Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:18, 01 sie 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Nic nie piszę ponieważ pinuję . Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jestem taką wyrodną matką .

Nie wyrodną, tylko nad wyraz troskliwą. Wyspane i wypoczęte dziecko jest mniej kapryśne. Wyspana i wypoczęta matka ma więcej pokładów wszelkiej maści.

wrota do matczynego raju

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:14, 01 sie 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Haniu, ja w tej kwestii: "Robię suszone pomidory. W tym sezonie wystarczy doba, aby były gotowe do zalania olejem" - skopiowane Twoje od Polinki
Podpowiedz proszę jak robisz te pomidory?

Wybieram te mięsiste, odcinam im końcówkę z miejscem po szypułce, kroję je na pół, łyżeczką wybieram pestki. Rozkładam na blaszce miękkim do góry, posypuję solą i suszę na słońcu. Trzeba pamiętać, aby nie wysuszyć ich na wiór. Podsuszone wrzucam do miseczki i skraplam octem winnym lub owocowym. Posypuję suszonym oregano i mieszanka ziół prowansalskich, mieszam. Wkładam ciasno do słoika, wrzucam ząbek czosnku. W przepisach podają, żeby zalewać je wrzącym olejem, zakręcić i do spiżarni (ja zalewam zimnym i wkładam słoiczki do lodówki). Kilka dni temu zjedliśmy ostatnie ubiegłoroczne. Były wyborne. Stąd to moje nastawienie tegoroczne na odmiany najlepsze do suszenia. Malinówki np. są za bardzo soczyste.
Wyglądają tak

Ruszyły róże. Z płatków tych pachnących i listków mięty zalanych zimną wodą można zrobić wspaniały napój na upały. Trzeba potrzymać go kilka godzin w lodówce.

Ogród do odnowy 14:34, 01 sie 2018

Do góry

tuberoza - upojny zapach orientu

Ogród do odnowy 14:33, 01 sie 2018

Do góry
deszcz jest potrzebny, ale taka ulewa zdecydowanie nie dodaje urody ogrodowi

Tak było wczoraj, do dziś się żadna roślina nie podniosła a zapowiadają kolejne deszcze.

Smutny bywa los ogrodnika A niedawno tak pięknie sadziec się prezentował

Ogród w remoncie 14:31, 01 sie 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Seslerię kocham

Piękną masz tą seslerię
Moje małe wielkie marzenie 14:15, 01 sie 2018

Do góry
alis napisał(a)

Hejjj w upale Alcia Super się wszystko zgrało pięknie trawy i rozchodniki razem trafiłyśmy najlepsze są na taka pogodę buziaki
Małymi kroczkami do celu... 14:02, 01 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I dotarło jest jeszcze piękniejsze na żywo niż na zdjęciach mowa oczywiście o poidełku dla ptaków

Zastanawiam się gdzie je postawić są dwie możliwości i proszę Was o pomoc, gdzie lepiej się prezentuje zdjęcie nr 1 czy nr 2

Świetne te poidelko.
Ale i ogród z pięknymi hortensjami pięknie wygląda.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:19, 01 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

O mamo...
No i co ja mam biedny żuczek powiedzieć???
Elegantissimę posadziłam bo takie miałam na stanie, kupiłam już kilka lat temu gdy moja świadomość ogrodowa była bliska zeru... O istnieniu odmiany Ivory Halo nie miałam wówczas pojęcia. Naprawdę nie da się nad nim zapanować cięciem??? Głównie chodzi mi o szerokość, wysokie są mogą być .
Perovskia chyba ta większa, ale tylko 1 sztuka . Powód - ten sam co przy dereniu.
Powiem tak - nie będę teraz wywracać do góry nogami tej rabaty. Derenie będę mocno cięła, jak się okaże że jednak to potwory to wtedy je wymienię na Ivory Halo. To samo z perovskią.
Podłamałam się

Zobacz:

to jest gęsty szpaler ale pojedynczego krzaka spokojnie uformujesz jak chcesz, tak przynajniej myślę
Mirkowy ogród (początki) 12:52, 01 sie 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Fotki dla Mirelki
Za jej radą w tym roku przycięłam szałwie tak jak ona. Czyli same kwiatostany wycięłam. W zeszłym roku cięłam przy ziemi i nie zakwitła drugi raz.
Już zaczyna drugie kwiatnienie.

Mireczko ładnie zaczyna drugie kwitnienie. Podlej jeszcze florovitem
Czyli u Ciebie ten sposób cięcia też się sprawdza
Ogrodowe kreacje 12:07, 01 sie 2018

Do góry
No to teraz ta mniej przyjemna część z której powodu jest mi przykro i smutno
Jabłonie powiedziały w tym roku papa

Te gałęzie, które widać na tych zdjęciach jak jeszcze wiszą, to po wczorajszej burzy już są połamane doszczętnie
Za drzwiami do ogrodu... 12:01, 01 sie 2018

Do góry
Nikola,cieszy mnie biały płotek,a nasadzenia testuję na jego tle,niektóre jeszcze zmieniam lub modyfikuję
Ogrodowe kreacje 12:00, 01 sie 2018

Do góry
Rabata robiona na jesieni zeszłego roku z roslin, które były chore, marne, w tym roku odpowiednie opryski na grzyba, nawóz i ładnie się odratowały:

Cynie rosnące na niej pojedynczo bardzo mocne się zrobiły, natomiast te na innej gdzie rosną jedna obok drugiej słabsze - rywalizują, a tutaj miały swobodę

Ogrodowe kreacje 11:57, 01 sie 2018

Do góry
Rudbekia swój spektakl już w lipcu rozpoczęła

Liatry bardzo ładnie kwitły:

Przetacznik cały czas nowe kwiatostany wypuszczał:
Gutlandia 11:55, 01 sie 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Tak na szybko się pochwalę... . Z powodu nieznośnego upału dzisiejszą wycieczka została odwołana. Postanowiłam więc pojechać do sklepu celem zakupu soli i tabletek do zmywarki i... tak jakoś wyszło, że zostałam szczęśliwą właścicielką 1000l kory

około dwóch ton koziego obornika

O tabletkach i soli oczywiście zapomniałam .

Za to eM zrobił mi kolejny prezent

.

Do kompletu posiadam 100 kg mączki bazaltowej i trochę kompostu. Jak tylko upały zelżeją będę sądzić pierwsze krzaczory. Już się nie mogę doczekać.

No Psze Pani zakupy pierwsza klasa
Ogrodowe kreacje 11:54, 01 sie 2018

Do góry
Hortki się postarały i te słabsze i te mocniejsze ładnie kwitły:

Ogrodowe kreacje 11:53, 01 sie 2018

Do góry
Tak wyglądał szpaler dalii w połowie lipca przy warzywniku:

Ogrodowe kreacje 11:51, 01 sie 2018

Do góry
Witam po długiej nieobecności Pewnie już zapomnieliście, że taki wątek istnieje, postaram się trochę przypomnieć Ja cały czas wakacjuje - pierwszy taki rok mi się trafił, gdzie w lipcu ogród widziałam parę dni ...... i powiem wam, że teraz a szczególnie po wczorajszym dniu tego żałuję, bo wczoraj jakis kataklizm podobno przeszedł w moich okolicach i z ogrodu jest sieczka Jabłonie te stare , piękne, charakterystyczne połamane doszczętnie na razie widziałam to tylko na zdjęciach jutro dowiem się w realu jak to wygląda i w ogóle czy jest co zbierać

Na początek jednak zdjęcia z okresu, kiedy ładnie wszystko kwitło:
Taką gigantyczną dalię wyhodowałam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:45, 01 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Wieczorne widoczki na dzien dobry

Wiem, że to nie Laguna ale cuudne te jeżówki?

Cofnęłam się troszkę i Laguny nie widzę
Moje małe wielkie marzenie 11:28, 01 sie 2018

Do góry
alis napisał(a)
Hakonki coraz ładniejsze

Tłuścioszki się robią z nich
Ogród cudny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies