Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 12:43, 06 lip 2017

A jeszcze z tych co wymieniłam wyżej podoba mi się Voyage i Aphrodite. Wybieram tylko z tych co są teraz dostępne, bo z tym ciężko o tej porze.

Jakie opinie macie o Munsted Wood? I czy pasowałaby do moich wyborów?
Kindzia 12:49, 06 lip 2017

Jak chcesz ciemniejszą idącą w fiolet to zobacz Big Purple. Kasia z ZG ją ma i jest zachwycona.
Gocha 13:04, 06 lip 2017

Ewa ja mam Królową Szwecji i mnie się ona bardzo podoba - bo jest taka delikatna, ażurowa i z pięknym kwiatem. I bardzo na plus to jest to że pędy rosną w pionie, sztywno i kwitnie na jednej wysokości (Prawie)Ale ją polecają nawet na szpalery. Teraz mam ją niestety przytłumioną przez lilie. I podoba mi się w niej to że szybko wypuszcza kolejne młode pędy więc praktycznie cały czas jest atrakcyjna- dla mnie naprawdę godna polecenia. Polecałabym też Royal Jubilee ale nie wiem czy to kolor taki jaki chcesz. Tylko u niej największym plusem to jest to że wypuszcza cały czas nowe pędy ze wszystkich kątów i kwitnie bez przerwy. Tylko zwiesza kwiaty ale w tamtym roku bardziej w tym już mniej. Dawałam wcześniej jej zdjęcia. I to jest duży krzak i taki bardziej wiotki. ale też warta zastanowienia. Jeżeli chodzi o MW to miałam ją w tamtym roku pomiędzy Królową i to był błąd bo ona jest o zupełnie innym pokroju . Część pędów w górę ale sporo idzie bardziej poziomo i wpychała się na inne rośliny. Przesadziłam ją na nową rabatę w słońcu i daje radę jakoś.
Munsted Wood

Royal Jubilee
Gocha 13:05, 06 lip 2017

A jeszcze podoba mi się Pomponella ale ona z tych trochę wyższych. Ale kwitnie przecudnia.
Iwk4 13:17, 06 lip 2017

Ewuniu, ja mam MW i ją bardzo lubię za kolor i zapach. Jednak w kazdym ogrodzie rośnie trochę inaczej. Rok temu u mnie miała piękne ciemnozielone liście. W tym roku chyba jest słabsza. Deszcze chyba mają zly wplyw, szybko nawóz wyplukaly. Muszę ją nawieźć. Ma pokrój krzaczka. Ale dość szerokiego. Wysokosc ok. 60 cm na razie.
Anda 13:50, 06 lip 2017

Ewuś, rabata pięknie się zapowiada Śliczny kształt.

Co do róż - MW mam w donicy od zeszłego roku. W tym roku pięknie wyglądała podczas pierwszego kwitnienia. Teraz gorzej. Jest najwyraźniej bardzo żarłoczna. Muszę ją lepiej nawozić. Zapach ma cudowny, roznosi sie po całym ogrodzie.

Ładna i bez kolców jest pachnąca Brother Cadfael. Ma jednak większą przerwę miedzy pierwszym i drugim kwitnieniem.

Bardzo lubię Mme Boll. Pięknie pachnie, bogato kwitnie (z przerwą), ale podczas deszczu sklejają jej się płatki.

Harlow Carr kwitnie bogato i z małą przerwą. Na dodatek cudownie pachnie.

St. Cecilia w tym roku jest u mnie bardzo zdrowa. Ma piękne kwiaty, zapach inny niż reszta róż. Kwitnie z przerwą. Sierpniowe kwitnienie ma bogatsze od czerwcowego. Jest trochę większa niż metr

W szkółce bardzo ładnie rośnie i pachnie Big Purple. Jest raczej sztywna, wyprostowana, jak to róże wielkokwiatowa. Ania Makao ją ma u siebie.

Cudownie pachnie też Chandos Beauty. Tą sprzedajemy co do ostatniej co roku najprędzej

Piękny kształt i zapach ma też Annapurna. Wg mnie do różowych i purpurowych róż powinnaś posadzić coś podbijającego ich kolor. Biały bardzo ładnie by ten róż uwydatnił

Ładniejsza od Fairy jest wg mnie Bonica. Kwitnie prawie bez przerwy i jest bardzo zdrowa.

Będąc w Ettenbühl zachorowałam na Mary Rose Śliczna, kolor, kształt, zapach.

Tam też spodobała mi się bardzo Astrid Gräfin von Hardenberg. Kolor, zapach fantastyczne. Tylko kształt krzaka ma taki bardziej wyprostowany.

Tych róż jest bez liku Ciekawe, na którą się zdecydujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgorzata_s... 15:07, 06 lip 2017

Ewcia widzę że doradcy są i to konkretni Ja nie znam się na różach za grosz
Milka 15:28, 06 lip 2017

Czyli różane wybory, ach te królewny to maja wzięcie
Ewa777 21:54, 06 lip 2017

Kindzia napisał(a)
Jak chcesz ciemniejszą idącą w fiolet to zobacz Big Purple. Kasia z ZG ją ma i jest zachwycona.

Big Purple zapisałam sobie Bardzo ładna, taka ciemniejsza Dzięki, Kasiu
Ewa777 21:58, 06 lip 2017

Gocha napisał(a)
Ewa ja mam Królową Szwecji i mnie się ona bardzo podoba - bo jest taka delikatna, ażurowa i z pięknym kwiatem. I bardzo na plus to jest to że pędy rosną w pionie, sztywno i kwitnie na jednej wysokości (Prawie)Ale ją polecają nawet na szpalery. Teraz mam ją niestety przytłumioną przez lilie. I podoba mi się w niej to że szybko wypuszcza kolejne młode pędy więc praktycznie cały czas jest atrakcyjna- dla mnie naprawdę godna polecenia. Polecałabym też Royal Jubilee ale nie wiem czy to kolor taki jaki chcesz. Tylko u niej największym plusem to jest to że wypuszcza cały czas nowe pędy ze wszystkich kątów i kwitnie bez przerwy. Tylko zwiesza kwiaty ale w tamtym roku bardziej w tym już mniej. Dawałam wcześniej jej zdjęcia. I to jest duży krzak i taki bardziej wiotki. ale też warta zastanowienia. Jeżeli chodzi o MW to miałam ją w tamtym roku pomiędzy Królową i to był błąd bo ona jest o zupełnie innym pokroju . Część pędów w górę ale sporo idzie bardziej poziomo i wpychała się na inne rośliny. Przesadziłam ją na nową rabatę w słońcu i daje radę jakoś.
Munsted Wood

Royal Jubilee

Queen of Sweden bardzo mi się podoba, ale dostępna tylko na allegro. Strasznie bym chciała ją mieć. Podoba mi się jej kolor i kształt kwiatów.
Munsted Wood dostępny w jednym sklepie, ale nie ma tam innych. O, rany, a ja bym chciała w jednym sklepie zrobić zakupy, zeby za przesyłkę nie płacić podwójnie. I bądź tu człowieku mądry. Zachciało mi się rabatki o tej porze roku!