Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wietrzny ogród 11:06, 07 sty 2021

Do góry
Ha ha, szczotki do butelek, też może być, piękne są.
Jakie brzozy masz posadzone?
Ja to uwielbiam brzozy. Masz jakieś ulubione szkółki do polecenia niedaleko Poznania lub Tarn.Pod., bo chyba mieszkasz gdzieś w naszej okolicy)

Ogród pod lasem 16:07, 06 sty 2021

Do góry
Hej Mirka! Ten buczek to Franken, ślicznot z niego, więc musiałam gdzieś wcisnąć, sama rozumiesz;D
Nawadnianie mam w całym ogrodzie, bo nie dość, że piach to jeszcze brzozy, choć powiem Ci, że rośliny radzą sobie przy nich całkiem nieźle. Nawet róże rosną dzielnie. Chyba najbardziej udane zestawienie z brzozami to trzmielina i szafirki. Nie dość, że bezobsługowe, to wiosną widok bajka
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:06, 06 sty 2021

Do góry
Brzozy w trawniku Fajnie w małym ogródku, hamak na stelażu i już
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:05, 06 sty 2021

Do góry
Gosia wiem jak lubisz brzozy, wszędzie byś je sadziła hi hi Mi też się podobają, ale najchętniej bym zrobiła rabatę z brzozami na którą w tym ogrodzie nie ma miejsca. Może kiedyś trawniczek mini zaadoptuję na drzewa, albo na trawniku coś wykombinuję

Agnieszka Dako w hortensjach zawsze wychodzi świetnie na zdjęciach

Sylwia ja mam z nią pozytywne doświadczenia. Kwitła ładnie, obficie, nie nic krócej niż inne magnolie. Liśćmi też nie straszyła po przekwitnięciu
Mały podmiejski 00:04, 06 sty 2021

Do góry
W pierszych słowach mojego pierwszego postu chcę wszystkich serdecznie powitać i pozdrowić, życząc szczęśliwego Nowego Roku.

Uczestnikiem forum (choć biernym) jestem od lat. Jestem Kasia, mieszkam w Szczecinie, od niedawna w nowo wybudowanym domu z małym ogródkiem, a raczej kawałeczkiem ziemi, który ogródkiem ma dopiero zostać. Działka jest mała (wystawa południowa), ale dla mnie to raj, bo całe życie mieszkałam w blokowisku nie mając właściwie bliżego kontaktu z ziemią i roślinami,

Doświadczenie i praktyka więc u mnie żadne, ale chęci, zapał, a zwłaszcza chęć nauki - przeogromne. Kiedyś gdzieś przeczytałam, że marzenia o pięknym ogrodzie zaczynają się w styczniu....od planów...a więc zaplanowałam swój ogródek. Plan jest mój, rysunek pomógł wykonać mi kolega. Założeniem było brak trawnika i żywotników dookoła ogrodzenia. Nie chchciałam aby mój ogród był trawnikiem w tujowej ramce. Miał być miejscem kipiącym roślinnością. I napotkałam na pierwsze wątpliwości.

Ponieważ działka mała, a dom duży piętrowy, chciałam zrównoważyć bryłę budynku jakimiś drzewami. Uwielbiam brzozy więc umieściłam 2 sztuki w rogach działki. 1 szt. już posadziłam, a jeśli chodzi o drugą - no właśnie. Sąsiad zasadził w rogu swojej działki wiśnię japońską więc nie wiem czy jest sens umieszczać w pobliżu moją brzozę. Jeśli nie tam to gdzie, bo jedno drzewo to chyba za mało?

Poza tym z lewej strony mam sąsiada, który dom dopiero buduje, a jego działka jest zupełnie niezagospodarowana zatem chciałabym jakoś się od niego odgrodzić aby zyskać trochę intymnosci. Wymyśliłam żywotniki Szmaragd ale nie na całej dlugości tylko na kawałku. Czy ten kwałek wystarczy? Czy dosadzić więcej, czy może przed zaplanowanymi 5 żywotnikami posadzić jakiś krzew, który mnie zasłoni?

Poradżcie i pomóżcie proszę, za wszelkie uwagi, sugestie, pomysły będę wdzięczna.

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:55, 05 sty 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Nie poznałam.
Ewa, zobacz edytowałam post wyżej

Ten trzcinnik pod brzozy? Myślę, że dałby radę

Gillenia pod brzozy nie, ona nie lubi zbyt sucho.
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:46, 05 sty 2021

Do góry
Dziękuję Ewa, lecę czytać o niej.
Edit. Ona by się chyba nadawała do mojego dolnego ogrodu, pod brzozy gdzieś? Śliczna jest.
A ta trawka to jaka?
Anda napisał(a)
W cieniu uśmiechniętego anioła 12:02, 05 sty 2021

Do góry
vita napisał(a)
Trudno nam się spotkać w wątkach, bo albo ja albo Ty chwilowo wybywamy
A mogłyśmy się spotkać w realu u Majewskich Przeczytałam wczoraj wątek i jestem pod wrażeniem. Takie drobiazgowe przemyślenia i dyscyplina Czy dosadziłaś w końcu coś pod brzozy, przy łanach imperaty? Podziwiam takie założenia. Serdecznie gratuluję

Moim problemem jest ciągłe rozkminianie tego co już wymyśliłam albo ktoś inny wymyślił, bo tyle na tym forum cudowności, że trudno się zdecydować.
Bardzo chętnie się spotkam i zapraszam również do siebie.
Ogród w dolinie 10:58, 05 sty 2021

Do góry
Zdjęcia z wczoraj, bo dziś jakoś cieplej... Nie wiadomo ile śnieg poleży...
Przepraszam za taczki, czekają na dalszą dalszą pracę hahaha
Przez brzozy od strony wjazdu (rowki odprowadzają nadmiar wody)

Z drogi gruntowej

Irga w śniegu ładnie wyglada

Okolica za płotem
Ogród pod lasem 23:31, 04 sty 2021

Do góry
Ach te brzozy w bukiecie!
Ogród z zegarem 17:51, 04 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak na moje oko co do nasadzeń nad tym konkretnym oczkiem mam takie przemyślenia...(o ile dobrze przeczytałam bo dla mnie za małe literki)to:

- taka ilość drzew dookoła spowoduje całkowite zasłonięcie tego oczka i nie będzie go widać z tarasu, ani nie będzie do niego dojścia
- taka ilość drzew wokół przy oczku nie wykładanym folią spowoduje, że wody może nie być wcale bo wypiją( duże drzewo dużo wody wyciąga w krótkim czasie
- drzewa liściaste, brzoza, dąb to jesienią masa liści w oczku i problem z czyszczeniem, z sosnami co dwa trzy lata spora ilość igieł...
- w pobliżu takiego dużego zagęszczenia drzewnego mało roślin niższych będzie chciało rosnąć bo i zacienienie i brak wody, brzozy płytko się korzenią, sosny nie puszczają wody w czasie opadów pod koronę, dęby to potężne drzewa z czasem...

Nie piszę by podcinać skrzydła, pisze z doświadczenia swojego i innych osób. Drzewka piszesz jeszcze małe więc można je mądrze rozsadzić po ogrodzie i na nich opierać i budować wokół nich rabaty

Temat nasadzeń wokół oczka na pewno jest bardzo ważny. Dęby chce stamtąd zabrać, może coś jeszcze.
Dojście jest, ścieżka wokół oczka, a najbliżej drzewka są posadzone w odległości około 2 metrów od brzegu. Ale może je jeszcze bardziej odsunę i porozsadzam.

W najbliższym czasie zrobię lepsze rysunki (czytelniejsze), jak już zrobię spis tego, co mam.

Do Kondzia zajrzę .
Ogród z zegarem 17:13, 04 sty 2021

Do góry
Tak na moje oko co do nasadzeń nad tym konkretnym oczkiem mam takie przemyślenia...(o ile dobrze przeczytałam bo dla mnie za małe literki)to:

- taka ilość drzew dookoła spowoduje całkowite zasłonięcie tego oczka i nie będzie go widać z tarasu, ani nie będzie do niego dojścia
- taka ilość drzew wokół przy oczku nie wykładanym folią spowoduje, że wody może nie być wcale bo wypiją( duże drzewo dużo wody wyciąga w krótkim czasie
- drzewa liściaste, brzoza, dąb to jesienią masa liści w oczku i problem z czyszczeniem, z sosnami co dwa trzy lata spora ilość igieł...
- w pobliżu takiego dużego zagęszczenia drzewnego mało roślin niższych będzie chciało rosnąć bo i zacienienie i brak wody, brzozy płytko się korzenią, sosny nie puszczają wody w czasie opadów pod koronę, dęby to potężne drzewa z czasem...

Nie piszę by podcinać skrzydła, pisze z doświadczenia swojego i innych osób. Drzewka piszesz jeszcze małe więc można je mądrze rozsadzić po ogrodzie i na nich opierać i budować wokół nich rabaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:58, 03 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Przepięknie ogród w oszronionej szacie się prezentował mnie dzisiaj bardzo urzekły brzozy w brzeziniaku, tą zakręcającą ścieżkę Sylwuś poprowadziłaś idealnie no cudne są buziaki

Monia wiesz jak ja się z tego brzeziniaka cieszę, a dosadziliśmy jeszcze w 2018 10 dorenbosek z czego 9 się przyjęło i rosną, w tym sezonie już im pieńki bieleć zaczynały, jeszcze ze dwa lata i powinny być ładnie widoczne.....ogrodnik cierpliwy musi być
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:54, 03 sty 2021

Do góry
Przepięknie ogród w oszronionej szacie się prezentował mnie dzisiaj bardzo urzekły brzozy w brzeziniaku, tą zakręcającą ścieżkę Sylwuś poprowadziłaś idealnie no cudne są buziaki
Ogród pod lasem 09:37, 03 sty 2021

Do góry
Dziewczyny, no naprawdę bardzo trudno Was zadowolić;D Okay, to powrzucam coś więcej.

Na pierwszy rzut Novalis, któremu las niestraszny.

Druga żelazna róża do lasu to Cardinal Hume. Uwielbiam go!

I jeszcze Pilgrim, któremu co prawda dużo lepiej pod względem słońca niż wcześniejszym koleżankom, ale za to za plecami ma wielką brzozę.

W piachu i bez wygód rosną i cieszą oko róże zapłociowe. Pszczoły uwijają się w nich jak szalone!

Mozart

Jest też druga, biała, zdziczała Ballerina, w której pszczoły się po prostu tarzają Kolejna gwiazda, Alden Biesen, która kwitła mimo dość brutalnego przesadzenia. Bardzo dobrze, mimo sąsiedztwa brzozy, rośnie Herkules. Piękna, jagodowa róża, bardzo ją lubię. Fotek muszę poszukać, więc ciąg dalszy poradnika pt. "Bezsensowny pomysł sadzenia róż w lesie" nastąpi

Ogród na balkonie 19:30, 02 sty 2021

Do góry
Mysza napisał(a)
Coś Ci przeszkadza w Doorenbosach?? Na pewno jest od nich mniejszy szum podczas wiatru. Nad tym ubolewam, ale u mnie są brzozy zwyczajne więc jest ok. Pieńki mają prześliczne. Ja kofam)

Wręcz przeciwnie, nie mam nic do zarzucenia, jeśli chodzi o walory estetyczne. Chodzi o wpasowanie ich w działkę, która jest problematyczna.

Jakbym się "bał" wysokich drzew i ich wpływu na działkę w postaci zacienienia, wysuszenia podłoża wokół, śmiecenia przez liście. I ten brak możliwości korygowania wzrostu, bo jak przekroczy 3 m to już raczej nie zetnę czubków, a u brzóz to niewskazane nawet.

Takie mam rozterki, że chcę je, a nie wiem gdzie i jak .
Ogród na balkonie 19:15, 02 sty 2021

Do góry
Coś Ci przeszkadza w Doorenbosach?? Na pewno jest od nich mniejszy szum podczas wiatru. Nad tym ubolewam, ale u mnie są brzozy zwyczajne więc jest ok. Pieńki mają prześliczne. Ja kofam)
Ogród pod lasem 19:11, 02 sty 2021

Do góry
Cześć Iza, utknęłam Świątecznie w Twoim wątku.
Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie, i dziewczyn
Przepiękny ogród tworzysz, ja to z tych co kochają brzozy, a teraz to jeszcze po nocach śnią mi się buki i hakonki ))
Macham Noworocznie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:21, 31 gru 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękne lasy bukowe. I ty nie chodziłaś po tak pięknych okolicach lesnych
Czy te wysokie buki trzymają liście przez zimę na łodygach.

U nas przeważnie lasy dębowe, sosny i brzozy. Co zauważyłam jest brak klonów. Pewnie już nie długo będą, poniewaz moje klony w tym roku kwitły i pewnie ptactwo lub wiatr nasiona rozniesie. Jest ogromna ilość samosiejek. Ptaki owoce nasiona roznoszą po całym terenie.

Też mam sporo drzew. Niektóre wyższe inne niższe młode. W przyszłym roku mam zamiar dokupić właśnie też kupuje aby były piękne jesienią.
W tym roku piękna jesień, był popis liściowy jak nigdy.

Pozdrawiam Agata

Ach Elu od tego lasu jestem uzależniona, tylko młode buki, mają liście

Hi, hi klony się u Was teraz się rozgoszczą

Takie liściowe popisy mamy z kadrowane
Nasadzenia a media 17:49, 31 gru 2020

Do góry
Wg mnie nie od tego powinnaś zacząć, wrysowanie zamazanych kółek że tu takie drzewa a tam takie to nie jest plan, na tej podstawie nie można nic powiedzieć ani doradzić. Najpierw zacznij od zaplanowania linii rabat/trawnika, potem kółkami zaznaczaj poszczególne drzewa, bo ja nie wiem w jakiej odległości o zakopanych mediów zamierzasz sadzić brzozy. Sam napis "lasek" nic mi nie mówi niestety

Najpierw zrób rachunek sumienia, co powinno się znaleźć w ogrodzie, w jakim rejonie, potem dopiero reszta czyli roślinność. Nie zaczynaj od lasków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies