zachecam do wspinania po drewutni i murku. Nie lubię tylko tych w formie kulek na rachitycznej cienkiej nóżce. U mnie nie pasują.

Wiosną nasze oko zawsze bardziej łaskawie na wszystko patrzy po tym zimowym kolorystycznym poście. Nawet róż z pomarańczowym nie zgrzyta aż tak.

Pamiętajcie o ogrodach 18:53, 15 kwi 2019

Do góry
Trzmielina oskrzydlona ma rok

trzcinnik karl foerster

trzcinnik krótkowłosy

i miskant
Hirutkowy raj:)) 18:49, 15 kwi 2019

Do góry
Piękna wystawa ciemierników

System automatycznego nawadniania 18:49, 15 kwi 2019

Do góry
Faktycznie nie doczytałem, że wydatek w przypadku zraszaczy rotacyjnych nie zmienia się w zależności od kątą pracy (jak w przypadku zraszaczy statycznych). Dzięki

Naniosłem kolejne poprawki, ten prostokąt po lewej rozbiłem na 2 kwadraty i w każdym zastosowałem zraszacze 90stopni promień 6m (łącznie 8 sztuk). Wszędzie teraz policzyłem wydatki w poprawny sposób i zdaje się, że przy wydajności źródła 2,5m3/h nie dam rady złączyć żadnych sekcji ze sobą i chyba tak zostawię jeśli jest poprawnie.

Mam nadzieję ostatnie pytania na ten moment:

1. Chciałbym tylko się dowiedzieć czy wystarczy że każdą sekcję zasilę rurą 25 czy gdzieś dać 32?
2. Zaznaczyłem 3 linie kropelkowe, które w przyszłości chciałbym obsłużyć - czy do każdej puścić osobną rurę z zasilania czy jedna obsłuży wszystkie? Jakie grube rury?
3. W miejscu zaznaczonym domkiem planuję postawić domek na narzędzia. Czy elektrozawory muszą być wkopane w ziemi w skrzyncze na elektrozawory czy mógłbym je w jakiś wygodny sposób zamontować na ścianie w tej budce? Mam na myśli tutaj jakieś potencjalne problemy z ciśnieniem przez unoszenie ich?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies