Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Znowu na wsi 06:58, 20 kwi 2019

Do góry
Jola Kalina mnie też zauroczyła
popatrzyłam na zdjęcia na początku wątku i teraz i zmiany sa ogromne w twoim ogrodzie. Szybko z pustego przeistoczył się w wypełniony po brzegi
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:04, 19 kwi 2019

Do góry
Dzis za to otworzyły sie sasanki, biedne są w tym roku bo dużo grzebałam koło nich (sa tam gdzie stała stara altana)

I kalina się otwiera pomalutku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:22, 19 kwi 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Jak się nazywa tak pachnąca kalina?

Kalina Burkwoodi Anne Russel
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 02:26, 19 kwi 2019

Do góry
Jak się nazywa tak pachnąca kalina?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:00, 19 kwi 2019

Do góry
Ta kalina obłędnie pachnie.

C.d.n.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:07, 18 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja myślę czy to nie jakiś bez, bzy też takie liście mają

Dzięki za te podpowiedź.To cudny krzew.Alez mnie zauroczył.
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja zamiast bzu napisałam Kalina to ppmylka. Oczywiście, że to bez o ciemnych liściach mam takie.

Piękna roślinka.Teraz już mi po głowie chodzi.
Ogród z rzeźbą 17:07, 18 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Maczku ślady obecności kreta jeszcze zostały, ale w porównaniu z tym jak było to już znikome są. Niestety eMa połamało w kręgosłupie i w miniony weekend przeleżał cały dzień w łóżku, tak więc trawnik dalej nieskończony. Ale to już jest drobiazg.
Rudera od siatki tak "na oko" 3,5 - 4 metry. I nie wariatka, tylko dalej mi tak mów. Myślę, że za kilka latek będzie dobrze. Tylko te Nigry mi tam nie pasują, no ale na razie.... Też czytałam, że śś poleca się do małych ogrodów, nie rośnie u nas tak wielka, jak co to będzie cięcie. Ty walczysz z fawelą a ja z nawałnicą chwastów wszelakich spod rudery, które przypuszczają ekspansję na moją stronę. Zmora straszna, muszę pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem tej kwestii. Z drugiej strony nasze poprzednie podlewanie lało tak, że to chwastowisko pod ruderą też podlewało, może to dziadostwo teraz bez stałych dostaw wody ulegnie jakiemuś cudownemu samounicestwieniu.

Sluchaj, nie ma co udawac, ze rudera to palac albo inna super budowla, dzialka nie jest w miescie, wiec takie cusie barzdziej wkurzaja, ale naprawde moge powtarzac Ci do znudzenia, ze nie jest zle, a bedzie jeszcze lepiej Mozesz posadzic cokolwiek, nie musisz sie martwic, ze uszkodzisz fundamenty rudery, a poza tym ona daleko jest. Jak nie lubisz nigry to ja oddaj, zaufaj odczuciom, nie gra Ci tam, pozamiatane, no. Masz super wyczucie faktur i kolorow, nie daj sie zwodzic rozumowi na manowce. Moim zdaniem im szybciej tym lepiej. Moze znajdziesz dla niej nowy dom.
Z chwastami rozumiem, lepiej niz myslisz, do mnie tez sasiedzkie przechodza, najbardziej wkurzajace sa dzikie jezyny Przechodza pod plotem Tak, od tych od garazu. A sasiadowi z drugiej strony mocno skutecznie podlalam kaline, ze rozsrosla sie jak dzika. Patio teraz tam mam, bo kalina wcyciaga skutecznie wode i nic nie chce tam rosnac.
Tak mi przyszlo do glowy, moze daloby sie rozlozyc tam tekture i na to szmate? Albo sama tekture? Macie jakis kontakt z wlascicielami ziemi? Jak nie, to pozostaje tylko przeskok przez siatke Nie wiem, ewentualnie mozesz tam zrobic drewniany plot, ale to chyba droga impreza, a chwasty i tak przechodzic beda pod spodem, ale chociaz ograniczysz troche rozsiewanie.
Mi sie u Ciebie tak podoba, ze nawet rudera niczego nie zmienia A nawet dodaje jakiegos uroku. Jak rosliny sie rozrosna, to juz w ogole bedzie pieknie!
Moja działka na Dębowym Lesie 08:24, 18 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Elu, masz na myśli tą roślinę u Halinki ?

prześliczna
Czyli to jakaś kalina ??

To bez koralowych, tak myślę
Moja działka na Dębowym Lesie 22:29, 17 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja myślę czy to nie jakiś bez, bzy też takie liście mają

Ja zamiast bzu napisałam Kalina to ppmylka. Oczywiście, że to bez o ciemnych liściach mam takie.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 17 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu a to jakiś rodzaj kaliny bo ma podobne liście. Muszę spojrzeć na moje.

Elu, masz na myśli tą roślinę u Halinki ?

prześliczna
Czyli to jakaś kalina ??
Moja bajka 19:48, 16 kwi 2019

Do góry

i także Ania tyle, że tym razem kalina także się szykuje do kwitnienia

moje ciemierniki wyhodowane od maleńkości mimo, że jeszcze nie zakwitły, to wyglądają już całkiem dorodnie

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:29, 14 kwi 2019

Do góry
Lilak Palibin i kalina szykują się do odegrania już za moment swoich ról u mnie w ogrodzie - oj będą gwiazdami

Spore pąki mają już peonie drzewiaste - one też za chwilę pokażą swoją urodę

Ruszyły obie pęcherznice
Ogródek Ewy 13:41, 13 kwi 2019

Do góry
Dębolistna jak większość hortek już się obudziła.
Kalina też się pospieszyła.

Pszczelarnia 09:27, 11 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Mam gotową odpowiedź na moje rozterki Co to jest za drzewko na pierwszym planie?

To kalina, chyba Kilimandżaro. Ona mogłaby tam rosnąć, gdyby nie rosnący obok judaszowiec 'Forest Pansy' - kalina do przesadzenia. Posadziłam w afekcie pod koniec sezonu ogrodniczego - na zasadzie "muszę ją przed zimą posadzić".
Podmiejski ogródek 07:49, 11 kwi 2019

Do góry
Biere

Zamierzam wsadzić ją pod tą ścianą z lewej strony:

Murek co prawda rzuca cień, ale nisko. Jak kalina urośnie, to będzie miała południowe słońce
Paradise czyli mój kawałek raju 09:17, 10 kwi 2019

Do góry
ElaS dzięki, jeszcze muszę trochę pokopać i czarna malwa zajmie swoje miejsce

Kindzia Dzięki za porady. Mam starego dęba, 3 jodły i pełno tuj. Wiem że w planach jest budowa drugiego domu na działce więc muszę być ostrożny żeby wszystko nie poszło na marne. Zajmuję się grafiką komputerową i mieszkam blisko Patrycji zszywki dlatego jakiś plan jest. Będę pokazywał więcej projektów które tam wygrzebałem. Co do wisterii to zobaczymy jak będzie z tą pergolą, bo łuk padł pod wpływem wiatru

Dorota123 Dzięki, każda rada i poświęcony czas są dla mnie ważne. To tak wygląda bo te deski stałe puste tak od lata tamtego roku, ale chyba zrobię tak jak mówisz, będzie taka podwyższona grządka zrobiona tylko z ziemi

Milka dzięki! Ciemierniki poznałem w tym roku i ani nie myślałem żeby coś usuwać z nich Z tym krawężnikiem to porozmawiam z tatą co można pomyśleć.

Wczoraj byłem u zszywka, jeden rododendron już jej kwitnie. Magnolia Susan też zaczyna, u nas nie zapowiadają przymrozków więc oby jej rosło. Nie wiem czemu się nimi nie chwali

Zdjęcia u niej w wątku

Ja ostatnio kupiłem trzmielinę na pniu i jest już posadzona na miejscu tam gdzie donice z bratkami, przekopałem miedzy jedna trzmieliną a bzem miejsce na rośliny. Chciałbym tam jakiś niski żywopłot, nie wiem jeszcze z czego.

Byłem wczoraj na zakupach i oczywiście jak to my wszyscy, kupiłem w supermarkecie rośliny... Żal mi patrzeć na te wszystkie biedne rośliny w foliach. Kupiłem magnolię stellate i kalina koralowa. Bardzo mi się ta kalina podoba bo jest podobna do hortensji
Więcej zdjęć wrzucę później. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Sprzeczność w ogrodzie 15:50, 09 kwi 2019

Do góry
Jana napisał(a)
to rabata przed domem znajdująca się po prawej stronie, szersza ma 114cm, dł 9 m i 60 cm, potem mam kran na wodę i za nim węższa szer 69cm, dł 20 m, która łączy się z tą zaokrągloną już za domem. Myślę by posadzić tam szpaler hortensji, przed nimi turzyce ID, a pomiędzy marzy mi się kilka drzewek na pniu albo może kalina na pniu? co myślicie? naprzeciwko tej rabaty mam dużą tuję, którą zamierzam obsadzić kulkami i a pomiędzy nimi turzyca ID lub barwinek. Ma być zimozielono i formalnie.

Fajne zmiany, fajne plany co do nasadzeń.
Ogród w remoncie 10:25, 09 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

To kalina koreańska a u Ciebie zdaje się miała być Compakta na pniu, no niestety wszystkiego mieć nie można. Koreańska cudnie pachnie, muszę ją przesadzić.
Chuchaj ciepełkiem do mnie w nocy to może da się oszczędzić kwiaty magnolki

Ja jak sroka, co zobaczę, to mi się podoba
Chuchałam, od serca.
Ogród w remoncie 23:44, 08 kwi 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)

Albo - brak trawnika, błotko fuj

Pięknie kwitnie kalina, aż zaczynam żałować, że się nie dałam na nią namówić.

Za magnolię trzymam kciukasy

To kalina koreańska a u Ciebie zdaje się miała być Compakta na pniu, no niestety wszystkiego mieć nie można. Koreańska cudnie pachnie, muszę ją przesadzić.
Chuchaj ciepełkiem do mnie w nocy to może da się oszczędzić kwiaty magnolki
Ogród w remoncie 23:16, 08 kwi 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Pocieszacie mnie

Albo - brak trawnika, błotko fuj

Pięknie kwitnie kalina, aż zaczynam żałować, że się nie dałam na nią namówić.

Za magnolię trzymam kciukasy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies