Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:31, 20 lip 2020

Do góry
Jak pięknie Ci wszystko rośnie Werbena budleja i jeszcze magnolia wszystko na różowo piieknie.
To hakone już taka duża ho ho ho?
Zdjęcie kurek z burakami bardzo ładnie Ci wyszlo
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:27, 20 lip 2020

Do góry
Hihi

A póki co atak werbeny na froncie

I magnolia ma pączek

A kury miały tydzień żeby zacząć nieść, bo byłby rosół

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 12:54, 20 lip 2020

Do góry
Witam , magnolia posadzona na wiosnę , bardzo prosze o pomoc
Między polem, a lasem. 08:05, 20 lip 2020

Do góry
Dziękuję za wskazówki.
Planuję tu jeżówki właśnie w kolorze wina, lub ciemnego różu, hortensje Vanille Fraise, hakonki, miskanty i bukszpany/danici. Jest jeszcze posadzona już magnolia. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Zszywkowy ogród marzeń :) 23:56, 19 lip 2020

Do góry
Hortka na pniu Great Star już zaczyna kwitnienie i pierwszy raz mam Ismenę , baardzo mi się podobają te gwiazdy Kupiłam jeszcze 2 drzewa na wieloryba i kupione są już wszystkie. A będą to buk Riversii i jarzębina Rose Glow oraz magnolia Stellata Rosea

Zdjęcia drzew zrobione w szkółce muszę zrobić foto u mnie ale ostatnio sporo się działo i jeszcze nie zrobiłam :/

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 07:51, 18 lip 2020

Do góry
ajka napisał(a)

sarenka drzewa sadziłam od początku, po trochu, staram się kupować większe sztuki.
Z tyłu mam:
- dookoła tuje brabanty, a dalej:
- brzozy zwyczajne x 5
- miłorząb dwuklapowy
- klon acer rubrum red sunset
- ambrowiec
- wiśnia kiku shadire
- platan
- jarzębina pendula
- grab kolumnowy fastigiata x 3
- klon tatarski ginnala
- klon Aconitifolium
No i drzewa owocowe.

Przód:
- tuje szmaragdy dookoła, poza tym
- klon shishigashira
- klon globosum x 3
- śliwa pissardi
- wierzba hakuro x 2
- magnolia (nigra? geni?)

To sporo masz drzew!
Ja chcę te platany znaleźć, ale w tygodniu pracuje a w sobotę nie mam kiedy jechać bo to jednak do paru szkółek trzeba podjechać i się dowiedzieć czy są. Od miesiąca mówię że może za tydzień
Jak u Ciebie rusza drzewa to wtedy będzie cudnie
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:52, 16 lip 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Fajny pomysł z tym przedłużeniem tarasu
A drzewa kiedy sadzilaś? Przypomnij jakie masz?
Bo ja to dopiero w tym roku więc trochę poczekam aż urosną.
No i jeszcze chce 3 platany alphen's globe posadzić, ale nie mamy kiedy jechać

sarenka drzewa sadziłam od początku, po trochu, staram się kupować większe sztuki.
Z tyłu mam:
- dookoła tuje brabanty, a dalej:
- brzozy zwyczajne x 5
- miłorząb dwuklapowy
- klon acer rubrum red sunset
- ambrowiec
- wiśnia kiku shadire
- platan
- jarzębina pendula
- grab kolumnowy fastigiata x 3
- klon tatarski ginnala
- klon Aconitifolium
No i drzewa owocowe.

Przód:
- tuje szmaragdy dookoła, poza tym
- klon shishigashira
- klon globosum x 3
- śliwa pissardi
- wierzba hakuro x 2
- magnolia (nigra? geni?)
Sezon 2017 u Hanusi 10:10, 13 lip 2020

Do góry
Tu wspomniane różyczki

Za nimi rząd rudbekii, zawilca chińskiego i liliowca

Róża czerwona i już magnolia.
Między brzozami 23:56, 12 lip 2020

Do góry
Misia napisał(a)
Magnolia w tym roku zakwitła naprawdę pięknie miała 7 dużych kwiatów

Niezapominajki też dają czadu już chyba 3 tydzień

Hejka, chciałam zapytać jak to jest z niezapominajkami, bo widzę masz ich dużo. Czy one trzymają się w miarę w ryzach czy rozsiewają się po całym ogrodzie?
Między polem, a lasem. 16:02, 09 lip 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Też myslałam właśnie o drzewach,ale nie chciałaś musi być wyższe piętro jak Danusia mówi

Szczerze, to nawet nie pomyślałam o drzewach, bo bałam się, że tak blisko domu, będą źle wyglądać. Teraz chodzę w okół tego miejsca, z salonu na nie patrzę i widzę, że faktycznie może być ciekawie. Nie wiem tylko, co dalej. Jest tu też magnolia, której chyba wolałabym już nie ruszać.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:58, 08 lip 2020

Do góry
Zaczęłam przygotowywać kwaśną rabatę pod domem, przy tarasie, wystawa wschodnia, miejsce jest półcieniste i osłonięte. Bardzo proszę o opinie

1) przed tarasem - iglak na pniu,
2) magnolia (na tle ściany, pomiędzy oknami)
3) rododendrony Cheer (już wsadzone )
4) hortensja
5) miskant
6) borówki
kolorowe plamki to wrzosy, wrzośce, może żurawki.

Co myślicie? A może zamiast magnolii dać klona palmowego? Czy borówki tutaj to dobry pomysł?
Blaski i cienie nowego życia 22:32, 08 lip 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula
pięknieją Ci rabaty te białe róże masz niesamowite-sam kwiat na nich
podziwiam Cię za te dzielenie i sadzonkowanie -ja próbuję trochę limek ukorzenić -jak narazie mają listki ,więc może coś z nich będzie
Ożanka też Ci pięknie rośnie -jakbyś miała za dużo ,to jestem chętna na sadzoneczkę
Buziaki

W tym roku róże są piękne
Mam u siebie jedno miejsce w którym patyki się super ukorzeniają. W donicy też się sprawdza w dobrej ziemi.
A dziś miałam przenosiny moich znacznych sadzonek tawuły. I dzieliłam ulubioną brunerkę. To ostatnia fotka przed podziałem, znów na nią trzeba czekać- to są mankamenty moich działań.

Posadziłam też ze 300 patyczkowych sadzonek trzmieliny na obwódki w przedogródku. Ten plan wyszedł z nienacka niedawno a głównie z powodu sąsiadówi plan okazał się niezły będę mieć od wejścia dużo żółtych dodatków bo trzmielina, niskie tawuły i złoty buk i magnolia kwitnąca na jasno żóły. Zdjęć nie pokazuję bo przedogródek z moimi sadzonkami jest ciągle pobojowiskiem chwastowym i przy okazji źródłem ogrodowego złota. Tak za 2 lata będzie do pokazania

Ożanki nie mam za dużo bo ciągle mi jej mało i non stop dzielę co mogę. Zrobię Ci sadzonkę bo mam 1 kępę nieruszoną. Chcę żeby mi się zaczęła wysiewać. To się umówimy jak pojadę do Pisarzowic.

Po koszeniu lubię swój ogród a jak kanty zrobię to chcę żeby lato się nie kończyło

Ogród na glinie 16:22, 07 lip 2020

Do góry
Magnolia Suzan ma fajne, grube liście

Szałwia już kończy kwitnąć, więc mało zostało koloru fioletowego, więcej różu po przekwitnięciu. Za to werbena zaczyna.
Między polem, a lasem. 07:03, 06 lip 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Pomóżcie mi proszę. Dumam nad tą rabatą z pół roku, jakoś mi ona "nie leży'. Jest przed oknem salonu i jadalni. Widoczna cały rok. Chciałabym też,żeby była właśnie "całoroczna". Nie może być za wysoka, bo za nią jest kolejna rabata. Magnolia z podsadzoną hacone już na niej jest. Tuję Szmaragd, hortensję i kosaćce mam i chciałabym je tu posadzić. Reszta do kupienia.
Te małe różowe kółeczka to rozchodnik bądź jeżówka.
Ma to jakiś sens?

Jakie są mniej więcej wymiary tej rabaty?
Między polem, a lasem. 19:07, 05 lip 2020

Do góry
Pomóżcie mi proszę. Dumam nad tą rabatą z pół roku, jakoś mi ona "nie leży'. Jest przed oknem salonu i jadalni. Widoczna cały rok. Chciałabym też,żeby była właśnie "całoroczna". Nie może być za wysoka, bo za nią jest kolejna rabata. Magnolia z podsadzoną hacone już na niej jest. Tuję Szmaragd, hortensję i kosaćce mam i chciałabym je tu posadzić. Reszta do kupienia.
Te małe różowe kółeczka to rozchodnik bądź jeżówka.
Ma to jakiś sens?

Ps. Rysować nie umiem

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:22, 01 lip 2020

Do góry
W sobotę wiązaliśmy jednego z jałowców przy ścieżce do ogniska bo rozłożyło go na wszystkie strony po ulewie Jeszcze do związania kula bukszpanowa w podwórku ta pod gankiem bo tak się rozkraczyła po deszczach, ze w samym środku dziura I magnolia stellata w podwórku ta koło kibelka też do związania bo ją mocno odgięło.

A dziś odkryliśmy, że poniedziałkowa wichura złamała nam w połowie buka trikolor Już nie będzie ładnego pokroju i znowu trzeba czekać aż urośnie( stracone dwa sezony
Ogród bez reguł 18:18, 01 lip 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oby deszcz nie był ani przelotny ani nawalny!

Asiula, a jak się miewa Twoja magnolia March till Frost? Kwitnie wciąż?
No deszcz na szczęście nie jest nawalny, ale za to przelotny już tak... Póki co, napadało 3l wody / m2... Cieszę się i z tego, cóż robić... Trochę tej wody wsiąkło w ziemię, choć dla wschodzących buraków i koperku za późno - mimo podlewania, szlag trafił siewki. Trzeba posiać jeszcze raz.

Magnolka już sobie odpuściła kwitnienie Być może dlatego, że wciąż siedzi w doniczce. Tak to sobie tłumaczę
Ogród bez reguł 12:55, 01 lip 2020

Do góry
Oby deszcz nie był ani przelotny ani nawalny!

Asiula, a jak się miewa Twoja magnolia March till Frost? Kwitnie wciąż?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:18, 01 lip 2020

Do góry
Tawułę poleciła mi Magnolia.
Nie byłam przekonana do niej ale fajnie rośnie i kwitnie teraz. Mam ją nad jeziorem i planuję dosadzić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies