Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 22:03, 06 lip 2017

Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, ja mam MW i ją bardzo lubię za kolor i zapach. Jednak w kazdym ogrodzie rośnie trochę inaczej. Rok temu u mnie miała piękne ciemnozielone liście. W tym roku chyba jest słabsza. Deszcze chyba mają zly wplyw, szybko nawóz wyplukaly. Muszę ją nawieźć. Ma pokrój krzaczka. Ale dość szerokiego. Wysokosc ok. 60 cm na razie.

Munsted Wood ma śliczny kolor i kształt kwiatów. Jej wysokość też mi odpowiada Jestem ciekawa, czy nie blaknie na słońcu. I czy nie jest za ciemna na tę rabatę. Na razie jest ona zbyt zielona i ciemna z tą ścianą tuj.
Ewa777 22:10, 06 lip 2017

Anda napisał(a)
Ewuś, rabata pięknie się zapowiada Śliczny kształt.

Co do róż - MW mam w donicy od zeszłego roku. W tym roku pięknie wyglądała podczas pierwszego kwitnienia. Teraz gorzej. Jest najwyraźniej bardzo żarłoczna. Muszę ją lepiej nawozić. Zapach ma cudowny, roznosi sie po całym ogrodzie.

Ładna i bez kolców jest pachnąca Brother Cadfael. Ma jednak większą przerwę miedzy pierwszym i drugim kwitnieniem.

Bardzo lubię Mme Boll. Pięknie pachnie, bogato kwitnie (z przerwą), ale podczas deszczu sklejają jej się płatki.

Harlow Carr kwitnie bogato i z małą przerwą. Na dodatek cudownie pachnie.

St. Cecilia w tym roku jest u mnie bardzo zdrowa. Ma piękne kwiaty, zapach inny niż reszta róż. Kwitnie z przerwą. Sierpniowe kwitnienie ma bogatsze od czerwcowego. Jest trochę większa niż metr

W szkółce bardzo ładnie rośnie i pachnie Big Purple. Jest raczej sztywna, wyprostowana, jak to róże wielkokwiatowa. Ania Makao ją ma u siebie.

Cudownie pachnie też Chandos Beauty. Tą sprzedajemy co do ostatniej co roku najprędzej

Piękny kształt i zapach ma też Annapurna. Wg mnie do różowych i purpurowych róż powinnaś posadzić coś podbijającego ich kolor. Biały bardzo ładnie by ten róż uwydatnił

Ładniejsza od Fairy jest wg mnie Bonica. Kwitnie prawie bez przerwy i jest bardzo zdrowa.

Będąc w Ettenbühl zachorowałam na Mary Rose Śliczna, kolor, kształt, zapach.

Tam też spodobała mi się bardzo Astrid Gräfin von Hardenberg. Kolor, zapach fantastyczne. Tylko kształt krzaka ma taki bardziej wyprostowany.

Tych róż jest bez liku Ciekawe, na którą się zdecydujesz

Ewciu, bardzo Ci dziękuję wysłałaś mi tyle pięknych róż i ich opisów, ale większość z nich nie jest dostępna u nas Bonice mam i nie chce u mnie kwitnąć, co mnie bardzo załamuje. Już ją przycięłam i podlałam nawozem. Zobaczę czy ruszy.

No właśnie, tych róż jest cała masa i wybór przez to trudniejszy. A jak już coś się bardzo podoba, to dostępne dopiero na jesieni. A ja nie mogę tak długo czekać. Niecierpliwa jestem
Ewa777 22:15, 06 lip 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewcia widzę że doradcy są i to konkretni Ja nie znam się na różach za grosz

Gosiu, ale kolorystycznie możesz doradzić, kochana Znasz mój gust i wiesz, co mi się podoba Gdy dziś leżałam na leżaczku i przyglądałam się tej rabacie, to stwierdziłam, że 3 róże to stanowczo za mało, nie będzie ich widać. Więc muszę wybrać 5 A na pniu, jak mi się podobają, oj, oj, jak bardzo Tylko tam będę miała 3 hortensje na pniu, to raczej róża już nie pasuje Chyba że poszukam innego miejsca
Ewa777 22:17, 06 lip 2017

Milka napisał(a)
Czyli różane wybory, ach te królewny to maja wzięcie

Na który wątek się nie wejdzie, tam róże Śliczne, pachnące i kuszą
asiak 22:21, 06 lip 2017

Ewa, trzymam kciuki za trafny wybór
Mam u siebie Queen of Sweden sadzona na jesieni 2016.
Dzisiaj ujrzałam jej pierwszy kwiatek, jest śliczna choć jeszcze malutka
Mam też Aphrodite. Zakwitła na razie jednym kwiatkiem, ale trzyma się już kilka dni, nawet po deszczu
Ewa777 23:18, 06 lip 2017

Zamówiłam róże - chociaz nie było to łatwe. Chciałam koniecznie z jednego sklepu, żeby zaoszczędzić na przesyłkach. Na dodatek po ustaleniu już listy róż, musiałam z kilku zrezygnos=wać, bo w trakcie składania zamówienia wyskakiwała mi informacja, że już jej nie ma (chociaż widnieje info, ze na wyczerpaniu). Tak więc zamówiłam:
Beverly
Herzogin Christina
Madame Anisette
Rosengrafin Marie Henriette
Cherry Lady

Uff! Ciężkie te wybory.

Bardzo mi żal i ubolewam, że nie udało mi się kupić Queen of Sweden. Ale może następnym razem, albo gdy nadarzy się okazja i kupię ją w jakieś szkółce
Ewa777 23:20, 06 lip 2017

asiak napisał(a)
Ewa, trzymam kciuki za trafny wybór
Mam u siebie Queen of Sweden sadzona na jesieni 2016.
Dzisiaj ujrzałam jej pierwszy kwiatek, jest śliczna choć jeszcze malutka
Mam też Aphrodite. Zakwitła na razie jednym kwiatkiem, ale trzyma się już kilka dni, nawet po deszczu

Obie Twoje różyczki bardzo mi się podobają Zamawiałaś je w internecie, czy w stacjonarnym sklepie?
asiak 23:24, 06 lip 2017

Ewuniu, zamawiałam w Floribundzie i w Rosarium
Kindzia 07:29, 07 lip 2017

Wybory masz już z głowy To teraz tylko przesyłka, sadzenie i zachwyt
Anda 08:08, 07 lip 2017

Ewa777 napisał(a)
Zamówiłam róże - chociaz nie było to łatwe. Chciałam koniecznie z jednego sklepu, żeby zaoszczędzić na przesyłkach. Na dodatek po ustaleniu już listy róż, musiałam z kilku zrezygnos=wać, bo w trakcie składania zamówienia wyskakiwała mi informacja, że już jej nie ma (chociaż widnieje info, ze na wyczerpaniu). Tak więc zamówiłam:
Beverly
Herzogin Christina
Madame Anisette
Rosengrafin Marie Henriette
Cherry Lady

Uff! Ciężkie te wybory.

Bardzo mi żal i ubolewam, że nie udało mi się kupić Queen of Sweden. Ale może następnym razem, albo gdy nadarzy się okazja i kupię ją w jakieś szkółce

Bardzo ladny wybor Ciekawa jestem, jak do tych roz bedzie pasowac Cherry Lady. Ona ma wyprostowany pokroj. Kolor dosc intensywny, malo pastelowy. U mnie w szkolce tylko w doniczce ma metr wysokosci.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies