Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 10 lis 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Aniu, ale rozkoszniak ten aniołek.
Podziwiam ilość cebulek w donicach. Będzie wiosną kolorowo i tulipanowo.
Pozdrawiam.
Ogród na końcu wsi 00:28, 10 lis 2018

Do góry
Witajcie po małej przerwie.
W naszym ogrodzie trochę się dzieje (już poniosłam kilka porażek :/)
1) Na nowym trawniku pojawiła się okropna biała pleśń (najpierw w kilku miejscach, teraz jest jej coraz więcej) Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Trawnik bardzo blisko lasu, jest duża wilgoć...

2) Zamówiłam ozdobny żwirek ... dwa razy więcej niż potrzebowaliśmy... nie wiem jak to możliwe i co zrobić z dodatkową toną żwirku Poza tym mam wrażenie, że lawenda jest jakoś przygnieciona kamyczkami i nie jestem przekonana czy będzie jej tam dobrze...

3) Tak bardzo chciałam mieć już rozplenice, że kupiłam je nocą po ciemku, są maleńkie i marne a zapłaciłam za nie jak za zboże :/

Uczę się na błędach... Po pierwsze cierpliwość i nie ulegać szybkim pokusom tylko sprawdzić!

Tutaj rozsadzony stary rozchodnik, z którego zrobiłam 6 nowych

Maleńkie rozplenice Hameln. Zastanawiam się ile czasu potrzebują, by utworzyć piękny szpaler. Sadziłam je co 1 metr.

Za rozplenicami chciałabym posadzić trzcinnik Karl Forester. Jestem nim zachwycona. Nie jestem natomiast pewna czy będzie on dobrze wyglądał z tymi iglakami w tle. Będę wdzięczna za wszelkie rady i opinie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:40, 09 lis 2018

Do góry
Zmykam i zostawiam Wam życzenia na najbliższe dni

żebyśmy się mogli cieszyć naszymi ogrodami beztrosko,
żeby się czuć dobrze w swoim ogrodzie i nie tylko w ogrodzie

i wszystkiego najlepszego z okazji naszego Święta !

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:39, 09 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
lasek

Sylwio, obejrzałam Twój jesienny ogród z zachwytem. Lubię jesień taką właśnie złotą, kolorową.
Zachwyciłam się też tymi domkami dla owadów. Bardzo piękne i pomysłowe. Gratuluję.
pozdrawiam.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:35, 09 lis 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Z tematów kompostowych chcesz już Miro wychodzić, to tylko cichutko skrobnę, że siedzę w tym tygodniu w kompoście, bo doczekałam się nowych dwóch komór i swój stos przerzucałam do nich (jeszcze dwie staną do poniedziałku). Resztę rozwoziłam dzisiaj na nową rabatę i jeszcze ciąg dalszy na jutro planuję. Też idę w stronę ciężkiej pracy nad kompostem, bo widzę w nim przyszłość swego ogrodu

Kurcze w tym kompoście można siedzieć i siedzieć - ale to czas właśnie teraz na kompost.

Zatem kompostowcy łączymy się

i przechodzimy w kierunku biało-czerwonych tematów

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:33, 09 lis 2018

Do góry
aha jeszcze dla daliowców miałam pokazać jak ja oznaczyłam swoje dalie - wiem że nie mam szans z Gabrysią i Ewą ... cóż

moje karteczki to pocięty kubek po śmietanie, dziurka, pisak niezmywalny

dalie pakuję w kilka warstw gazet i daję do skrzynek a na wierzch spis inwentarza

a tu rdest spod wyciętej kupy

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 09 lis 2018

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:27, 09 lis 2018

Do góry
Troszkę fotek z ostatnich dni

to słoneczko wyjątkowo cieszy

Ogród w budowie - nieustającej 23:23, 09 lis 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jasia widziała tę ścieżkę na żwywo, choć nasturcje nie były kwitnące, bo byłyśmy w Giverny razem w czerwcu parę lat temu. A ja byłam też dziesięć lat temu w maju, na filmie jest pokazany w róznych porach roku.
Mam zdjęcie profilowe na werandzie domu Moneta.
Słynna ścieżka:

Ale to inaczej wygląda - na filmie w drugą stronę
wyobrażam sobie że jeszcze inaczej film odebrałaś jak widziałaś już te obrazy na żywo.

A ja się zastanawiałam też gdzie masz zrobione zdjęcie do awatara.

A! amarantusy faktycznie fajniejsze te stojące do góry.

Czy ta nalewka z róży to taka jaką piłam u Ciebie ?

nie piekę chleba , zepsuł mi się zaczyn buuuu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:17, 09 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Och, pozazdrościłam Ci gabarytów kompostownika, wymiary ma zacne.
Już myślałam, że wstawisz fotkę siebie w tych fioletowych sztruksach, żebyśmy mogły potwierdzić Twoje podobieństwo do Monty'ego, a tu nic. Trudno, trzeba sobie wyobrazić.
Też w kompostowniku miałam dynie. To dobry sposób na cieniowanie pryzmy, jeśli w pobliżu nie ma drzewka.
U mnie kwitnie jagoda kamczacka i wcale mnie to nie cieszy.

A wiem, wiem, że moja fotka była by poddana gruntownej analizie więc dodam, że podobieństwo ducha raczej tu wchodzi w grę a spodnie to taki most

Taki rozmiar kompostu był możliwy tylko wtedy jak nabyliśmy dodatkowy areał gdzie pojawił się jagodnik - w moim starym ogrodzie był malutki. Teraz przy warzywach kompostu potrzebuję więcej.
Dziś widziałam że maliny puszczają pąki - jest mega ciepło w dzień ale bardzo zimno już wieczorem.

a w południe słonecznie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 09 lis 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Waldku gdzie tak drogo? ja place cos kolo tego za 5 litrow.

Sylwia jak to nastawiasz?

Ja dzis polalam dosc duzo Em-emow i kompostowi tez sie dostalo i maczki wulkanicznej tez troche rozsypalam.

Iza ja też kupiłam mączkę bazaltową - to to samo? i sypię po grządkach warzywnych ,różach - trochę mi zostanie bo nie wiem czy ta mączka może zostać na kolejny rok - nie zawilgoci się ? nie wiem stosuję pierwszy raz

hosta zachowała ciutkę zieleni

...uDany ogród 22:45, 09 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Piękna listopadowa jesień

Kropla super.. jak gitarowy unikalny relif gitarowy

Aguś jest pięknie, ale ewidentnie w kościach czuć zmianę
Dziękuję!

...uDany ogród 22:44, 09 lis 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Uwielbiam mgłę

Kasiu ja także

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:28, 09 lis 2018

Do góry
Ja tylko dopiszę, że polałam pierwszy raz emami kompostownik z czubkiem wypełniony na wiosnę. Jakoś chyba w początkiem czerwca to było( coś koło tego)i już mam full kompostu pięknie przerobionego, w komorze ubyło o połowę, tak się przerobił pięknie. Teraz eM rozwozi mi po ogrodzie i będzie prawie pusta komora. I dobrze bo druga już znowu załadowana na full, a ja od nowa emy nastawiam bo szybko to poszłoMoże jakby zima była ciepła to i druga komora się przerobi

Ja aż tak emów w kompost nie daję, może raz mi się zdarzyło - największy mój grzech kompostowy to że za mało podlewałam niestety skrzynie kompostowe- mimo to też opróżniam skrzynię którą załadowałam w maju i posadziłam na niej cukinie i dynie co mnie dopingowało do podlewania - a że z wodą do kompostu mam daleko to kiepsko było - liście jednak dobrze cieniowały skrzynię.

tak to wyglądało w lipcu

- a tak wygląda teraz - mógł by ten kompost jeszcze rok poleżeć ale ja go wywalam na grządki i mam do kopczykowania róż.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 09 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Miro
Liście w workach najprawdopodobniej będą czekać - będę je używać do przesypywania masy zielonej gdy brązowego będzie brak (a jak się zdążą częściowo przekompostować to się nie obrażę
Krokusy wykopałam przy okazji reorganizacji rabaty i przy okazji zerknęłam co w trawie a właściwie co w cebulkach piszczy

Gdy tak patrzę na te łączki krokusowe to już bym chciała wiosnę

A ja jak tak chodzę i ogarniam ogród to wydaje mi się że wiosna już a może lato / fotki z dziś/

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 09 lis 2018

Do góry
Listopad pędzi i coraz bliżej do odstawienia łopat, grabi, kosiarek i innych.
Pogoda do wszelkich prac listopadowych doskonała.

Udało mi się trochę popracować w ogrodzie w takiej pogodzie.

Co zrobiłam? standardowo: grabię liście, plewię miejsca w warzywniku i wkopuję cebulowe / czosnek jadalny, cebula ozima, tulipany/, ogarniam w warzywniku rabaty, napełniam je nowa porcją kompostu - stale mi się zdaje, że się ślimaczę no bo coś robię a za chwilkę zaraz na coś się gapię i idę do innej roboty.

Kręcę się stale w okolicach mojego kompostu - tu mam twórczy nieład

Jak sobie założę moje spodnie fioletowe sztruksowe i tak słoneczko świeci a ja z taczkami kompost-grządeczki to od razu się czuje jak Monty
i jakoś siła nowa się wytwarza.

Ogród który stał się moją pasją 21:27, 09 lis 2018

Do góry
I jeszcze jeden kolorowy widok ode mnie z ogrodu

Podwórkowa rehabilitacja 21:25, 09 lis 2018

Do góry

A gdybyś im do ziemi hydrożelu dołożyła? Może by nie podsychały. Pomysł mi się podoba

Miałam dawno temu hydrożel w doniczkach na balkonie. Jakoś mnie to nie powaliło swymi efektami. Może zależy od producenta?
Ten sezon był bardzo trudny, słup źle znosił suszę. Od lipca nie podlewałam też za często...
Dla przypomnienia fotki.
maj 2017

czerwiec 2017
widać całość

kwiecień 2018

wrzesień 2018
Przypadkowo się znalazł na zdjęciu. W myśl zasady, że brzydkie rzeczy pomijam.

Ogród do odnowy 21:16, 09 lis 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gosiu, przyszłam do Ciebie tropem Judaszowca, a przy okazji zobaczyłam śliczne kadry ogrodowe

Pytanie na priw

Witaj Agnieszko, odpowiedziałam

teraz jeszcze wkleję moje foty, judaszowce w kilku odmianach i kolorach, trudno było zdecydować który piękniejszy

Ogród Muszelki 20:56, 09 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
U mnie zawilce rosną pod płotem, przed szpalerem tujek. Mimo że są systematycznie deptane przez zgraje przechodzących tamtędy kotów i kociątek, dość dzielnie dają sobie radę.

Cudne zestawienie. Kolory rwą oczy. Ależ jesień, pięknie.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies