Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

gosika67 20:24, 22 lis 2017

Mech fajnie wygląda, ale jak jest go za dużo,to nieciekawie, też tak mam.Przeważnie wydłubuję go nożykiem z fug. Tylko u mnie jest mniej.
mirkaka 09:00, 25 lis 2017

Dziękuję że zaglądacie, mech jest kłopotem ale już tyle lat jakoś sobie z nim radzę

Bogdziu, Goniu, Elisko miło was gościć

U mnie jesień jeszcze całkiem przyzwoita Przedwczoraj porządkowałam trochę, pościnałam maliny, i byliny, pomieliłam to wszystko i załadowałam do pełna kompostownik. Traw jeszcze nie powiązałam, jakoś mi się nie chce tego robić. Nie mam ich dużo, raptem dwie rozplenice, i trzy kępy miskanta, może dzisiaj się za to wezmę.
Dzisiaj chcę przede wszystkim okopczyć róże kompostem. Pewno będę miała go za mało, trzeba będzie podgarnąć trochę ziemi wokół krzaczka.

Kwitną jeszcze ciągle chryzantemy i pojedyncze róże. Trawa jeszcze pięknie zielona, jak zaświeci słońce to można prawie pomylić pory roku

Joku 12:19, 25 lis 2017

Bardzo lubię te twoje widoczki. Fajny pomysł z chryzantemami "wspinającymi się" po pniu chyba wiśni.
m_gocha 22:48, 25 lis 2017

Ciekawe kwiaty ma ta chryzantema biało-żółta
U ciebie widoki jak z września a nie z końcówki listopada
Mirka czym mielisz resztki ogrodowe? Masz do tego jakąś specjalną machinę?
mirkaka 05:40, 26 lis 2017

Joku napisał(a)
Bardzo lubię te twoje widoczki. Fajny pomysł z chryzantemami "wspinającymi się" po pniu chyba wiśni.
zamysł był taki żeby rosły w nogach wiśni, a że po zimie wyrosły na potwory to przywiązalam je do pnia
mirkaka 05:55, 26 lis 2017

m_gocha napisał(a)
Ciekawe kwiaty ma ta chryzantema biało-żółta
U ciebie widoki jak z września a nie z końcówki listopada
Mirka czym mielisz resztki ogrodowe? Masz do tego jakąś specjalną machinę?

Tak, też mi się te kwiatki podobają, są z takich rurek zbudowane.

Resztki tnę na dwa sposoby:
1. wszystkie miękkie układam na ziemi, i w pozycji na kolanach tnę jak szczypior na śniadanie nożycami do cięcia żywopłotu, potem odwracam tę kupę i znów, potem zbieram te co się osunęły i znów.
Jak pomyślałam sobie żeby ciąć to sekatorem, to zaraz przyszedł lepszy pomysł do głowy i wymyśliłam te nożyce do żywopłotu

2. Gałęzie cieńsze i łodygi z malin tnę rozdrabiarką, dawno temu kupioną w obi, taką byle jaką, ale zawsze coś

mirkaka 06:05, 26 lis 2017

A ja wczoraj okpczyłam wszystkie róże, poobrywałam jeszcze trochę chorych liści,
ścięłam większość kwiatostanów bukietówek.
Zauważyłam kły w niektórych tulipanach posadzonych we wrześniu i teraz się martwię czy nie zmarzną przez zimę? A to chyba z mojej winy bo po posadzeniu zasiliłam wszystkie sporą garścią obornika granulowanego, a mogłam poczekać z tym na wiosnę
No i wydaje mi się że to koniec roboty jesiennej, a, jeszcze tylko jak będą zapowiadać większe mrozy to ze szmatami pewno zacznę latać i okrywać róże.
Joku 10:54, 26 lis 2017

A co robisz z obciętą na wiosnę trawą typu miskant, rozplenica? Masz jakiś sposób? Pytam bo strasznie trudno się je tnie. Ja do tej pory większość cienkich badyli cięłam sekatorem. Ale widzę że jest lepszy i szybszy sposób .
mirkaka 17:19, 26 lis 2017

Joku napisał(a)
A co robisz z obciętą na wiosnę trawą typu miskant, rozplenica? Masz jakiś sposób? Pytam bo strasznie trudno się je tnie. Ja do tej pory większość cienkich badyli cięłam sekatorem. Ale widzę że jest lepszy i szybszy sposób .

To prawda że są b twarde. Dopiero raz cięłam z rozplenicy, miskanty były malutkie, trochę poszarpałam tymi nożycami, ale słabo to szło, wrzuciłam na kompost.
malgorzata_s... 18:01, 26 lis 2017

Pięknie jeszcze MaszUmknie śnieg i mróz był więc już wszystko pozamiatane.
Chryzantemy masz śliczne