Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Iwk4 21:35, 28 gru 2016

Gosiu, jeszcze co do placyku na ognisko, nasunęła mi się taka inspiracja Danusi:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712393104428/
pawel_snopek 22:35, 28 gru 2016

Gosiu kupiłem nasiona pomidorów spis mam u siebie w wątku i sie rodzi pytanie czy znasz te odmiany i czy cos możesz powiedziec na ich temat pozdrawiam
Gabriela 23:45, 28 gru 2016

Ależ tu nowości!
Punkt pierwszy - klub pożądanego nasionka widzę mnie ominął, jakoś bardzo wcześnie wystartowałyście w tym roku, a nasion nazbierałam przecież i już po wszystkim.
Punkt drugi - wycieczka do Maszki za biletami, znam z fotografii ten piękny ogród, mogę zostać kierowcą.
Punkt trzeci - wielkie projektowanie. Mam tę przewagę, że widziałam ogród na żywo, pamiętam jak planowałaś drzewa od sąsiada i podawałam Ci gatunki na mokre miejsca.
Co do miejsca na ognisko, to Mira ma rację - za blisko domu, lepiej w sadku, tylko nie wiem czy tam nie za gęsto te drzewa, żeby jeszcze ognisko tam było.
mira 00:35, 29 gru 2016

Gabriela napisał(a)
Ależ tu nowości!
Punkt pierwszy - klub pożądanego nasionka widzę mnie ominął, jakoś bardzo wcześnie wystartowałyście w tym roku, a nasion nazbierałam przecież i już po wszystkim.
Punkt drugi - wycieczka do Maszki za biletami, znam z fotografii ten piękny ogród, mogę zostać kierowcą.
Punkt trzeci - wielkie projektowanie. Mam tę przewagę, że widziałam ogród na żywo, pamiętam jak planowałaś drzewa od sąsiada i podawałam Ci gatunki na mokre miejsca.
Co do miejsca na ognisko, to Mira ma rację - za blisko domu, lepiej w sadku, tylko nie wiem czy tam nie za gęsto te drzewa, żeby jeszcze ognisko tam było.

Gabrysia na nasionka jeszcze czas - daj czekamy, haha kierowca mi się podoba
Wendy79 09:28, 29 gru 2016

Gabriela napisał(a)
Ależ tu nowości!

Gabrysiu, a ja tak czekałam.

Kwestię ogniska wspieram, ale mogę być nie obiektywna, bo sama planuję je w sadzie Hmm, poza tym ciężko mi sobie wyobrazić formalne w formie ognisko w tym miejscu.
margaretka3 12:23, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)

Jak napisałaś o grujecznikach, zaraz mi się lampka zapaliła:
widziałaś nowy projekt Danusi z rabatą grujecznikową? Aż zaczęłam żałować, ze nie mam miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148

Iwonko, widziałam już ten projekt i niecierpliwie czekam na jego realizację
Po posadzeniu wielopniowo parocji i klona zakochałam sie w wielopniowych, marzy mi się więcej takich drzew. Jeśli będę się decydować na grujecznika, to też chciałabym go w takiej formie.
margaretka3 12:37, 30 gru 2016

Anda napisał(a)

Z prostymi czuję się jakoś kwadratowo Straszne to jednak nie jest

Tutaj pomysł z Twoim rysunkiem plus placyk podobny do propozycji Ani

Zaznaczyłam na różowo, gdzie mogłyby się mniej więcej znajdować drzewa zasłaniające sąsiada. To wszystko pi razy oko, bo nie wiem przecież, jak to wszystko naprawdę wygląda

Świdośliwy zawsze znajdą moje poparcie Jednak nie wiem, czy jako przesłona nie będą za niskie? Największe, które znam to Amelanchier arborea 'Robin Hill' i Amelanchier lamarckii.
Klony też są śliczne i jednak większe, a wybór odmiany zależy wyłącznie od Twoich upodobań.
Grujeczniki lubią mieć dobrą i niezbyt suchą ziemię, ale są ładne.
A może zmieściłaby Ci się tam jakaś lipa? One wielkie, ale z tych mniejszych może Tilia cordata 'Roelvo' albo 'Rancho'?
Ambrowce również są piękne i z tych większych polecany jest Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

Nie wiem, ile masz miejsca przy ognisku. Zbyt blisko ognia nie powinno się żadne drzewo znajdować. Jeśli będziesz miała tam już żywopłot grabowy, to ładnie wyglądałyby tam drzewa o innym ulistnieniu, może jarząby lub morwy. Derenie ładnie wyglądałyby jesienią i zimą (Cornus alba 'Sibirica Variegata' ) ale to nie drzewa a krzaki

Ewuś, dziękuję Ci bardzo. Zaznaczyłam dwa drzewka, ale tam będzie rabata ok. 14 metrowa (nie napisałam, że jedna kratka = 2m), mogę tam posadzić więcej drzew, tym bardziej, że to północny wschód i drzewa nie zacienią mi działki, za to osłonią brzydkie zabudowania. Tam mogę sobie pozwolić na minilasek
Wiesz, że wczoraj tę lipę "Rancho" sobie zanotowałam, nie wiedząc, że o niej pisałaś? Muszę o niej poczytać, bo lipa w ogrodzie mi się marzyła.
Z klonów chcę czerwonego, bo on powinien mieć tam dobre stanowisko.
Obie odmiany (a nawet kilkanaście innych) mam dostępne w szkółce, ale nie umiałam się zdecydować. To zadanie mnie czeka wiosną.
Za ogniskiem są brzozy, samosiejki, od kilku miesięcy zastanawiam sie, czy nie wymienić ich na odmianowe. Mam z nimi straszny dylemat.
Polecasz morwy? Nie brałam ich w ogóle pod uwagę.
margaretka3 12:44, 30 gru 2016

mira napisał(a)
Czytam że burza mózgów - fajnie. To mam pytanie - po co Ci ognisko a w zasadzie jaką ma mieć funkcję ?,

pytam bo ognisko tak blisko tarasu może tak sobie - nie wiem jaką masz wizję ogniska - jeśli eleganckie to ok a jak takie naturalne to może do sadu pod kompost.
A zamieszałam a co - te proste linie dobre by były - ale to wszystko papier więc co ja tam wiem.

Ten wpis że bilety to sadzonki bardzo mi się podoba.

pozdrawiam

Ognisko na kiełbaski i ziemniaczki. Lubimy, zwłaszcza dzieci - całą tę otoczkę pod hasłem "ognisko".
Niestety w sadzie nie ma miejsca, od tarasu jest kilka metrów.
Przecież że zrobię ładne miejsce Przynajmniej jego wizja wydaje mi się ładna
Właśnie, coś wszyscy zgodnie w proste linie poszli, nikt nie zamieszał łukami.
Przyznam, że podobają mi się proste, łatwiej mi się dobiera byliny na rabatach o takich kształtach.
margaretka3 12:47, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, jeszcze co do placyku na ognisko, nasunęła mi się taka inspiracja Danusi:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712393104428/

Iwonko, przepiękna ta inspiracja, zapisałam sobie, nie znałam jej. Bardzo Ci dziękuję!
margaretka3 12:48, 30 gru 2016

pawel_snopek napisał(a)
Gosiu kupiłem nasiona pomidorów spis mam u siebie w wątku i sie rodzi pytanie czy znasz te odmiany i czy cos możesz powiedziec na ich temat pozdrawiam

Byłam, napisałam