Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Typografia ogrodu 09:33, 04 sty 2017

Do góry
jakąś inna stronę fb widziałam chyba....jaki projekt???
Typografia ogrodu 08:28, 04 sty 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
o ja Cię nie wypatrzylam...Pewnie tam nie masz tak uroczego wizerunku pięknie dziękuję.wsparcie się przyda I to bardzo
Dla nas to pierwsze wakacje i cieszymy się że już zarezerwowane nawet listę rzeczy do wzięcia już na telefonie tworzę

Asia to gdzie na wakacje ?
Projekt na Fb też widziałam zapowiada się bardzo wyjątkowo. Szkoda że ja już po ślubie !
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:42, 04 sty 2017

Do góry
katel napisał(a)
No ale u Ciebie się dzieje , ja to z doradzaniem kiepsko ale najbardziej podoba mi się projekt Sylwi i te schody z trawiastym zjazdem również.

Popieram!Schody z pochylnią nabierają zupełnie nowego znaczenia!

A i macham do Ciebie w nowym sezonie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:49, 02 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym mniej więcej tak poprowadziła linie

Prawą rabatę bym zwiększyła.

Danusiu, obmyślam Twoje świetne propozycje i nasuwają mi się pytania.

Czy te trzy drzewa które są na niebieskiej linii mają być tego samego gatunku?
Czy może te ozn. jako nr. 1 takie same (np. formowane cisy, bo obawiam się że liściaste zatykałyby rynny mojego niskiego domku. A to naprzeciwko wejścia do domu (2) ma być jakieś szczególne? (nawiasem mówiąc nigdy bym nie wpadła na to żeby posadzić tu drzewo) pomysł czaderski ale nie wiem jaki gatunek..odmiana przemknęła Ci przez myśl

Kolejne pytanie- nie mogę rozkminić co oznaczają przerywane linie :/ ...może żwirowe rabaty?
oraz w tej "łezce między drogą a ścieżką - co ma być trawnikiem a co obsadzone?

Jeśli chodzi o projekt z liniami prostymi, to mam rozumieć że poszczególne kolory obwódek rabat odpowiadają jednej odmianie roślin? I wówczas tworzę ogród bardzo uporządkowany...skłaniając się ku ogrodowi nowoczesnemu? (I tu oczywiście również sadzę drzewa zaznaczone kółkami jw.)

Czy dobrze zrozumiałam ?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:34, 02 sty 2017

Do góry
Kiedyś na Śnieżniku stała wieża widokowa z której przy dobrej pogodzie było widać domy we Wrocławiu. Dzisiaj została tylko kupka kamieni ale jest już projekt na nową kamienno-szklaną 30m wieżę.

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:27, 02 sty 2017

Do góry
No ale u Ciebie się dzieje , ja to z doradzaniem kiepsko ale najbardziej podoba mi się projekt Sylwi i te schody z trawiastym zjazdem również.
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:09, 02 sty 2017

Do góry
Cześć Domi,

Chyba nie miałam wcześniej przyjemności zaglądać do Twojego wątku, ale jak Ania_t dała mi cynk, że u Ciebie coś ciekawego się dzieje, to od razu przybiegłam.
Nota bene - w zupełności popieram Anię w kwestii tego zestawienia rocznego popartego zdjęciami; dla kogoś nieobeznanego z wątkiem to zbawienie

Widzę że Sylwia wrzuciła już taki projekt, że w zasadzie pozostaje tylko przyklasnąć, tym niemniej nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła swoich trzech groszy

Aspekt kosiarkowy jest niezwykle istotny, ale łączenie pochylni ze schodkami trochę mi zgrzyta estetycznie (Ewa - Anda fajnie zaproponowała ich oddzielenie). Podsunę do rozważenia pomysł wypłaszczenia schodków, tak żeby można było wejść/zejść po nich z kosiarką. Schodki musiałyby wtedy mieć wysokość ok. 10 cm i szerokość ok. 50. Miałyby wtedy mniej więcej takie proporcje. Oczywiście, zajmowałyby wtedy więcej miejsca, ale to chyba nie problem u Ciebie. Dodatkowa zaleta - takie płaskie schody robią dużo lepsze wrażenie niż standardowe (powtarzam za Johnem Brookesem)
Tutaj i tutaj masz inne przykłady takich płaskich schodów.
Z kolei tutaj i tutaj masz przykłady na obsadzenie niskich skarp (zwróć uwagę - też są bardzo szerokie), gdybyś chciała wrócić do tego pomysłu.

Osobiście jednak, to przy tym murku posadziłabym jakieś duże drzewo, żeby trochę rozbić perspektywę. Teraz masz tam po prostu jeden wielki trawnik otoczony rabatami, co daje dość płaski efekt. Moim skromnym zdaniem przydałoby się się tam na froncie wprowadzić jakiś wysoki akcent i duże drzewo byłoby idealne. Tutaj masz przykład takiego efektu.

Pozdrawiam w nowym roku
Mam i ja :) 23:17, 30 gru 2016

Do góry
Witaj Angelika. Jeśli masz już projekt to na pewno będzie Ci łatwiej. To nie znaczy, że nie czeka Cię mnóstwo pracy i wątpliwości. Ale "Ogrodowisko" na pewno Ci pomoże
Mam i ja :) 22:51, 30 gru 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Żeby dobrze zakończyć 2016 i jeszcze lepiej zacząć 2017 r. postanowiłam zarejestrować się i dołączyć do tego znamienitego grona. Przeglądam forum od pewnego czasu, czytam, oglądam, uczę i planuję wiosnę 2017 w moim własnym ogródku.
A "mam i ja", bo od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką projektu od pani Danusi (jeszcze raz dziękuję), który wiosną powolutku, małymi kroczkami planuję realizować. Liczę gorąco na Wasze rady, pomoc, krytykę i wszystko co możliwe, bo ogrodowo jestem zielona jak szczypiorek na wiosnę. To, co przeraża nas najbardziej(rodzinnie, bo mąż też z tych niedoświadczonych ogrodniczo) to system nawadniania, bo choć mamy projekt, to nie mamy najmniejszego pojęcia nt. jego realizacji i żadnej praktyki. Niestety budżet nie pozwoli nam na zlecenie wykonania systemu, a uczenie się na własnych błędach też może sporo kosztować, więc będę emocje, oj będą
Kamienny ogród patykiem malowany 17:02, 30 gru 2016

Do góry
MonikA napisał(a)
Witaj Sylwio, projekt u Dominiki naprawdę fajny, gratuluję, zdolniacha jesteś

Miło mi ogromnie...dziękuję
Kamienny ogród patykiem malowany 16:43, 30 gru 2016

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

projekt wspaniay,uważam,że mogłabys się spoko zając tym zawodowo

czy abym sobie zrobiła prymitywny projekt taki np.w postaci naniesienia roslin jako barwne koła powinnam dokładnie mieć zmierzone wymiary działki czy moge sobie to tak na oko machnąć?

Lubię projektowanie i lubię rysować.

Ja mam wszystko pomierzone co do cm, ale to takie zboczenie zawodowe, że muszę mieć wszystko dokładnie...w przypadku małej powierzchni jest to bardziej istotne...tak myślę.
Kółka wstawiam wielkości dorosłej rośliny....żeby nie zmieniać znów za 3 lata, bo wszystko będzie za gęsto.
Kamienny ogród patykiem malowany 16:33, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylvia, dobrze ze jesteś. Cudny projekt zrobilas u Dominiki. Brawo

Tak jakoś wyszło....znam już trochę ogród Domi, wiec mi łatwiej...cieszę się, że się spodobał.
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:10, 30 gru 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

osz ty! to ty dobrze masz projekt ogrodu już zrobiony tylko działać
a moze byś zrobila takie podsumowanie roku 2016? bo sporo sie u Ciebie dzialo i budowlanie i projektowo to pewnie wszyscy chętnie obejrzymy poczynania?
a ja na str 500 u Ciebie
Hmmm mm podsumowanie mówisz
serio przerabiasz strony po kolei ?
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:51, 30 gru 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

a moze byś zrobila takie podsumowanie roku 2016? bo sporo sie u Ciebie dzialo i budowlanie i projektowo to pewnie wszyscy chętnie obejrzymy poczynania?
a ja na str 500 u Ciebie

popieram w całe rozciągłości i prosimy o zdjęcia. Dużżżżżżżżżżżżżżżżo zdjęc
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:33, 30 gru 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
nie jeszcze przy domu nic nie robiłam, bo ocieplenie przesuneło sie o rok niestety, planujemy teraz na wiosnę ocieplać dom, a przed tym nie opłacało się nic robić szkoda roslin - choc po części sa już kupione i czekaja w osobistej "szkólce"

a i donice mam już kupione

a ja na str 500 u Ciebie
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:41, 30 gru 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jestem tutaj. będę czytać dalej ale powiedz mi bo mnie ciekawość zje, zrealizowałaś ten projekt?
nie jeszcze przy domu nic nie robiłam, bo ocieplenie przesuneło sie o rok niestety, planujemy teraz na wiosnę ocieplać dom, a przed tym nie opłacało się nic robić szkoda roslin - choc po części sa już kupione i czekaja w osobistej "szkólce"

a i donice mam już kupione
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:35, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wyostrzyłam:

jestem tutaj. będę czytać dalej ale powiedz mi bo mnie ciekawość zje, zrealizowałaś ten projekt?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:23, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jak napisałaś o grujecznikach, zaraz mi się lampka zapaliła:
widziałaś nowy projekt Danusi z rabatą grujecznikową? Aż zaczęłam żałować, ze nie mam miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148

Iwonko, widziałam już ten projekt i niecierpliwie czekam na jego realizację
Po posadzeniu wielopniowo parocji i klona zakochałam sie w wielopniowych, marzy mi się więcej takich drzew. Jeśli będę się decydować na grujecznika, to też chciałabym go w takiej formie.
Kamienny ogród patykiem malowany 22:10, 29 gru 2016
Do góry
Witaj Sylwio, projekt u Dominiki naprawdę fajny, gratuluję, zdolniacha jesteś
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:38, 29 gru 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Dominika, ja z planowania jestem totalna noga...
Muszę coś widzieć w realu,coby wiedzieć co i jak...
Ale projekt Sylwii robi wrażenie Obstawiam tę wersję, bo jednak rózne poziomy ogrodu powodują, ze staje się on niepowtarzalny. Niewysokie murki ma też AnaArt, obsadzone kulkami, trawami, chyba cisem też... wybór ogromny

Tworzysz super ogród
Beata dziękuję, lejesz miód na moje serce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies