Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 16:33, 30 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
Sylwia dziękuję bardzo

Anda 16:37, 30 gru 2016

Sylvana napisał(a)

Muszę się przyznać, że coraz mniej lubię Święta.
Jest to maraton na śmierć i życie.
Zawsze chcę żeby wszystko było świeżutkie (bo Święta zawsze są u nas), więc gotuję i piekę na ostatnią chwilę. W dzień przed gotuję, w nocy przed Wigilią piekę cista, a od rana dalej - ryby, uszka i itd. Nie lubię kupnego jedzenia dlatego wszystko robię sama. Kończę kiedy goście wjeżdżają za bramę....wtedy pędzę na górę przebrać się i kiedy wchodzą w drzwi jestem migusiem z powrotem i czekam z uśmiechem na twarzy i worami pod oczami aż po czubek nosa.
W pierwszy dzień Świąt dalej w kuchni, bo trzeba upichcić coś mięsnego....tak minęły Święta.

Wiało okropnie...zawsze się boję, że znów będą jakieś straty.
Po wczesno grudniowym śniegu, ciężkim i mokrym, złamał się świerk....przytachałam go do domu, bo szkoda było wyrzucić.....i ozdobiliśmy 3m drapaka....dziecko miało frajdę.

Ja dziś mam chwilę dla siebie, bo eM zabrał młodego na zakupy.

Buziam

O rany, ale roboty. Trochę podziwiam za to poświęcenie. Poczytaj u mnie jak święta w Niemczech są obchodzone, totalny luz. Życzę Ci więcej luzu w przyszłym roku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sylvana 16:43, 30 gru 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

projekt wspaniay,uważam,że mogłabys się spoko zając tym zawodowo

czy abym sobie zrobiła prymitywny projekt taki np.w postaci naniesienia roslin jako barwne koła powinnam dokładnie mieć zmierzone wymiary działki czy moge sobie to tak na oko machnąć?

Lubię projektowanie i lubię rysować.

Ja mam wszystko pomierzone co do cm, ale to takie zboczenie zawodowe, że muszę mieć wszystko dokładnie...w przypadku małej powierzchni jest to bardziej istotne...tak myślę.
Kółka wstawiam wielkości dorosłej rośliny....żeby nie zmieniać znów za 3 lata, bo wszystko będzie za gęsto.
Sylvana 16:47, 30 gru 2016

Anda napisał(a)

O rany, ale roboty. Trochę podziwiam za to poświęcenie. Poczytaj u mnie jak święta w Niemczech są obchodzone, totalny luz. Życzę Ci więcej luzu w przyszłym roku

Czytałam Ewa...i trochę mi się to kłóci z ideą Świąt....zwłaszcza jak pisała u Ciebie koleżanka z Bawarii - oddawanie ludzi starszych na czas Świąt do przytułków...dla mnie niedopuszczalne.

Ps. sałatki ziemniaczano - parówkowej też bym nie przeżyła.
Sylvana 16:51, 30 gru 2016

Lomianianka napisał(a)
Sylwuniu możesz rzucić okiem, bo mi tu coś nie gra. Służę oryginałem

chodzi mi o to miejsce, układ rabaty, placyk, oczko i miejsce na ognisko

Musisz mi to bardziej wytłumaczyć....bo bez zdjęć, mi trochę trudno.
Linia falista - linia rabat.
Kółko w rogu - ognisko - nie za blisko roślin?
Placyk to ten zahaczowany....ale do czego on miałby być- stolik na kawę?
Kółeczko obok? - napis nie czytelny.
Anda 16:52, 30 gru 2016

Wiesz, to nie jest tak, że każdy swoich bliskich oddaje. Kasia pracuje zdaje się w tym sektorze, więc często widzi takich ludzi, ale to też trochę zawężone pole widzenia. Ja nie znam nikogo, kto oddaje starszyznę gdzieś do przytułku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sylvana 16:56, 30 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak na moje oko to dałabym półokrągłe te ławeczki( w sensie łukowate)zamiast prostokątnych A co to jest ten prostokąt na środku trawnika???

Widziałam, że odpowiedź już się pojawiła....Ewa jest bardzo konkretną osobą i aż się boję jej doradzać, bo ma 100 razy większe doświadczenie ode mnie.
Sylvana 17:01, 30 gru 2016

Anda napisał(a)
Wiesz, to nie jest tak, że każdy swoich bliskich oddaje. Kasia pracuje zdaje się w tym sektorze, więc często widzi takich ludzi, ale to też trochę zawężone pole widzenia. Ja nie znam nikogo, kto oddaje starszyznę gdzieś do przytułku.

Kasia mieszka chyba w innej części kraju niż Ty.
Czytałam, że w Twoich okolicach nie ma takiego zwyczaju.
Nie mniej jestem chyba zbyt polska na tradycje Świąteczne sąsiadów.
Dla mnie musi być 12 potraw, opłatek, choinka i dom pełen ludzi, którzy nocują u mnie i od śniadania zaczynamy kolejny dzień Świąt.

Jestem zmęczona, ale nie wyobrażam sobie inaczej....i chcę żeby moje dziecko też wierzyło w taką tradycję.
Sylvana 17:02, 30 gru 2016

MonikA napisał(a)
Witaj Sylwio, projekt u Dominiki naprawdę fajny, gratuluję, zdolniacha jesteś

Miło mi ogromnie...dziękuję
Sylvana 17:06, 30 gru 2016

MonikA napisał(a)
Ogród masz przepiękny

Dziękuję i muszę zajrzeć co słychać u Ciebie.