Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 01:43, 22 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja też kocham góry.
Dxis6 i Kasprowy i Morskie Oko ze spacerkiem 15 km w dwie strony zaliczyliśmy.
Wiosny tu nie wiadac

Kawał życia tu spędziłam Najpiękniejsze misce na ziemi Morskie Oko ...

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:45, 21 mar 2019

Do góry
Rok 2013 był bardzo a to bardzo zaskakujący ogrodowo.

W maju u Riche /https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie/
trwała dogrywka do programu Maj w ogrodzie. Tak jakoś się stało że nie mogła Maja przyjechać i redakcja poprosiła żeby kogoś skaperował kto pogada przed kamerą - co tu dużo ukrywać miałam za Maję robić .

Ponieważ poznaliśmy się rok wcześniej właśnie na O. i u Małej Mi Rysiu zadzwonił do mnie i tonem nie znoszącym sprzeciwu poprosił o udział w programie.
No chyba nie muszę mówić jak ja się biłam myślami a że chciałam poznać produkcję programu to mnie ten fakt zwabił.

No i było - był upalny maj....

byłam pierwszy raz u Rysia, azalie mnie powaliły

a tu słowo się rzekło i trzeba się zachować .
Nagranie było spokojne i jakoś daliśmy radę.
Potem zostałam zaproszona na nagranie do kolejnego ogrodu gdzie tylko się przyglądałam ale miałam znów frajdę bo piękny ogród zobaczyłam.
to ten
http://majawogrodzie.tvn.pl/122,Pelen-kwiatow-i-barw-ogrod-z-zurawiami-odc409,odcinek.html

a na koniec dnia Pani Ania poprosiła żebyśmy pojechali do mnie - o to było o jeden most za daleko .

Dlaczego tak?
bo tego się nie spodziewałam ani nawet nie przewidziałam - na tarasie pranie wisiało a w ogrodzie twórczy nieład - chciałam odmówić ale nie bardzo mi wypadało bo przecież spędziliśmy cały dzień.
A jeszcze miała być dokrętka w wieczornym świetle - hehe i była - już wtedy na luzie bez gadania - Rysio jako gospodarz grila wspaniałego wyprawił niam niam - Ryśku dzięki wielkie za przygodę.

No ale ten mój bidny ogród wszyscy zmęczeni a tu nic nie powala - przełknęłam tę gorycz ale jakiego kopa dostałam wtedy do działania - petarda

Tylko że petarda powoli zaczęła odczuwać problemy z kolanem.

Mam pamiątkowe zdjęcie z Panią Anią Słomczyńską w moim ogrodzie - nie przypuszczałam, że pozna mnie po 5 latach u Danusi i zada trudne pytanie - to kiedy nas Pani zaprosi ?

To nie był koniec odwiedzin - no co by nie powiedzieć bardzo przypadkowych w moim ogrodzie.
Jeszcze na dobre się petarda we mnie nie rozpaliła a tu się okazuje że Danusia jest w okolicy i odwiedzi mnie - za...chwilkę

To dopiero było - nie wiedzieć czy się tłumaczyć, cieszyć, prosić o rady, czym częstować - a jeszcze gości miałam.
No niemniej bardzo się ucieszyłam z odwiedzin a pamiątkowe zdjęcie wcięło.

Jak się tak człowiek zbłaźni to dopiero się do roboty zabiera.

Lipiec - wymarzona ławka z daszkiem - zainspirowały mnie te art. Danusi - to tam wypatrzyłam
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/66-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-2-emocje

takie miałam wykopki na środku ogrodu

w lipcu byłam po Anglii i wypatrzyłam podpórki do roślin więc jest akcja podpórki

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:30, 21 mar 2019

Do góry
Wrażenia jakie przywiozłam z Anglii kumulowały się wokół kompostownika i uprawy ziemi - aż sama się dziwiłam sobie.
Wcale nie miałam ochoty po przyjeździe zaorać ogrodu a jedynie powiększyć kompostownik.

W Anglii poznałam Izę Tamaryszka /dzisiaj pisze świetnego bloga/- siedziałyśmy razem w autokarze i po każdym ogrodzie omawiałyśmy go i wymieniałyśmy wrażenia.

To troszkę obrazków ze szklarni - bardzo mnie zaintrygowały bo u nas w szklarniach tylko pomidory

Poza kompostem, szklarniami największe wrażenie na mnie zrobiły drzewa - gigantyczne.

Ale oprócz kompostu wielkie wrażenie robiły domy/posiadłości - och za dużo pisania - i oczywiście ogrody oraz rośliny których nie znałam albo nie widziałam

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:19, 21 mar 2019

Do góry
jolka napisał(a)

Wykupiłam znaczą część Ale kilka jeszcze zostało.
Udało Ci się kupić??

A ciemiernikom nic się nie stanie przy takim delikatnym przymrozku.
Tak właśnie myślałam, że wykupiłaś znaczną część i to tych najładniejszych
Kupiłam 3 sztuki - choć przyznam, że miałam trochę mieszane uczucia bo liście były dość blade i niektóre zaschnięte - takie jakby trochę porażone jakimś grzybem

Trochę się obawiałam tych przymrozków bo kwiaty dość delikatnie wyglądają, ale chyba wszystko ok Mus wylooozować

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:13, 21 mar 2019

Do góry
Rok 2013 był dla mnie ogrodowo ważny - a najważniejsze było to, że miałam w planie wyjazd do Anglii i pojechałam.

No ale w jakim towarzystwie - Ogrodowiskowym - tego nie mogłam sobie nawet wyśnić.
Danusia z Witkiem, Irenka, Gabrysia, Pszczółka z emami, Dzidka, Jasia.
Byłam w ekstazie choć nic absolutnie nie zażywałam jedynie na początek za przykładem koleżanek pimsa próbowałam

Pierwszy dzień to były targi/wystawa ogrodnicza eh..to się targi nazywa fakt że to był czerwiec
ale
rojniki wpadły mi w oko

o tym ulu z sadzawką marzę do dzisiaj

taka szklarenkę mam w głowie

a ta pelargonia mnie oczarowała - ale nigdy u nas takich nie widziałam

Bylinowa łąka 22:57, 21 mar 2019

Do góry
Na działce nie byłam, ale się pochwalę pierwszym tulipankiem. Zdjęcie wczorajsze. Niestety to chyba jedyny kwiat w tej skrzyneczce. Wydaje mi się, że cebulki były jeszcze za małe. Muszę je w tym roku podkarmić.

A to moje bratki posadzone, jeszcze tymczasową miejscówkę mają. Muszę balkon posprzątać po zimie. Część już stoi na parapecie kuchennym, bo zdecydowanie częściej przez kuchenne okno o tej porze spoglądam.

Oprócz bratków w skrzynkach i doniczkach mam żonkile. Kupione w grudniu na wyprzedaży po 20 groszy za cebulkę. Po posadzeniu postały parę tygodni na klatce w bloku, a jak minęły większe mrozy wystawiłam je na balkon. Powoli wystawiają kiełki.
Do bratków i żonkili dosadziłam turzycę ID - taki pomysł zgapiłam od kogoś na Ogrodowisku.

Jeszcze się wiosna na dobre nie zaczęła, a balkon zapełnia się doniczkami z kupionymi i darowanymi roślinkami. Jak podliczyłam to zrobiła się już spora lista.
4 irysy syberyjskie białe
4 tawułki Arendsa białe bez nazwy
4 tawułki Arendsa Deutschland
3 gipsówki
3 floksy wiechowate białe
3 wernonie
2 róże okrywowe białe
1 krwiściąg przywieziony do reanimacji, na szczęście puszcza nowe listki

i dary od Anitki
bodziszki żałobne, chaber niebieski i rosplenice.

A jeszcze wysiewy we wtorek poczyniłam, choć nie wiem czy się udadzą. Ja mam tendencję do przesuszania albo zalewania, więc wiecie.
Na szczęście najbliższą sobotę zapowiadają słoneczną i ciepłą, więc liczę, że się porządnie na działce zmęczę.
Ciekawa już jestem co się tam przez te dwa tygodnie zmieniło.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:52, 21 mar 2019

Do góry
26 wrzesień 2012
pompa była i begonie na bogato hehe

18 listopad 2012
przygotowania do zimy - miała już agapanta

zrobiła się zima

a na czas zimy co jest najlepsze ? Ogrodowisko

Zginęły mi zdjęcia ale przecież w lipcu 2012 było wielkie spotkanie ogrodowiska u Małej Mi - sama nie wierzyłam że mogę tam być.

Do Rzeszowa pojechałam z Riche i Marzenką - oboje cudowne ogrody w różnych stylach - ach dane mi było je widzieć i to kilak razy.

No ale na parkingu pod basenem spotkaliśmy się pierwszy raz i mało co byśmy Rzeszowa nie przejechali tak paplaliśmy całą drogę .

No co U Ani się działo - to już inna bajka
Ania ma dokumnetację tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1425-spotkanie-w-ogrodzie-asc-w-rzeszowie-sierpien-2012
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:48, 21 mar 2019

Do góry
wyszło mi coś takiego:
te czarne to bukszpany
czerwone berberysy
zielone to moje Varelki, ktore mam nadzieje kiedys urosną
fioletowe to są szalwie
szare to rozplenice Little bunny
brazowe (3x) to zurawki
a te obwodki zielone to carex morrawii
male koleczka to tulipany
Słoneczny Ogród 22:47, 21 mar 2019

Do góry
Podobno ok 60 sadzonek naparstnic...
Nie liczyłam.
Niektóre większe reszta malutkie i 20 jeżówek.
Dostałam z gołym korzeniem , jechały 2 dni, no to juz musiałam je powsadzać.

Pójdą na nową rabatę za jakiś czas, jak tam dokończę.
Póki co czarnej ziemi brak.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:44, 21 mar 2019

Do góry
Bratki zawsze były - maj 2012

Pierwszą osoba na forum jaką poznałam była Mała Mi - pierwsza wpisała się na wątku, a także zaprosiła mnie do siebie i w czerwcu byłam u Ani.
Pamiętam że skalniak zrobił na mnie mega wrażenie no i piwonie które wtedy kwitły.

Dostałam koszyk naparstnic.

ten krajobraz za siatką jest nieaktualny jak i te łany wierzbówki.

kochamy się od dawna

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 21 mar 2019

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Wymyslilam ze musze optycznie wyrownac spadek tej rabaty.
Chcialabym tam gdzie to zolte posadzic cos zimozielonego, tylko co? Nie mam pomyslu.
A na calej rabacie dolozylabym carexy zimozielone i zurawki, zeby zagescic.

Rabatka po zmianach niezbyt dobrze wygląda
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:32, 21 mar 2019

Do góry
Jak załatwiłam temat ławki , pojawiły się nowe.

Od lat marzyłam o tym aby odwiedzić angielskie ogrody. Nawet byłam w kontakcie z Kasią B. i pewnie bym się wcześniej z Danusią spotkała ale nie wyszło.
A ponieważ Danusia napisała wiele art. o angielskich ogrodach to je po prostu czytałam.
Danusiu - dzięki, dzięki, dzięki Ci za to.

Potem wciągnęły mnie wątki gdzie wymieniane były wszelkie informacje.

Do tego wszystkiego interesowały mnie media społecznościowe a tu miałam jak na dłoni możliwość sprawdzenia jak wygląda działanie takiego miejsca w sieci.

Tak więc odważnie wpisywałam się tu i tam. Szybko się zorientowałam że to tak głupio jak się nie ma swojego wątku i to jakby nie fair w stosunku do innych osób.

Postanowiłam, że założę swój wątek i tak zrobiłam.

Marzec 2012 - moje zakupy

Wtedy Danusia miała jeszcze sklep więc jak zobaczyłam domki dla owadów to zaraz zamówiłam - mam do dziś

no tylko kocura ogrodnika już nie ma

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 21 mar 2019

Do góry
Jak trafiłam na Ogrodowisko.

Był mroźny luty 2012 a ja leżałam zasmarkana, chora na zwolnieniu lekarskim i cierpiałam z nudów .

Pomyślałam, że nic tak mi nie umili czasu jak myślenie o własnym ogrodzie,
o planach na nowy sezon.
Tak więc pomyślałam, że wreszcie muszę ławkę tekową kupić.

No i jedno kliknięcie a ja już czytam o ogrodach angielskich Danusi artykuły. Cały dzień czytałam relacje art, za art. a potem weszłam na wątek a potem się zorientowałam że ta Danusia to jest ta babka co to widziałam w Mai w ogrodzie co sadziła do doniczek kompozycje w jakimś super ogrodzie .

Oooooo sobie myślę to muszę rozeznać temat lepiej. No i tak zleciało mi przyjemnie chorobowe

W kwietniu ławka przyjechała

Reasumując poszło o ławkę.

Słoneczny Ogród 22:21, 21 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Daria, wiesz że bym Ci pomogła z wielką chęcią ale km za wiele nas dzieli
Piękne sadzonki róż, jakie odmiany?
Kuedy bedziesz mogła je posadzić?

No wiem, wiem buziunia.

Róże z gołym korzeniem ale wydają mi się duże i korzeń i łodygi.
3szt Minerwa
Pomponella
Lemon rococo
Eden Rose

Wyobraź sobie , że nie mam kupionej ziemi.
Ale strzał w kolano...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:04, 21 mar 2019

Do góry
Wymyslilam ze musze optycznie wyrownac spadek tej rabaty.
Chcialabym tam gdzie to zolte posadzic cos zimozielonego, tylko co? Nie mam pomyslu.
A na calej rabacie dolozylabym carexy zimozielone i zurawki, zeby zagescic.
Sezon 2017 u Hanusi 21:50, 21 mar 2019

Do góry
Basiu, Zoju, Ewo dziękuję za odwiedziny.

Dwa tygodnie mnie w ogrodzie nie było, no a teraz czekam na żonkile i tulipany. Tulipany w doniczkach, bo te na polu, to sarny udziamdziały.Wcale nie żartuję.

Stwórz ze mną mój ogród 21:38, 21 mar 2019

Do góry
paulaa napisał(a)

Mam blisko ale jeszcze nie byłam, teściowa mnie zniechęciła. Otwiera się też chyba na dniach kolejna "szkółka" przy rondzie z autostradą w Rowniu. Ale jak rozmawiałam z właścicielem to takie bardziej jakieś ekskluzywne i drogie rośliny, włoskie kosodrzewiny i prawie same bonsai. Mają też graby (ale może odmiana Lucas? bo takie niezrzucające liści wielkie na 3m tkie gotowe elementy do zrobienia żywopłotu) i generalnie same duże rośliny. Jakieś bambusy super coś tam

No to faktycznie do eleganckich i drogich ogrodów .
Ogrodowe szaleństwo ... 21:30, 21 mar 2019

Do góry
Przyjechały kolejne rośliny
Hakone, rozchodnik, histy i żagwin

I jakby tego bylo mało, to kupilam malinę żółtą i lilie azjatyckie

Ogród w remoncie 21:24, 21 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Czy zamiast hakone Albostriata mogę posadzić tu Aureola? Czy za dużo tego żółtego będzie zważywszy na kolor ścian?

Albostriata przydałaby mi się w innym miejscu a z Aureolą nie mam co zrobić

Ślicznie będzie!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:17, 21 mar 2019

Do góry
Doszła niebieska mata - niestety wracam wieczorami i nie ma jak zrobic foci - musicie mi wierzyć że jest super

Pokrycie na dach też doszło, w sobotę założę jak dam radę
A tymczasem żabcie - mam ich cała masę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies