Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:31, 19 mar 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:31, 19 mar 2019

Do góry
Dla zainteresowanych kilka fotek szkieł... słaba dziś pogoda, coś tam trochę pogrzebałam ale zmarzłam jakoś i teraz głowa mnie boli, więc dałam sobie spokój.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:31, 19 mar 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aaaaa, zachwyciłam się!!! Gdzie by tu je upchać???

Wszędzie! U mnie robią za zapchajdziurę. Po kwitnieniu ścinam kwiatostany i zamieniam je w fontannową trawkę (za pniem drzewka).

Tuż przy płocie, to wyższe.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:16, 19 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mogą to być też wysokie irysy syberyjskie

Te ostatnie można by teraz dzielić, ale może to nieco osłabić kwitnienie. Mają sporą karpę.

Aaaaa, zachwyciłam się!!! Gdzie by tu je upchać???
Ogród z wilkiem zamkn. 15:41, 19 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Aniu fajnie Cię widzieć

zdrowieję powoli ….może inaczej -jak leżę ,to czuje się bardzo dobrze ….później wstaję i już tak nie jest ...hmmm jakas słaba jestem jeszcze …

Aniu -zadowolona jesteś z tych swoich wiśni ? -bo ja szukam im miejsca -znowu je wykopałam -na razie są zadołowane a 2 są w donicach …….podobno mogą wielkie do 10m urosnąć i podobno cięciem ich się nie da utemperować …..jakie jest Twoje zdanie na ich temat -Ty je masz już długo ,prawda ?

.i nie wiem ,czy się ich pozbyć -czy jednak znaleźć im miejsce

dzieciaki zrobiły mi niespodziankę zakupiły mi kwiatuchów wiosennych …kochani są ,wiedzieli jak mi sprawić radochę

może jutro je posadzę ….

Kochane masz dzieci wiedzą jak mamusię uszczęśliwić
A odnośnie wiśni Burgundy R.ja je bardzo lubie kupiłam je malutkie za grosze aby mi szybko przesłoniły od ulicy taras a te 10 metrów co piszesz to chyba wtedy by osiągneły jak bym je dopieszczała nawozami i podlewała regularnie,moje po pięciu latach bez cięcia maja max 2,5 metra wysokości korony .Jestem zdania że nic w ogrodzie nie jest wieczne a jak zawadzać będą wielkoścą to poprostu skróce koronę i tyle albo całkowicie usunę z ogrodu i posadze coś innego ale teraz są spoko, nie chorują żadne robaczki się ich nie imaja, wiosną pięknie kwitną.
Szmaragdowy Zakątek 15:17, 19 mar 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
Jak na razie…uwaga (!) …33 worki ogrodowych śmieci musiałam wywieźć….a będzie pewnie jeszcze kolejnych kilka worków bo wertykulacja trawnika dopiero przede mną.

No to niezła czystka w ogrodzie zaszła. Gratuluję. Po wertykulacji też będzie sporo.
Ogród wśród pól i wiatrów 15:13, 19 mar 2019

Do góry
Poza tym potencjalny Pan od szklarni jednak się nie podejmie jej robienia, bo niestandardowa.. bo ma maszyny inaczej poustawiane .. i takie tam. W efekcie nie mam wykonawcy szklarni.

Za to temat uli idzie do przodu. Wszystkie już mam, czekam na daszki.

Mam też środki ula... znaczy ramki, ma których pszczoły będą budować plastry

Teraz trzeba przez te ramki przewlec taki cienki drucik, na którym osadzona będzie węza (to taka podstawa, odwzorowująca kształt komórki plastra miodu, dzięki temu pszczoły odbudują komórki idealnych kształtów). Węza już zamówiona, ma być do końca miesiąca. No i tak się sprawy mają...

Trochę do przodu, trochę do tyłu

Ogród wśród pól i wiatrów 15:04, 19 mar 2019

Do góry
Hej wszystkim Wrzucam doniesienia fotograficzne w sprawie rzeczonej ławeczki
Zdjęcia trochę smętne, bo i pogoda dziś smętna.

Przy okazji się pochwalę dzisiejszym zakupem ciemiernikowym. W ub tygodniu oglądałam białe ciemierniki w OBI, chyba nawet o tym wspominałam tutaj. Cena 17.99 zł. Patrzę dziś a tu 5,39 No to mam - sztuk osiem

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:19, 19 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kogucik ładniejszy od sówki
Udały nam się zakupy...ja jestem zadowolona i szczęśliwa podwójnie ze spotkania i z naszych łupów
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:09, 19 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Haniu, czy tez mogę podzielić irysy? Nie wiem jakie mam, na pewno wiem,że są niebieskie , niezbyt duże, kwitną koło maja czerwca...chyba Na razie widziałam jeden marny zielony listeczek...

Niebieskie to trochę zbyt ogólnie.

Jeśli to takie, czyli kosaciec niski (Iris pumila), to je się wykopuje pod koniec lipca, dzieli i niezależnie od tego obcina liście o połowę.Kwitną na przełomie kwietnia i maja.

Mogą też to być kosaćce bródkowe, podobne z kwiatu, kwitną pod koniec maja. Rozmnażanie jak wyżej.

Mogą to być też wysokie irysy syberyjskie

Te ostatnie można by teraz dzielić, ale może to nieco osłabić kwitnienie. Mają sporą karpę.
W samym słońcu 14:04, 19 mar 2019

Do góry
Ptasi gaj 13:53, 19 mar 2019

Do góry
To jest 18 marca w 2018 r

Tak było 24 marca 2018 r.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:06, 19 mar 2019

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Mam taka rabate. Ladnie wyglada jak juz wszystko hula, ale wiosna - slabo. Posadzilam jesienia tulipany, 25 sztuk. Dopiero wychodza. Mam wrazenie ze czegos zimozielonego brakuje. Lub duzej ilosci cebulowych - ale jakich?
Aktualnie sa- wierzba Hakuro, sosny Varella, szalwie i rozplenice Little bunny.
Lato:

Teraz:

A może lawenda? Dobrze jej będzie na słonecznym stanowisku a szare listki komponują sie z grysem
pozdrawiam Joanna
Mój mały ogródeczek :) 13:05, 19 mar 2019

Do góry
agnieszka_m napisał(a)

Powoli budzę się z zimowego snu ))

Mam też i domowe wystawy żeby nie było że nie )
Pracowita jesteś..mnie sie w tym roku nie chciało
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:05, 19 mar 2019
Do góry
Dominika11 napisał(a)
W poszukiwaniu wiosny

U mnie podobnie, już bliżej niż dalej
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:47, 19 mar 2019

Do góry
W tunelu foliowym po zimie na ziemi pojawiło się takie coś - zielone, a na tym biały kożuch, gdzieniegdzie zabarwiony lekko beżowo, pomarańczowo. Zrobiłam przewiew, na razie zielone zasycha, białe nadal jest. Co to? Co z tym zrobić? Wystarczy zebrać? W tunelu latem rosną pomidory i ogórki, a na przedwiośniu była zawsze sałata. Od strony zachodniej robi się niestety coraz większy cień - za płotem rosną wysokie już modrzewie, świerki i sosny - może to też ma coś wspólnego z zieleniejącą ziemią?

Bardzo proszę o radę. Da się coś z tym zrobić, czy lepiej zlikwidować tunel w tym miejscu?

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 12:45, 19 mar 2019

Do góry
Oto moje rękodzieło

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 12:35, 19 mar 2019

Do góry

Oto zdjęcia bardzo prosze o pomoc.
W cieniu - zacieniona 12:13, 19 mar 2019

Do góry
...takie wiosenne migawki...
Nasz przydomowy ogródek 12:09, 19 mar 2019

Do góry
Haniu dzięki za porady - jak opóźnić kwitnienie chryzantem. Szkopuł w tym, że tych niskich samo krzewiących nie zaleca się uszczykiwać. Pewnie zapytam p. Tereski jak radzisz.

Agnieszko - pewnie chodzi o piwonie drzewiaste. Tak - to rośliny które o tym czasie wymagają specjalnej troski. Jej pąki kwiatowe są bardzo wrażliwe na przymrozek.
Miej przygotowaną płachtę do okrycia sprawdzaj na bieżąco prognozę pogody. Jak zapowiadają przymrozki, albo wyczuwasz po pogodnym dniu wieczorem chłód - to koniecznie okryj na noc. W razie suszy - a teraz widzę że taka jest, podlewaj aby miały wilgoć. Moją częściowo zmarnowałem chyba ze względu na brak podlewania. One podobnie jak różaneczniki, azalie czy hortensje wymagają wilgoci i to mi podpowiedziała Irenka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies