Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W samym słońcu 22:52, 14 mar 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Proszę o dobór koloru do Pissardi i hortki bukietowej ( białej): różowe przetaczniki czy niebieska szałwia ( lub przetaczniki) do tego jakieś małe coś wolno rosnące- nie wiem co..miała być tuje Teddy,ale ponoć kiepska więc czegoś innego będę szukać,coś stożkowe by może fajne było.. Jakaś trawa by tam pasowała z Carex? Id albo Variegata czy Silver screpte?

Sarenko, u mnie przetaczniki kładły się, nie byłam z nich zadowolona. Już ich nie mam. Może szałwia lepsza? Tuja Teddy u mnie rozkładała się po zimie, też już jej nie mam.
Może jakąś inna tuję kulistą. Ja mam kilka Hoseri, nie wiem czy polecać bo mam dopiero rok. Na razie rośnie szybko, jest OK.
W samym słońcu 16:38, 14 mar 2020

Do góry
Proszę o dobór koloru do Pissardi i hortki bukietowej ( białej): różowe przetaczniki czy niebieska szałwia ( lub przetaczniki) do tego jakieś małe coś wolno rosnące- nie wiem co..miała być tuje Teddy,ale ponoć kiepska więc czegoś innego będę szukać,coś stożkowe by może fajne było.. Jakaś trawa by tam pasowała z Carex? Id albo Variegata czy Silver screpte?
Mój ogrodowy pamiętnik 17:44, 12 mar 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Moje nasionka po 6 dniach.
Szałwia omączona i stipa wyłażą. Werbeny na razie nie.

Witaj Agatka

Twoje nasionka szybko kilkują
Wystrzelił do góry ja z katapulty
Oby wszystkie tak pięknie rosły
Ogród Karoliny 14:07, 12 mar 2020

Do góry
Rozrysowałam drzewa według Waszych instrukcji
szary- świerk
jasnozielone- - buk pospolity 'Dawyck Gold'
ciemnozielone- wiśnie 'Umbry' ( w rogu zamiast 4 wiśni, możnaby dać 2 wiśnie i 1 buka od wschodu)
czerwony - śliwy 'Pissardii'

Od buków po linii prostej byłyby tawuły szare. Pomiędzy wiśniami i śliwami hortensje 'limelight'. Przed hortensjami tawuły japońskie 'Goldflame'.Na obwódkę przy śliwach szałwia i sesleria jesienna a przy 'Umbrach' jeżówki(lub rozchodnik 'Matrona') i berberys 'Admiration' .
To ma ręce i nogi ?

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:17, 10 mar 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Kiedyś Toszka dokładnie pisała jak się takich niechcianych gości pozbyć, ale nie mogę tego odszukać niestety

Wiolu jak duże kępy Caradonny u Ciebie porosły? Co ile je sadziłaś i czy dawałaś jakąś magię do dołka?

Tak wiem o tym sposobie i tak też zrobiłam

Caradonna porosła wielka a sodzona jako tyci sadzonki....jak to szałwia urosła szybko....nie pamiętam co ile,muszę zmierzyć...
W dołki dodatkowo nic nie dawałam....bo wczesniej gleba byla przekopana z dobrociami jesienią
Ogród z wilkiem zamkn. 18:55, 08 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Madziu, a chcesz te róże tylko u góry skarpy, czy po całości przy schodach od góry do dołu?

Ogólnie to na skarpie posadziłabym raczej rośliny w typie preriowych, dobrze znoszące suszę, np. Salvia w różnych odmianach, Artemisia, Agastache, Gaura, Coreopsis, Rudbeckia, Centranthus, Knautia, Lychnis, Perovskia i dużo traw. Dosadziłabym ewentualnie fajne drzewo imitujące drzewka oliwne we Włoszech - Pyrus salicifolia.

Róże dobrze znoszą suszę, jak się już dobrze ukorzenią. Przez pierwsze lata musiałabyś je dobrze podlewać i troszkę wypoziomować, zrobić taką jakby półkę w miejscu sadzenia. Masz tą skarpę chyba dość stromą i cała woda spływa, dlatego taka półka jakby. U góry mogłabyś posadzić jakieś pachnące parkowe, a przy schodach, w tych trudniejszych miejscach, jakieś rabatowe typu The Fairy, Garden of Roses, Hansestadt Rostock.

Z zimozielonych do róż zawsze polecam cisy

Ewa

o różach tylko na górze myślałam -przy samym tarasie ….

tam na skalniaku -ogólnie jest pełno traw i kwiatów -krwawniki,rudbekie ,jeżówki ,szałwia ,kocimiętka,rozchodniki ,stipa ,red baron ,rozplenice hameln itd....
w sezonie od maja zaczyna się tam busz ….
nie mam dobrego zdjęcia ale chodzi mi o to ,żeby taras był otulony trochę wyższymi roślinami …. tu na górze jest za płasko teraz( jest lawenda ,macierzanka ,hakonki )

tych ambrowców już nie ma -to tam będą te klony bordowe ,co z boku domu

.....

fajna ta grusza wierzbolistna -.....wyczytałam ,że ona do 4-5 metrów rośnie foch ,trochę za dużo -.... nie wiem jak z jej cięciem ? może lubi ?

….ale chyba drzewek mam tam dość
Są tam klony palmowe szt 6 plus 3 na górze....
musze zrobić zdjęcie od góry i od dołu tych schodów i tarasu-bo na tych tak średnio widać ….

może faktycznie tylko te Fairy dać …..ale one też niziutke raczej rosną ….
parkowe -kupiłam teraz parkowe bezimienne -może spróbować z nimi …

….a jak na razie ,to ja muszę wybrać kamyczki do końca ……...

bardzooooo Ci dziękuję ,że zajrzałaś i za pomysły ….mam o czym dumać
buziaki

Ogród bez reguł 18:48, 08 mar 2020

Do góry
Dziś był bardzo udany dzień. Świeciło słońce, wiatr umiarkowany. można było fajnie popracować w ogrodzie.

Ja przede wszystkim nawoziłam. Podsypałam owczego obornika różom i jeżówkom. Cebulowe zasiliłam specjalnym nawozem do cebulowych. Podlałam nawożone roślinki. Posadziłam kilka kolejnych zdobyczy do donic, żeby już sobie rosły.
Przycięłam ziołownik - pod sekator poszły mięty, melisa, hyzop, tymianek, oregano, szałwia. Matko, ale zapach się niósł po ogrodzie...!
Następnie prace porządkowe, których nie lubi nikt, ale zrobić trzeba

I już trzeba było się zbierać. Przyszły chmury, zaczął wiać wiatr... przestało być miło... O takim drobiazgu jak ból pleców w miejscu stłuczenia nie wspomnę...

Mój ogrodowy pamiętnik 19:14, 05 mar 2020

Do góry
Moje nasionka po 6 dniach.
Szałwia omączona i stipa wyłażą. Werbeny na razie nie.

Ogród Karoliny 19:22, 03 mar 2020

Do góry
A co powiesz na niski żywopłot z cisa albo czegoś innego.
Po jednym drzewie na środku albo po dwa o niewielkiej koronie (różowe kółka)
Wypełnione jednym gatunkiem do wyboru, np.
- róże okrywowe
- molinie
- rozplenice
- turzyce

Albo dwoma gatunkami np
- turzyce i szałwia

Można też wypełnić mieszanką roślin co mi się najbardziej podoba ale chyba najmniej pasuje do rabat gdzie rośliny są sadzone w linii.

Drzewa np świdośliwa, musiałam ci ją zaproponować, uwielbiam drzewa wielopniowe.

I oczywiście zapomniałam zapytać ile tam jest słońca bo rośliny to do tego trzeba by dopasować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:17, 02 mar 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Ja też jesienią zeszłego roku sadziłam 3 krzaczki gaury. Mam glinę, ale wymieszałam ją dość mocno z piaskiem na tej rabacie (obok rośnie szałwia muszkatołowa, ona tez za gliną nie przepada). Wszystkie krzaczki żyją na razie i szałwia też (nawet się wysiała). Może ten piasek pomógł, bo przecież opadów ostatnio było sporo i gleba cały czas wilgotna.

Piasku dosypywałam hakone. Ta trawka też nie lubi ciężkiej gleby.
Ogród Karoliny 15:57, 02 mar 2020

Do góry
Dorii, ziemia piaszczysta (rabata 1) i piaszczysto gliniasta (rabata 2 i 3) . Zacznę czytać o tym poprawianiu struktury ziemi Rabata nr 1 jest od północy a nr 3 od wschodu.
Makadamia, jestem otwarta na każde sugestie, także jeśli masz ochotę możesz zmieniać kształt rabat
W chwili obecnej mam w ogrodzie po jednej sztuce jabłoni rajskiej 'Royalty', wiśni 'Kanzan' i śliwie Pissardii.Trochę rozchodnika 'Matrona', 3 rozplenice 'black beauty', trochę szałwi takiej wyższej (rośnie na rabacie nr 3 ale pokłada się w czasie kwitnienia i nie wygląda wtedy zbyt atrakcyjnie- ma za mało słońca), mam też niższą szałwię 'new dimension blue', lawendę hidcote.Jeszcze 6szt miskantów 'morning light', 6 berberysów kolumnowych bordowych. Chciałabym je umieścić gdzieś w ogrodzie.
Makadamia, twoje propozycje między świerkami zostają bo mi się to wszystko podoba tylko część rabaty od wjazdu i przy altance jest do zrobienia i myślałam żeby tu wcisnąć trochę tych roślin które już mam.
A mianowicie w tym miejscu:
któreś z tych trzech drzew które mam(zaznaczone na czerwono), różowe to rozchodnik 'Matrona', a to zielone rozplenica 'Black Beauty'. Obrzeże z żurawki (takiej samej jak w projekcie Makadamia).

Kawałek przy miejscu na altankę:
dwa drzewa, może śliwy pissardii, pod nimi miskanty 'Morning Light' , przed miskantami lawenda 'hidcote' i między nią cebulowe. Przy świerku szałwia. W sumie mówicie że czerwonego lepiej nie za dużo to może tutaj wsadzić te 'Kanzan ' którą mam na pniu 1,5m, po bokach wtedy po trzy 'ML' ?

Co myślicie o tych grabach i hortensjach na rabacie nr 3 ?
Makadamia, odnośnie jeszcze twojego projektu to myślę już o konkretnych odmianach jakie mogłyby być użyte, a mianowicie:
Tawuła szara 'Grefsheim'
Żurawki 'Black Beauty'
Jeżówki 'Secret Affair'
Miskant 'Gracilimus', czy tutaj raczej coś niższego?
Szałwia , 'New Dimension' raczej będzie za niska, znasz jąkąś wyższą godną polecenia?
Plus tak jak doradzałaś Perukowiec 'Young Lady', Buk 'Dawyck Gold', Wiśnie 'Umbry', Hortensje Limelight, Sesleria jesienna też mi się bardzo podoba na obwódkę poprzeplatana żurawką
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:04, 02 mar 2020

Do góry
azalia japońska to z tych niskich

a co zamiast red barona ???

szałwia nie znam odmiany, bo dostałam od sasiadki, ale kwitła tak na jakieś dobre 50 cm to może być faktycznie za wysoka - to co w jej miejsce ????
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:02, 02 mar 2020

Do góry
A azalie nie będą wyższe od trzmielin?
Red Baron rozłazi się po rabacie, wzięłaś to pod uwagę?
Która szałwia? Moja Caradonna i Amethyst są wyższe od stipy
Ogród Karoliny 11:33, 02 mar 2020

Do góry
Dorii wrzuciła swój rysunek, jak ja pracowałam nad swoim

Dorii, myślę, że atrakcyjność całosezonowa będzie zapewniona:

wiśnie kwitną w kwietniu,
w maju szałwia
w czerwcu tawuły (mówię o swojej wersji)
w lipcu jeżówki
w sierpniu hortensje, potem dołączą miskanty.

Skala rysunków trochę mała, ale myślę, że w niskim piętrze powinny się jeszcze zmieścić rozplenice i powinny być jeszcze jakieś zimozielone.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:33, 02 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Moja gaura, sadzona jesienią 2019 przeżyła zimę, nawet nie była cała sucha - tak w połowie pędu miała zielone. Obcięłam do tego zielonego i obserwuję. A druga cała sucha, na razie obcięłam 2/3 pędów i też obserwuję.

Ja też jesienią zeszłego roku sadziłam 3 krzaczki gaury. Mam glinę, ale wymieszałam ją dość mocno z piaskiem na tej rabacie (obok rośnie szałwia muszkatołowa, ona tez za gliną nie przepada). Wszystkie krzaczki żyją na razie i szałwia też (nawet się wysiała). Może ten piasek pomógł, bo przecież opadów ostatnio było sporo i gleba cały czas wilgotna.
Ogród Karoliny 15:13, 01 mar 2020

Do góry
Naszkicowałam rabaty i i nasadzenia (proszę mi wybaczyć na bazgrolenie ale nie mam zdolności plastycznych).
Rabata 1,2: (te szare potworki to świerki , a kulki przy krawędzi to tuje szmaragd)
1. jabłoń rajska 'Royalty' ,a przy altance Buk popolity 'Dawyck Purple'
2. jeżówki purpurowe
3. rozplenica japońska 'Moudry'
4. hortensja bukietowa 'Limelight' przed zielonymi drzewami, dereń biały 'Elegantissima' przed czerwonymi drzewami
5. miskant chiński 'Gracilimus'
6. Wiśnia piłkowana 'Kanzan'
7. Śliwa Wiśniowa 'Pissardii'
8. Szałwia omszona (rośnie już w ogrodzie, mam jedną taką wyższa , drugą niższą, bodajże 'new dimension blue')- tu bym je wszystkie przeniosła
9.Lawenda 'Hidcote'- w szałwi i lawendzie tulipany w kolorze białym
10. Miskant chiński 'Morning Light'
11. Klon palmowy 'Atropurpureum'lub coś innego?
12. Żywotnik zachodni 'Danica' różne wielkości
13. Rozchodnik 'Matrona' - po całosci rabaty (edit: rozchodnik przed hortensjami a przed dereniem coś innego, ale jeszcze nie wiem co?)
14. Żurawka żółta - ale tutaj nie jest przekonana, co innego na obrzeże rabaty proponujecie? Przed żurawkami też tulipany po całości.
P.S na rysunku nad kołem jest zaburzona odległość między świerkami.Faktycznie tez tam jest ok 10m i są w linii prostej.

Rabata 3:
1 i 2. zmiana na jeden gatunek drzewa Wiśnia 'Umbraculifiera'
3. Hortensja 'Limelight'
4. Żólte Tulipany
5. Turzyca 'Ice Dance'

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 16:43, 29 lut 2020

Do góry
Magara napisał(a)
Dorii, a ta szałwia powabna to nie jest jednoroczna??? czy może to co na zdjęciu to siewki???

To są zeszłoroczne siewki. Podejrzewam że te co późno wystartowały i nie zdążyły zakwitnąć.

Ta na zdjęciu na bank zeszłoroczna. Jak się przyjrzysz przy powiększeniu widać że to jedna roślinka taka rozgałęziona. Ma grube łodygi. Podejrzewam że próbowałam ja wyrwać, ułamała się i korzeń pozostał. One po przycieciu się rozgałęziają.

Na świeże siewki jeszcze czas
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:31, 27 lut 2020

Do góry
Wymyśliłam coś. Dwa rodzaje tui, zielone i żółta, mam 2 hakuro.
Doszłyby miskanty ML, i bordowe rozchodniki. Mam 3 różowe róże The Fairy, a przy nich mogłaby być szałwia Caradonna?

Wyszło małe disco polo, ale to mój debiut w paincie. Na wiosnę wiadomo tulipanki w miejscu ML

W tym sezonie ze względu na budowę mogę się zając jedynie tym miejscem. Tu nie będę przezkadzać budowlańcom.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:19, 26 lut 2020

Do góry
Dorii, a ta szałwia powabna to nie jest jednoroczna??? czy może to co na zdjęciu to siewki???
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 18:05, 26 lut 2020

Do góry
Szałwia powabna też zimozielona

Kocimiętka

Werbenowe siewki

Czosnki, nie pamiętam jakie, sadzone w styczniu wyłażą, mam nadzieję że zakwitną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies