Pokazuję co udało mi się wymyślić w ostatnim czasie

. Naniosłam wstępnie kształty rabat wykorowanych (kolor brązowy), żwirowych (kolor jasnoszary) i część komunikacji (kolor ciemnoszary).
Co o tym myślicie?
Żeby nie było za łatwo, pojawiają się problemy z doborem roślin.
DRZEWA 2
Dla moich ukochanych brzóz oczywiście miejsce musiało się znaleźć, jednak postanowiłam posłuchać Waszych ostrzeżeń i nie dawać ich tuż przy wejściu do domu. Liście leżące na trawniku nie będą wyglądać tak źle, jak na podjeździe

. W związku z tym mam kłopot z doborem czegoś innego na zaplanowane miejsce z przodu (oznaczone jako DRZEWA 2). Poszukuję karłowych drzewek dorastających do ok. 3 metrów, o pokroju kulistym lub zbliżonym. Z tych, które znam najbardziej podoba mi się wiśnia osobliwa 'Umbraculifera'. Myślę, że mogłaby się zgrać z wiśnią posadzoną bardziej z tyłu ogrodu. Wszystko fajnie, ale słyszałam na jej temat bardzo różne opinie. Może macie jeszcze coś innego godnego polecenia? Gdyby było jeszcze zimozielone, to będę bić pokłony

.
KRZEWY 1
W trzech miejscach na rysunku zaznaczyłam KRZEWY 1. W zamyśle miałyby to być iglaki (ale nie żywotniki) o wąskim, strzelistym kształcie, tworzące ażurowy parawan. I tutaj prosiłabym o Waszą pomoc w doborze czegoś odpowiedniego

.
DRZEWO 3
Tutaj widziałabym drzewo iglaste o parasolowatym pokroju, które da trochę cienia, i pod którym swobodnie dałoby się chodzić. Jednocześnie chciałabym, by maksymalnie miało około 10 metrów. Nie trafiłam jeszcze na nic odpowiedniego, znacie takie drzewka warte uwagi?