Ale jednak trzeba będzie ci niektóre poprzesadzac bardziej na słońce. Np wrzesień w tym roku u nas był kiepski nie było słońca. Październik był słoneczny ale słonko już niżej i nie wszędzie dochodziło przez to nie wszystkie rośliny jesienne wcześniej kwitły opóźnione są na szczęście mrozu nie ma.
Dzisiaj na spacerze wszędzie kwitną jeszcze kosmosu na osiedlach
One u mnie mają ok 1 metra z Kłoskiem.
No nie wiem czy to będzie dobry wybór trzcinnik z rozplenica to wszystko zależy jakie są odstępy między tymi trawami. Ale znając wys. Rozplenica i trzcinnika to one potrafią być jednakowej wysokości.
Elu czy ten trzcinik brachytricha to tegoroczne nasadzenie? Jaką ma on wysokość u ciebie? Niedawno nabyłam sadzonki tego trzcinika, posadziłam jego w towarzystwie rozplenic.
Elu kuliste drzewko to tulipanowiec Edward Gursztyn, podobno nie kwitnie w ogóle w tej odmianie.
Na dole to Grujecznik japoński, a wyżej na skarpie (już nie mojej) rośnie leszczyna i zwykły buk- leszczyna niżej bardziej po lewej a buk na szczycie skarpy, już jest bardzo okazały ale korzenie mu "wiszą". Ciekawa jestem czy kiedyś się nie osunie.
Tej mojej babci z rynku dawno nie widziałam, może już nie będzie handlować? A do ogrodów też lubię zaglądać, tak dorobiłam się ciemnych irysów, długo to trwało zanim poprosiłam o nie, a dostałam taką wielką kępę, teraz rozdaje je sąsiadkom, już trafiły do kilku ogrodów
Martka mają dobre stanowisko ciepłe i słoneczne.
U mnie też Artemis oszalaly w lecie nie miały tyle kwiatów co teraz bonici tak samo. Widocznie lubią taką pogodę ani za ciepło zimno też nie jest.
Buki to wspaniałe drzewa moje już czekoladowe.
Ok 9 lat temu dostałam od leśnika takie witki. Jak zobaczył w zeszłym roku te witki za głowę się złapał. Moje przycinam i się nageszczaja.
Jestem ciekawa tych twoich Grabów czy będą się jeszcze bardziej przebarwiać.
Już nie pamiętam kiedy je kupowalas i jaka to odmiana, ale bym chętnie takie kupiła.
Mam jednego graba też od leśnika cudownie się przebarwia na cetryne.
Też mam tawuły bardzo jestem z nich zadowolona. Tylko jedne łapie szara pleśń. A gdzie ewentualnie je chcesz posadzić.
Martka a co ciebie dopadła za choroba. Często słyszę że ludzie chorują bez przyczyny.
Kuruj się, też panuje jakaś grupa żołądkowa.
To jest tulipanowiec amerykański prawda? Przepięknie się przebarwia. U mnie jest kolumnowy i też go bardzo lubię zawsze elegancki niegdy jesienią nie zawodzi. Tylko już tyle lat nie kwitnie.
Interesuje mnie po prawej stronie tej fotki jest drzewko małe żółto się przebarwiające (nad trzcinnikiem) i nad nim też żółte co to za drzewa.
Bardzo ładny zestaw.
Po niedzieli jadę do ogrodnika może kupię jeszcze jakieś drzewa bo wiosna będzie dużo drożej.
Żebym ja gdzieś taka babcie znalazła. Chodzę po wsi i zaglądam do ogrodów czy ktoś nie ma ładnych jesiennych kwiatów astry chryzantemy,ale nie widzę. Bo to właśnie we wiejskich ogrodach najczęściej rosną te zimujące.
Ta bordowa mam i ta na drugiej fotce.
U mnie pozna rozkwitają. Muszę im miejscówkę zmienić aby więcej słońca miały.
Elu będziesz zadowolona z perukowca. To wdzięczna roślina i swoimi kolorami cieszy oczy przez cały sezon. Cieszę się bardzo z komórkowy jakie serwuje mi ogród. Pozdrawiam.
Też mam jeszcze grzyby kozaki. Podobne urodom do twojego.
To jest ten o grubej nóżce i brązowym kapeluszu.
Najwięcej miałam kozlarzy i bardzo dużo rydzy. Cieszę się, że nie muszę latać po lesie mam swoje. EM znalazł 4 prawdziwki u sąsiada pod dębem i jestem bardzo zadowolona z tegorocznych grzybków.
A ja wszystko jak leci sypalam do kompostu i w tym roku jak wybierałam ziemię z kompostu rosły pieczarki.
Nie zrobiłam fotek bielusienkie pieczarki w środku ziemi.
Z tym sypaniem zrębków to nie tak nie można ich sypać tylko trzeba je zakopać i dopiero po 2 latach mogą wyrosnąć grzyby o ile na tych zrebkach bedzie grzybnia.
Dzięki Aniu takie lubię jesienne kiedy jest mnóstwo kolorów.
Też liczę miesiące do wiosny, ale jeszcze jesienne sloty i byle jaka zima może dać nam popalić.
U mnie Bonici i Artemis kwitną na całego może lubią taką pogodę nie przypala ich.
Nic nie przesadzslam czekam do wiosny muszę poszerzyć rabaty. Na wciskalsm roślin wszędzie i trzeba je przesadzać szczególnie trawy rozrosły się i mają ciasno.
Bożena te 3 szt to najmniejsze mam obok bardzo wysoką i puen dużo grubszy jak poszukam fotę to pokaże. Mają bardzo ładne pnie. Jak oglądam nieraz nawet w filmach ameryk jakie one duże. Np w parku sekwoji w Kalifornii takie olbrzymy jak z czasów dinozaurów.
Lubią tereny podmokłe i z taką myślą je posadziłam a teraz je podlewam od czasu do czasu ze względu na suszę