Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogródek Iwony 09:07, 24 sie 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Iwonko na której stronie znajdę buka do obsadzenia?

Mam chwilkę, to ci pokażę:
Taki był plan:
zielony - bukszpan
czerwony - żurawka
żółty - trzmielina
kostka z bukszpanu i stipy
buk - ta czerwona kropka

Dzisiaj ta rabata wygląda tak - widok z góry:

W tle tej rabaty miał byc trawnik, ostatnie decyzje zmieniły plany i jest to jedyne miejsce, które nadaje sie latem na basen, zimą na miejsce parkingowe - będzie więc placyk z kostki
Malutki pod lasem 08:38, 24 sie 2015

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

Aniu u mnie też jest jeszcze bajzel nie jestes sama.
Przedogródka ja też jeszcze nie mam jest tylko wypalona koniczyna czekam aż będzie kostka żeby mi nieponiszczyli, a kiedy to będzie to jeszcze niewiem.

No to ja tak właśnie czekałam, z takich samych względów z przedogródkiem, aż zrobimy jakiś podjazd i garaż lub wiatę. Poczekaj jeszcze trochę, my mieszkamy już jakiś czas i ciągle jak na budowie
Malutki pod lasem 08:17, 24 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Aniu:
1. Fajnie, że nie jestem sama z tak ogromnym bajzlem
2. Chyba przesadziłaś
3. Ja otwieram zdjęcie w Paincie i po nim rysuję

Dzięki

Aniu u mnie też jest jeszcze bajzel nie jestes sama.
Przedogródka ja też jeszcze nie mam jest tylko wypalona koniczyna czekam aż będzie kostka żeby mi nieponiszczyli, a kiedy to będzie to jeszcze niewiem.
Ogród Mirelli 08:09, 24 sie 2015

Do góry
chagall napisał(a)
Witaj Mirello
Właśnie prześledziłam Twój wątek. Mamy wiele cech wspólnych - mamy i kochamy psy, uczymy się ogrodnictwa i ogarniamy nasze ogrody, a właściwie Ty ogród, a ja ugór.
Przeczytałam o tym, jak podejmowałaś decyzję dotyczącą linii rabat i widzę, że zdecydowałaś się na linie proste - wyszło super
To także jeden z moich pomysłów (pasowałyby do prostej bryły budynku i podobają mi się), ale kostka położona jest po łuku, więc zastanawiam się też nad delikatnymi łukami zwłaszcza w narożnikach.
Pozdrawiam i kibicuję - Anna

Witaj Fajnie, że mnie odwiedzasz Bardzo lubię ludzi, którzy kochają zwierzęta tak jak ja,a psy w szczególności. Ja przygarniam te bezdomne z ulicy lub biorę ze schroniska.
Kiedyś jak już będę bogata, kupię olbrzymią działkę, wybuduję schronisko i klinikę, zatrudnię ludzi i będę przygarniać i leczyć te biedne i skrzywdzone. To moje marzenie
W styczniu odeszła zabrana ze schroniska moja ukochana śliczna Biga, była ze mną 7 lat,ale była bardzo ciężko chora na serce. Bardzo długo ją leczyłam w klinice,walczyłam o nią,ale niestety przegrałam. Na miejsce Bigi zaraz pojawił się bezdomny Dako. Twierdzę, że to Biga go tu sprowadziła. I tak znowu mam dwa pieski co były sierotki Abi i Dako.
Ale się rozpisałam,ale o psach i ogrodzie to bym mogła cały czas rozmawiać

Rabaty mam proste, bo władnie pasują do bryły domu
Jest ogród Przemka na Ogrodowisku gdzie ma z tyłu domu rabaty fale,a z przodu domu proste i też to fajnie wygląda Znasz ogród Przemka? Mi się on bardzo podoba. Jeden z moich ulubionych
Ogród Mirelli 20:58, 23 sie 2015

Do góry
Witaj Mirello
Właśnie prześledziłam Twój wątek. Mamy wiele cech wspólnych - mamy i kochamy psy, uczymy się ogrodnictwa i ogarniamy nasze ogrody, a właściwie Ty ogród, a ja ugór.
Przeczytałam o tym, jak podejmowałaś decyzję dotyczącą linii rabat i widzę, że zdecydowałaś się na linie proste - wyszło super
To także jeden z moich pomysłów (pasowałyby do prostej bryły budynku i podobają mi się), ale kostka położona jest po łuku, więc zastanawiam się też nad delikatnymi łukami zwłaszcza w narożnikach.
Pozdrawiam i kibicuję - Anna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:36, 23 sie 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)

W Międzyzdrojach się z tym poprawiło. Kiedyś przed wejściem na molo była trawa, teraz jest wgłębnik, pergole porośnięte różami, ławeczki, kostka, drewno, fontanny. Przynajmniej jakoś to wygląda

Trudno był okolice molo zobaczyć w tym tłumie, takiej ilosci ludzi dawno nie widziałam.... Ale fakt widac ze dbają o centrum. Wolałam jednka wyposażenie Hotelu Aurora na wprost molo - białe hirtensje w białych donicach i kule bukszpanowe. Wyzartych donicahc Diamant lechuzza
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:30, 23 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Macham do wszystkich. Ryby smażone i wędzone jem cały czas, chociaż popularniejszy jest Kebab i pizza...
Jest rownież pełen przekrój społeczeństwa od ludzi śpiących w starych samochodach na polu namiotowym, poprzez dewniane domki, prywtne kwatery, apartamenty i drogie hotele. Kazdy znajdzie dla siebie cos dobrego a na deptaku wszyscy depczą sobie po piętach niezaleznie od tego czy w japonkach z Biedronki czy w Hillfingerach

Najwiecej jednak jest Niemców i polskich Niemców nad Bałtykiem.

To co mnie martwi sezonowe miejscowości nie dbają o urode ogrodów...nie ma ani ładnych skwerów ani przedpłoci nie wspominajac o ogrodach

W Międzyzdrojach się z tym poprawiło. Kiedyś przed wejściem na molo była trawa, teraz jest wgłębnik, pergole porośnięte różami, ławeczki, kostka, drewno, fontanny. Przynajmniej jakoś to wygląda
Malutki pod lasem 19:07, 22 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Gratuluję deszczu!
My przymierzamy się do podobnej wiaty w przyszłym roku. Też chciałam kliniec, ale wszyscy nam odradzają i mówią, że kostka będzie lepsza. Jestem ciekawa, czym kierowaliście się Wy przy wybieraniu nawierzchni?
Byłam właśnie w Biedrze i przyniosłam paczkę Twoich tulipanków (tylko jedną znalazłam), szafirki i krokusy
Nie stresuj się budową Trochę narozwalają, ale na wiosnę będziesz juz miała czyściutko i pięknie

Monika, a u Ciebie nici ciągle z deszczu?
W styczniu będzie 3 lata jak mieszkamy i tak się ciągle przymierzamy do wiaty lub garażu, bo samochody stoją ciągle przed bramą Jakoś tak za szybko ten czas leci i się zebrać nie mogliśmy. W końcu decyzja zapadła i dziś był pan wykonawca ustalić szczegóły Zebraliśmy się też dlatego, że zmieniła się ustawa - prawo budowlane i teraz wiaty do 50 m.kw. można budować bez pozwolenia i nawet bez zgłoszenia

Co do podjazdu, to ja nie przepadam za całymi połaciami wykostkowanymi. No ale nie będę też ukrywała, że chodzi o koszty. Jak się nie sprawdzi, to można kiedyś kostkę położyć. Dlaczego Wam odradzali? Pewnie, że problem przy odśnieżaniu? Jakoś to mnie nie przeraża.
Malutki pod lasem 18:30, 22 sie 2015

Do góry
Gratuluję deszczu!
My przymierzamy się do podobnej wiaty w przyszłym roku. Też chciałam kliniec, ale wszyscy nam odradzają i mówią, że kostka będzie lepsza. Jestem ciekawa, czym kierowaliście się Wy przy wybieraniu nawierzchni?
Byłam właśnie w Biedrze i przyniosłam paczkę Twoich tulipanków (tylko jedną znalazłam), szafirki i krokusy
Nie stresuj się budową Trochę narozwalają, ale na wiosnę będziesz juz miała czyściutko i pięknie
Atacama pod lasem 00:41, 22 sie 2015

Do góry
Chcę zaprojektować wszystkie rabaty w tej części tak, żeby były jedną całością - spójne kształty i nasadzenia.

Myślę także, że powinnam zostawić część od strony kostki (podjazdu i frontowego "parkingu") bez rabat, tylko z trawnikiem, bo przecież zimą trzeba gdzieś spychać śnieg, żeby móc wjechać i wyjechać samochodem.

Najbardziej bolą mnie: szerokość poszczególnych rabat i ich kształty.

Lubię proste, nieskomplikowane formy, ale linie proste mi tutaj nie pasują (kostka jest po łuku, mała rabatka pod oknem to zaoblony trójkąt).

Nabazgroliłam już kilka planów. Może jutro zrobię jakiś "czystopis" i poproszę o konstruktywną krytykę
Ogródek Iwony 22:42, 21 sie 2015

Do góry
Mateusz, jutro zajrzę. Wiem, ze żartowałeś, ale mi się to spodobało
Myślę, że fajnie wyszła ta kostka.
Szkoda, że mieszkasz daleko, po cegłę bym zajechała, roboty byś miał mniej
Odcienie zieleni 11:46, 21 sie 2015

Do góry
kostka nie ułozona
Jakby co to kory brakuje, trawki i inne poprawki,kostka nie ułożona, jest nieskonczona... Bukszpany mam nadzieje ze w przyszłym roku to juz beda kulki...
Ogród Mirelli 18:39, 19 sie 2015

Do góry
Trawy posadziłam, kamyczek wysypałam. Trochę mi go zabrakło na wysypanie przy The Beatles. Będzie przypływ gotówki to dokupię i uzupełnię.

Gdybyście pytali czy krawężniki są krzywo wkopane to już wyprzedzam i odpowiadam, że nie - krawężniki wytyczające są prosto. Na zdjęciu jakoś dziwnie krzywo wygląda, ale jest dobrze, krzywizny bym nie odebrała

Tam gdzie widać ziemię za krawężnikiem jest wjazd do drugiego garażu - domu gospodarczego. Kostka jest położona na połowie podjazdu. Reszta do zrobienia w przyszłym roku.

To teraz wstawię trochę zdjęć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:36, 19 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jeju, Kasia, jaki ty masz śliczny taras
Zawsze chciałam drewniany, e-M się nie zgodził i mam kostkę. No cóż, wszystkiego mieć nie można

Dziękuję
Iwonka, zawsze możesz sobie zrobić jeden podest więcej - drewniany a kostka przynajmniej zupełnie bezproblemowa!
Odcienie zieleni 14:09, 17 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Bardzo ciekawa kompozycja, ale jak dla mnie za dużo na ziemi, tam jest wszystko trawa, płytki, kostka i drewno…
Gdyby zrezygnować z jednego rodzaju - kostki myślę, że byłoby bardziej efektownie

Loozak dziękuję za zaglądasz i radzisz...
Hmmm u mnie juz płyty połozone a drzewo zamówione...
Odcienie zieleni 14:06, 17 sie 2015

Do góry
Bardzo ciekawa kompozycja, ale jak dla mnie za dużo na ziemi, tam jest wszystko trawa, płytki, kostka i drewno…
Gdyby zrezygnować z jednego rodzaju - kostki myślę, że byłoby bardziej efektownie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:46, 16 sie 2015

Do góry
Kamyk na dosypanie do kwadratu i prostokąta już kupiony i rozsypany. Cholercia drogo wychodzi na worki, ale innego nie znalazam więc kolejne parę worków zniknęło. Potem zabawiałam się w przycinanie trawy na brzegach - schodzi z tym że hoho!
Kostka granitowa nadal oczekiwana, w związku z zakupem gruntu musielismy przełożyć robienie kostki przed domem więc i kostki do ogródka nie ma. Może późną jesienią, bo tutaj dogadać się co do terminu to już inna historia! Czasem przedsiębiorcy mówią że cienko z biznesem, ale ja i nasi znajomi mamy problem żeby taki ktoś przyjechał, żeby się na konkretny termin umówił i potem żeby 7x nie przekładał z 1000 przypadków losowych.

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 21:58, 15 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)

U ciebie juz praktycznie nna finiszu

Ha, ha Irenko cały tył, czyli część gospodarczą mam jeszcze do remontu A gdzie elewacja, kostka...Nie wiem czy 5 lat nam wystarczy
Ogrodowy song 08:22, 15 sie 2015

Do góry
Na szybko obejrzałam część ostatnich zdjęć - co do placyku, co do żwirku to radzę zrobić dobre odgrodzenie żeby móc zachować ostrą linię [mocne oddzielenie kamyków od trawy/rabatki] bo wtedy będzie ładnie wyglądać, jak będzie trawa wchodzić w kamyki, albo odwrotnie to traci większość uroku. Jesli na kamykach nic nie chcesz sadzić to podłóż agro. Ja u siebie mam rośliny więc agro nie wchodziła w grę, ale mimo że chwast dość łatwo wychodzi z kamyków to jednak z agro pewnie byłoby tego mniej.

a brzeg chcesz zrobić z takich płotków czy może jakaś kostka? Wydaje mi się że lepsza może być kostka, zwłaszcza przy trawniku żeby móc w miarę dobrze skosić trawnik w koło.

Doły iglaków już troszkę łysieją. Co jeszcze masz w planach oprócz hortensji? Jakieś trawy? Wygląda mi na to że tam jest spory cień, więc może standardowe miskant morning light do hortek i żeby rozjaśnić zakątek? Mam go u siebie i jestem zadowolona

Nie wiem czy zamierzasz zmieniać meble, ale u kogoś na O. widziałam plastikowe krzesła pomalowane bodajże na czarny-mat, zupełnie elegancko to wyglądało i nie było widać że to te plastikowe krzesła są do tego można dodać jakąs podusię i jest fajnie. Ale nie wiem czy chcesz bawić się w takie zmiany, i nie wiem jak takie pomalowane zimują.

Dobra, lecę na spkojnie pooglądać od początku
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:47, 14 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Jestem taka zarobiona, że nie mam czasu na forum, jeszcze kilka dni i młyn minie

Wczoraj całe popołudnie tyrałam przygotowując teren pod trawnik, niestety nie u siebie Siostra męża poprosiła mnie o pomoc, a ja do takich prac pierwsza, więc swoje plany w odstawkę i do szpadla Narobiliśmy się pożądnie, ale efekt juz widać. Nowy domek, kostka ułożona tylko trawnika brakowało, jak ja uwielbiam takie akcje no i na koniec po ciężkiej pracy było piweczko, aż musiałam kierowcę wzywać, aby mnie i moje auto odtransportować do domu

Gdzie Ty kobieto mieszkasz, bo może do mnie też czasami wpadniesz. ? Ja też lubię takie akcje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies