Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród Basi 23:41, 01 lis 2018

Do góry
Trochę dzisiejszego, listopadowego ogrodu.

Tu Arabella jeszcze małe kwiatki ma.

Kalina miniaturowa już bez liści.
Wśród brzóz i dębów 23:27, 01 lis 2018

Do góry
Basiu, moja kalina nadal zielona. No może trochę rudzieje. Ale ta Twoja to purpura. Piękna.
Też uważam, że taka jesień mogłaby trwać i trwać bo kolory ma u Ciebie piękne. Ja dzisiaj tez trochę zdjęć zrobiłam. I trochę jesieni widać ale nie za dużo.
Pozdrawiam.
Z Pszenicznej ... 14:01, 29 paź 2018

Do góry
Kalina ani myśli się przebarwic

A trzmieliny pod domem zgubily listki po tych upalach, ale te ktore zostaly juz sie przebarwiaja

Te stare, duze trzmieliny dawno bez lisci. Sa stołówka dla sikorek
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:54, 27 paź 2018

Do góry
Rano porządkowaliśmy groby. Popołudnie spędziłam w ogrodzie.
Powycinałam to, co ominęłam (astry, rudbekie, sadziec, irysy syberyjskie, część funkii), pograbiłam liście. Było przyjemnie. Jutro ma padać.
A dzisiaj zachwycałam się kolorami jesieni.

Oczar nigdy nie kwitł tak obficie. Niedługo zakończy kwitnienie, więc ku pamięci

Metasekwoja zrzuca całe gałązki

Zakwitła kalina Rozeum

Pod ketmią syryjską mnóstwo siewek. Ziemia zbyt sucha na pielenie. Na wiosnę trzeba będzie to zrobić.

To właśnie tu 22:49, 26 paź 2018

Do góry
Filomeno, Kasyo, jesień tego roku nie żałowała kalinom czerwieni.

Kalina Burkwooda

Z lewej Burkwooda, głębiej angielska.

Roseum

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:54, 25 paź 2018

Do góry
Kalina Sargenta 'Onondaga'

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:50, 25 paź 2018

Do góry
Dominiki dwie dziekuje za typ, mi sie tez wydaje, ze bedze fajnie. odmienilam juz fotke i teraz lepiej. widac. Po prawej jest droga przez mostek (ktorego nie widac) Leszczyna (do przyciecia) i kalina rosna nad sama rzeczka, ktorej tez nie widac.
Tajemniczy Ogród 12:02, 23 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha! Niezła zagwozdka z tą rabatą!

Ja bym nie szła w całkowite zasłonięcie domu sąsiada, a bardziej ... w "odwrócenie uwagi"
Czyli żadnych zimozielonych powyżej płotu - same liściaste

Szkoda też, że poszerzenie rabaty nie wchodzi w grę, bo sposób Danusi na szerokości 1,5 metra raczej nie wyjdzie

W zależności, jak bardzo chcesz się zasłonić od słońca i sąsiada, to albo dosadziłabym tych śliw (strasznie ciemno!) albo ciut mniejszych drzew typu wiśnie kanzan. A pod nimi typowa cienista rabata ze stożkami choinowymi (są chyba jaśniejsze niż cisy), jeddelohami i brzozami golden treasure. Do bordo nie dawałabym już żadnych roślin typu variegata - za dużo grzybów w barszcz. Za to hortensje, gdzie trochę więcej słońca, jak najbardziej tak. Do tego wypełnienie z bylin typu carex everillo, hosta guacamole, żurawka citronelle (czyli jasnozielone)

Jeżeli nie chcesz zwiększać ilości drzew (i cienia), to w te długie przerwy dałabym pionowy akcent w postaci np.: bza black tower (albo wiśni amanogawy) i jakiegoś krzaczka na pniu (ten palibin, którego masz jest na pniu? jeśli tak - to powtórzyć, jesli nie - to np.: kalina compactum) i cała reszta jak wyżej.

rysunek pomocniczy proszę bardzo:

Asiu, Ty to jak puścisz wodze fantazji!! Dzięki za twój głos! Jakże cenny!
Najchętniej, to ja bym tu wogóle zrezygnowała z trawnika i zrobiła piekną rabatę ale wiesz, lubię swojego M bardzo, wolę z Nim i trawniczkiem niż bez obu
Tak więc. Oswajam właśnie Twoje projekty, za które baaardzo dziękuję! Bliższy jest mi chyba ten pierwszy, ze względu na mniejszą ilość gatunków. Już mam dość tego chaosu. Marzy mi się tam ład i spokój. Palibina mam nieszczepionego i chętnie powtórzę to nasadzenie - on przez cały sezon jest bardzo dekoracyjny. I zdrowy.
Zjednej strony podoba mi się Twój pomysł z posadzeniem zielonych wiśni, ale z drugiej obawiam się ponownego bałaganu. Choć rzeczywiście, jeśli dosadzę jeszcze ze dwie śliwy, to może zrobić się mocno ciemno. Muszę to przemyśleć.
Czy te okrągłe brzozy, o których pierwszy raz słyszę, dadzą radę w cieniu - bo na ich wysokości jest jednak cień.
Choiny jako stożki, jeddeloh i żółte kulki typu ta brzoza intuicyjnie mi baardzo pasują jako niższe piętro.
Mam pytanie - czy zamiast tych brzózek nie zostawić żółtych trzmielin, które mi tu pięknie rosną i ładnie rozjaśniają? Jedynie uporządkować nasadzenie.
To tak na szybko. Do przemyślenia.
Asia, wielkie dzięki!
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:09, 22 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No patrz a ja ostatnio z tej kaliny zrezygnowałam nie mam dla niej jeszcze zacisznego miejsca, a nie chcę kolejnego na zimę owijać. Bardzo mi się podobała, Twoja piękna

Kalina sztywnolistna musi mieć dobre osłonięte miejsce, raz tylko zimą straciła liście bo przemarzły ale było ostro

Wśród brzóz i dębów 20:47, 22 paź 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...

Tak, Basieńko, jest pięknie, szkoda, że te kolorowe, słoneczne dni tak szybko przemijają.
Wśród brzóz i dębów 17:06, 22 paź 2018

Do góry
I ja podziwiam te jesienne przebarwienia; kalina i winorośl cudne, i te złote w słońcu brzozy...
Tajemniczy Ogród 12:17, 22 paź 2018

Do góry
Ha! Niezła zagwozdka z tą rabatą!

Ja bym nie szła w całkowite zasłonięcie domu sąsiada, a bardziej ... w "odwrócenie uwagi"
Czyli żadnych zimozielonych powyżej płotu - same liściaste

Szkoda też, że poszerzenie rabaty nie wchodzi w grę, bo sposób Danusi na szerokości 1,5 metra raczej nie wyjdzie

W zależności, jak bardzo chcesz się zasłonić od słońca i sąsiada, to albo dosadziłabym tych śliw (strasznie ciemno!) albo ciut mniejszych drzew typu wiśnie kanzan. A pod nimi typowa cienista rabata ze stożkami choinowymi (są chyba jaśniejsze niż cisy), jeddelohami i brzozami golden treasure. Do bordo nie dawałabym już żadnych roślin typu variegata - za dużo grzybów w barszcz. Za to hortensje, gdzie trochę więcej słońca, jak najbardziej tak. Do tego wypełnienie z bylin typu carex everillo, hosta guacamole, żurawka citronelle (czyli jasnozielone)

Jeżeli nie chcesz zwiększać ilości drzew (i cienia), to w te długie przerwy dałabym pionowy akcent w postaci np.: bza black tower (albo wiśni amanogawy) i jakiegoś krzaczka na pniu (ten palibin, którego masz jest na pniu? jeśli tak - to powtórzyć, jesli nie - to np.: kalina compactum) i cała reszta jak wyżej.

rysunek pomocniczy proszę bardzo:
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:03, 21 paź 2018

Do góry
Nawet latem kwiaty tej begoni nie były tak ładne będę starała się ją przechować

Kalina Kilimanjaro postanowiła po raz drugi zwrócić na siebie uwagę

I niezmordowany hibiscus, kiedy on zechce odpocząć?
Ogród do odnowy 07:46, 19 paź 2018

Do góry

Kalina bodnantska 'Dawn'
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:14, 17 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Gosiu bardzo miłe to co piszesz. Z tymi moimi działaniami ...jakoś zbyt powoli się realizują i to mnie ciut irytuje. Najbardziej jednak susza.

Kalina sztywnolistna ma piękne liście, cudowne u mnie stanowisko /osłonięta/ i szybko rośnie - w tym miejscu ma dobrze ale musi być cięta - a w zasadzie dlaczego my ją tniemy - no muszę to przemysleć

nie cierpię sprzątania po cięciu - za to lubię jak jest przycięte i posprzatane

Jeszcze odnośnie kaliny widzę, ze u Ciebie bardzo ładna. A no właśnie dlaczego ją tniesz aby była gęsta, mniejsza. U mnie wypuszcza jesienią kwiatostany (przynajmniej tak było w zeszłym roku) i wiosną kwitnie.
Mam je od wiosny zeszłego roku to nie są duże, ale też ładnie rosną.

Powiedz mi, czy ona kwitnie u ciebie wiosną po przycięciu.
Ogród z rzeźbą 20:54, 15 paź 2018

Do góry
Haniu zdecydowanie wolę bardziej zwiewne rozplenice, taka Lady U chociażby, też jest wielka, ale zupełnie inna w odbiorze wizualnym. Nastrój o tej porze roku zmienia się diametralnie, znikają te cudne półcienie, jest cień i jaskrawe plamy ostrego słońca. Trudne warunki dla niewprawnego fotografa.

Tegoroczna kalina ma kilka koralików:

Z Pszenicznej ... 11:34, 14 paź 2018

Do góry
Ciemierniki kwitną, mają kołderkę z liści trzmieliny

Ten jest od Bożenki - nie wiem jaki będzie

Kalina farreri nanum dostała miejscówkę blisko wejścia do domu - będzie ładnie witać mnie zapachem wiosną.

Wśród brzóz i dębów 01:51, 14 paź 2018

Do góry
O! Ty to dopiero masz czerwonosci
Lubie taki czerwony jesienia

Hmmm... Moja kalina nadal zielona, a rosnie w slonu... Moze to kwestia odmiany?
Moja ostoja 23:04, 13 paź 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elunia, zaglądam i pytam co z rewolucją? Pewnie w toku. Ale masz piękną pogodę więc można trochę pohasać.
Pokaż co zrobiłaś.
Czemu ta kalina Ci nie pasuje? Mam takie dwie.
Pozdrawiam .

Dziś podgoniłam trochę robotę w ogródku. Ale zakonczyć całkowicie nie mogę, bo z różnych względów resztę zrobię wiosną.

Basiu, kalina zaimuje kawał trawnika. Rozrosła się w ciągu ostatnich dwóch lat trochę przesłania mi widok.
Mąż i córka stwierdzili, że atrakcyjna nie jest przez większą część roku, więc oddamy na wiosnę po sąsiedzku (zostanie w rodzinie jeśli zniesie przesadzenie)
A moźe warto coś czasem zmienić?

Bożenko
Zdjęcia za chwilę pokażę, ale nie ma się czym chwalić
Pozdrawiam Was
Wśród brzóz i dębów 21:41, 13 paź 2018

Do góry
Basiu, zaciekawiło mnie to, że Twoja kalina wybarwia się na bordowo, a moja poszła w żywą czerwień. Niesamowite, ile przyroda ma dla nas niespodzianek Pięknie jest, żyć się chce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies