Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogródek Iwony 19:48, 20 lip 2015

Do góry
Dla Ewy - Kuby:
Winobluszcz contra miskant

Przeczytałam, że masz dylemat.
Jutro skrobnę parę słów nt. tych dwóch roślinek
Jak w tamtym miejscu rozkłada się światło słoneczne?
Ile masz tam miejsca na posadzenie roślinek?
Kuba napisał(a)

ciekawa jestem Twojej opinii
obserwowałam wczoraj ile tam jest słońca i mi wyszło że ok. godziny rano i ok.2 wieczorem, w resztę dnia cień rzuca dom, siatka ma do 7 metrów, a szerokość miejsca do sadzenia to ok. 25cm

Ewa, mam winobluszcz na płocie i na domu. Jak go sadziłam, nie wiedziałam jeszcze o trójklapowym, posadziłam wtedy pięciolistkowy.
Jak się wprowadziliśmy, to pierwsza myśl, aby zacienić taras od południa - było posadzić bluszcz. Kupiliśmy kilka sadzonek, a kilka przynieśliśmy z lasu - rósł na jego skraju. Aby ograniczyć jego ekspansywność przy tarasie - wymurowałam dla niego donicę i sobie tam rósł kilka lat. W zeszłym roku odkryłam, ze sąsiedzi mnie nie widzą, ale ja ogrodu też

- postanowiliśmy zlikwidować go przy tarasie z jednej strony.
Mój synek bawiąc się w ogrodnika - posadził go w kilku miejscach ogrodu (same gałązki bez korzonków)- przy płocie od strony północnej. Pięknie się rozrósł. Jest tam mało miejsca, bo jest kostka i nawet go specjalnie nie podlewam. Przycinam czasem gałązki, które płożą się po ziemi lub wchodzą na tuję.

W tym roku sąsiad wymieniał ogrodzenie, cały musiałam wyciąć, obecnie odbił od korzenia i nowe sadzonki zaczynają się piąć na betonowym płocie. Miałam tam posadzić sadzonki bluszczu i chyba tak zrobię, wtedy zimą też tam będzie zielono.
Mam tez na domu od strony zachodniej, pnie się po rynnie - rano cień domu, po południu cień budynku gospodarczego - ptaki uwiły sobie w nim gniazdo. Mają jagody, które służą im jako pokarm dość długo i cień w upały. Gałązki ładnie z muru odchodzą - sporo zdjęłam w grudniu wykorzystując do plecenia wianków.
Moja bajka 23:52, 19 lip 2015

Do góry
No faktycznie z kostka idziesz jak burza, zobaczymy jak będzie po zimie bez kładzenia jej na betonie bo mróz i krety potrafia nieźle popsuć. Ślicznie i kolorowo u Ciebie, cieszę się że horta się podoba
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 12:57, 19 lip 2015

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
Czym podlewasz swoje "podopieczne". Niezłe okazy masz u siebie
Podoba mi się i gratuluję pomysłów. Ładnie położona kostka z takimi fikuśnymi łezkami i kulki Super to wygląda. Czyżbyś była artystką z zamiłowania ?

Podopieczne ostatnio nic nie dostają, tylko wodę do picia
Bardzo dziękuję za tyle komplementów chyba się troszkę czerwienię
Żadna ze mnie artystka, lubię obracać się w ładnym otoczeniu i czy to w domu czy w ogrodzie cały czas mam pomysł na coś nowego. Gorzej z realizacją bo czasami Minister Finansów stoi na przeszkodzie ale pomysły i plany jakieś to mam zawsze
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 14:20, 17 lip 2015

Do góry
Czym podlewasz swoje "podopieczne". Niezłe okazy masz u siebie
Podoba mi się i gratuluję pomysłów. Ładnie położona kostka z takimi fikuśnymi łezkami i kulki Super to wygląda. Czyżbyś była artystką z zamiłowania ?
Ogródek Iwony 12:38, 17 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Noooooooooo ... Nie masz pojęcia, ile razy dziennie latam popatrzeć na ogród. Przy okazji patrzę, co jest do zrobienia, gdzie mszyce atakują (gnojówka z pokrzywy działa, hura !!! ) lub inne robactwo.
Ma ktoś pomysł na mrowiska w ogrodzie? Zaraz mi się kostka zapadnie. I na rabatach małpy mi rośliny podkopują.

Wczoraj u kogoś czytałam że na mrówki wrotycz. Twoja nowa rabata niebiesko- zolto- biała to mój kolorystyczny plan na kolejną rabate
Ogródek Iwony 12:33, 17 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ognista daje czadu Pięknie wyglądają jeżówki i w stipie
Zwróciłam uwagę jak szybko wszystko rośnie pod buczkiem. Wyobrażam sobie Twój uśmiech jak patrzysz na swoje dzieło

Noooooooooo ... Nie masz pojęcia, ile razy dziennie latam popatrzeć na ogród. Przy okazji patrzę, co jest do zrobienia, gdzie mszyce atakują (gnojówka z pokrzywy działa, hura !!! ) lub inne robactwo.
Ma ktoś pomysł na mrowiska w ogrodzie? Zaraz mi się kostka zapadnie. I na rabatach małpy mi rośliny podkopują.
Mój mały zakątek :D 19:22, 14 lip 2015

Do góry
mateusz,

jaką opcje byś nie wybrał altany to zrób sobie podłogę ale z drzewa obojętnie jaki gatunek, typowe deski na legarach. Namawiam Cie z własnego doświadczenia, bo nie masz pojęcia jak fantastycznie chodzi sie na boso po deskach w altanie - uwierz, kostka nie da ci takiej radochy jak podłoga z drewniana.

pozdrawiam
Jan
Kostka granitowa 16:10, 14 lip 2015

Do góry
Pytasz, czy zarasta? Dałam podłoże nie betonowane ale tzw. luźne ubijane. Chciałam, żeby woda przesiąkała przez taras do gleby. Bo w tarasie mam dorodną magnolię i różę pnącą.

Radzę jednak dać na podsypce murowanej na sztywno. Trzeba obrzeża dobrze umocnić, żeby się nie rozjechała kostka. U mnie pielę taras non stop (z mchu), zamiatam i ciągle dosypuje posypkę wypełniającą ). Nie mogę użyć wysokiego ciśnienia do mycia.

Danusia ma na ścisłym cemencie i to jest oczywiście praktyczniejsze.
Jestem sobie ogrodniczka hop sa, sa 15:21, 14 lip 2015

Do góry
sarenka napisał(a)
Masz przepiekny ogród
Mebelki a paleciaków pierwsza klasa.
Mam pytanie odnosnie obrzeży - z jakiej kostki brukowej sa zrobione? Pamietasz może nazwę? Robiłaś z tych 4 cm czy 6 cm grubej?
Jak dużą masz działkę?

Obrzeza zrobiłam bo została mi kostka jak były robione chodniki, podjazdy i parking przed domem , nie miałam co z nia zrobic wiec zaczełam robic obrzerza pozniej tak sie rozpedziłam ze mi brakło tej kostki i musiałam dokupic , ale ze juz takiej samej nie było kupiłam podobna, pozniej znow dorabiałam rabaty i znow kupiłam kostke. Mam 3 rodzaje kostki na obrzezach rozny krztałty i nawet kolory , jasny i ciemny szary , ale to nie ma znaczenia, nie rzuca sie to w oczy i nie ma znaczenia czy kostka ma 4 czy 6 cm .
Działka moja ma niespełna 1200 m2 dokładnie 1172.
Ogród na wzgórzu :) 13:50, 14 lip 2015

Do góry
Hej Ateno
odwiedzam i ja- masz piękny wielki teren i już całkiem ogarnięty. Nic tylko przyjmować gratulacje. Teraz przed Tobą miłe decyzje doboru roślin. Zachwyca mnie twój taras - jego plan, markiza, kostka- wszystko perfekcyjnie dopasowane. Aż się prosi o ogniste czerwienie w ogrodzie
W którymś ogrodzie Moi jest taka wielka działka z kwietną łąką, którą kosi się kosą tylko raz w roku. Pięknie to wygląda.
Czekam i ja na zdjęcia nowe.
Pozdrawiam i będę zaglądać
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:47, 13 lip 2015

Do góry
oddziel od trawy, kancik, kostka, cokolwiek, wysyp korą. Co do nasadzień polecam: ze 3 wierzby hakuro na nóżce, na dole zielone kulki z bukszpanu lub żywotnika. Jeśli lubisz róże to mozesz kombinację róż i traw.
Co z tym ogródeczkiem począć 23:15, 08 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale po co cokolwiek tam wstawiać???
Toć to tylko woda! Wyschnie!

Nic nie róbcie. Są kafle na ścianie, jest kostka na ziemi. Nic więcej nie potrzeba!
Ewka walcz!

Juziek no niby racja
Tylko czasami ma łapy w smarach czy innym tam świństwie i nie chce iść do domu (bo musi buty sciagać itp )więc myjre tam
Boję się żeby mi ta kostka się tam od czegoś nie przebarwiła

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewcia a taki? Widziałam gdzieś obrośnięty bluszczem, cudnie wyglądał. Na all wpisz zlew ogrodowy, są różne czasem można tani trafić
Gosiu ładny i drogi
Tyle kasy na zlew ....musze coś wymodzić

Obie sobie rece mozecie podac jesli chodzi o teksty padlam

Uczymy się od siebie
Emuś i tak stwierdził, ze jakaś bardziej pyskata i uparta się zrobiłam
Ale jak tak was posłucham jak chórem krzyczycie walcz !!!! to co ja mam począć

Cleo napisał(a)
A kto wpadł na pomysł, żeby akurat w tym miejscu montować kran?

Wiesz kiedys główne wejście było od ulicy to co ja mam teraz to było gospodarcze wejście .
Budynek (który właśnie wyburzyłam ) świnie, krowy to i woda pod reką
Może o mogłabym je przenieść tylko pewnie całe podwórko bym musiała przekopać .
AlKa napisał(a)

Ja też
Może teściowej zapytaj, jeśli możesz

No to chyba nie najlepszy pomysł
Co z tym ogródeczkiem począć 20:37, 08 lip 2015

Do góry
Ale po co cokolwiek tam wstawiać???
Toć to tylko woda! Wyschnie!

Nic nie róbcie. Są kafle na ścianie, jest kostka na ziemi. Nic więcej nie potrzeba!
Ewka walcz!
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:35, 05 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)

no to teraz powiedz jak ma ta druga strona wyglądać. Rozumiem ze to zielone to bukszpan obwodka i kulki z niego albo tujki?

Zielone to trawa szare kostka

Te zielone kropy to kule bukszpanowe różnej wielkości, tylko zastanawiam się, czy na tak długim odcinku będzie to dobrze wyglądać.
Od drogi do domu mam 37 metrów

Znaki zapytania to chyba aut.
Szmaragdowy Zakątek 19:47, 03 lip 2015

Do góry
Dziś mnie coś podkusiło i kosiłam trawniczek....masakra...rozpływałam się w słońcu jak kostka lodu...
Tylko kilka fotek ze "szmaragdowego" bo na więcej nie mam siły...
na rabatkach z hostami co raz ciaśniej...

żurawki też w tym roku szaleją...każda na 50 cm wysoka i 60 cm szeroka

i jeszcze smakowite, kwaskowe porzeczki (tylko takie zostały...te bardziej dojrzałe już w brzuszku...)
Ogród na wzgórzu :) 22:35, 02 lip 2015

Do góry
Atena napisał(a)

Czerwona kostka widoczna na pierwszym i drugim zdjęciu to taras.
A te czerwone linie (przepraszam że tak nabazgrane ) to powiedzmy że zarys przyszłej rabaty.
Murek ma długość ok 10 metrów. Folia rozłożona jest tylko w celu wygłuszania chwastów. Docelowo jej oczywiście tam nie będzie.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i podpowiedzi co powinnam nasadzić wzdłuż murka aby nie zasłonić widoków siedząc na tarasie.

Myślałam o żurawkach, jakiś niskich trawach...może coś co mogłoby przewieszać się przez murek.....
Moi drodzy - pomożecie ?

Atena, naprawdę myślisz o liniach falistych rabaty? A może zrozbić lepiej linie proste, zachodzące, zachaczające się, wnikające w siebie? Czy masz jakieś krągłości na działce? Taras jest jaki okrągły czy kwadratowy? Myślę, że na początek warto spojrzeć na działkę z lotu ptaka i ewentualnie jakieś gotowce w internecie przejrzeć odnośnie rabat.
Ja bym zrobiła proste kreski u Ciebie. Pomyśl o tym.
Murek mnie zachwyca. Przepięęęęęknyyyy.

A co sadzić?

Zacznij od listy Twoich ulubionych roślin i zajrzyj na wątek o zimozielonym ogrodzie. Mnie on inspiruje i niezmiennie zachwyca. Zaraz Ci wkleję kilka fotek, jak są rozwiązane nasadzenia na skarpach.

A jak chcesz moją listę roślin, to Ci prześlę jak chcesz.
W Kruklandii 09:14, 02 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Mnie zostało jedno okno i kostka na podjeździe ale "ogród " czeka na remont. Ale od czego są urlopy
Juzia opalaj szkitki, wygrzej doopsko

Jedno okno.... chciałabym

Nie mogę się opalać, bo mi słabo na słońcu.
Jadę do lekarza...ciekawe co mi powie....albo ja jemu
W Kruklandii 08:37, 02 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Prawie... okna na dole zostały.
Ale najpierw ogród muszę do porządku doprowadzić

Mnie zostało jedno okno i kostka na podjeździe ale "ogród " czeka na remont. Ale od czego są urlopy
Juzia opalaj szkitki, wygrzej doopsko
Co z tym ogródeczkiem począć 16:16, 01 lip 2015

Do góry
Ach ....miałam powiedzieć ......kostka na chodniku już prawie położona
Mój mały ogródek 09:32, 29 cze 2015

Do góry
a bo zostało mi tego kamienia , Danusia szefowa doradziła mi wykończyc kostka bo sie bedzie mieszac jednak i tak zrobie , przynajmniej mam cos do roboty )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies