Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 10:29, 30 mar 2021

Tutaj zgodnie z planem będą dosadzone drzewa i w planie 3 x Pissardi. Chodzi mi jeszcze po głowie aby w środek posadzić Świdośliwę Lamarcką wielopniową i po bokach dwie Pissardi. Podoba mi się Świdośliwa, a nie mam miejsca na nią czy zrobię misz - masz?

i plan z rozmieszczeniem:
LIDKA 10:40, 30 mar 2021

Wiaan napisał(a)

Od cisów jest ok 1 metra i masz rację odpuszczę tego rodka w tym miejscu, będą się cisnąć. Jedna hortensja już tam rośnie pod kulką na pniu i ma się dobrze a zakupiona była takie maleństwo. Widzisz z tymi ilościami, odległościami to metoda prób i błędów. Tutaj widać sporą odległość

Ładnie to wygląda. Dasz jeszcze te kulki, przełożysz obrzeże i wyściółkujesz. To się rozrośnie szybko. i Będę Ci zazdrościć. hihihii
Anda 15:04, 30 mar 2021

Wiaan napisał(a)
Tutaj zgodnie z planem będą dosadzone drzewa i w planie 3 x Pissardi. Chodzi mi jeszcze po głowie aby w środek posadzić Świdośliwę Lamarcką wielopniową i po bokach dwie Pissardi. Podoba mi się Świdośliwa, a nie mam miejsca na nią czy zrobię misz - masz?

Jej, sorry, za to co napisze, ale muszę - masz taaaki cudowny widok za płotem o go zamykasz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 17:18, 30 mar 2021

Ewa moje drzewka byłyby nie tak duże na tle brzóz z tyłu Faktycznie widok jest fajny, ale boje się, że chwilowo. Działka sąsiada podzielona pomiędzy rodzinę i jak zaczną się budować już tak pięknie nie będzie Moja fotka z góry to tez inna perspektywa, a ja mam niziutkie ogrodzenie. Zawsze też mogę dać jedno drzewo

Dziękuję, że zajrzałaś do mnie. Kilka stron wcześniej pisałam do Ciebie w temacie róż super porady, podpytywałam jeszcze w jakich odległościach posadzić i jak je ułożyć. Mam rabatę 3,20 x 3m przy czym z tyłu jest żywopłot cisowy. Mogę też trochę jeszcze powiększyć

Taki widok tego tyłu dominuje przez okno kiedy siedzę przy stole, zwłaszcza jak gołe brzozy.
Anda 18:30, 30 mar 2021

No skoro działka już podzielona to rozumiem

Idę poszukać pytania o róże
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:40, 30 mar 2021

Wiaan napisał(a)

Anda bardzo dziękuję za gotowe rozwiązania sama bym tego nie wymyśliła.
Doradź proszę ile powinnam mieć sztuk na rabacie 3,5m dł x 3m szer. Z tyłu jest częściowo świerk serbski, a częściowo żywopłot cisowy więc zostaje tak ok 2,5 m szerokości. Jak najlepiej rozmieścić róże? Nie wiem też jaka trawa byłaby najlepsza.
Chciałabym aby było tak elegancko, bez "bałaganu"

Ja nie umiem bez bałaganu

Licz na jedną różę 1 metr szerokości. Zdecyduj, jakie chcesz byliny pomiędzy i przed róże. Wg mnie najlepiej jakbyś wybrała jeden gatunek trawy plus Alchemilla epipsila i dwa, góra trzy rodzaje kwitnących bylin. Z traw to może być np. Sporobolus lub sesleria jesienna. Z bylin polecam bardzo szałwię Caradonna

Lubisz sadzić w rządkach, z tego co widzę Ja nie za bardzo, więc jeśli róże posadzisz w rządku, to troszkę wymieszaj ze sobą byliny. Jeśli któraś wypadnie, to nie będzie tego tak od razu widać.
Wiaan 19:46, 30 mar 2021

Ewa z traw wybrałam seslerię jesienną, z bylin szałwię i nie wiem co jeszcze co do róż to Artemis, Aphrodite, Heidi Klum, Aspirin Rose i jakaś wyższa też w podobnym kolorze do Heidi Klum. Te wyższe do tyłu a niższe do przodu, trawa na obwodkę? Rany jestem zielona co do róż
ania0510 21:56, 30 mar 2021

Wiaan napisał(a)

Hello, ja w planowaniu niestety nie pomogę aleeee czy moge prosić o info jaka jest szerokość tej rabaty?
Pozdrawiam
Wiaan 22:29, 30 mar 2021

Szerokość około 2,20m zmierzę jutro Pozdrawiam
Anda 01:44, 02 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Ewa z traw wybrałam seslerię jesienną, z bylin szałwię i nie wiem co jeszcze co do róż to Artemis, Aphrodite, Heidi Klum, Aspirin Rose i jakaś wyższa też w podobnym kolorze do Heidi Klum. Te wyższe do tyłu a niższe do przodu, trawa na obwodkę? Rany jestem zielona co do róż

Rozrysuj to sobie na kartce papieru z wymiarami. Będziesz miała lepszy obraz tego, co wejdzie na rabatę a co już będzie za dużo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies