Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 09:19, 07 lip 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Iwonko, jak Ty masz wszystko ladnie poukladane, dopiete na ostatnio guzik. Pieknie i bujnie rosliny rosna
Ozanka sie bardzo wysiewa. Wlasnie przed paroma tygodniami zauwazylam sryliony siewek jej siewek. Bedzie pielenia ze ho ho...

Ewuniu, to dobra i zła wiadomość
Kilka krzaczków się przyda, nadmiar ... pielimy
Wczoraj po majowym kwitnieniu wywaliłam z rabaty margaretki. Zabierały wodę trzcinnikowi i strasznie się wysiewają. Tam, gdzie trzcinnik z dwóch stron był nimi podsadzony, jest o wiele mniejszy. Wczoraj trochę przewietrzyłam rabatę. Dostałą oddechu, a ja zrobiłam sobie dojście do róż piennych. Zostawiłam trzcinniki, rozplenice, pysznogłówki i floksy. Muszę nauczyć się ograniczać gatunki. Dwa lata temu myślałam, ze im więcej, tym lepiej.

Dojrzałam do porządku na rabatach
Nie zdążyłam jeszcze wszystkich bukszpanów przyciąć. Muszę się spieszyć ...

Tu było poletko makowe rok temu. Wyrywam siewki maków.

Kilka zostawiłam, jak przekwitną, wyrwę. Makowe piękności zaplanowałam w innym miejscu

Ogródek Iwony II 09:12, 07 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
10 krzaczków Montany przy tarasie.

Pachną delikatnie Lubię siedzieć na murku, pić kawę i delektować się ich zapachem

kto by tak nie chciał? Bardzo urokliwe miejsce
Ogródek Iwony II 09:01, 07 lip 2017

Do góry
10 krzaczków Montany przy tarasie.

Ciągle od dołu zarastają jakimś drobnym nitkowatym zielskiem. Na dwóch pietrach różanych ciężko dojść, by wszystko wypielić...

Pachną delikatnie Lubię siedzieć na murku, pić kawę i delektować się ich zapachem

Ogródek Iwony II 08:50, 07 lip 2017

Do góry
Proszę bardzo

Piję kawkę i oglądam metamorfozy Doroty Szelągowskiej. Dziś idę pielić róże. Wrrrr...
Ogródek Iwony II 00:23, 07 lip 2017

Do góry
Jeśli chodzi o przesadzanie starszych egzemplarzy, to doświadczenie mówi, zeby w czasie przesadzania nie było mocnego słońca. Kilka dni później też lepszy byłby pochmurny dzień i wilgotne podłoże. Zwykle we wrześniu (czasem koniec sierpnia) mamy takie warunki.
W tym roku obecnie też pogoda dostarcza nam niższe temperatury i pochmurne dni. Wykorzystałam te warunki w ostatnich dniach do przesadzania: lawendy, liatry, firletki, hortensji ogrodowej, trzmieliny, a nawet szmaragdów i forsycji.
Każdą przesadzoną roślinkę podsypuję kompostem, a różom daję dodatkowo glinę do dołka wymieszaną z przekompostowanym obornikiem (mam u siebie piaski). Kompost trzyma wilgoć... Potem mocno podlewam każdą roślinkę konewką, przez kolejne dni. Po ok. trzech dniach roślinki zapominają o tym, że zmieniały miejscówkę. Czasami szybciej
Przekopywanie: najlepiej podkopać roślinkę z dużą ilością ziemi i przenieść ją na szpadlu z nieruszonym systemem korzeniowym do nowego dołka. Podlać mocno, udeptać wkoło roślinki, by powietrze nie było przy korzonkach ... Następnego dnia znowu podlać ...
Tą rabatę poprawiałam dwa dni temu: Tawułki i hortensje zmieniły miejscówkę.

Ogródek Iwony II 00:09, 07 lip 2017

Do góry
Jeżówki siane wiosną są jeszcze malutkie. Poczekałabym do września i wtedy po kilka posadziła na miejsca stałe.
Te mają już jeden sezon za sobą

Są też takie, które w drugim sezonie zawiązują kwiaty

A tutaj z rozsadnika dopiero w maju przesadzałam na miejsce stałe:

Do raju daleko - u Ewy 22:03, 06 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, ja mam MW i ją bardzo lubię za kolor i zapach. Jednak w kazdym ogrodzie rośnie trochę inaczej. Rok temu u mnie miała piękne ciemnozielone liście. W tym roku chyba jest słabsza. Deszcze chyba mają zly wplyw, szybko nawóz wyplukaly. Muszę ją nawieźć. Ma pokrój krzaczka. Ale dość szerokiego. Wysokosc ok. 60 cm na razie.

Munsted Wood ma śliczny kolor i kształt kwiatów. Jej wysokość też mi odpowiada Jestem ciekawa, czy nie blaknie na słońcu. I czy nie jest za ciemna na tę rabatę. Na razie jest ona zbyt zielona i ciemna z tą ścianą tuj.
Działeczka Asi :) 21:55, 06 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja bym dala kilka do jednego dołka. Szybciej efekt będzie. Np. Po 3. Nie wiem, jakie są teraz duże..

Iwonko, cipulinki jeszcze malutkie
Poczekam do września
Działeczka Asi :) 18:59, 06 lip 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Iwonko, kępkami tzn. po kilka do jednego dołka czy kilka obok siebie?

Ja bym dala kilka do jednego dołka. Szybciej efekt będzie. Np. Po 3. Nie wiem, jakie są teraz duże..
Działeczka Asi :) 13:21, 06 lip 2017

Do góry
Asiu, jeżówki w wilgotny dzień mozesz przesadzic kępkami na miejsca stale. Jak nie teraz, to we wrześniu. Podlej je i zostaw. Wiosną powinny ladnie się pokazac i te większe zakwitną. U mnie biale dwuletnie niektóre mają kwiaty, a mniejsze nabierają masy.
Do raju daleko - u Ewy 13:17, 06 lip 2017

Do góry
Ewuniu, ja mam MW i ją bardzo lubię za kolor i zapach. Jednak w kazdym ogrodzie rośnie trochę inaczej. Rok temu u mnie miała piękne ciemnozielone liście. W tym roku chyba jest słabsza. Deszcze chyba mają zly wplyw, szybko nawóz wyplukaly. Muszę ją nawieźć. Ma pokrój krzaczka. Ale dość szerokiego. Wysokosc ok. 60 cm na razie.
Ogródek Iwony II 14:16, 05 lip 2017

Do góry
Byłam w szkółce, kupiłam, wróciłam.
Była Rosarium Uetersen, ostatni egzemplarz. Wzięłam za 11 zł. Do tego Etiudę. Etiuda nie pachnie, znaczy pachnie slabo, ale bardzo ladne duze kwiaty miała. Ja wzięłam takie z pączkami. Moje towarzystwo podróżne też wykupiło Etiudę. Pani w szkółce się śmiała, jak widziała nalot na róże. Zanim zdążyłam przeczytać opis Etiudy, został dla mnie miemal ostatni krzaczek, hi, hi. Lepiej poszły, jak cieple buleczki.
Lalo z nieba, a my róże wybieralismy
Przestało lać, idę sadzić.

Tak swoją drogą jechałam tylko po jeden krzaczek
Tu ma być ogród :) 10:43, 05 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, twoja-moja szałwia ładnie rośnie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=761#post_5

Iwonko, ratujesz honor mojej szałwii, miejmy nadzieję, że u dziewczyn jeszcze się zrobi ładna.
U mnie nawet w miejscu, z którego już ją rok temu wywaliłam znowu pojawiły się siewki i nawet zakwitły, wg mnie ona jest niezniszczalna
Ogródek Iwony II 08:29, 05 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

ależ bujno na rabatach, ślicznie
Ogródek Iwony II 08:18, 05 lip 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ożankę dostałam w zeszłym roku od Ewy bacowej - maleńkie trzy sadzonki. Jedna padła mi zimą, druga prawie, długo się zbierała, a trzecia zaszalała
Ewa ją chyba wysiewała. W tym roku u mnie kwitnie pierwszy raz

Iwonko to zbiera się nasiona ożanki? Jest cudowna. Pasowałaby na moją rabatę.
Ogródek Iwony II 07:19, 05 lip 2017
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ożankę dostałam w zeszłym roku od Ewy bacowej - maleńkie trzy sadzonki. Jedna padła mi zimą, druga prawie, długo się zbierała, a trzecia zaszalała
Ewa ją chyba wysiewała. W tym roku u mnie kwitnie pierwszy raz

tez mam ożanke pierwszy sezon kwitnąca ...i kilka krzaczków wygniło przez zimę ...ale bardzo mi sie podoba ...bo kwitnie własnie teraz kiedy ścinam szałwie wypełni pustkę na rabacie ale juz wiem że mam jej za mało
Wszystkiego po trochu 01:01, 05 lip 2017

Do góry
Mireczko, twoja - moja hortensja
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=761#post_6
Dziękuję
Ogródek Iwony II 01:00, 05 lip 2017

Do góry
Na dobranoc pierwsza kwitnąca hortensja ogrodowa - prezent od Mirki. Mireczko, dziękuję

Ogrodowa przygoda Łukasza II 00:56, 05 lip 2017

Do góry
Łuki, twoja - moja szałwia ładnie rośnie
Tu ma być ogród :) 00:55, 05 lip 2017

Do góry
Edytko, twoja-moja szałwia ładnie rośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies