Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:31, 20 kwi 2017

Do góry
Johanko, byłam. Będę Cię oswajać z berberysami.

Green Carpet, Ottawski i Erecta

Red Pillar (chyba)na drugiej fotce

harlequin w lewym górnym rogu

O tej porze roku uwielbiam tawuły japońskie (wiem, powtarzam się ) i kwitnące drzewa w sadzie

W oflisowym ogrodzie 20:31, 20 kwi 2017

Do góry
Kamila, wstawiam zdjęcie mojej tawuły(potem usunę) Czy to taka?

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:20, 20 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Aniu, moje miskanty po dzieleniu też stanęły w miejscu. Myślę, że nie ma czym się przejmować, dostaną trochę ciepła to ruszą. Możesz podlać te dzielone trawy korzonkiem polecanym przez Toszke

Prawdopodobnie w następnym tyg.będę w T.to mogłabym podrzucić Ci tawuły
Będziemy w kontakcie ok.?

Ok. Super - dziękujeTak się właśnie zastanawiałam czy się w tę miksturę nie uzbroić...przyda sie też do trawek

W kontakcie jesteśmy zawsze
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:17, 20 kwi 2017

Do góry
Aniu, moje miskanty po dzieleniu też stanęły w miejscu. Myślę, że nie ma czym się przejmować, dostaną trochę ciepła to ruszą. Możesz podlać te dzielone trawy korzonkiem polecanym przez Toszke

Prawdopodobnie w następnym tyg.będę w T.to mogłabym podrzucić Ci tawuły
Będziemy w kontakcie ok.?
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:59, 19 kwi 2017

Do góry
Jana napisał(a)
pięknie wygląda ten szpaler tawuł posadziłabym ale chyba dużo miejsca wymagają by ładnie się przewieszać no niestety na kaliny też ostatnio zachorowałam, trzeba ogród rozciągnąć masz pięknie

Jana żywopłot z tej tawuły sadziłam jakieś 14 lat temu - to była alternatywa dla tuji taki mój krzyk rozpaczy bo nic innego w

szkólkach nie było i sadzonki załatwiałam sobie z ogrodnikiem - ach długa historia

Nie przypuszczałam że wymaga tak sporo miejsca - krzaki się starzeją i od środka są suche = cięty był a mimo to rośnie i kwitnie na coraz wyższych miejscach.
Wysadziłam kilka krzaków bo musiałam zrobić dziury w płocie i karpy zostały ścięte całkiem - w nowym miejscu już są ładne krzaczki - od korzeni nowe

ja nie piszę się na takie radykalne cięcie a może trzeba - znaczy ciąć do ziemi ? i co znów kilka lat ?
no właśnie to są dylematy starszych nasadzeń
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:45, 19 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I jeszcze świdośliwa pewnie, ta z przodu tawuły ... .

Czym się różni angielska od burkwooda? Mam prawie wszystkie nn. A kupiłaś sobie tę kwitnącą już na przedwiośniu?

Mówisz, że się dzieje? U mnie podobnie (widzę kostkę).

a właśnie coś słabo pachnie bo może za zimno
to świdośliwa gładka Ballerina - to jej drugi sezon i przybiera formę ładnego drzewka - rośnie w części "zielnik"

Kalina angielska ma sztywne stojące gałązki z kwiatami - to u mnie a burkwooda nie mam ale mi się wydaje że jej gałązki są miękie i kwiaty na gałązkach zwisają

nie kupiłam jej - mam ją niedaleko znaczy ktoś ma w ogrodzie obserwuję - jak kwitnie cudna ale potem cały rok taki sobie krzak
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:20, 19 kwi 2017

Do góry
eda napisał(a)

śliczności och och tawuły serduszka stokrotki i tulipki uwielbiam idę wstecz może jeszcze coś złapię buziaki

wczoraj wieczorek nałożylam na serduszkę karton a dziś walło śniegiem potem wiatrem, zobaczymy jak przeżyje bo bardzo lubię jej liście po kwitnieniu są długo

pozdrawiam
Pszczelarnia 19:53, 19 kwi 2017

Do góry
Wyprowadził się korkowiec amurski (posadziliśmy go "na rządowym" za mostkiem na rogu przy strumieniu - będzie tam miał dobrze)

Przesunęliśmy otwór, żeby posadzić gruszę ozdobną na rabacie na brzegu strumienia (piątą do szpaleru). Takie kamienie to codzienność w naszej ogrodowej glebie:

Trzeba sadzić drzewa. Wycięliśmy - zyskawszy pozwolenie jeszcze przed "lex Szyszki" - 3 stare świerki i modrzewie, których żywot po 70 - latach dobiegł końca. Innym chorym przy pomocy podnośnika obcięliśmy "czuby", może wypuszczą przewodniki (osłabione suszą poddały się szkodnikom). Posadziłam 3 miłorzęby, 1 magnolię i w planie jest jeszcze jeden klon albo 2 buki.

Zabrałam się za stajnię Augiasza przy drodze gminnej (okiełzanie ligustru, dosadzenie tawuły norweskiej) a tam na akacji mocne gniazdo - czyje?

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:09, 19 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

A teraz pamiętam.Tak je trzeba często odmładzać masz rację. Bardzo je lubię bo już są ładne i długo piękną chmurkę liści trzymają.

A to dziwne z tą kaliną - u mnie są na razie - jeszcze nie miałam przymrozków i liczę na to że nie będzie - uwielbiam zapach kaliny - już powinna kwitnąć mahonia - wtedy chodzę po ogrodzie jak taki niuchacz i się unoszę

Na razie sporo zapachu dostarcza mi tawuła

I jeszcze świdośliwa pewnie, ta z przodu tawuły ... .

Czym się różni angielska od burkwooda? Mam prawie wszystkie nn. A kupiłaś sobie tę kwitnącą już na przedwiośniu?

Mówisz, że się dzieje? U mnie podobnie (widzę kostkę).
Jak to wszystko ogarnąć? 10:29, 19 kwi 2017

Do góry
Gruszeczko, to fakt tawuły japońskie są niesamowite. Wiosną dodają ciekawych barw na tle zieleni :

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:32, 18 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

dzięki

śliczności och och tawuły serduszka stokrotki i tulipki uwielbiam idę wstecz może jeszcze coś złapię buziaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:17, 18 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
A ja tawuły obcięłam wiosną, bo mnie denerwowały takie poczochrane - chyba nie zakwitną

Też obcięłam grefshiem i myślałam, że po kwiatach, a jednak zakwitnie, ale ten rok pogodowo od początku kiepski i nic dobrego nie wróży
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:00, 18 kwi 2017

Do góry
A ja tawuły obcięłam wiosną, bo mnie denerwowały takie poczochrane - chyba nie zakwitną
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:33, 17 kwi 2017

Do góry
Białe ośnieżone kwieciem łuki Tawuły Grefsheim przyciagają wzrok:

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:36, 17 kwi 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bratki taki mróz przetrzymaja , ciemierniki u mnie sie podniosły ale troche strat bedzie . Ta Twoja prognoza strasznie dużo mrozu pokazuje , na interii mniej nocy z mrozem.

tak, po bratkach juz nic nie widac
nawet korona cesarska walczy i prawie wstała

najgorzej drzewka i krzewy owocowe i te drzewka i krzewy ktore maily juz listki, nawet tawuły i jarzaby zwiednięte częściowo
do magnolii pod agro nie zajrzałam
Ranczo Edy 19:28, 17 kwi 2017

Do góry
panorama ha ha
tawuły białe zaczynają delikatnie się bielić i tamaryszki maja pąki kwiatowe a dziś pogodę słuchałam strach pomyśleć co będzie a jak widać u nas na razie najcieplej...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:40, 17 kwi 2017

Do góry
Śliczności Uwierzyć mi trudno, że kukliki już takie duże, ech wczesna wiosna! Na tawuły japońskie (oddałam córce) zerkam z zazdrością.
Czytam i czytam refleksje, chyba będę musiała się z Tobą zgodzić...w przyszłym roku
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:55, 17 kwi 2017

Do góry
I trochę ogólnych widoczków

Ładnie przyrasta wiąz Jacqueline Hillier. Mam nadzieję, że w przyszłości utworzy w tym miejscu wielopniowe niewielkie drzewko.

Wcześnie ruszające tawuły szare, pęcherznice dart's gold i trzmieliny zapewniają okrycie przestrzeni.

Nie mam w ogrodzie ognistej rabaty. Jedyny moment, kiedy pojawia sie pomarańczowy akcent, to kwitnienie kuklików na zakończeniu rabaty półksiężycowej na tle widocznych w oddali tawuł japońskich gold flame.

Jak to wszystko ogarnąć? 09:08, 17 kwi 2017

Do góry
TeresaK napisał(a)
Ten zakątek znacie. Lubię go... widać, że tu nasadzenia już mają parę latek. Trudno uwierzyć, że to wiosenne kolory . Niestety przed domem wygląda to jeszcze skromnie.

Za to właśnie uwielbiam tawuły japońskie.
Świetnie wyglądają te nasadzenia na froncie. Nowy kształt rabat bardzo dobrze się wpisał w całość. Oby rosło jak najszybciej.
Ogródek na wsi 08:45, 17 kwi 2017

Do góry
A to moje brzozy za ogrodzeniem i świerki w drugiej części działki no i niezawodna
stara forsycja

tawuły, uwielbiam ten kolor liści wiosną

hortensje ogrodowe wsadzone w tym roku nie wiem jak przetrzymają zimę u mnie bo wietrznie ale bardzo je chciałam mieć więc spróbować nie zawadzi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies