Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 09:51, 13 maj 2019

Rabatka pod tarasem ma swój moment, kiedy wilczomlecz, tawuła i berberys przybrały dokładnie ten sam kolor

makadamia 09:59, 13 maj 2019

Tymczasem południowa rabata ciągle śpi:
kocimiętka czeka

szałwia czeka

z całej rabaty tylko niski irysek kwitnie

O tej małej rabacie już nawet nie wspominam. Iryski holenderskie, które w marcu czarowały, teraz całą rabatę zabałaganiły swoimi długaśnymi liśćmi. Lawenda też jakaś brzydka, chyba będę musiała wymienić.
makadamia 10:07, 13 maj 2019

Dla porządku tylko pokażę jeszcze mniej lubiany koniec ogrodu:

Znalazłam chyba miejsce na bloomeranga na pniu - pod warunkiem, że uda mi się go wkopać, bo tam karpa po świerku w ziemi została.

(dopiero teraz widzę, że buks po pryskaniu lepinoxem mocno potargany)

Przy kominku dosadziłam bodziszka korzeniastego, mam nadzieję, że da radę

naprzeciw tarasu rozsadziłam parzydła i żurawki, dosadziłabym jeszcze jakąś hortensję ale pasuje mi tam limelight, a ona zdaje się lubi dużo słońca, którego tam nie ma. Możecie polecić jakieś zastępstwo? Może Candlelight będzie lepiej współpracowała?
polinka 10:11, 13 maj 2019

Asiu, piękne zdjęcia!
makadamia 10:12, 13 maj 2019

jeszcze tylko drobnica mi została

miodunka majeste naprawdę świeci

w mniejszym zbliżeniu, żebyście miały porównanie z innymi roślinami:

serduszki okazałe nieustająco uwielbiam

kuklik mi w końcu rozkwitł - mam nadzieję, że się będzie szybko rozmnażał u mnie:
makadamia 10:18, 13 maj 2019

Irysek, o którym mówiłam, w słońcu i w deszczu (ten w słońcu ma wierniej oddany kolor)

żurawka krwista zaczyna, przynajmniej częściowo; powinnam się była posłuchać Hani, jak w zeszłym roku pisała, że trzeba ją podzielić. Kwitną te, które rozsadzałam, a które zostawiłam - prawie nic.

Pierwszy raz też kwitnie mi miniaturowy bodziszek z serii jolly jewel. Niezbyt mi się podoba ten odcień różu, ale kolor liści mi pasuje i kompaktowy pokrój, więc na razie zostaje:

makadamia 10:22, 13 maj 2019

Zawilce w słońcu porannym i popołudniowym

obok zawilców kosaćce bródkowe się przygotowują. Biorąc pod uwagę, że rosną na tej karpie, o której pisałam wyżej (mają tylko 20 cm ziemi) - jestem pod wrażeniem

czosnków jakoś mało mam w tym roku:
makadamia 10:26, 13 maj 2019

narcyzy muszę przesadzić spomiędzy dereni, ale nie za daleko, bo bardzo do siebie pasują (znowu słońce popołudniowe i poranne - nie manipuluję filtrami - to barwa światła tak się zmienia w ciągu dnia):

zresztą - do czego nie pasują narcyzy?
Jola_M 10:37, 13 maj 2019

makadamia napisał(a)
jeszcze tylko drobnica mi została

w mniejszym zbliżeniu, żebyście miały porównanie z innymi roślinami:

ta paprotka też śliczna, jakby jakaś jaszczura pełzła po ziemi
makadamia 10:38, 13 maj 2019

Co by tu jeszcze...

nie jestem wielką miłośniczką host, ale lubię ich rysunek.
Tamaryszek ostatnio napisała ciekawego posta o hostach. Podobnie jak ona, nie lubię mocno dwukolorowych host. Mam ich parę, ale pewnie nie zagrzeją u mnie miejsca

Tutaj ciekawostka:
to są trzy sadzonki z tej samej rośliny matecznej - w trzech różnych stadiach rozwoju:

Iwonka - Twoja kalina będzie kwitła. Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności sadzonkowania

No, chyba starczy na ten tydzień, co?
Kwiatków na zdjęciach dużo, a w rzeczywistości mało (co zresztą widać na szerszych kadrach). Nieustająco dzielę i mnożę. Cieszę się, że byłam u Danusi - mniejsze wyrzuty sumienia, że je tak zagęszczam