Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Balea 14:36, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Ale ładnie to wszystko rozpisałaś Brzozy mam w miarę szeroko posadzone, nie na kupie.
Przy tarasie jest dąb Green Pillar.
Rzeczywiście teraz wydaje się łyso ale za 5 lat tak łyso już nie będzie...
Jabłonki ozdobne takie z rajskimi jabłuszkami bardzo mi się podobają, sąsiadka na osiedlu, na którym pracuję ma i jestem nimi oczarowana, fajny pomysł Jarząb też niczego sobie ale uświadomiłaś mi, że pokrój fastigiata występuje u mnie licznie .
Wcześniej myślałam bardziej o typowo ozdobnych kulistych odmianach drzew typu:
tulipanowiec Edward Gursztyn,
ambrowiec Gumball,
platan Alphens Glob,
klon "Golden Globe"

Mam o czym myśleć...

A masz ta rabate z red baronem na sloncu i raczej w cieniu? Bo naprawde dziwne, ze tak slabo rosnie.

Co do drzew kulistych.
Ja mam od 4 lat klony golden globe i jestem z nich bardzo zadowolona.
Szybko dostaja liscie (pod koniec marca) skracamy lyse galezie co rok, bo nie chce zeby sie za bardzo rosrosly a kszalt kuli sie w sumie sam robi, poprostu jak juz wszystkie liscie wyszly, korony sa rownomiernie okragle.
Na jesien pozna zrzuca liscie i sie na zolto przebarwia.
Wsadzam fotke z dzisiejszego dnia

Ambrowca Gumball moja moji znajomi. Dosc pozno dostaje liscie, na jesien przebarwia sie na kolorowo, dosc pozno zrzuca liscie. Minus jest wedlug mnie fakt, ze nie sa tak symetrycznie kuliste jak moje klony.

Platan Alpens glob, rowniez nie jest taki kulisty jak moje klony, choc i tak ladnie wyglada.
Przebarwia sie jesienia na zolto.
Ja go jednak nie chicalam bo dopiero w maju dostaje liscie

A powiedz mi, czy twoj dab green pillar rzeczywiscie sie na ciemno czerwono przebarwia czy raczej na pomaranczowo?
Zastanawiam sie czy by go nie posadzic miedzy doorenbosem a wisnia ktora sie u mnie na pomaranczowo przebarwia.
Ciemna czerwien by napewno ladnie pasowala.

Balea 14:37, 09 lis 2018

Dzisiejsze zdjecie z klona

eVka 15:32, 09 lis 2018

Balea napisał(a)

A masz ta rabate z red baronem na sloncu i raczej w cieniu? Bo naprawde dziwne, ze tak slabo rosnie.

Co do drzew kulistych.
Ja mam od 4 lat klony golden globe i jestem z nich bardzo zadowolona.
Szybko dostaja liscie (pod koniec marca) skracamy lyse galezie co rok, bo nie chce zeby sie za bardzo rosrosly a kszalt kuli sie w sumie sam robi, poprostu jak juz wszystkie liscie wyszly, korony sa rownomiernie okragle.
Na jesien pozna zrzuca liscie i sie na zolto przebarwia.
Wsadzam fotke z dzisiejszego dnia

Ambrowca Gumball moja moji znajomi. Dosc pozno dostaje liscie, na jesien przebarwia sie na kolorowo, dosc pozno zrzuca liscie. Minus jest wedlug mnie fakt, ze nie sa tak symetrycznie kuliste jak moje klony.

Platan Alpens glob, rowniez nie jest taki kulisty jak moje klony, choc i tak ladnie wyglada.
Przebarwia sie jesienia na zolto.
Ja go jednak nie chicalam bo dopiero w maju dostaje liscie

A powiedz mi, czy twoj dab green pillar rzeczywiscie sie na ciemno czerwono przebarwia czy raczej na pomaranczowo?
Zastanawiam sie czy by go nie posadzic miedzy doorenbosem a wisnia ktora sie u mnie na pomaranczowo przebarwia.
Ciemna czerwien by napewno ladnie pasowala.

Ten red baron jest w półcieniu może dlatego wolniej rośnie, w innym miejscu jest w słońcu i jest trochę wyższy.

Klony Golden Globe bardzo mi się podobają, mają piękny kolor liści zarówno w lecie jak i jesienią. Orientujesz się jak szeroko rośnie korona? Jakie one są wysokie?
Wielkie dzięki za porównanie tych kulistych drzew, bardzo mi to rozjaśniło wybór. Nie mam żadnego drzewa z kulistą koroną w ogrodzie i bardzo chiałabym w końcu jakieś mieć
Nowe rabaty to świetna okazja do zrealizowania tego marzenia

Co do green pillara on prebarwia się wielokolorowo ale idzie późno jesienią w pomarańcz a potem jasny brąz, czerwony tez jest przez jakiś czas ale jednak ostatecznie pomarańczowy.

eVka 15:36, 09 lis 2018

Balea napisał(a)
Dzisiejsze zdjecie z klona

Ale piękny!!! No takie cudo to bym bardzo chciała u siebie Piszesz, że maz je 4 lata, a jak duże kupowałaś?
Oj coś mi się wydaje, że masz ładniejszy ogród niż piszesz
Pszczelarnia 16:03, 09 lis 2018

Ewo, jeśli to nie kłopot podasz mi na PW gdzie kupiłaś tego Green Pillara?

Pięknie dobrane drzewa masz.
Toszka 16:15, 09 lis 2018

Ewo, wszelkie kuliste drzewa są zazwyczaj szczepione i wysokość ich zależy od wysokości szczepienia.
Margerytka40 17:45, 09 lis 2018

Teraz ja muszę u Ciebie nadrabiać
Balea 17:54, 09 lis 2018

@Ewa dzieki za zdjecie green pillara.
Ale skoro nie przebarwia sie na ciemno czerwono, to raczej odpada z listy, bo na pomaranczowo przebarwia sie moja wisnia, obok niej beda sie doorenboys prawdopodabnie na zoltopomaranczowo przebarwiac, dlatego szukam dla kontrastu czegos czerwonego
Myslalam tez o ambrowcu slender shilouette ale z nim tez nigdy nie wiadomo z jakim kolorem na jesien wyskoczy wiec szukam dalej.

Ciesze sie ze, ci moglam troche pomoc.
Moje klony sa szczepione na 1,80m wysokosci. Ale mozna je kupic o roznych wysokosciach. U nas w szkolce mieli je tez na 1,5 i 2m wysokosci.
Korony rosna szybko, gdybysmy ich nie obcinali, to kule by juz napewno byly z 3 metry szerokie i wysokie. My korony trzymamy tak na 1,20-1,50m

Czego ci jeszcze bardzo odradzam to jest Robinia pseudoacacia Umbraculifera.
Pare domow dalej sasiedzi przed domem tez sobie 3 kuliste drzewa posadzili tak ja my, ale oni sobie wlasnie te robinie kupili i teraz zaluja.
Jakos miesiac pozniej od moich klonow puszczaja liscie. Korony sa w miare okragle, ale ciagle cos tam z nich spada takze pod nimi cale lato jest brud.
Na jesien sie wogole nie przebarwiaja, a liscie juz chyba miesiac temu stracily, moje klony wtedy jeszcze byly soczysto zielone a wiem to dlatego tak dokladnie, bo w tym roku to specjalnie obserwowalam

eVka 17:55, 09 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, jeśli to nie kłopot podasz mi na PW gdzie kupiłaś tego Green Pillara?

Pięknie dobrane drzewa masz.

Nie ma sprawy, poszło na priv
Cieszę się, że jakoś te drzewa udało mi się dobrać. Szczerze powiedziawszy było to trochę na oko, inaczej niż w pierwotnych założeniach...
eVka 18:01, 09 lis 2018

Toszka napisał(a)
Ewo, wszelkie kuliste drzewa są zazwyczaj szczepione i wysokość ich zależy od wysokości szczepienia.

Tak, rzeczywiście, nie pomyślałam o tym. Chciałabym wysoko szczepione, min. 2.5-3m. Widzę, że w sklepach internetowych są szczepione na 1.-2.2m, nisko.
Wiosną będę szukać, choć już teraz mnie korci ale pewnie mały wybór został...