Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:34, 04 lis 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu wszystkie rośliny masz wyeksponowane
Widać faktury, wzory i kolory.
Pięknie jest, szczególnie teraz, kolorowa jesień.

Kasiu dziękuję

Ale jednak trzeba będzie ci niektóre poprzesadzac bardziej na słońce. Np wrzesień w tym roku u nas był kiepski nie było słońca. Październik był słoneczny ale słonko już niżej i nie wszędzie dochodziło przez to nie wszystkie rośliny jesienne wcześniej kwitły opóźnione są na szczęście mrozu nie ma.

Dzisiaj na spacerze wszędzie kwitną jeszcze kosmosu na osiedlach

Ptasi gaj 19:22, 04 lis 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Elu czy ten trzcinik brachytricha to tegoroczne nasadzenie? Jaką ma on wysokość u ciebie? Niedawno nabyłam sadzonki tego trzcinika, posadziłam jego w towarzystwie rozplenic.

One u mnie mają ok 1 metra z Kłoskiem.
No nie wiem czy to będzie dobry wybór trzcinnik z rozplenica to wszystko zależy jakie są odstępy między tymi trawami. Ale znając wys. Rozplenica i trzcinnika to one potrafią być jednakowej wysokości.

Piękne sa

Ptasi gaj 17:04, 04 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu czy ten trzcinik brachytricha to tegoroczne nasadzenie? Jaką ma on wysokość u ciebie? Niedawno nabyłam sadzonki tego trzcinika, posadziłam jego w towarzystwie rozplenic.
Ogród w dolinie 14:36, 04 lis 2022

Do góry

To jest tulipanowiec amerykański prawda? Przepięknie się przebarwia. U mnie jest kolumnowy i też go bardzo lubię zawsze elegancki niegdy jesienią nie zawodzi. Tylko już tyle lat nie kwitnie.

Interesuje mnie po prawej stronie tej fotki jest drzewko małe żółto się przebarwiające (nad trzcinnikiem) i nad nim też żółte co to za drzewa.
Bardzo ładny zestaw.
Po niedzieli jadę do ogrodnika może kupię jeszcze jakieś drzewa bo wiosna będzie dużo drożej.

Elu kuliste drzewko to tulipanowiec Edward Gursztyn, podobno nie kwitnie w ogóle w tej odmianie.

Na dole to Grujecznik japoński, a wyżej na skarpie (już nie mojej) rośnie leszczyna i zwykły buk- leszczyna niżej bardziej po lewej a buk na szczycie skarpy, już jest bardzo okazały ale korzenie mu "wiszą". Ciekawa jestem czy kiedyś się nie osunie.
Ogród Basi i Romka 10:46, 04 lis 2022

Do góry

Żebym ja gdzieś taka babcie znalazła. Chodzę po wsi i zaglądam do ogrodów czy ktoś nie ma ładnych jesiennych kwiatów astry chryzantemy,ale nie widzę. Bo to właśnie we wiejskich ogrodach najczęściej rosną te zimujące.
Ta bordowa mam i ta na drugiej fotce.
U mnie pozna rozkwitają. Muszę im miejscówkę zmienić aby więcej słońca miały.

Tej mojej babci z rynku dawno nie widziałam, może już nie będzie handlować? A do ogrodów też lubię zaglądać, tak dorobiłam się ciemnych irysów, długo to trwało zanim poprosiłam o nie, a dostałam taką wielką kępę, teraz rozdaje je sąsiadkom, już trafiły do kilku ogrodów
W moim małym ogródeczku II 23:47, 03 lis 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Czasem różana, a czasem jesienna.

I to ma być babcia na tej ostatniej focie?

Zobacz Dorotka ile tutaj oglądaczy. Piękne cudne dekoracje.

W ogródku Martki 23:36, 03 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Różankę wstawiam z innego względu, jak to rozumieć, listopad i taka bujność?

Rok temu w listopadzie było tak:

Martka mają dobre stanowisko ciepłe i słoneczne.
U mnie też Artemis oszalaly w lecie nie miały tyle kwiatów co teraz bonici tak samo. Widocznie lubią taką pogodę ani za ciepło zimno też nie jest.

Buki to wspaniałe drzewa moje już czekoladowe.
Ok 9 lat temu dostałam od leśnika takie witki. Jak zobaczył w zeszłym roku te witki za głowę się złapał. Moje przycinam i się nageszczaja.
Jestem ciekawa tych twoich Grabów czy będą się jeszcze bardziej przebarwiać.
Już nie pamiętam kiedy je kupowalas i jaka to odmiana, ale bym chętnie takie kupiła.
Mam jednego graba też od leśnika cudownie się przebarwia na cetryne.

Też mam tawuły bardzo jestem z nich zadowolona. Tylko jedne łapie szara pleśń. A gdzie ewentualnie je chcesz posadzić.

Martka a co ciebie dopadła za choroba. Często słyszę że ludzie chorują bez przyczyny.
Kuruj się, też panuje jakaś grupa żołądkowa.
Ogród w dolinie 23:16, 03 lis 2022

Do góry

I porównanie, bo równo rok robione zdjęcie i dziś.

To jest tulipanowiec amerykański prawda? Przepięknie się przebarwia. U mnie jest kolumnowy i też go bardzo lubię zawsze elegancki niegdy jesienią nie zawodzi. Tylko już tyle lat nie kwitnie.

Interesuje mnie po prawej stronie tej fotki jest drzewko małe żółto się przebarwiające (nad trzcinnikiem) i nad nim też żółte co to za drzewa.
Bardzo ładny zestaw.
Po niedzieli jadę do ogrodnika może kupię jeszcze jakieś drzewa bo wiosna będzie dużo drożej.
Ogród Basi i Romka 22:57, 03 lis 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Różnie, ale tą bordowa i białą kupowałam od takiej babci na ryneczku, jedną miałam taką z donic, ale w tym roku jej nie widzę, mogłam ja ją przez przypadek ejsmitować

Żebym ja gdzieś taka babcie znalazła. Chodzę po wsi i zaglądam do ogrodów czy ktoś nie ma ładnych jesiennych kwiatów astry chryzantemy,ale nie widzę. Bo to właśnie we wiejskich ogrodach najczęściej rosną te zimujące.
Ta bordowa mam i ta na drugiej fotce.
U mnie pozna rozkwitają. Muszę im miejscówkę zmienić aby więcej słońca miały.
Zacisze Alicji 22:46, 03 lis 2022

Do góry
Mam podobnego berberysy nazywa się Julianem, ale u mnie liście na przemian czerwiene i pomarańczowe.

Widziałam u ogrodników kiedyś taki duży kolorowy i tak się napalulam ja mojego przycinam. Mój ma kolce na 3 cm.

Jeżeli chodzi o metasekwoje pozno się przebarwiają, ale za to jak.
Zrobię fotę swojej największej.
Ogród z koniczynką 12:11, 03 lis 2022

Do góry

Klony nie są ekspansywne. Sumak ma inny korzeń też się nie krzewi jeżeli nie dotkniesz jego korzenia. To pewnie klon kapadocki rubrum też sprawdzałam. Znałazłas go w zaroślach mogło nasionko przyfrunąć to przecież fruwajki (noski). Wykop i posadź bo bardzo ładny. Jak zmieni stanowisko może zmienić i kolor liści.

Elu właśnie zaprosiłam tego klona do ogrodu. Zaraz wstawię fotki.
Ogród z koniczynką 12:09, 03 lis 2022

Do góry

Elu będziesz zadowolona z perukowca. To wdzięczna roślina i swoimi kolorami cieszy oczy przez cały sezon. Cieszę się bardzo z komórkowy jakie serwuje mi ogród. Pozdrawiam.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:21, 03 lis 2022

Do góry
Więc się plamkami nie przejmuj. Będą w przyszłym roku.
Te z plamkami to 2-wu laty

Zacisze Alicji 21:40, 02 lis 2022

Do góry
Pięknie przebarwiające się proso. Ja nie mam szczęścia zlikwidowałam je mam tylko jedno które miało się przebarwiać na czerwono jest żółte.
Miałam proso które po każdym deszczu się łamało po prostu leżało jak każde zboże.

Zæbki czosnku sądź wyrosną wiosna i będą kwitły. Też takie sądziłam wczoraj z moich które się rozmnożyły po 3 latach z jednego zabka posadzonego 3 lata temu wczoraj wykopała 30 ząbków.

Więc się nie przejmuj czy zakwitnie wiosna.

Elu! Bardzo mi się spodobało, więc kupiłam, zobaczymy jak się u mnie zaaklimatyzuje.
Dzięki za informacje o czosnku, posadziłam.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:28, 02 lis 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Ostatki w brzozach

Też mam jeszcze grzyby kozaki. Podobne urodom do twojego.
To jest ten o grubej nóżce i brązowym kapeluszu.
Najwięcej miałam kozlarzy i bardzo dużo rydzy. Cieszę się, że nie muszę latać po lesie mam swoje. EM znalazł 4 prawdziwki u sąsiada pod dębem i jestem bardzo zadowolona z tegorocznych grzybków.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:16, 02 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sypałam resztki z czyszczenia grzybów pod drzewami i teraz miałam poletko maślaków i kozaki w brzeziniaku. Ale ważne by sypać pod właściwe drzewa. Maślaki pod sosny i modrzewie, kozaki pod brzozy. W tym sezonie pod bukami sypałam prawdziwki

A ja wszystko jak leci sypalam do kompostu i w tym roku jak wybierałam ziemię z kompostu rosły pieczarki.
Nie zrobiłam fotek bielusienkie pieczarki w środku ziemi.

Z tym sypaniem zrębków to nie tak nie można ich sypać tylko trzeba je zakopać i dopiero po 2 latach mogą wyrosnąć grzyby o ile na tych zrebkach bedzie grzybnia.
Ptasi gaj 19:11, 02 lis 2022

Do góry
anpi napisał(a)
Elu, różnorodna i barwna jesień u Ciebie. Jest co podziwiać, bo tyle drzew i róże i trawy... ogród duży, to jest gdzie spacerować. Widoczki piękne! Pogoda na razie nas rozpieszcza, to pewnie też dłużej możesz cieszyć się sezonem ogrodowym na działce!? Ja dzięki niej trochę nadrabiam zaległości z cięciem , sadzeniem i przeróbkmi. Oby było jak najdłużej ciepło to szybko zleci do wiosny

Dzięki Aniu takie lubię jesienne kiedy jest mnóstwo kolorów.
Też liczę miesiące do wiosny, ale jeszcze jesienne sloty i byle jaka zima może dać nam popalić.

U mnie Bonici i Artemis kwitną na całego może lubią taką pogodę nie przypala ich.
Nic nie przesadzslam czekam do wiosny muszę poszerzyć rabaty. Na wciskalsm roślin wszędzie i trzeba je przesadzać szczególnie trawy rozrosły się i mają ciasno.

U mnie teraz grabienie liści najwazniejsza robota
Ptasi gaj 19:01, 02 lis 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Bardzo ładna ta kępka. Co to, aster?

Tak Martka aster (Marcinek) długo się nie rozwijały kwiat, ale jak już to na całego. Dobra odmiana nie ima się go szara pleśń zaczyna kwiat rozowiec.
Ptasi gaj 18:02, 02 lis 2022

Do góry
Cd

Bardzo ładna ta kępka. Co to, aster?
Ptasi gaj 16:23, 02 lis 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Metasekwoje to olbrzymie drzewa, mniej więcej jaką mają wysokość u Ciebie?

Bożena te 3 szt to najmniejsze mam obok bardzo wysoką i puen dużo grubszy jak poszukam fotę to pokaże. Mają bardzo ładne pnie. Jak oglądam nieraz nawet w filmach ameryk jakie one duże. Np w parku sekwoji w Kalifornii takie olbrzymy jak z czasów dinozaurów.
Lubią tereny podmokłe i z taką myślą je posadziłam a teraz je podlewam od czasu do czasu ze względu na suszę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies