Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Nasadzenia a media 11:43, 31 gru 2020

Do góry
Dzień dobry. W końcu po 5latach od wprowadzenia się do wymarzonego domu zaczynam snuć plany o wymarzonym ogrodzie. Na razie to obraz nędzy i rozpaczy. Przy trójce małych dzieci i portfelu wykończonym wykańczaniem domu niestety ogrod znalazł się na ostatnim miejscu. I tak oto po woli rodzi mi się plan przedogródka. Jest to południowa część działki, mocno nasłoneczniona. Marzą my się drzewa, niezbyt wysokie, dające min. cień. Pani Danusiu @Gardenarium czy mogłaby Pani zerknąć? Czy moje plany już legną w gruzach. Na zdjęciu zaznaczyłem kolejno
1. Zagajnik z brzozy pożytecznej
2. 3 szt. Grabu pospolitego Fastigiata
3. 1 drzewo np. Ambrowiec
4. Szpater z thuji lub cisów.

Czy to jest możliwe przy takim rozłożeniu mediów? Dziękuję serdecznie
Hortensjowo 19:49, 30 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)
Idę od Reni, ciekawe na której rabacie będziesz zmiany wprowadzała?

Ja zaczęłam rysować szkic ogrodu...i już mi się zmieniło kilka razy
Tym bardziej, że za płotem będę miała niemałe osiedle. Miało być za kilka lat, a będzie szybciej...buuuuu.......Samo życie.
Plus taki, że będą serby i brzozy w większej ilości niż myślałam

Gosiu, pochwal się działaniami osiedla nie zazdroszczę
Hortensjowo 19:13, 30 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)

Tym bardziej, że za płotem będę miała niemałe osiedle. Miało być za kilka lat, a będzie szybciej...buuuuu.......Samo życie.

Gosia, wiesz, najchętniej na wszystkich...ech...
Chyba to jeszcze nie to, co chciałabym widzieć w ogrodzie
Hortensjowo 18:50, 30 gru 2020

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 08:20, 29 gru 2020

Do góry
Sosny szkoda, brzozy uwielbiam, jabłuszka i powidełka mniam
Natomiast mocno zaskoczyło mnie zdjęcie ślimaków wszamających cebulę Nawet nie wiedziałam, że cebula jest ich takim przysmakiem
Zielony zakątek z Antonówką 01:03, 29 gru 2020

Do góry
Potem przyszła kolej na wykopanie chorych jałowców i posadzenie w ich miejscu szczepionych brzóz, trochę zrobiło się lżej, rabaty są jeszcze do obsadzenia - mam tylko takie zdjęcia

Brzozy posadzone

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:41, 28 gru 2020

Do góry
Piękne lasy bukowe. I ty nie chodziłaś po tak pięknych okolicach lesnych
Czy te wysokie buki trzymają liście przez zimę na łodygach.

U nas przeważnie lasy dębowe, sosny i brzozy. Co zauważyłam jest brak klonów. Pewnie już nie długo będą, poniewaz moje klony w tym roku kwitły i pewnie ptactwo lub wiatr nasiona rozniesie. Jest ogromna ilość samosiejek. Ptaki owoce nasiona roznoszą po całym terenie.

Też mam sporo drzew. Niektóre wyższe inne niższe młode. W przyszłym roku mam zamiar dokupić właśnie też kupuje aby były piękne jesienią.
W tym roku piękna jesień, był popis liściowy jak nigdy.

Pozdrawiam Agata
Zielony zakątek z Antonówką 21:01, 27 gru 2020

Do góry
- trawy

- dwie brzozy - są posadzone w miejscu jałowców chorych na rdzę gruszkową
Kiedyś będzie tu ogród 15:04, 26 gru 2020

Do góry
Kochani, pozdrawiam świątecznie. Mam nadzieję, że dla Was Mikołaj był łaskawszy. Mi przyniósł chwilowy koniec ogrodu. Bobry wycięły praktycznie wszystkie drzewa (brzozy papierowe i czarne, sosny, jabłoń Olę. dęby Red Pillar, jarząbka szwedzkiego, kilka klonów itd). Ciągnąc łupy zmasakrowały to co na dole- azalie wielkokwiatowe i japońskie, tawuły itp zrównały z ziemią. Niestety na nic się zdały repelenty i zabezpieczenia. Chwilowo mówię pass.
Ogród z zegarem 00:08, 22 gru 2020

Do góry

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie .
Mam na imię Agnieszka i mieszkam od kilku lat w niewielkiej miejscowości oddalonej od Warszawy o kilkadziesiąt km (w kierunku północno-zachodnim).
Ogrody zawsze podziwiałam i lubiłam w nich przebywać. Moim wzorem od dzieciństwa była (i jest) moja mama, która potrafiła stworzyć niesamowity ogród (za jakiś czas postaram się wrzucić tu kilka zdjęć ogrodu mojego dzieciństwa ).

Na Ogrodowisko trafiłam przypadkiem, szukałam czegoś (jakiegoś narzędzia) do cięcia darni i "wyskoczyło" mi to forum. I przepadłam. I pierwsze co sobie pomyślałam "z czym do ludzi" . Przede mną długa droga, ale od czegoś trzeba zacząć, prawda? .
Do tej pory nie ustrzegłam się od błędów (typu kupowanie pojedynczych egzemplarzy roślin, przycinanie hortensji ogrodowych , sadzenie w trawniku, bez planu itp.), ale mam zamiar poprawić pewne rzeczy. I przede wszystkim planować. Chociaż będzie ciężko, bo jak coś mi się spodoba, to nie ma zmiłuj .

Mamy dość dużą działkę, bo ma ponad 3 ha (w tym kawałek lasku), ale ogrodzony jest obszar około 1 ha. Dom jest oddalony od innych zabudowań w tej miejscowości, stwarza wrażenie odosobnionego, ale o to nam chodziło.
Niestety na terenie ogrodzonego obszaru nie było żadnych drzew (dawna łąka), co może być i wadą i zaletą.

Znalazłam kilka zdjęć z 2018 roku z roślinami posadzonymi rok, dwa lata wcześniej. Niestety jest to pora zimowa i niewiele widać, ale można się zorientować w kształcie, czy wielkości działki.

Kierunek południowo- wschodni - lewy bok domu (patrząc od frontu)

Kierunek południowy (front). Proszę nie zwracać uwagi na sztuczną choinkę w kamieniach . Wierzby były, co jakiś czas je przycinamy, przed nimi posadziliśmy brzozy (za ogrodzeniem). Tutaj nie widać dokładnie, ale są też dwa oczka, wokół których posadzone są różne rośliny.

Kierunek zachodni (prawa strona)

i widok z tarasu (z tyłu), kierunek zachodnio- północny

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:31, 20 gru 2020

Do góry

brzozy karłowate w sezonie niewidoczne prawie teraz śliczne
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:28, 20 gru 2020

Do góry
Dobra było o pracach to teraz o tym co w ogrodzie słychać
Obiedka nadal śliczna, a jeszcze jak ubrana mrozem to już w ogóle

oczka zmrożone na amen

brzozy ładne nawet jak łyse, dzisiaj były całe w lodzie zatopione, ale fotki nie zrobiłam

wierzby myślą, że wiosna idzie
Hortensjowo 09:12, 19 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)

Wiesz, wcale nie jest łatwiej. No może troszeczkę
Ogród będzie inny, proste linie, wyższe donice, buki, brzozy, świerki serbskie, trawy, róże i reszta. Tak bym chciała A masz w planach zmianę domu...kiedyś...???

Wiesz, nie jestem jakoś specjalnie związana z tym domem, w którym obecnie mieszkam, bo to zakup z rynku wtórnego, dom z lat 80-tych ubiegłego wieku, w którym wszystko musimy remontować. Ale jak się ktoś boi dużych kredytów, to tak ma.

Może się kiedyś trafi jakaś okazyjna oferta z większą działką i mniejszym domem, to chętnie kupimy. Dzieciaki są już dorosłe, za chwilę każdy będzie chciał mieszkać osobno i po co nam tyle pomieszczeń? A sprzątać trzeba.
Zazdroszczę komuś, kto ma obok działkę do kupienia, bo to też byłby dobry sposób na powiększenie ogrodu. I bez zbędnej przeprowadzki
Ogród na balkonie 08:16, 19 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)

Z tym projektowaniem nie jest lekko...ha..ha.
Tutaj jest tyle życzliwych ludzi, że pewnie Ci pomogą i podpowiedzą
A ja... teraz to z drugiej strony Poznania jesteśmy, więc w sumie nowe miejsce. Tworzę plan i niby wiem co chcę, ale ...hm...jednak dużo nie wiem

Ale brzozy i świerki będą?
Hortensjowo 16:52, 18 gru 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Zazdroszczę Ci, że już z bagażem doświadczeń możesz tworzyć nowy ogrod mam nadzieję, że kiedyś tez tak będę mogła Fajny czas

Wiesz, wcale nie jest łatwiej. No może troszeczkę
Ogród będzie inny, proste linie, wyższe donice, buki, brzozy, świerki serbskie, trawy, róże i reszta. Tak bym chciała A masz w planach zmianę domu...kiedyś...???

Hortensjowo 19:46, 12 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)

Brzozy będziesz podziwiała u mnie na tarasie, jak już będzie ciepełko)

Za jeżówki dziękuję, chętnie skorzystam, pewnie wiosną....nie wiem kiedy najlepiej je dzielić? Wysiewać?? Ostatnie kupowałyśmy z Mirelką na DP.U niej rosły piękne.
Szukam ciemierników, widziałyście może?? W tygodniu podjadę do Juki.

Na razie nie ma co u mnie pokazywać, może jak będzie kostka, nawadnianie i wytyczone rabaty to zobaczymy

Byłam dzisiaj w Ju..e. Były przepiękne bardzo ciemne bordowe, duże okazy, ale po 92 zł...

Były też zwykłe białe, chyba po ok. 25 zł. Ja kupiłam u mnie na targu małe sadzonki zwyklaków po 15 zł, rozrosną się Chodzi o helleborus niger ciemiernik biały.
Hortensjowo 18:21, 12 gru 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu

Brzozy będziesz podziwiała u mnie na tarasie, jak już będzie ciepełko)

Za jeżówki dziękuję, chętnie skorzystam, pewnie wiosną....nie wiem kiedy najlepiej je dzielić? Wysiewać?? Ostatnie kupowałyśmy z Mirelką na DP.U niej rosły piękne.
Szukam ciemierników, widziałyście może?? W tygodniu podjadę do Juki.

Na razie nie ma co u mnie pokazywać, może jak będzie kostka, nawadnianie i wytyczone rabaty to zobaczymy
Hortensjowo 17:27, 12 gru 2020

Do góry
Mysza napisał(a)
Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

Ja brzozy też uwielbiam, ale córka uczulona od urodzenia. Chociaż eM zawsze powtarza, że Ona za chwilę się wyprowadzi (Jego pobożne życzenie). Może będą w innym ogrodzie?
Jeżówki rosną u każdego, mogę Ci dać niezawodne Blackberry Truffle lub Cleopatry. One są niezniszczalne
Na zakupy i na kawę, zawsze Jak tylko uspokoi się ta pandemia, to mus się spotkać w realu
Hortensjowo 11:39, 12 gru 2020

Do góry
Przebrnęłam przez Wasze burze mózgów. Uf...)
Przy okazji dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o roślinach i drzewach.
Jeżówki masz cudowne, pięknie rosną i tyle odmian. U mnie nie chciały rosnąć
Pewnie złe stanowisko wybrałam.
Z drzewami za bardzo nie doradzę, bo ja uwielbiam brzozy Doorenbos, a brzozy chyba nie chcesz. Te pożyteczne zostawiłam przy wyrównywaniu terenu i będą zagajniki)
Hortensjowe rabaty pięknie skomponowałaś z trawami. Ach...wykonałaś kawał dobrej roboty)

Oczywiście chętnie wybiorę się z Wami do szkółek)
Jak to wszystko się uspokoi to kawa obowiązkowa, a na razie będę wpadała.

Ogród w dolinie 21:36, 10 gru 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Asiu, zaglądam po cichu . W sprawie podmokłego terenu nie wypowiem się bo takim nie dysponuję . Ale brzozy i derenie lubią wodę . I irysy .

Kasiu cieszę się, że zaglądasz, nawet po cichu, miło, że się dziś ujawniałaś
Lista roślin w głowie mi się powoli tworzy, teraz będę miała problem jak te rośliny rozmieścić, żeby było naturalnie
Zobaczę po zimie co z posadzonych roślin podejmie szybka współpracę, najbardziej się boję o trawy i palibiny...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies