Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój "Ogród" 12:06, 24 paź 2017

Do góry
4. Miskant Graziella

5. Piórkówka japońska Magic' Pennisetum

Mój "Ogród" 12:04, 24 paź 2017

Do góry
zakupy:

1. Miskant chiński 'Silberfeder' Miscanthus sinensis
2. Hosty Firn Line

3. Hortensja bukietowa MAGICAL 'Sweet Summer

Ogrodowa przygoda Łukasza II 10:17, 24 paź 2017

Do góry
Łukasz mam do zagospodarowania : miskanty Variegatusy(mam 6, nie muszą być wszystkie przecież), 2 x hortka Sweet Summer, chyba 9 jeżówek sweet sixteen, 6 kul buksowych, mam 2, ale mogą być 4 rozpl.Moudry, 2 x berberys Red Rocket, 3 x świecznica bordowa, 2 x miskant Droning Ingrid, mogę mieć rozchodniki okazałe. W rogu rośnie już pęcherznica Diabolo, która zostanie, bo mi skrzynkę gazową zasłoni i posadzona jest wiśnia Royal Burgundy szczepiona tak na 1,20-1,50 metra. Będzie dłuższa łezka z kamyczka, na niej ławeczka. Zostanie kawałek chudej rabaty aż do jeżyny i malin. Tam gdzie jeżyna musi być niżej, bo mam potem problem ze zbieraniem jeżyn...czyli Variegatusy stamtąd do wysadzenia...może na środek, też między Umbry...muszę pomierzyć jeszcze dokładnie i wtedy będziem myśleć jak to poukładać. Pod bramą rosną już cisy, ale to wiesz. Może Ci coś zakiełkuje w najmniej oczekiwanej chwili

O posadzonych tam liliach i irysach nie wspomnę...
Żywopłotki cisowe. 22:48, 23 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Haniu co to za miskant?

Aniu to 'Morninng Light'

Jak Twoje berberyski.

u mnie siewki od Asi bardzo się wybarwiły.

tu 'Maria' czerwona nie zdążyłam latem rozsadzić.

Kłosik Halmen jeszcze nie próbowałam zebrać nasionek może wywiało.

Ogród wśród pól i wiatrów 22:32, 23 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Z kwiatów .. bonica jeszcze widoczna Towarzystwa dotrzymuje jej trochę niebieskości
Fotka poranna, nim jeszcze świeciło słońce, a teraz delikatny deszcz ogród podlewa.

Jolu, wiesz może co to za miskant?

Żywopłotki cisowe. 20:56, 23 paź 2017

Do góry
Haniu co to za miskant?
Moja bajka 20:42, 23 paź 2017

Do góry
Mój miskant przeszedł przez bale i do ogniska się pcha. Ale jeszcze w tym sezonie piuropuszy nie puścił...chyba nie zdąży już
Moja bajka 20:21, 23 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Kasiu piękne jesienne focie sosence też bym dała jeszcze szansę, bo widać że te szczoteczki z roku na rok ma jednak ładniejsze
Mam pytanko o ten bez koralowy Sutherland Gold, jak ci się on sprawuje, choróbska go omijają?, bo powiem ci bardzo przypadł mi do gustu i na wiosnę bym chciała go kupić i posadzić przy perukowcu a drugie pytanko o tego gigantusa, bardzo się rozłazi, czy tak jak pozostałe miskanty buziol

Moniu to dam jej szansę, niech rośnie . Ten bez uwielbiam. Jest zdrowy, choć słońce trochę go poprzypalało, ale liczę, że jak będzie starszy to słońce nie będzie mu straszne, tak jak z wiązami Wredei. Mam jeszcze bzy Black Tower, bez czarny Eva i Gold Tower . Wybieraj, wszystkie piękne . A miskant olbrzymi rozłazi się jak cholera, nie rośnie kępowo niestety. No, ale jak go nie kochać?. Buuuuuuzioooool
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:20, 23 paź 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=47#post_8
Zbyszku proszę zobacz wstawiłam miskanta może bo rozpoznasz.
Żywopłotki cisowe. 20:11, 23 paź 2017

Do góry
Miskant o szerokich liściach nn do rozpoznania.
Zwracałam uwagę po szkółkach i dla mnie wszystkie podobne.
Czytałam że 'Balerina jest podobna.

To jego kłosy.
w tym roku podzieliłam karpę na kilka.

Liście miskanta, najwcześniej kwitnie, kwiaty drobne kłosy. nie jest wysoki. tez bez nazwy, bo to z mieszanki miskantów z siewu.

To jego kłosy cienkie rozpadają się na boki.

Miskant - Miscanthus 19:48, 23 paź 2017

Do góry
U mnie zakwitł teraz taki miskant ale nie znam odmiany.Wysoki na 2m.
Może znasz Zbyszku?

Tu ma być ogród :) 13:14, 23 paź 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Dokładnie jak Kami mówi - piękna jesień u Ciebie

Edi a powiedz jeszcze raz jaki to miskant na przedpłociu? Mam jednego NN, który miał być grackiem ale nie jest, natomiast teraz jak kwitnie jest podobny do Twojego...???

Ten miskant to Kleine Fontane - ale on bardzo wcześnie zakwita, już w lipcu zaczynają pojawiać się kwiatostany, więc chyba masz coś innego.
Ogród Ani :) 17:19, 21 paź 2017

Do góry

Trzcinnik KF leży a wiosną fajnie stał Chyba wymienię na jakieś miskanty

Gracek usiłuje kwitnąć

Miskant variegatus także

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:42, 21 paź 2017

Do góry
Miskant ' Flamingo' - mój pierwszy miskant w ogrodzie

Prawie - jak ogród 09:35, 21 paź 2017

Do góry
Najczęściej wykorzystujemy Grab pospolity Carpinus betulus jednak są i inne bardzo ciekawe odmiany, np. do formowania niebywale plastyczne są:
Grab japoński Carpinus japonica
Grab koreański Carpinus turczaninovii

Natomiast na żywopłot najlepszy będzie Grab pospolity 'Monumentalis' Carpinus betulus 'Monumentalis' lub Grab pospolity 'Lucas' Carpinus betulus 'Licas' (na tej stronie poczytaj o wszystkich grabach).

Wybierając odmianę na półkulę trzeba patrzeć aby sadzonka od samego dołu była "owłosiona", by pokrój był gęsty. Dobrze w takich formowanych bryłach wyglądają odmiany o drobniejszych liściach. Cięcie prowadzi cię od samego początku tak samo jak cisa - pierwszy czas to staranne przycinanie gałązka po gałązce. potem jak uzyskamy zadowalającą nas gęstość tniemy już samą formę tj. cisa czy buksa.
A moze wielce nie kombinować i jako półkule dać poczciwego, niezawodnego, zimozielonego taxus baccata?

Brzozy
Jesli dasz 4 brzozy to zamysł zabawy z optyką spełznie... W takim układzie lepiej jest posadzić 3, po trójkącie. Ewentualnie mozna dać jedną i ciąć tak by uzyskać formę wielopienną, a wtedy będzie ona soliterem o mocnej formie.
Zwracam uwagę, że akurat ta brzoza może być nawet posadzona w zwartej grupie np. co 40-50cm w ilości 3-4.
Zamiast brzozy możesz posadzić inny gatunek - wspomniany wyżej carpinus 'Monumentalis' równie dobrze może być ciekawą formą.
Mozna posadzić jakieś drzewo o formie płaczącej -buka, graba

Pas hortek - zakładałam, że pomysł z miskantami pod płotem jest już ustalony definitywnie
Jednak gdybyś szła w brzozy to mozna dać hortki różowiejące lub białe a jako tło miskanta Variegatus. Przy opcji z grabem ja bym dała tylko białe hortki np. 'Magical Moonlight' a miskant jakiś przebarwiający się, np. mocne "Malepartusy".
Oczywiście to tylko moja wizja/propozycja na to miejsce.

może cię zainspiruje

Ogródek frontowy 01:30, 21 paź 2017

Do góry
Gosia, moja skarpa strasznie długa i dlatego zrobić szybko się nie da Słońce na dole skarpy jest do 14 więc myślę, że będzie tawule tam dobrze, a i wiosną koloru fajnie doda
Bloczki są wkopane tak że są na równo z ziemią.
Z miskantów to mi się miskant gracillimus marzy tylko nie wiem jeszcze gdzie. Cała zima na dopieszczenie planu
Ps. Bardzo proszę
Ogród z wilkiem zamkn. 19:34, 20 paź 2017

Do góry
Zakończyłam górę skalniaka ...
Efekt .....okaże się jak urośnie
Dosadzone dokupione 3 szt miskant memory ....... dodatkowo nie kupowane ,a przesadzane z innych miejsc : lawenda ,bergenia (z jednej własnej 7 szt zrobiłam ) zebrinus i red barony
Przed

Po

Wiem ,że okulary trzeba nałożyć urośnie.....oby ....

Na zielonej... trawce :) 16:50, 20 paź 2017

Do góry
Gintura napisał(a)
[
No obrzydliwie PIĘKNIE.. Co to za miskant z takimi bielutkimi pióropuszami?
Witaj w domu.

Dzięki

Postaram się go zidentyfikować, bo nie wiem jako on
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:40, 20 paź 2017

Do góry
co jest bardziej wytrzymałe na susze miskant chinski czy hortensja bukietowa? ciągle temat skarpy ... muszę w przyszłym tygodniu podjechać po ostatnie 3 brzozy i zastanawiam się czy po całości dać rząd miskantów klienie silverspinne czy do połowy miskanty a na drugiej połowie hortensje....
Na zielonej... trawce :) 08:40, 20 paź 2017

Do góry
[
No obrzydliwie PIĘKNIE.. Co to za miskant z takimi bielutkimi pióropuszami?
Witaj w domu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies