Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

sylwia_slomc... 22:48, 24 mar 2021

Ja częściowo zgadzam się z Tarcią, ale nie zgadzam się, ze róż więcej nie, bo już masz róże i fajnie to wygląda i mogłoby być więcej, ale zostałabym już przy tej odmianie, którą masz. Wtedy będzie spójnie
Basia_KRK 22:54, 24 mar 2021

Niby już wiosna, ale w kolorach jednak tak jeszcze jesiennie. Myślę, że w przyszłym tygodniu, jak już będzie tak ciepło, to wszytko pięknie bujnie!

Basia_KRK 23:00, 24 mar 2021

Turzyce 'Frosted Curls', o nich pisałam już jesienią, że chyba nie przetrwają, jakoś dziwnie już wtedy zaczęły wyglądać. Nie mam pojęcia czy coś z tego jeszcze będzie? Wyglądają na padnięte.. Zetnę i zobaczymy czy coś odbije.

No i krokusiki Powoli, powoli, leniwie, bo brak ciepełka i brak słoneczka...

Magnolia 'Susan'
Basia_KRK 23:02, 24 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja częściowo zgadzam się z Tarcią, ale nie zgadzam się, ze róż więcej nie, bo już masz róże i fajnie to wygląda i mogłoby być więcej, ale zostałabym już przy tej odmianie, którą masz. Wtedy będzie spójnie

Sylwia, faktycznie, może to też jest jakiś pomysł, aby w tamtym miejscu nie mieszać. Myślę, że jak już wyznaczę rabatę, zrobimy murki i zacznę nasadzenia, to wtedy jeszcze wiele wyjdzie "w praniu"
sylwia_slomc... 23:13, 24 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)
Turzyce 'Frosted Curls', o nich pisałam już jesienią, że chyba nie przetrwają, jakoś dziwnie już wtedy zaczęły wyglądać. Nie mam pojęcia czy coś z tego jeszcze będzie? Wyglądają na padnięte.. Zetnę i zobaczymy czy coś odbije.

Nie wiem czy czegoś nie pomieszałam, ale chyba się ich nie tnie tylko wyskubuje czy wyczesuje....a może to nie te...sprawdź lepiej jeszcze u kogoś kto się zna.
MiluniaB 23:20, 24 mar 2021

Piękne masz kulki cisowe. Możesz napisać gdzie kupiłaś?
MiluniaB 23:22, 24 mar 2021

Co to za trawa?
Magara 02:40, 25 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Pięknie u Ciebie a i plany zacne, zazdroszczę
Basia, mam chyba takie same turzyce, choć moje kupowane jako n/n w kwiaciarni cmentarnej dwa lata temu Zeszłej wiosny nie cięłam, nic z nimi nie robiłam, bo czekałam - wyglądały jak zasuszone, a później czasu nie było One dalej wyglądały jak suchelce ale jednak żyły - może taka ich uroda? W tym sezonie jak śnieg stopniał początkowo wyglądały jak martwe i przemarźnięte - ale się podniosły i wyglądają jak zawsze Nie ścinam, czekam, może ktoś mądry się wypowie
EDIT: znalazłam na szybko zdjęcie jak wyglądały moje na początku wiosny 2020 (niestety kot - hrabina na planie głównym ale może warto poczekać z cięciem? no sama nie wiem...
Zdjęcie usunę jak obejrzysz, daj znać - może to jednak nie te same turzyce???
Milka 06:12, 25 mar 2021

Ja też jestem pierwszy raz i pieję z zachwytu, cudowny ogród
Basia_KRK 07:14, 25 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie wiem czy czegoś nie pomieszałam, ale chyba się ich nie tnie tylko wyskubuje czy wyczesuje....a może to nie te...sprawdź lepiej jeszcze u kogoś kto się zna.

Magara napisał(a)

Pięknie u Ciebie a i plany zacne, zazdroszczę
Basia, mam chyba takie same turzyce, choć moje kupowane jako n/n w kwiaciarni cmentarnej dwa lata temu Zeszłej wiosny nie cięłam, nic z nimi nie robiłam, bo czekałam - wyglądały jak zasuszone, a później czasu nie było One dalej wyglądały jak suchelce ale jednak żyły - może taka ich uroda? W tym sezonie jak śnieg stopniał początkowo wyglądały jak martwe i przemarźnięte - ale się podniosły i wyglądają jak zawsze Nie ścinam, czekam, może ktoś mądry się wypowie

Dziewczyny, wydaje mi się, że mogłam im zrobić marny drenaż i dlatego one już jesienią mi padały... W innym miejscu w ogrodzie, jak miałam posadzone Frosted Curls, to część wycinałam (te najbrzydsze), a te ładniejsze tylko wyczesywałam. Te przycięte pięknie odbijały. No nic, przyglądnę się tym zdechlakom dokładnie, może tam "w sercu" jest jakieś życie.

Magara, ta Twoja wygląda mi trochę inaczej, mają bardziej wyprostowany pokrój, coś w stylu Carex Buchananii? Jak ona u Ciebie zmienia kolor? Bo jeżeli ciągle wyglądają jak zasuszone, to może to być właśnie tego typu odmiana