Nie mogę wszystkich liści zostawiać bo to 10-15 cm warstwa Oczywiście, że trochę zostawiam ale większość muszę usuwać bo nic przez nie nie wyjdzie.
Z tą trociniarką to naprawdę kłopot. Ten lep, taśmy klejące to bardzo dobry sposób. Na pewno ograniczy populację. Pytałam w szkółkach co z tym robią. Jeden z panów, zresztą naprawdę znający się na rzeczy, śmiejąc się podpowiedział mi ich „ludowy” sposób na nią. Te dziurki na pniach gdzie ona zeruje pod korą zaklejali po prostu towotem Rozumiem, ze tłuc dziada wszystkim czym się da. Jeśli masz już duże drzewa to może się uda i roślina sobie poradzi. Moje były zbyt młode i zbyt cienkie
A ja wszystkie liście zostawiam na rabatach, tylko trochę je przemieszam. Są naturalną ściółką, chwasty mniej rosną, a próchnica sama się robi
Jolu, czytam że miałaś trociniarkę na brzozach, ja też z nią walczę, moje brzozy 20 paro letnie, nie chciałabym ich stracić, co będziesz teraz robić żeby ich nie było?
Ja kupiłam taki lep, klej który nie wysycha, mam zamiar smarować pnie drzew żeby ćma się przykleiła i nie mogła złożyć jaj. Może to coś da?
Zazroszczę, mi zostało jeszcze z pół ogrodu do posprzątania.
Też mam plany na zmiany. Muszę zabrać miskanty z pojałowcowej. Za bardzo zacieniają mi tuje, które bardzo mi zmarniały. Zamiast miskantów posadzę chyba trzcinniki KF.
Frontowa dziękuje .
Warzywnik też jeszcze przede mną.
w tym roku nie sieje warzyw, tylko zielone: szczypior, pietruszke i ziolka. truskawki 2 sezon beda pewnie ładnie owocowac, wysypalam im dzis obornik granulat pada to rozpusci, krzaczki ładnie przezimowaly, sa bez plesni, listki zielone juz przyrastaja.
z przebisniegami masz racje, rosna w bardziej mokrych i zacienionych miejscach wtedy dobrze sie rozkrzewiaja, w sloncu marnie.
wykopalam dzis 1 azalie, derenia kousa i 2 enkianty, balam sie ze jutro chlopaki by mi stratowali przy wykopywaniu brzozy. A enkianty pieknie przezimowaly, za chwile liscie wypuszcza sa tak nabuzowane. tylko styrak udechł po zimie ale on slaby byl od poczatku, nie mialam do niego sentymentu.
ha, ja dzis skonczylam prace porzadkowe, ciecia itepe i moge skupic sie na sadzeniu i zmianie rabaty przytarasowej. mezaty zaczal wertykulacje, skonczy w tydzien i w kolejny weekend moze z oczkiem podzialamy. jutro wyjezdzaja moje brzozy Long Trunk i chyba w ich miejsce posadze jednak zwykle brzozy, pasuja do reszty i dosc szybko rosna a poniewaz sa pijusami to nieco osusza mi tam grunt, bo zawsze tam chlupie.
Wczoraj przyjechały odkupione po jesiennej wycince 2 brzozy.
Tamte zeżarła wredna trociniarka. Są troszkę chudsze niż te, które rosną na rabacie ale myślę, że szybko nadrobią. Nauczka na przyszłość, trzeba często dokładnie oglądać pnie drzew, może gdybym to robiła to zauważylabym wredotę wcześniej a tak musiałam kupować kolejne drzewa
Bluszcz się rozpanoszył i jedną brzozę w zasadzie już pożarł, choć ona będzie do wycięcia bo stoi w świetle podjazdu do garażu.
Drugą bluszcz zaatakował trochę później, ale się już rozpanoszył.
Jak się go skutecznie pozbyć?
Dziś piłką obcięłam bluszcz i starałam się go odczepić jaknajwyżej mogłam dostać - czyli niezbyt wysoko.
Czy to wystarczy, żeby góra uschnęła? Czy on już czerpie z brzozy?
przydatny do podwadzania był szpikulec do sadzenia cebul.
U mnie irga 'Coral Beauty' rośnie na skarpie i radzi sobie jak ma więcej wody i niezłą ziemię.
Za płotem mam takie brzozy jak u Ciebie - są przepiękne, ale rośnie pod nimi zwykła trawa i przebić się próbują siewki dębów, jarzębin, klonów.
Jest tam sucho i naturalistycznie.
Nie wiem czy sadzenie lawendy pod brzozami się sprawdzi. Możesz spróbować - wsadź kilka i poobserwuj, bo szkoda pieniędzy na dużą ilość sadzonek, które ewentualnie mogłyby zmarnieć. Jak Ci zależy na kwitnących, to zdecydowanie wybrałabym krwawniki, liliowce, berberysy.
Z białą korą brzozy połączy się ostnica, która może mieć byle jaką ziemię i sucho, powinna też sobie poradzić sesleria jesienna.
Zamiast irgi możesz dać trzmielinę z biało-zielonymi listkami.
Ja zdecydowanie poszłabym w proste nasadzenie - fajne kwiatki zostawiłabym bliżej tarasu, tam gdzie sobie siedzisz z kawą i odpoczywasz.
Wygląda to tak. Strona pd-zach. Czy sadzic irge rozlogową czy inne rośliny okrywowe pomiędzy brzozy A przy trawniku lawende? Wzdłuż płotu mam stare mirabelki które zostały nisko ścięte i będę próbowała prowadzić je w żywopłot.
Witam. Proszę o podpowiedź co posadzić pomiędzy brzozami. Pas brzóz długości około 20m, brzozy są w podwójnym rzędzie. Czy siać trawę przy czym bedxie trochę zabawy przy koszeniu. Iść w bluszcz plozacy, Barwinek czy inne rośliny zadarniajace?
U mnie też orliki zostały pożarte dokumentnie. Podejrzewam właśnie te małe zielone brzydactwo. One nawet wcinają liście brzozy i liście parzydła leśnego. Jednego dnia jest ok a na drugi rośliny nie ma. Że była, świadczą tylko badylki pędów bez liści.