Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 11:32, 15 paź 2018

Do góry
Bardzo dobry zakup przepiękne

Ogród w cieniu brzozy 11:32, 15 paź 2018

Do góry
Ewa, będę o daliach rozmyślać zimą, a taka jeszcze we wrześniu zakwitła.

Ula, ta rabata, którą wybrałaś, no nie trafiłaś zupełnie, najgorsza pobudowlana mieszanka, róże tu próbowałam posadzić, duże doły, słabo rosły. Od niedawna dopiero poprawiam tą część ogrodu. To kwestia raczej wybieranych roślin, ten aster to Kristina, polecam, jest taki zwiewny w odbiorze, nie przysadzisty i ciężki jak te obficiej kwitnące. Obecnie zakwitł tam Lady in Black.
Ptasi gaj 11:27, 15 paź 2018

Do góry
CD

Rozpoznawanie bylin 11:11, 15 paź 2018

Do góry
Taką szałwię ma Kasia Bellingham w swoim ogrodzie. Robi z niej sadzonki i przechowuje chyba w chłodnym miejscu. Ponoć łatwo się ukorzenia.

Może ktoś rozpozna moją nieznajomą? Chwast? Jakaś bylina? Zaplątała się w doniczce z zakupionymi bylinami. Postanowiłam sprawdzić co z niej wyrośnie. Przez sezon wytworzyła płaską rozetę średnicy ok. 30 cm, nie zakwitła.

Ogród w remoncie 11:07, 15 paź 2018

Do góry
Teraz tak wyglądają
Moja bajka 10:57, 15 paź 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasieńko, ale u Ciebie bajecznie i romantycznie i jeszcze Igunie można dostrzec w odbiciu lustrzanym
Buziaki zostawiam.
Ogrodowo zakręcona. 09:55, 15 paź 2018

Do góry
Jak tam Madziu, podziałaliście?

Jeżeli jest jeszcze jakaś możliwość zmiany (czytaj: eMowi zostało trochę cierpliwości) to przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość ogarnięcia tej studzienki: wciągnięcie jej w rabatę.

Mogłoby to różnie wyglądać:

Dookoła studzienki wysypać żwirek (jeśli ta studzienka jest niżej niż kostka, to można by ją w ogóle tym żwirkiem zasypać i w razie potrzeby tylko go odgarniać)i zrobić tam wejście w trawnik.

Przepraszam, że dopiero teraz z tym pomysłem wyskakuję. Pomroczność jasna mnie chyba dopadła, że nie wymyśliłam tego wcześniej:/.
Moja działka na Dębowym Lesie 09:26, 15 paź 2018

Do góry
sarenka napisał(a)
Aniu, jak napiszesz to fajnej,jak zapomnisz to nic się nie stanie.
Nie lubię tych biedronek. Bolą ich ugryzienia. U Ciebie jest baaardzo dużo. U nas mniej
Nie mogę się napatrzeć na te żółte jeżówki- muszę je mieć

Napiszę wieczorem, wówczas więcej czasu.
Mnie jeszcze nie pogryzły te biedronki.Ale wszędzie w okół ich pełno.
U mnie , u sąsiadów jest ich mnóstwo
Jeżowki są piękne.W większości już są przekwitnięte.
Ja też jeszcze na wiosnę planuję ze 3 dokupić

Jeżowka Dixie Belle też jeszcze kwitnie

I inna

I chryzantemka Margo

Rododendronowy ogród II. 09:15, 15 paź 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dziękuje Wam za wpisy , nie bedę każdemu odpisywac za to starałam się wejsc do Was. Dwa wieczorne obrazki tego samego co wczoraj zostawiam.

Bajeczny widok Miło mi było Bogdziu gościć Cię w Naszej Dolinie Cieszę się że zmiany Ci się podobają w u Nas
Bogdziu u Nas to nawet czterech ogrodników jest chętnych do pracy bo Moja Mamusia bardzo bardzo chętnie pomaga cieszą ją nowe nasadzenia
Pozdrowienia zostawiam.
Osiedlowy ogródek 08:36, 15 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Tutaj

https://www.pinterest.de/pin/174725660523099633/

są płyty ze szarogłazu. Coś o takiej strukturze byłoby wg mnie bardzo praktyczne.

Bardzo ładne, mi podobają się właśnie takie proste a eMowi nieregularne
Marudzi, że takie proste trzeba ciąć jeśli ma być placyk okrągły a nie ma czym...a nieregularne tylko się położy i już...jak te.
Generalnie ma być ekonomicznie, gdybym miała dom to co innego

A może zmienić koncepcję na placyk kwadratowy z tych płyt, które pokazałaś...pasowałoby to do zaokrąglonych rabat?
...uDany ogród 08:35, 15 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Danusiu, widzę że tam w dali jest krajobraz zapożyczony, brzozy i inne drzewa, czy nie masz obawy że ktoś będzie mógł je wyciąć w przyszłości? Kiedy np przekwalifikują wreszcie te tereny na budowlane?
Teraz to widoczek idealny
Poprzedni ogród miałaś wspaniały, powiedz jak to robiłaś że pod brzozami miałaś taką bujną trawę, u mnie pod brzozami muszę albo ciągle podlewać rośliny albo nic nie rośnie

Mirciu w oddali jest działka mojego Teścia, nie sądzę żeby w najbliższym czasie chciał usunąć drzewostan, on jest ogrodnikiem z zawodu i zamiłowania. Już kiedyś pisałam, że to jego dziełem są wszystkie parki w Katowicach.
Mój M też jest z zawodu ogrodnikiem, ale On robi głównie to co ja mu zlecę. Sam aranżować przestrzeni nie lubi, choć ma ku temu zdolności.
Nie wiem co będzie kiedyś, już nie chcę tak myśleć, bo kiedyś myślałam że tamten ogród i dom jest na zawsze, a tu życie zweryfikowało moje marzenia i stan rzeczy.
Obecnie wszystkie moje uczucia przelewam na nową działkę i próbuję ją doprowadzić do takiego stanu żeby odpowiadał moim standardom. Do tego jeszcze daleka droga i niestety mnóstwo pieniędzy. Cała część gospodarcza, której nie pokazuję wymaga pracy i zagospodarowania. Teraz zajmuję się głównie częścią ozdobną, a reszta leży odłogiem . Mam trochę metrów do ogarnięcia a we dwójkę idzie dość wolno, ale idzie do przodu i to mnie cieszy
Nie mam pojęcia dlaczego trawa pod brzozami rosła zupełnie normalnie, odżywałam ją dwa razy w sezonie i podlewałam razem z całym ogrodem.
Tamten ogródek był skrojony na miarę, miałam tam wszystko czego potrzebowałam.
Miałam gdzie usiąść, położyć się z książką, podziwiać rośliny a obsługa zajmowała jedno popołudnie w tygodniu reszta upływała na cieszeniu się ogrodem. Teraz jest zdecydowanie inaczej. Ile bym nie robiła i tak jest mało. Nigdy nie jest tak żebym była w 100% zadowolona. Mam w sobie PPD i jak coś jest choć trochę nie po mojej myśli jestem "nieszczęśliwa".
Trochę odpuściłam, bo siły nie te i mam przecież oprócz ogrodu dom, dzieci i pracę. Dlatego pracuję nad ogrodem, ale głównie na sobą. Przecież ogród ma być przyjemnością a nie katorgą, a od kilku chwastów jeszcze nikt nie umarł, prawda?

Na Twoją prośbę ogród , którego juz nie ma, dosłownie...

Moja bajka 07:54, 15 paź 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

żadna pora roku nie zachwyca mnie tak jak jesień

Wiesz, że lubię ten widoczek u Ciebie najbardziej i studnię
Wzgórze chaosu 07:51, 15 paź 2018

Do góry

Pomalowane drzwi zdobi nowy wianek, wreszcie można szaleć z kompozycjami Na poprzednim ciemnym brązie niewiele było widać
Wzgórze chaosu 07:49, 15 paź 2018

Do góry
KOCHANI DZIĘKUJĘ WAM ŻE BYLIŚCIE
Wracam po krótkiej przerwie...
Mam nawet trochę fotek z jesiennego ogrodu
Dziękuję za prezenty Foto na pamiątkę
Róża od Sylwii i brunnera od Kasi już posadzone
...uDany ogród 07:46, 15 paź 2018

Do góry

Danusiu, widzę że tam w dali jest krajobraz zapożyczony, brzozy i inne drzewa, czy nie masz obawy że ktoś będzie mógł je wyciąć w przyszłości? Kiedy np przekwalifikują wreszcie te tereny na budowlane?
Teraz to widoczek idealny
Poprzedni ogród miałaś wspaniały, powiedz jak to robiłaś że pod brzozami miałaś taką bujną trawę, u mnie pod brzozami muszę albo ciągle podlewać rośliny albo nic nie rośnie
Rozpoznawanie traw 07:41, 15 paź 2018

Do góry
wichz napisał(a)
Proszę o nazwę co to za polna trawa zebrana dzisiaj 14 października.

Sprawdź czy leci biały, mleczny sok. To może być wilczomlecz sosnka. I nie będzie to trawa.
zdjęcia
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:53, 14 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
No mogłam gnojówkę zrobić - zastanawiam się czy jeszcze kompost pracuje - w nocy jest kilka stopni a dzień upalnie - nie wiem jaka temperatura w środku skrzyni takiej 1,5m kompostu.

Na pewno pracuje, ja dziś sprawdzałam w środku i było ciepło.
A jeszcze lepiej pracują w nim dżdżownice kalifornijskie aż mlaszczą
A jeszcze szybciej się kompostuje, jak się kompost napowietrza przez przerzucanie. Siada w oczach

To mój Nowy i stary

Choroby klonów, klon - Acer 23:43, 14 paź 2018

Do góry
Sylvinka napisał(a)
Mazan mam do Ciebie jeszcze raz pytanie odnośnie Klonu Odessanum, o którego pytałam 27 sierpnia. Tak jak napisałeś opryskałam go decisem. Potem na własną rękę po ok 10 dniach dodatkowo karate. Niestety z klonem jest jeszcze gorzej. Chorują nawet listki dopiero co wypuszczone. Ostatecznie robią się całkowicie brązowe i opadają. Podsyłam zdjęcia. Jeżeli masz jakieś sugestie proszę o poradę. Z góry dziękuję.

Ja mam tego klona i co roku o tej porze liście takie mam. Nie robię nic - zero oprysków staram się podlewać bo rośnie w słonecznym miejscu. Mój klon ma już ponad 10 lat. Nie wiem czy to może taka ich "uroda".

pozdrawiam
Kiedyś będzie tu ogród 23:35, 14 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Aaa, zapomniałabym, ta irga błyszcząca to ona płożąca jest czy raczej jako krzew? Bo też ślicznota z niej

Zdecydowanie krzew.

"Wczesnym rankiem
Mgła tuliła nocy sen..."

Znowu na wsi 23:20, 14 paź 2018

Do góry
Joku napisał(a)

śliczna ta rózyczka co to?

wydaje mi się że to co pokazujesz to chwast.
pokaz to na wątku rozpoznawanie bylin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies