Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:22, 21 sie 2015

Karol99 napisał(a)

Też muszę spróbować.
A do jakiej ziemi mam wysiać, torf?

Karol, próbuj
Zobacz, co mi potem z tego wyszło Tak wyglądały w maju po posadzeniu na rabaty. I teraz już chyba nie mam żadnej fotki. Dopiero jutro
Edit 21:32, 21 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Ciekawe co będzie szybciej? Wrzosy, czy rozchodniki?

U mnie wrzosy już przekwitły
Iwk4 21:43, 21 sie 2015

olga80 napisał(a)
podczytuje i podczytuje i coraz więcej wiedzy mam , muszę zakupić siew trawek i wysiać zastanawiam się jak ja mogłam żyć bez ogrodowiska

Tutaj można się sporo nauczyć, czytając na innych wątkach, zadając pytania, jak ma się wątpliwości.
Jakie siewki chcesz kupić? Mówisz o trawniku, czy trawkach ozdobnych?
Iwk4 21:47, 21 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
Mam nadzieję, że Iwona się nie obrazi.
Widzę teraz aktywność na tym wątku i mam prośbę, moglibyście zajrzeć do mnie i doradzić, przed chwilą dodałem fotki i potrzebuje rady

Mateusz, byłam, dopingowałam, a i tak nie wiem, jak wyglądała propozycja 50
Iwk4 22:09, 21 sie 2015

Edit napisał(a)
Iwono, poczytałam trochę o tych nieszczęsnych kolorach....
Obejrzałam Twoje zdjęcia jeszcze raz (oglądałam często ale ślad rzadko ostatnio zostawiałam) i muszę Tobie powiedzieć, że masz piękny ogród. Masz tyle wspaniałych okazów, że ja Tobie ich normalnie zazdroszczę chociaż ja akurat nie mam u siebie koloru czerwonego, to u Ciebie z ogromną przyjemnością go oglądam ja sama nie mam, nie dlatego że nie jest 'modny' tylko myślę że to tak samo wyszło....a wyszło dlatego, że trzeba mieć ogromną umiejętność aranżacji tego koloru, bowiem ten kolor jest bardzo intesywny. Ja takiej umiejętności chyba nie mam Ty ją masz, dlatego pięknie u Ciebie wszystko się komponuje. Ja ten kolor bardzo lubię ale się boję, że sobie z nim nie poradzę.
Wrzuć jeszcze jakieś foteczki bo fotograf też z Ciebie jest ok.

Edytko, dziękuję za twoje słowa. Ostatnio, jak słońce wypalało kolory, jak roślinki gotowały się w ukropie, miałam wszystkiego dość. Zastanawiałam się, na co to komu? Wiec na tydzień wybyłam z domu, dystansuję się od ogrodu. Córcia ma podlewać, a czy roślinki ucierpiały? Okaże się jutro Fotki zatem tylko te, co na kompie wrzuciłam w niedzielę
Kolor czerwony jest trudny.

Dobór wg tych zasad:
czerwony - zielony
pomarańczowy (cegła) - czerwony - burgund
czerwony - granatowy - żółty
itd
Mi się bardzo podoba połączenie bordowego - czerwonego - zielonego u mnie
Iwk4 22:20, 21 sie 2015

Edit napisał(a)
Zapomniałam dodać, że ostatnio stipę nazwałam oficjalnie chwastem u Wszystkich podziwiam a u mnie jej nie będzie.....bo u mnie miejsce roślinek jest na rabatach a nie w kostce bardziej lubię strzyc, przycinać, sadzić niż pielić. A na koniec usiąść i podziwiać, wtedy się relaksuję. Nie chcę tylko zasuwać w ogrodzie a żeby inni się w nim relaksowali. Ja też chcę relaksu, a co!

Twój ogród jest perfekcyjny. Kosteczka czyściutka. Stipa moze sprawiać kłopot
Ja mam stipę pierwszy rok. Zachwycam się nią na ten moment. Ale też czytam innych wpisy, ze w drugim roku robi się brzydka, kudłuje się i wygląda niechlujnie.
Dlatego pomyślałam sobie, ze skoro się rozsiewa, jest jej dostatek w postaci młodych siewek, to może te starsze wywalić i obsadzić na nowo młodymi sadzonkami? Będę ją obserwować za rok. Planuję zrobić eksperyment
Iwk4 22:23, 21 sie 2015

Katkak napisał(a)

Coś Ty, nie pokazuję . Choć ugorek raz pokazałam. Zresztą mogę pokazać, co mi tam. Kiedyś będzie tam pięknie, nie? I tego się trzymajmy .

Kasiu, jak chce się zrobić pięknie, to trzeba pokazać ogół. Gdyby był ładny, po co zmieniać? Ale zwyczajnie chcemy pomocy i podpowiedzi innych, więc trzeba co nieco pokazać czasami Jak będziesz gotowa, daj znać Buziaczki
Iwk4 22:28, 21 sie 2015

Edit napisał(a)

U mnie wrzosy już przekwitły

Ja jestem ciekawa, jak moje wyglądają po tygodniu. Właśnie u Ciebie czytałam, że już po
Wyczytałam gdzieś, ze wrzosy się brzydko starzeją, i po jakimś czasie warto je wymienić na nowe. Ja sadziłam jesienią, więc u mnie jeszcze roku nie mają i mam ich tylko kilka sztuk
mateuszmichn 22:29, 21 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Mateusz, byłam, dopingowałam, a i tak nie wiem, jak wyglądała propozycja 50

Jutro foteczka. Żartuje że 50, tak naprawdę te 3 czyli przerobiona wersja 1. Jutro wstawię fotkę, dzisiaj nie dałem już rady bo ciemno bylo
Iwk4 22:42, 21 sie 2015

Mateusz, jutro zajrzę. Wiem, ze żartowałeś, ale mi się to spodobało
Myślę, że fajnie wyszła ta kostka.
Szkoda, że mieszkasz daleko, po cegłę bym zajechała, roboty byś miał mniej