Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 19:58, 28 sty 2019

margaretka3 napisał(a)
Dragonko, Aguś, nasionka jeżówki nie potrzebują stratyfikacji. Wysiewałam zbierane własnoręcznie jesienią, przed przymrozkami. Ładnie kiełkowały. Nasionka jeżówek nie mają twardej łupiny, którą mróz musiałby zmiękczyć.

Ach, uderz w stół a Mistrzyni się odezwie
Dragonka 20:11, 28 sty 2019

margaretka3 napisał(a)
Dragonko, Aguś, nasionka jeżówki nie potrzebują stratyfikacji. Wysiewałam zbierane własnoręcznie jesienią, przed przymrozkami. Ładnie kiełkowały. Nasionka jeżówek nie mają twardej łupiny, którą mróz musiałby zmiękczyć.

O tym, że trzeba stratyfikować wyczytałam w necie.. I jak tu wierzyć w internetowe porady? Właśnie czytam i co jedna to inna. Dobrze, że jesteście Wy i dzielicie się swoimi doświadczeniami z tymi mniej wprawionymi w bojach
Czyli normalnie w lutym/marcu można już siać do doniczek a potem w lecie, siup do ziemi? I tu różne źródła różnie podają-jedne, że zakwitną już w tym roku na jesień, a inne, że dopiero w przyszłym. I bądź tu człowieku mądry
Wendy79 21:03, 28 sty 2019

W lutym to za wcześnie dla jeżówek, bo miałyby za mało światła ( to oczywiście moje zdanie). Siałabym pod koniec marca najwcześniej. Ja małe sadzonki wsadzałam do ziemi gdzieś na początku lata i niektórym udało się zakwitnąć w tym samym roku. Jednak teoria raczej mówi, że byliny powinno się wysiewać maj/czerwiec i sadzić na rabaty jesienią. Gosia-Margaretka, z tego co pamiętam, wysiewa jednak byliny właśnie wiosną.
Przy dużej ilości wysiewów, dzieliłam sobie zawsze byliny na partię sianą wczesną wiosną i późną, bo nie ogarnęłabym wszystkiego (wysiewam wszak co roku w domu dużo warzyw w tym pomidorów).
Gosialuk 21:04, 28 sty 2019

Z kwitnięciem jeżówek u mnie było różnie. Ja wprawdzie nie siałam, ale popikowałam samosiejki i niektóre kwitły jeszcze w tym samym roku. Ale też rosły w dużym zagęszczeniu, bo ubiegłe lato było tak upalne, że bałam się je przesadzać na miejsce stałe, zwłaszcza że nie mam możliwości codziennego podlewania.
Wendy79 10:15, 01 lut 2019

I nadszedł luty. Słoneczny i mroźny. Przynajmniej na razie Już czuję powiew nadchodzącego sezonu, pierwsze wysiewy tuż tuż, najpóźniej w połowie miesiąca.

Od kilku dni siedzę na stronie Charlsesa Dowding'a i zgłębiam filozofię "no dig" z zamierzeniem stosowania jej w warzywnym. Może skuszę się na jakąś z jego książek, chociaż wszystkie są po angielsku , co dla osoby raczej nie władającej tym językiem, jest pewnym utrudnieniem.
Czy ktoś wie, o ile należałoby przesunąć początek sezonu, względem Anglii? On pierwsze sadzonki wsadza od połowy marca do końca marca. Zastanawiam się, jak by to u nas było. Hmmm, może mały eksperyment? Cóż to za ogrodnictwo bez tego?
Na chwilę obecną "namówił mnie", oprócz braku przekopywania, na wypróbowanie cebuli z siewu, co też mam zamiar uczynić, obok tej tradycyjnie sadzonej z dymki. Jakie znacie dobre odmiany cebuli, bo wszak już niedługo dymka pojawi się w sklepach.
Oprócz wyżej wymienionych eksperymentów, czeka mnie też w tym roku pilna nauka kompostowania.
Także ten wątek wciąż pozostaje taki "warzywny"

margaretka3 10:26, 01 lut 2019

Aguś, ja wysiewam Wolską. W tym roku urosła mi większa niż ta z dymki.
Pszczelarnia 10:26, 01 lut 2019

Agnieszko, co do rozpoczęcia sezonu wsadzania roślin do gleby: wiesz to pewnie, groch lubi chłodniej (od połowy do końca marca już można) ale inne warzywa potrzebują gleby muśniętej słońcem i ciepłem. Gleba w kulturze "no dig" (a wiec nie kopiemy, tylko jest kopczyk uprawny) szybciej się nagrzewa, to prawda.

Ja siałam cebulę na jesieni (zapomniałam odmianę, mam zapisaną), zobaczymy, czy nie zgniła.
Wendy79 10:40, 01 lut 2019

Pszczółko, zdaję sobie oczywiście z tego sprawę, bo miałam jeden sezon, gdzie bób sadziłam na początku marca lub w końcówce lutego. Natomiast doznałam szoku, kiedy zobaczyłam jak Charles wysadza buraczki, z siewu lutowego do pojemników, w marcu (!!!) Oczywiście, widzę, że większość jego poletek jest przykryta białą agro na początku sezonu. Myślę, że spróbuję w tym roku z sałatami i szpinakiem wg jego pomysłu, bo jakoś mam większe zaufanie, że u nas to wyjdzie, a za rok zobaczymy.

Gosiu, szukam więc Wolskiej w nasiennych. Uznałam pomysł nie pikowania cebuli, a wsadzania kępami za całkiem niezły, bo lubię taką małą, młodziutką cebulkę ze szczypiorkiem w kuchni.
Anda 11:26, 01 lut 2019

Czytam i zbieram informacje. Ciekawa jestem Twoich doświadczeń w tym temacie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 08:29, 02 lut 2019

Anda napisał(a)
Czytam i zbieram informacje. Ciekawa jestem Twoich doświadczeń w tym temacie.

Dziękuję, że zaglądasz Doświadczenia będę zbierać i dzielić się nimi. Ach, ta ekscytacja

A za oknem odwilż. Trochę wody stoi w ogrodzie, a za płotem , jak zwykle, "jezioro". Obserwuję, gdzie będzie potrzebna wiosną interwencja. Ludzie też poczuli chwilowe ocieplenie, ktoś wykasza chwastowisko za warzywnym. Hmm, ciekawe, pierwszy raz, odkąd tu mamy działkę. Może zostało sprzedane?