Wiosna się panoszy na całego ,a ja nie mogę nadążyć z pracami w ogrodzie. Sciółkuje rabaty podłożem popieczarkowym.Muszę zrobić rekultywacje trawnika,pomalować domek narzędziowy i chce jeszcze pomalować płot puki róże go nie zarosły.Ale to już nie dziś. Musze przygotować warzywniak,pod wysiewy. CZek mnie jeszcze zmiana rabaty pod grillem i korekta tej z pawiami.I wiele innych rzeczy ...porozstawiać ozdóbki ,ale to jak ogarnę do końca rabaty.Odkryłam opuchlaki w żurawkowym koleTrzeba zrobić oprysk...Nie wiem za co się pierwsze wziąć...ale zaraz lecę działać.Słoneczko,ale powietrze mroźne ,był rano przymrozek -2.
na dobry dzien ciemiernikowy bukieci. Z tych dostanych od znajomej polamalo sie kilka galazek, wiec wlozylam do wazonika. toja juz trzeci dzien i maja sie dobrze, czyli ciemrnika sa dobre na kwiaty ciete.
Aha, zadzwonię tam po powrocie. Marzą mi się obwódki cisowe wokół tej nowej mikro rabatki (ten kwadrat 1x1m z Giardinią
Na drugim końcu tam gdzie widać doniczkę, chce wsadzić magnolię w identycznym kwadraciku. Też bym chciała cisy dać wokół ale one nie lubią kwaśno Tak jak magnolia i tu może być problem.
To muszę przemyśleć ten ID rzeczywiście, poczytam o nim.
Kasiulka, rozplenice mam na frontowej i na podokiennej. Oprócz nich sa tam różne rośliny, w tym sporo zimozielonych. Mam też trochę cebulowych ale mało. Mnie te rozplenicowe żółte jeże nie przeszkadzają. Na frontowej wzrok zatrzymują kosodrzewiny i startujące już tawuły. Zobacz, tak to teraz wygląda (zdjęcie cyknięte przed chwilą komórką z kuchni):
Uważam, że to bukszpan. Na 200%. Albo odmiana Aurea, albo zagłodzony, albo chloroza i dlatego zmienia barwę. Wsadź go do doniczki w dobrą ziemię, lub do gruntu, jak zacznie puszczać listki mając żyzne podłoże, od razu się zmieni wygląd na lepsze.
To bukszpan który został z jakiegoś powodu przycięty do zera, tylko ta jedna gałązka pozostała. Widać, że u nasady pnia puszcza nowe listki.
Mam trzy siostry...jednej zmarło dziecko w piątym miesiącu...
druga ma przerzuty raka na jelita...w poniedziałek miała operację...
ona jest mi najbliższa dlatego tak mi ciężko
Czeka ją chemia i naświetlania...
10 lat temu miała raka szyjki macicy a teraz kolejny wyrok
Założyli jej stomię...
W pracy nam horror
Mam nową kiero która chce mnie wykopać z drużyny...
Nie mam sił czasem
Dlatego potrzebowałam tej Jasionki
Ogród pozwala mi cieszyć się odrobiną nawet stokrotką w trawniku
Wczoraj pojechałam do szkółki po mocznik bo mam 3 kompostowniki i kupiłam kolejne brateczki nigdy nie stosowałam , ale syszałam , że przyśpiesza kompostowanie.