Wiem, czego brakuje Dodatkowego placyku w ogrodzie z meblami do posiedzenia
Zrobiłabym go po prawej od wejścia tak, aby wychodzić na taras na poziomie mieszkania.
Zlikwidowałabym ten pseudo skalniaczek po lewej, kamienie, to już niemodne i nieciekawe jest.
Mniej trawnika, a może bez trawnika? - ogród bardziej nowoczesny, osłona od sąsiadów.
Ha, ha!!!!!!!!! Właśnie skończyłam czytać Twój artykuł Danusiu na temat kolorów w ogrodzie zimą ))))i porad styczniowych dla ogrodników ("W styczniu mamy czas na podejmowanie decyzji, co zmienimy w naszym ogrodzie lub co nowego stworzymy, a może zupełnie odmienimy nasz ogród." i "Teraz właśnie jest czas, by spojrzeć przez okno i pomyśleć czego w nim brakuje, gdzie dosadzić to, co przyniesie nam radość i nadzieję na zimne, szare dni.") Tylko nalewki z dzikiej róży brak...
Dziękuję za link, biegnę czytać.
To świerk serbski, myślę, że od tej ery stał się popularny w Polsce, bo byłam jego aktywną popularyzatorką. Każdy do tej pory sadził tuje i świerki kłujące
Mam na myśli rok 1999 kiedy sprowadzano je jeszcze z Niemiec, były w moich realizacjach od lat 90-tych Kule z cisa na pniu także. Pokazałam je w ogrodzie z cisami w 2006, a srebrne kule w ogrodzie miałam w roku 2008.
Ogród jest nieźle rozplanowany, bukszpanowy zywopłocik do przesadzenia, ponieważ zbytnio zamyka ogród, zwęża. Duża kula pewnie nie da się przesadzić, więc dobrze zamknąć ją w kwadracie, ale wtedy trzeba przechodzić przez taras.
Kompostownik trzeba zrobić 3 komorowy, taki jeden wielki kwadrat nie jest dobrze.
Na tarasie meble wypoczynkowe i donice z kwiatami lub roślinami trwałymi.
Studnia zamaskowana z 3 kluczowych stron, dostęp od strony wschodniej.
Świerki włącz w rabatę, jeśli brzydkie na dole, podkrzesaj gałęzie.
12, 13, 14, 15 nowe drzewa na wysokich pniach. 16 żywopłot iglasty jasnozielony.
Chyba dobrze kojarzysz, mój pierwszy występ był w 3 odcinku Mai, dawno temu...a w sumie byłam w 43 odcinkach Ale myślę, że chodzi o ten dawny z mojego poprzedniego ogrodu, dawno, dawno temu. Mam go na płytce. Jeszcze wtedy internetu nie było chyba ale płytka jako pamiątka pozostała, mam je prawie wszystkie. Kiedyś będę robić pokazy moich "starych ogrodów" w programach.
Kłaniam się nisko i wciąż nie wierzę, że to naprawdę się dzieje. Ten rok musi być wspaniały. Skoro sama Szefowa odezwała się do mnie to mus zastosować się do rad. Proszę o nie w ilości jak największej. W takim razie w pierwszej kolejności pouzupełniam żywopłoty tam gdzie ich nie ma ( czy pozostać przy tujach czy może pomieszać z innymi gatunkami ?), a później to już sama przyjemność tworzenia pięknych rabat.
Witaj, czuję się wywołana do tablicy. Mój ogród jest podobnej wielkości, zimozielony nieco większy Masz rację, że z każdego miejsca widoki powinny być zachwycające i takie można stworzyć przy pomocy wysokich żywopłotów, a potem kompozycji przed nimi. Pozdrawiam
"Rejs" Piwowskiego- dialog o polskim filmie ))))
Nabiłam sobie guza na czole, kiedy pierwszy raz oglądałam go w kinie. Krzesło kinowe przede mną miało twardy rant ))))))))