Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:27, 27 mar 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)
Chałupa i hałas .
Miałam nauczycielkę w liceum co odrozniala. Ja nie potrafię.

To już nas są dwie.

Sasanki się poczochrały.

Kalina Watanabe i angielska pęcznieją.

Ogród do odnowy 19:24, 27 mar 2019

Do góry
Gosiu śliczne ciemierniki ,dereń ,dzięcioł i kalina
Ogród do odnowy 15:55, 27 mar 2019

Do góry

Kalina Bodnanteńska DAWN

ten dzięcioł odkrył dobrze rezonujące ,drzewko'

dereń

i ciemierniki teraz oczy cieszą

Czubajkowy Ogród 23:04, 26 mar 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Bluszcz chyba za dobrze się poczuł na magnolii. Jak tylko ziemia nieco obeschnie, bym mogła bezpiecznie rozstawić drabinę, trzeba będzie rozprawić się z łobuziakiem i przyciąć pędy tak o 1/3 wysokości. Nie chcę by zdusił magnolię, która ma bardzo łamliwe, kruche drewno i mogłaby nie wytrzymać pod ciężarem pnącza.

Oczar Diane zmienił troszkę barwę kwiatów, z ciemnych, niemal brązowych stały się rudawe z domieszką pomarańczu a nawet zółci. Podoba mi się

Do domu przyjechały pierwsze bukieciki. Kalina bodnantska dopiero stojąc w wazonie ujawniła swój piękny, mocny zapach. Szkoda, że różnica temperatur o tej porze jest tak duża, że przywiezionymi kwiatkami można się cieszyć tylko dzień lub dwa.

Ale masz wielka magnolię
Piękny oczar
Czubajkowy Ogród 22:37, 26 mar 2019

Do góry
Bluszcz chyba za dobrze się poczuł na magnolii. Jak tylko ziemia nieco obeschnie, bym mogła bezpiecznie rozstawić drabinę, trzeba będzie rozprawić się z łobuziakiem i przyciąć pędy tak o 1/3 wysokości. Nie chcę by zdusił magnolię, która ma bardzo łamliwe, kruche drewno i mogłaby nie wytrzymać pod ciężarem pnącza.

Oczar Diane zmienił troszkę barwę kwiatów, z ciemnych, niemal brązowych stały się rudawe z domieszką pomarańczu a nawet zółci. Podoba mi się

Do domu przyjechały pierwsze bukieciki. Kalina bodnantska dopiero stojąc w wazonie ujawniła swój piękny, mocny zapach. Szkoda, że różnica temperatur o tej porze jest tak duża, że przywiezionymi kwiatkami można się cieszyć tylko dzień lub dwa.

...uDany ogród 18:32, 25 mar 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami

Ja mam Watanabe i Anne Russel w formie krzewów i tez są obsypane pąkami Mnie kaliny tak kręcą, że co roku dochodzą kolejne. Uwielbiam je!
Azalii mam 7 sztuk. Zobaczymy co w tym roku pokażą, ale ciężko im u mnie...
Piękna będzie taka rabatka, czekam na realizację
...uDany ogród 18:10, 25 mar 2019

Do góry
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami
Za drzwiami do ogrodu... 10:11, 23 mar 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Ania wszystko posadziłyście już a ja jutro Tzn. od Ciebie już w ziemi, tylko kalina została

Super, że Cię poznałam Fajne babki jesteście..
Ja bez fotek, bo zapomniałąm aparatu.

A Ty tej donicy to sama przypadkiem nie robiłaś, bo coś mi się jakoś tak kojarzy.

Aga ,posadziłam tylko ciemierniki ,reszta czeka...Już mam cały rządek doniczek do wysadzenia.Nie mówiąc o kłączach i cebulach lilii i co zaplanowałam wysiać
Może do maja zdążę...
A o która donicę pytasz ,tą z kompozycja ciemiernikową?To tak- sama

Za drzwiami do ogrodu... 21:40, 22 mar 2019

Do góry
Ania wszystko posadziłyście już a ja jutro Tzn. od Ciebie już w ziemi, tylko kalina została

Super, że Cię poznałam Fajne babki jesteście..
Ja bez fotek, bo zapomniałąm aparatu.

A Ty tej donicy to sama przypadkiem nie robiłaś, bo coś mi się jakoś tak kojarzy.
Bawarka 12:04, 21 mar 2019

Do góry
Serduszka Wczoraj wieczorem zdeptane przez Zona...Kurde nooo-psy mi tyle szkod w ogrodzie nie robia co ten spod oltarza

Wychodza hakonki

wisnie sie obudzily i na te kwiaty czekam najbardziej

kalina kwitla cala zime...Potraktowana po macoszemu...z korzeniami w wiaderku...Taka jestem zla ogrodniczka Juz jej znalazlam miejsce i sie przeprosimy

Chaos nie ogród 10:42, 21 mar 2019

Do góry
Pomocy

Czy taki kształt rabaty będzie się dobrze prezentował? Jak uporządkować rabatę z tujami? Przed nimi rosną 3 pęcherznice kalinolistne „Diablo” oraz 3 żółto-zielone „Luteus”, świdośliwa, tamaryszek, kalina. Rabatę chciałabym zakończyć kompozycją z iglaków, żeby zimą był ładny widok z okna.
Rabata bylinowa chciałabym wykorzystać to co jest

Już wiem, że pogrupować żurawki na obwódkę, a co z różami? Zostawić w grupie w jednej części czy posadzić w rożnych miejscach? A rozplenice i miskanta przenieść na rabatę z tujami czy zostawić tutaj? Kocimiętka na tej rabacie bardzo ładnie rośnie, posadzić ją w jednym miejscu czy powtórzyć na całości?
Te gwiazdy na zdjęciu to bukszpany rosną w głębi rabaty i latem ich nie widać, miały zdobić rabatę zimą, ale też je jakoś słabo widać. Rudbekie rosą wszędzie. No i oczywiście hortensje bukietowe sztuk trzy. Muszę zrobić coś z irysami, które są piękne przez kilka dni, a potem zostaje dziura na rabacie. Może posadzić je z tyłu rabaty w rzędzie?

Tulipany i żonkile kwitną na tej rabacie wiosną.
Tak to wygląda teraz, widok z okna
Ogród do odnowy 07:46, 21 mar 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Oczar bywa piękny ale w zależności od pogody potrafi swoje cudne liście szybko zgubić i wtedy nie masz co oglądać, dopiero w ciepłe wiosenne dni zachwyca kwiatami. Kalina też nie zawsze jest widowiskowa. Jeśli ma być bardzo widoczne miejsce to raczej ani jedno ani drugie. Żadne z nich nie rośnie u mnie w całkowitym cieniu, mają kilka godzin słońca

Buuu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:08, 20 mar 2019

Do góry
Lilaki będą kwitły w kwietniu

Liście tulipanów i czekanie : tylko liście czy kwiaty tez będą - czeka mnie podlewanie

krokusy tylko liście - nie wiem już sama - wszystkie cebule po kwitnieniu musza miec dobre warunki do rozwoju cebuli a wiosna była w ub roku suchutka

Wydaje się że pomimo tego kalina angielska zawiązała sporo kwiatów

orlikowe listki są duże i choć gdzie - ja nie przeszkadzam niech sobie rosną

wiciokrzew japoński - bardzo go lubię ale się za bardzo od dołu zrobił brzydki - do podcięcia - niestety dopiero wiosna kolejnego roku

Podmiejski ogródek 19:36, 20 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Ja tam tyle nawciskałam, że rok po posadzeniu już zrobił się busz i chaos
Z drugiej strony: mam co chciałam, bo moim zamiarem było, żeby przez cały sezon coś na niej się działo. No to się dzieje

Kalina na to miejsce była za wysoka - zaczepiała aż o rynnę. Ale nie martw się, dostała godne miejsce:

(zdjęcie z niedzieli)

Z prawej strony, przy tym dużym cisie też będzie miała szansę zabłysnąć
Bez liści, to jeszcze słabo widoczna.

Swoją drogą, tu też mam pytanie:
z lewej strony tą rabatę kończy duża kula buksa.
przydałoby się, żeby z prawej strony też jakiś... "ogranicznik" rósł.
(w zasadzie to już kiedyś był: posadziłam tu dwa lata temu berberysa, ale bidulek nie doczekał dorosłości, tylko w zeszłym roku został wywieziony na działkę)

No i rozważam taki opcje:
- drugi bukszpan? no ale z zimozielonych starczy mi tu cis;
- hortensja dębolistna? akurat można by ją zabrać od tego lewego bukszpana, gdzie nie wygląda dobrze; tyle że tamtego rogu już budynek nie zasłania i trochę wietrzniej jest;
- lilak palibin? mam jednego szczepionego na pniu, byłoby powtórzenie;
- jaśminowiec aureus? jaśminowce uwielbiam, nie mam dla nich innego miejsca, jasne liście na ciemnym tle dobrze by wyglądały...

U mnie hortensja dębolistna jest strasznie wymagająca, tzn. chyba ją słabo przykryłam ubiegłej zimy i latem wcale nie kwitła.
W rzecywistości ona chyba najpóźniej wypuszcza liście, będzie łyso
Za to podoba mi się lilak Bloomerang, chyba sama o nim pomyślę, tylko gdzie? Może faktycznie taras.

Odnośnie jeżówek i floksów - jeżówki górą Wiem, że nie będę miała sprzymierzeńców, ale co tam. Zresztą zrób po swojemu, dobrze Ci to wychodzi
Ogród do odnowy 18:28, 20 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Słuchajcie, a dla oczarów lub kaliny bodnanteńskiej dobre będzie takie stanowisko, które latem jest całkiem w cieniu, ale zimą i wczesną wiosną całkiem słoneczne (na lipie liści nie ma)?

Dodam, że mimo wszystko potrzebuję krzaczka ładnego z liści, bo to miejsce przy podjeździe, bardzo widoczne.

Oczar bywa piękny ale w zależności od pogody potrafi swoje cudne liście szybko zgubić i wtedy nie masz co oglądać, dopiero w ciepłe wiosenne dni zachwyca kwiatami. Kalina też nie zawsze jest widowiskowa. Jeśli ma być bardzo widoczne miejsce to raczej ani jedno ani drugie. Żadne z nich nie rośnie u mnie w całkowitym cieniu, mają kilka godzin słońca
Ogród do odnowy 18:17, 20 mar 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Na azalie też bym się skusiła...uległabym i tak uległam ciemiernikom
te kwiaty zachwycają...i nie zawiodłam się że u Ciebie je zobaczę
Dawno Nie byłaś masz oczarów niezłą kolekcję
Gosia możesz pokazać mi kalinę dondanteńską jak wygląda z liści
po kwitnieniu?
U mnie widoki takie same, ale Ty tak pięknie fotografujesz ,że kretowiska
mogą się podobać

to chyba kalina bodnanteńska Dawn w maju ubiegłego roku

...uDany ogród 17:08, 20 mar 2019

Do góry
Kalina wonna December dwarf

ciemierniki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies