Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 15:16, 01 lut 2019

Do góry
Hipeastrum masz dorodne i piękne Haniu
a jak między wiersze jeszcze zaglądniemy,
przepis na długi żywot na poczekaniu
i za to gorąco i pięknie dziękujemy.

Mało teraz ludziska chodzą do lasu
aby grzybów na bzie wypatrywać.
Suplementy z apteki wolą łykać
i jak najdłużej w galeriach przebywać.

Sposób na nornice w ogrodzie 15:06, 01 lut 2019

Do góry
Dzień dobry,
czy ktoś może pomóc określić czyje to ślady i jak z tym walczyć?
Pozdrawiam

Moja codzienność - ogród Oli 14:17, 01 lut 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

mam tylko takie nie foce zimy nie lubię jej ...

Masz jak ja . Zima to dla mnie zło konieczne. Z dwóch lat nie mam ani jednego zdjęcia ogrodu zimą .
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:59, 01 lut 2019

Do góry
yolka napisał(a)

To zdjęcie mnie zachwyciło, i małe dęby z suchymi liśćmi przed zielonymi sosnami, piękne.
Jeziorne spacerki też sobie chwalę, fajnie bo u Ciebie jezioro w lesie.
To zdjęcie powyżej zrobiłam wychodząc z lasu, ot tak na pożegnanie

Jolu jak przyjedziesz do mnie w nowym sezonie to koniecznie musimy tam się wybrać.

Droga do spełnienia 13:36, 01 lut 2019

Do góry
Droga do spełnienia 13:35, 01 lut 2019

Do góry
Ponieważ brakuje mi koloru zamieszczam wspomnienie

Skarpa w ogrodzie 13:25, 01 lut 2019

Do góry
Włącz brzozę, zetnij stromiznę. Zadbaj o trawnik i jego brzegi, niech będą świeżo przycięte a ogród wyda się zadbany. Teraz jest nieporządny. Usuń nadmiar floksów, zastąp je zimozieloną trzmieliną i np. bergeniami. Do tego berberysy w konkretnej barwie, nie pstrokate.

Skarpa w ogrodzie 13:23, 01 lut 2019

Do góry
Może powiększ skarpę żeby było miejsce na złagodzenie stromizny. Może posadź trzmieliny na pniu?

Sałatka pokrzywowa 13:16, 01 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

A dlaczego koper rośnie dobrze tylko tam, gdzie się wysieje niechcący! W życiu nie wyrósł mi tak pięknie jak na rabacie z kwiatami

moj koperek tez najlepiej rosnie tam gdzie sie sam wsieje
sliczne sielskie sa twoje rabatki
Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 12:53, 01 lut 2019

Do góry
Przedogródek - wersja któraś tam i taaa dam... ostatnia (chyba )

Rozrysowałam sobie koncepcję Asi na ciurkadełko w przedogródku. Przerzuciłam jedynie element wodny na lewą stronę, tak żeby był widoczny z ławeczki.

Pasowałoby mi ciurkadełko w formie kuli, bo przy tarasie mają być dekoracyjne betonowe kulki i oświetlenie w jednym miejscu też takowe, więc byłby jakiś wspólny mianownik.
Gdzieś w realizacjach Szefowej widziałam przepiękną szklaną kulę w formie fontanny, ale ten no... sponsor needed Na szczęście w wersji dla zwykłych śmiertleników znalazłam kamienne kule-fontanny i też mi się opcja podoba. W ogóle cały przedogródek zaczyna mi się podobać. Szok

Wersja z chodnikiem przy domu

I wersja bez chodniczka

Pierwsza na pewno bardziej funkcjonalna, umożliwiająca szybkie przemieszczenie się z podjazdu do eee... warzywnika? Ale ławka stojąca na środku chodnika wygląda trochę, jakby ktoś ją gdzieś niósł i w połowie drogi się rozmyślił
Druga wersja bardziej upierdliwa, pod względem konieczności dreptania trasą spacerową, ale "placyk" z ławką bardziej kameralny.
Między polem, a lasem. 12:50, 01 lut 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
(...)

Tu dół od strony drogi i podjazdu. Kasztanowiec i dąb otoczone miskantami. Pozostałe kropki to hortensje (niebieskie), rude (dereń). Zupełnie nie mam pomysłu na to, czym podsadzić brzozy (już posadzone). Rozplenice? znowu dereń? Ta krzywa kreska po łuku to kolejny pytajnik. Chciałam początkowo plamy wrzosów, ale stwierdziłam, że będą mało widoczne. Może szałwię w jednym kolorze po całości łuku?

Krzyżyki to brzozy? Pisz szybciutko

Kasik, mam u ciebie problem z pomaganiem. Szczerze wyznaję bez ogródek. Otóż widzę twoje niezmierne przywiązanie do pierwotnego planu z kółkami. A ja bym te kółka poukrywała.
One dobrze wyglądają na planie...z lotu ptaka. Ale przecież będziesz widzieć ogród z poziomu. No i te kółka mi w takim spostrzeganiu ogrodu nie pasują

kawa8002 napisał(a)

Sama jestem ciekawa.
Da lata także sadziłam, ale ledwie kilkadziesiąt. Niewiele wzeszło, bo przegniły.
Zobaczymy jak będzie tym razem.

Przy zbitej glebie tak się dzieje. Do cebulek musi być ziemia puszysta, lekka, kompostowa z dobrym drenażem.
Za drzwiami do ogrodu... 11:55, 01 lut 2019

Do góry
Cieszę się, że zaglądasz Dario A widzisz, jakoś umknęła mi ta informacja u Aurelii. To może faktycznie te fioletowe ostróżki jakieś mocniejsze. Siej prosto do gruntu, myślę że można już koniec marca, początek kwietnia, oczywiście jeszcze zależy od pogodySiej niezbyt gęsto bo inaczej też będą słabsze, albo później solidnie trzeba poprzerywać.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:47, 01 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczna jest ta Twoja kotka

Dziękuję.Nam też ona się podoba

Jeszcze zdjęcia z początku tygodnia

Ogród w remoncie 11:44, 01 lut 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Czerwiec
Na tapecie dalej kwaśna i planowanie co tam sadzić

Nie wiem czemu ten cudny kamulec umknął mojej uwadze.
Ja bym przy nim posadziła jakąś małą, profilowaną (w przyszłości) sosną, a pod kamulcem bym dała "niskopodłogowe" rododendrony np. repens.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:42, 01 lut 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Nad kotką zachwycam się od zawsze Nie będzie mieć przypadkiem kociąt hahahah ?

Dziękuję w imieniu Fiony.Dla nas też śliczna, bo nasza :0
Niesety nie będzie ona miała kociąt.

Milka napisał(a)
Niezła modelka z Twojej kotki zima powoli odpuszcza, plany są, rękodzieło piękne tworzysz, no i nowe miejsce...tu się będzie dziać

To prwda, modelka jest super z Fiony
No tak teraz zima więcej czasu to trochę takich prac zrobiłam
Oj to nowe miejsce z pracami to jeszcze przeraża
Jeszcze takie wspominkowwe.
Bo takich już nie będzie . trochę przesadzone.
A zielona ściana z tyłu też znikła.Wycięte krzaki i drzewa.
Moja działka na Dębowym Lesie 11:31, 01 lut 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Aniu, pozwoliłam sobie skopiować rajską jabłoń ROYALTY ku pamięci na wiosenne zakupy...jest piękna...O taką mi właśnie chodziło...

Ależ proszę bardzo .Pięknie kwitnie.Liście ciemniejsze też ładnie wyglądają w ogrodzie.Ma też ciemno-bordowe może mniejsze te jabłuszka.

Ja i mój ogródek, a może ogród 10:57, 01 lut 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Częsc moich kotów

Nie ma jak dobra drzemka

Hahaha i gdzie tu usiąść
Pocieszne widoki
Ogród pod Borem 10:55, 01 lut 2019

Do góry
Jestem i żyję
W tamtym roku nie miałam siły na ogród, no cóż duży brzuch przeszkadzał
A w tym roku zobaczymy czy moja Biedronka mi pozwoli coś więcej porobić
Sezon 2017 u Hanusi 10:42, 01 lut 2019

Do góry
Obiecany hipek

Księżycowy... 10:15, 01 lut 2019

Do góry
I nadszedł luty. Słoneczny i mroźny. Przynajmniej na razie Już czuję powiew nadchodzącego sezonu, pierwsze wysiewy tuż tuż, najpóźniej w połowie miesiąca.

Od kilku dni siedzę na stronie Charlsesa Dowding'a i zgłębiam filozofię "no dig" z zamierzeniem stosowania jej w warzywnym. Może skuszę się na jakąś z jego książek, chociaż wszystkie są po angielsku , co dla osoby raczej nie władającej tym językiem, jest pewnym utrudnieniem.
Czy ktoś wie, o ile należałoby przesunąć początek sezonu, względem Anglii? On pierwsze sadzonki wsadza od połowy marca do końca marca. Zastanawiam się, jak by to u nas było. Hmmm, może mały eksperyment? Cóż to za ogrodnictwo bez tego?
Na chwilę obecną "namówił mnie", oprócz braku przekopywania, na wypróbowanie cebuli z siewu, co też mam zamiar uczynić, obok tej tradycyjnie sadzonej z dymki. Jakie znacie dobre odmiany cebuli, bo wszak już niedługo dymka pojawi się w sklepach.
Oprócz wyżej wymienionych eksperymentów, czeka mnie też w tym roku pilna nauka kompostowania.
Także ten wątek wciąż pozostaje taki "warzywny"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies