Ania pytałam już u Agi Jurajskiej czy macie doświadczenie z dzownkami karpackimi? Jakie lubią warunki, ilość wody, czy są wieloletnie?
Moje po roku niemal nie kwitły i myśle czy je wyciepać czy dać im szansę w tym roku? Rosną na słonecznej rabacie, mogą mieć jednak dużow wody z powodu ztraszaczy trawnika... Więc myślę czy trzymać je dalej między płytami przy tarasie czy zastąpić floksami ?
Meldowalam u Kondzia, że rano o 6:00 było u mnie +9 stopni, tylko dlaczego od wczoraj wieczora leje? Składam reklamację! Nikt mnie nie uprzedził a nasypałabym nawóz na trawnik, bo się nie może pozbierać po ostrej areacji i wertykulacji....
I melduję, że kupiłam kwiaty do czerwonych donic, kulki bukszpanowe do donic i dla teściowej do ogrodu, drobiazgi które juz nie mam gdzie upychać... Nowe latarenki.... Jak je przemycić przed M......
Wieczorem będą fotki bo lecę do cato po większy kubeł na śmieci.... Nie mogę sobie poradzić z ilością sortowanych smieci odbieranych raz w miesiącu... Będe więcej wyrzucać do zmieszanych....
Królowa Elżbieta nie potrzebuje pustego poklasku ona przejmuje władzę nad ogrodem swoim majestatem
Alinko tpodsyp magnolię w maju i lipcu "agrecolem do magnoli" wzmocnij ją aby ci za rok już obficie zakwitla. Teraz już pewnie co roku da czadu
Oj tak bukszpan i róża to nieodłączny duet i dodaje uroku rabatom od póznej jesieni do wiosny, gdy uroda roż jest wątpliwa.
Aga czy masz doświadczenie w hodowli dzwonkow karpackich? Czy sa to rośliny wieloeletnie, jaką lubią glebe, ilość wody aby obficie kwitły... U mnie było rozczarowanie po 1 roku i myslę czy je wymienić czy dac szansę?
Czy ktoś wie gdzie można kupić sproszkowaną wrotycz (sklepy zielarskie?) i czy robienie wywaru z takiego suechego ekstraktu będzie analogiczne do gnojówki z wrotyczy??
Zbysiu wczoraj przeczytałam cały art nt ema5 stsowanego z gnojówką z wrotyczu w ulrawach chmielu. Wyniki były rewelacyjne zarówno w ochronie przed opuchlakami jak i wielkości plonów. Zatem nic nie wskazuje na to aby wrotycz mogła zaszkodzić roślinom
Jesli jesteś zainteresowany polecam od 43 stony opracowania http://www.minrol.gov.pl/pol/content/download/40336/223566/file/streszczenie2012.pdf
Podane są też rezultaty ochrony przed mszycami i chorobami grzybowymi po zastosowaniu min gnojówki z pokrzywy, wrotyczy i mniszka lekarskiego
Wydaje mi się źe materiał jest wiarygodny, przy zastowoaaniu obiektywnych pomiarów i pod szyldem ministerstwa rolnictwa.... Czego to człowiek nie czyta w poszukiwaniu metod walki z robalami...
Nieskromnie powiem, że też mi się podoba jakże ja lubię do zmroku pracować w ogrodzie, ah wiosna! Potem już mnie tak ogród nie cieszy jak po zimie, gdy budzi się kolorami i nowym życiem.
Lecę na giełdę kupić bukszpany do donic na tarasie i zrobić rekonesans hortensjowy. Przecieź za dwa tygodnie Wielkanoc!!
Ho ho to widzę rewolucje u Ciebie będą w tym roku, altana, zaijasek już się doczekać nie mogę.
Gdyby cisy były bardziej dostepne posadziłabym ich więcej. Mam ochotę z nich kwadraty porobić, takie wysokie kostki. Pomyślę przez zimę i anno dominini 2015 można zrobić premierę
Fascynuje mnie to, że każda z nas zaczyna od trawnika, potem są bukszpany i trawy a kończymy na warzywnikach Ja w ubiegłym roku posadziłam swoje pierwsze pomidory a jesienią maliny i jeźyny
Bogdziu teraz mam zagadkę... Czy ja mam Suzan czy Nigrę.... W ubiegłym roku była bardzo jasna... Teraz jest ciemniejsza, gdy rozwinie kwiaty robi się jaśniejsza....