Może jutro coś zrobie bo ostatnio nic nie fotografowałam , magnolię i nawet bratki mróz pomroził (nie całe rośliny ale kwiaty ) i nawet zawilce leśne się juz nie zregenerowały.
Emisja już niedługo, będę z Mamą z wypiekami na twarzy oglądać i pokazywać paluchem - tu byłam! A to Bożenka, w Holandii z Nią byłam! Sławna jest, a jaki ogród!
Buziam i cofam się bardziej w poszukiwaniu magnolii
Witaj Bożenko, czytam, ze mróz próbował spustoszyć wiosnę w Twoim ogrodzie. Oby więcej się nie pojawił. U mnie było tylko -1 więc szkód nie ma. Pozdrawiam i czekam oczywiście na najładniejsze kwiaty na świecie
Kwiatki mojej Lennei też lekko polizał ten nocny wiatr, bo np. w nocy 0 a odczuwalna -4 bo wiatr dmucha mroźnym powietrzem okrywam co wieczór co mam już powystawiane w donicach lub o co się np. obawiam
Bogdziu teraz mam zagadkę... Czy ja mam Suzan czy Nigrę.... W ubiegłym roku była bardzo jasna... Teraz jest ciemniejsza, gdy rozwinie kwiaty robi się jaśniejsza....
Daj spokój Karola , jakie wypieki? Ogród starej babci i tyle.Co do Holandii to faktycznie w tamtym roku sie juz do niej wybierałyśmy. Bardzo się cieszę i bardzo Ci dziękuje że mnie ze sobą zabrałaś , bez Ciebie nigdy bym tam nie pojechała a bardzo chciałam ten ogród zobaczyc, najbardziej ze wszystkich.Miłego dnia.
Marzenko wszystkie magnolie na poczatku kawitnienia mają ciemniejsze kwiaty a pod koniec jaśniejsze. U Ciebie widziałam dwie magnolie, jedna była na dwóch zdjeciach , większa to chyba Alexandrina a na trzecim była mniejsza i to moim zdaniem na pewno nie Nigra. Nigra kwitnie najpóźniej ze wszystkich i na poczatku ma najciemniejsze kwiaty ze wszystkich, kwiaty Twojej aż tak ciemne nie sa , pod koniec kwitnienia można ja pomylic z Betty lub Suzan bo jaśnieje i jest o nich podobna.
U mnie ne termometrze na wysokości ok 1,7m było -4 , przy ziemi pewnie jeszcze mniej i rośliny niestety to odczuły wyraźnie.Deszcz tez nie zaszczycił mnie ani jedna kroplą i ze trzy razy ju z cały ogród podlewałam a dzis pewnie jeszcze raz podleję bo az pył sie z ziemii robi.Niebo zachmurzone ale mówili że padac nie bedzie.