Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:39, 17 wrz 2017

Do góry
Zana napisał(a)

Może to hameln gold? Miskanty cudowne masz. Powzdychałam sobie. A Memory miałam w piątek w łapce i z bólem serca odstawiłam.
A myślisz, że Kyushu na pniu dałaby radę?

a dlaczgo odstawilas ? to swietny miskant...
i czemu Kyushu ma nie dac rady ? mam 3 podobne do niej -Unique, maja luzne kwiatostany
Lawendowy zawrót głowy 14:47, 17 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Mam do totalnej przeróbki jedną rabatę. Z pewnością wykorzystam jakieś Twoje pomysły, ale na pewno nie skopiuję ich. Byłabym wdzięczna jeśli miałabyś cierpliwość i podpowiadała mi nazwy swoich roślin i adresy szkółek jeśli zamawiałaś przez internet. Przez chorobę jestem uziemiona w domu, rzadko gdzieś się wybieram więc i zakupy mam ograniczone. Ziemia u mnie jest bardzo kiepska VI kl i wieczna susza w lecie. Wąż do podlewania to mój nieodłączny przyjaciel z którym nie rozstaję się ani jeden dzień.
No i moje pierwsze pytania:

Co to za rozplenica, która ma tyle "kotków" w sierpniu? Jeśli zamawiałaś internetowo to proszę o namiar.
na zdjęciu z uśmiechniętym biegnącym czworonogiem po lewej stronie jest wysoka trawa, jak się nazywa i jaka jest jej wysokość.
Clematisa Maria Skłodowska już sobie zapisałam znalazłam go na e-clematis w cenie 26,90 czy polecasz tę szkółkę?

Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.

Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))

małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))

wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Ogród Małej Mi 2017 09:40, 17 wrz 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle

Witaj. Ten miskant z mojego ogródka to srebrny medalista bodajże z 2014
Miskant chiński ‘Mysterious Maiden’
Na zielonej... trawce :) 21:27, 16 wrz 2017

Do góry
To miskant ale nie wiem konkretnie jaki
Ptasi gaj 10:08, 16 wrz 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jesień u Ciebie chyba się spóźnia, albo moja za wcześnie się u mnie pokazała?Kwitnący miskant daje popis!

Miłego weekendowania!

Oj Haniu z ta jesienia to zludzenia. Jest zielono bo trawy jesienne, ale inne rosliny juz zolkna. Ten misksnt to z pozniejszych.

Dzieki.
Ptasi gaj 06:35, 16 wrz 2017

Do góry
Jesień u Ciebie chyba się spóźnia, albo moja za wcześnie się u mnie pokazała?Kwitnący miskant daje popis!

Miłego weekendowania!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:37, 15 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Masz chyba doświadczenie już z bzem koralowym cięłaś go już ????? A czy ta trawa to na pewno Memory??????/

tak, ten miskant to Memory, mam go rok dopiero
a bzu czarnego jeszcze nie cielam, mały jest
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:04, 15 wrz 2017

Do góry
Parę targowych zakupów wreszcie w ziemi hakone aureola i green jewel - w tle jeżowki turzyca reureif - jeśli przetrwa zimę, to chyba będzie jedna z moich ulubionych traw. Wygląda extra! Ale zdjęcia jej nie zrobiłam

Magiczna trzmielina oskrzydlona (haha, piszę ze słownikiem, aze tenmi tu wpisuje "obrzydliwa" ) obok miotelki miskanta Jos van den palen

Tu, po drugiej stronie przejścia też kulkę na pniu chcę dać, żeby było spójnie

A tu różanka do rozbudowy tej jesieni zza czerpni wystaje sobie miskant i pięknie faluje na wietrze
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:15, 15 wrz 2017

Do góry
Mentha napisał(a)
ten miskant to moze być malephartus

Wiesz co mam tych miskantów sporo
I jak dla mnie większość podobna jeden do drugiego
dlatego mi ciężko je rozróżnić i zapamiętać nazwy

nie ma to jak zebrinus hahahahahahaha

ten co wykopywałam spod bramy wjazdowej miał się przebarwiać na czerwono - i faktycznie to robił ale bardzo późną jesienią
Ogród zapracowanej mamuśki 21:10, 14 wrz 2017

Do góry
Moje kwitnące trawki
Hakonechola Beni Kaze (nie wiedziałam, że one kwitną, a może dostałam jakiegoś chwasta , bo tylko jedna ma kłosa)

Miskant chiński Flamingo

Rozplenica Hameln na tle hortensji VF
Zielona (r)ewolucja 20:59, 14 wrz 2017

Do góry
ragsmom napisał(a)
Z różami sobie poradzę (chyba )

Polinko, pisałaś u siebie,ze w cieniu pod płotem jakąś trawka nie za bardzo chciała rosnąc-czy to nie gracek właśnie? Płot jest dokładnie na południowej granicy,niższe partie kępy będą mieć tylko słońce rano i pomiędzy gałęziami hortek (sadziłabym na mijanke-hortki są co metr -dla gracilimusa tak byłoby dobrze?)
No i ja kocham pióropusze ..chyba by mi nie przeszkadzały za kwiatami hortek,a kolorystycznie by się zgrały bo hortki juz różowąwe.

I jeszcze jedno pytanie-ile od płotu by je sadzić i ile od hortensji-bo to już wiem,że będę hortki przesuwać.

U mnie ML nie chce rosnąć w cieniu. Gracilimus aby był duuuży potrzebuje słońce przez cały dzień i konkretne dawki wody. Hortensja również lubi wodę więc mając te rośliny obok siebie trzeba się liczyć z częstym, solidnym podlewaniem
W cieniu/półcieniu daje radę miskant Variegatus ale on pokłada się i nie wiem czy z hortkami to dobry duet...
Moja codzienność - ogród Oli 19:55, 14 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Cudowna jesien się zapowiada
Olu ci to za trawka w tle- przedłużenie szpaleru hortensji????

Miskant Krater właśnie szykuje się do kwitnienia
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:59, 14 wrz 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)
Twój miskant memory ma taki różowawy kwiatostan?

raczej jasny jest, moze delikatnie rozowy...ale raczej nie zwrocilam uwagi zeby rozowy byl
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:53, 14 wrz 2017

Do góry
Twój miskant memory ma taki różowawy kwiatostan?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:09, 14 wrz 2017

Do góry
Co do nasadzeń istniejących - na froncie rosna doorenbosy - dojdą jeszcze po bokach przy furtce i bramie (szambie) (w sumie już rosną ale na razie maja ok 20cm
Wzdłóż domu od okien kuchennych idąc: najpier rabata z bukszpanami, potem (w planach) będzie trawiaste (hakone) i kulowe przejście w miskanty ML i hortensje limelight, w nogach mają tez hakone a następnie za wykuszem przejście w Red baron, czerwone żurawki, hortensję vanille fraise i klona palmowego. Tu kończy się rabata przy tarasie.

Przt tujach, na wysokości tarasu znowu kulkowisko z klonem palmowym, obecnie zarośniętym przez stipę
Za nimi w kierunku końca ogrodu jest rabata, gdzie w rzędzie od thuj rosną kolejno: miskant ML wymieszany w werbeną, hortensje ML i VF, szałwia deep blue - na zakończenie tej rabaty śą stożki z cyprysa, trzmieliny i żurawce o bordowo - złotych liściach (prezent NN). Potem same świerski serbskie aż do rabaty na końcu tzw. schodowej.

Ja na razie pominę
Z drugiej strony domu przy wjeżdzie jest duży placyk z szambem i tam w planach tez będa wysypane kamyczki. Od strony kostki rosną (na razie) 2 rzędy po 5 sztuk rozplenicy. Niestety posadziłam je cco 70 cm i wiem że w przyszlym roku bedzie tam ciasno. Przy wjeździe do garażu jest rabata 3mx1,5m i tam pośrodku rosną 3 kulki na pniu trzmieliny, z przodu ma ID, pośrodku seslerię z tyłu rozplenice - planuję tam jeszcze cebulowe.
Droga do spełnienia 11:01, 14 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Pytam, bo moje też młode ale wyraźnie czerwone narazie...

to moze byc inny miskant
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:45, 14 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

co to za miskant?
bardzo ładne ma kwiatostany

Kupowany był u pana na targu jako gracimullus ale Polinka stwierdziła, że do gracka mu daleko. Mam go 3 sezon i ciągle jest niewysoki w liściach a wysoki w kwiatostanach. Co roku mi kwitnie (pióropusz przebarwia się potem na brązowy kolor)

U tego pana już od dawna nic nie kupuję...jak tam jestem i już troszeczke się znam - to widzę ile ma roślin źle nazwanych....
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:27, 14 wrz 2017

Do góry
ten miskant to moze być malephartus
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:26, 14 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

co to za miskant?
bardzo ładne ma kwiatostany
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:36, 14 wrz 2017

Do góry
Wczoraj nie miałam kiedy wrzucic zdjęć "innych", to robie to teraz:
Jednym jedynym skromniutkim kwiatem zakwitł mi agapant ( w trawie cytrynowej)

Trawiszcza też kwitną:
Morning light:
rozplenica NN:
miskant - też NN
ML przez przypadek zostawiony w ziemii jako suche slomki...służy mu tam ale na pewno musi mieć nowe miejsce....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies