Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

tulucy 19:31, 14 lis 2017

Pięknie robi się oklepane
Ale co tu napisać

Wiązówkę mam na liście wiosennej. O ile będę kupować byliny po rewolucyjce.
Pszczelarnia 19:34, 14 lis 2017

Gardenarium napisał(a)
Moje dwie świecznice, wyrzucone z bukszpanowego z cienia, w nowym, słonecznym miejscu podobnie sypnęły kwieciem, co mnie cieszy.

Pokazałam na FB, wyglądają prawie identycznie https://www.facebook.com/ogrodowisko/posts/2162651693760908

Danusiu, Prezesko naszego SKRu, pamiętam miejsce, w którym rosły Twoje świecznice i Twoje utyskiwanie, że nie kwitną i szkoda na nie miejsca. Posadzone adekwatnie dały popis i to jest właśnie to!
Zieloną będę dosadzać na pewno jeszcze gdzieś.

Taki widoczek mojej bylinowej. Stwierdzam, że mam na niej najmniej pracy. Tylko kilka (może 2, 3) razy pielę, jesienią daję obornik albo wiosną kompost i ścinam i to wszystko. W tym roku nawet bukszpanów nie cięłam, bo w sumie jeszcze trzymały pokrój ale w przyszłym roku już powinnam.

Wilczomlecze mają taki ciekawy kolor teraz

I sesleria bardzo rozwesela

Pszczelarnia 19:47, 14 lis 2017

effka napisał(a)

Przepiękna szklarnia, tak designerska, prawie jak ogród zimowy. Pozytywnie zazdroszczę. Ja swoja zleciła rozebrać bo już starowinka kilkudziesięcio letnia była i marzy mi się nowa...
Pozdrawiam

Wybór takiego modelu szklarni był podyktowany względem finansowym, była po prostu tańsza. Pasowałaby u nas na pewno bardziej w stylu wiktoriańskim ale wtedy ... pozostałaby tylko marzeniem. A tak mam coś praktycznego, schludnego i dobrej jakości. I naprawdę służy nam za herbaciarnię i kawiarnię, choć jest niewykończona jeszcze bez półek i podłogi w środku i wokół.

A tutaj zbliżenie z sadu z tłem świerków sąsiedzkich.

sylwia_slomc... 20:04, 14 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, Prezesko naszego SKRu, pamiętam miejsce, w którym rosły Twoje świecznice i Twoje utyskiwanie, że nie kwitną i szkoda na nie miejsca. Posadzone adekwatnie dały popis i to jest właśnie to!
Zieloną będę dosadzać na pewno jeszcze gdzieś.

Taki widoczek mojej bylinowej. Stwierdzam, że mam na niej najmniej pracy. Tylko kilka (może 2, 3) razy pielę, jesienią daję obornik albo wiosną kompost i ścinam i to wszystko. W tym roku nawet bukszpanów nie cięłam, bo w sumie jeszcze trzymały pokrój ale w przyszłym roku już powinnam.

Ja to się zastanawiam jak ten obornik dajesz? Wszystkie siewki wyrywasz? Bo u mnie nie ma miejsca w rabacie,żeby się palcem podeprzeć, a co dopiero obornik dać. U mnie samosiew i rośliny same po rabatach wędrują, gęsto jest bardzo, nogi na palcach nie ma gdzie postawić. Tyle siewek w tym roku wydałam, a jakby nic nie ubyło.
Pszczelarnia 20:04, 14 lis 2017

tulucy napisał(a)
Pięknie robi się oklepane
Ale co tu napisać

Wiązówkę mam na liście wiosennej. O ile będę kupować byliny po rewolucyjce.

Lusia, u mnie też rewolucyjka.

Zobacz, mogę budować ogród grozy, klasyczne Stumpery Garden

A tutaj widać profil glebowy mojego Rowu Górnej Nysy

Idealnie przepuszczalne podłoże

Pszczelarnia 20:21, 14 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja to się zastanawiam jak ten obornik dajesz? Wszystkie siewki wyrywasz? Bo u mnie nie ma miejsca w rabacie,żeby się palcem podeprzeć, a co dopiero obornik dać. U mnie samosiew i rośliny same po rabatach wędrują, gęsto jest bardzo, nogi na palcach nie ma gdzie postawić. Tyle siewek w tym roku wydałam, a jakby nic nie ubyło.

Poniżej troszkę widać. Jak daję obornik, to rośliny przycinam. W tamtym roku zrobiłam to dopiero w lutym jak śnieg zszedł. Jak widzę silną grupę siewek to omijam. Inne eliminuję (po co mi siewki wszędzie?). Tego nie widać też w sezonie ale wokół każdej rośliny jest jednak jakiś bufor powietrzny.

Pszczelarnia 20:46, 14 lis 2017

Jestem wielką fanką dereni (i jabłoni ozdobnych). Stworzyłam z nich 2 duże rabaty, które od teraz do wiosny zachwycają. Ta poniższa znajduje się na skraju sadu za pasieką od strony zachodniej, słońce jesienne i zimowe ładnie tam dociera i podświetla pędy dereni. Rosną tam derenie o bordowych pędach, zielono-oliwkowych i żółtych. Jest też ten o czerwono-pomarańczowych ale ciężko mu idzie, słabo przyrasta. Rośnie tam jedno małe drzewo klon 'October Glory'.

W poszyciu rosną ciemierniki, turzyce (montana i chyba ptasie łapki oraz dosadziłam Ice Dance), rośnie cis Repandens. W prześwitach miskant Variegatus albo Cabaret.

Sąsiednia rabata też jest ciekawa zimą: zimą widać na niej złote cisy i bergenie i troszkę żurawek. Hortensje Annabelle, oczary i złotliny. A nad tym wszystkim góruje dąb czerwony, a w kącie rosną również miskanty.

Pracami na tej rabacie kończę sezon i go zaczynam, bo ziemia szybko się tu nagrzewa i jest zacisznie.

To takie moje małe Anglesey Abbey.

Druga rabata dereniowa składa się na razie z samych dereni, za tło ma świerki - szukam pomysłów na jej rozbudowanie. Znajduje się na drugim dalekim końcu ogrodu
sylwia_slomc... 20:53, 14 lis 2017

U mnie właśnie tego buforu powietrznego nie ma.
Jedne siewki wydam natychmiast są następne, a jak nie ma siewek to zaraz chwasty w to miejsce wschodzą , to już wolę te siewki.
Minionej wiosny sypałam nawet na siewki czarnoziem, wydawało mi się , ze jak zasypie to się zmarnują , a one powyłaziły spod tej ziemi
Pszczelarnia 20:55, 14 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie właśnie tego buforu powietrznego nie ma.
Jedne siewki wydam natychmiast są następne, a jak nie ma siewek to zaraz chwasty w to miejsce wschodzą , to już wolę te siewki.
Minionej wiosny sypałam nawet na siewki czarnoziem, wydawało mi się , ze jak zasypie to się zmarnują , a one powyłaziły spod tej ziemi

Spod obornika też potrafią wyjść. Także nie ma co się cackać z bylinami.
Katkak 21:19, 14 lis 2017

Ewcia ja też bardzo lubię derenie. Mam Sibirica Variegata od 2015r, ale jakoś ciężko im u mnie. Ostatniej wiosny nisko je ścięłam, żeby się ładnie rozkrzewiły, ale kulały strasznie kulały po tym zabiegu, miernotki takie. Teraz chyba nie będę ich ruszać. Co radzisz? Myślisz, że jakoś wezmą się za siebie?