Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród wśród pól i wiatrów 18:52, 21 mar 2019

Do góry
A z doniesień bieżących "z przyszłej pasieki" haha..
..ule zostały dziś pomalowane od środka pokostem

Teraz muszę kupić jakąś farbę na zewnątrz No i oczywiście nie wiem co wybrać! Klasyka... same dylematy
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:48, 21 mar 2019

Do góry
Moje wczorajsze prezenty
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:39, 21 mar 2019

Do góry
Mój mały pomocnik zawsze towarzyszy mi przy pracy. I tym razem mnie nie zawiódł.

Obsadziłam trzy białe donice. Jedną przed wejściem i dwie na tarasie.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:34, 21 mar 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Jak tam kupiłaś bratki, czy w ten weekend robisz zakupy?

U mnie stipa też się sama wysiewa Ale Przemka Pegasus nie chce u mnie rosnąć.

Bratki kupiłam wczoraj ale dopiero dzisiaj posadziłam do doniczek. Tym razem postawiłam na bordo. Zostaną przełamane żółcią. Pierwszy raz odbiegłam od fioletów i koloru niebieskiego.

Pegassus wschodzi bardzo ładnie. Wysiewałam go dopiero równo tydzień temu. Stipa też zbiera się. Pierwszy raz wysiałam Werbenę. Z nią jest gorzej. Dopiero mam trzy sztuki o ile to nie jest zielsko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:29, 21 mar 2019

Do góry
Witam,
trafiłem tu z tego chyba z tego powodu co większość ludzi na forum. Wybudowałem dom, wyrównałem teren, ogrodzenie prawie gotowe nadszedł moment by pomyśleć o ogrodzenie. I właśnie z tym planowaniem ogrodu mam największy problem. Działkę podzieliłem na 2 części. Część dalej od domu to ogród owocowo - warzywny (warzywa dopiero będą). On już żyje i na razie nie potrzebuje zmian. Część bliżej domu będzie reprezentacyjna; to miejsce gdzie chciałbym odpoczywać po pracy.
W zeszłym roku zrobiłem taras (50 m2), zbudowałem pergolę i zasadziłem obok niej pnącza. To już sobie fajnie rośnie. Od strony drogi zbudowałem rabatę w której zasadziłem 5 szt. Surmia/Catalpa szczepiona na pniu (wersja nana), a przednią rząd 15 szt. Berberys Thunberga Aurea, została luka między schodami na taras a rabatą. Lukę wypełnia rząd 5 szt Azalea japonica 'Canzonetta'. Tyle udało mi się do tej pory zrobić. Zastanawiam się czy ta rabata nie jest za pusta może coś na niej zasadzić ? Sugestie mile widziane.
Proszę o pomoc z rozplanowaniu reszty ogrodu. Mam do zagospodarowania obszar od rabaty do płotu sąsiada (układ wschód zachód) i od tarasu do części z ogrodem owocowym. W sumie wychodzi 11X11 metrów. W pierwszej kolejności chciałbym zrobić coś od strony sąsiada. Jest tam stary płot i brzydkie tuje, chciałbym to jakoś zasłonić.
Proszę o porady (jakie rośliny, kolejność, układ), Ja jestem bardziej techniczny, nie mam w tym dużej wiedzy.
Z góry dziękuje
Chaos nie ogród 18:28, 21 mar 2019

Do góry
Zapomniałam dodać, że najczęściej korzystamy z tarasu od południa, na tym od zachodu ciągle wieje.
Asiu, tu gdzie zaznaczyłaś głóg rośnie świerk srebrny 3 m. Zapomniałam go narysować

Podoba mi się to zestawienie w prawym rogu tamaryszka i pęcherznicy Jakiej szerokości powinna być ta rabata 2 m wystarczy? Jak początkujący ogrodnik nie wyobrażam sobie, że te rośliny kiedyś urosną. Do tej pory to tylko widzę, że brzozy rosną.
Hortensjowo 18:28, 21 mar 2019

Do góry
Ja też się w pierwszej chwili zgubiłam, ale spojrzałam na ostatnie zdjęcie i się wyjaśniło: zrobiłaś je z drugiej strony niż plan, więc lewa strona stała się prawą.

Zaczęłam Ci to rysować i wpadłam na nowy pomysł

Jakby trawnik zrobić z trzech kwadratów a nie dwóch, to nie tylko lepiej by to wyglądało, ale też rozwiązałby się problem z brzoskwinią i zrobiłoby się więcej miejsca na kwiatki

dla wyjaśnienia dodam, że szare linie są pomocnicze, a czarne to linie rabat.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:25, 21 mar 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Ściskam Cię Aniu i przykro mi z piwodu taty. już nue cierpi, pewnie to dla Ciebie piciecha w tych trudnych chwilach. Ściskam Cię mocno Aneczko

Dziękuję Kasiu.

Ciesze się tym, że mamy upragniony pierwszy dzień wiosny. Moje czosnki dla Ciebie.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:21, 21 mar 2019

Do góry
BASIA8 napisał(a)

U Nas są w ogrodniczym po 150zl niezbyt wysokie 160cm. Anusia a wiosnę masz w ogrodeczku? Jakieś kwiatuchy może?

Właśnie na tę okoliczność zrobiłam zdjęcie moim jedynym trzem kwitnącym krokusom

Ogród z rzeźbą 17:54, 21 mar 2019

Do góry
Ja kupiłam kalifornijskie a nasze dostałam całe wiaderko ze wsi
Nie wiem, czym się różnią ale dla pewności, żeby mieć na następny sezon gdyby nie przezimowały, zebrałam trochę jesienią do wiaderka i mam mini hodowlę w piwnicy
A,że mrozów wielkich nie było, to mają się bardzo dobrze, zajrzałam
W weekend namówię eMa żeby wreszcie przerzucił kompost

Ogród Muszelki 17:41, 21 mar 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Karlos, wklejam kilka fotek biało-fioletowej rzeczki krokusów. Rosną przed tujami wzdłuż ogrodzenia.

OMG!!!!!!!!!!! Cudooooooo!!!!
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:57, 21 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Przezimowały zadołowane moje wysiewy, chryzantema i hodowane z listka Sedum Class Act

Jakie śliczne maluszki Też próbowałam w ubiegłym roku wyhodować Sedum Class Act. Tylko gdzie ja mam te donice? Mam nadzieję, że mąż ich nie wyrzucił podczas porządków jesiennych...

Ewo, pisałaś, że wycinasz różom pnącym najstarsze gałęzie. To mi dało do myślenia i chyba też muszę wyciąć chociaż jedną najgrubszą i najstarszą. Róża Elfe ma ponad 2m wysokości i rośnie u mnie 4 sezon (albo nawet 5). Do tej pory nie wycinałam jej grubych gałązek. Na jakiej wysokości ją uciąć? Zupełnie przy ziemi?
Ogród Muszelki 16:51, 21 mar 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Piękne te krokusy i tak się mienią w słońcu.Pozdrawiam.

Gosiu, lubię na fotografii światło w kontrze
Ślę pozdrowienia! Wiosenne!

Przerwa na kawę... 16:35, 21 mar 2019

Do góry
Makusia - kulki są fajne. Lubię je. Mam i na kiju i leżące.

Zojka - jakby coś się zmieniło - daj znać.

Dla Kasi_Cs - wielkość moich tulipków

A z tych kwiatów nie będzie
W samym słońcu 16:20, 21 mar 2019

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 16:10, 21 mar 2019

Do góry
Zakwitł mi taki śliczny przebiśnieg

i przylaszczka

moja druga rzeczka krokusów

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:59, 21 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Póki Młody nie krzyczy to wrzucam fotki bo nie wiem jak długo to potrwa
gunnera

smoczyca głowę podnosi
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:53, 21 mar 2019

Do góry
irysek zimował tak jak i widoczne tulipany w doniczkach których oczywiście nie zdążyłem zadołować jesienią (wykopane po zmianie nasadzeń) chyba w styczniu przykryłem je stroiszem

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:48, 21 mar 2019

Do góry
Czy mam się obawiać i są to objawy fytoftorozy ?:
Ogrodowe kreacje 15:47, 21 mar 2019

Do góry
i coś do pośmiania jako, że jestem sroczka i lubię jak się błyszczy zostały mi kule styropianowe i błyskotki, więc wymyśliłam takie ozdoby ogrodowe:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies