Dziękuję Ci bardzo za zdjęcia. Skarpa ja się rozrost będzie super ale jedno co bym zmieniła i poprawiła to te kulki bukszpanów jak dobrze widzę. Wsadziła bym je w pionie bo wygląda, że są posadzone pod takim kątem jak skarpa.
Możesz mi napisać co to masz na samej górze? Czy to róże?
Musze moje tez tak wysoko przesadzić a lawende niżej bo obecnie jest nie tak jakbym to widziała
Robi się, robi się . Teraz schnie wszystko i w sumie nie ma co pokazywać. Jak będą przęsła to cosik wrzycę.
Z nowości kupiłam i posadziłam irgę na skarpie. Wiem, wiem zmieniam zdanie jak w kalejdoskopie, ale przez przypadek była i kupiłam 20 sadzonek. Za mało oczywiście, więc muszę dosadzić. Pomiędzy bukszpan a irgę posadzę carex evergold. Danusia gdzieś pisała, że u niej w pełnym słońcu dobrze daje sobie radę, więc na mojej patelni też powinien przeżyć. Niestety muszę korzystać z gotowych, podpatrzonych zestawień, bom głupia w tym temacie. W ogóle to denerwuje mnie ta skarpa
Paulina skarpa robi niezłe wrażenie ksiądz ma niezły gust gdybym ogród miała wielki to bym zgapiła a że jest malutki to hmm coś tam kombinuje z moimi ulubionymi roślinkami
Kasiu skarpa wysokość 70 szerokość 220 jutro narysuje te wymiary Kasiu ja obsadzam ciut inaczej skarpe bo mam malutki ogród i szkoda mi miejsca na roślinki jedynie okrywowe
Aniu teraz to już jest w miarę przyjemnie. Brakuje mi jeszcze wyrównania terenu i ziemi pod trawkę.
Skarpa będzie urozmaicona i jakieś plozace pewnie też zagoszczą
Prac dużo ale to co jest i tak cieszy choć jak spoglądam na niektóre tutejsze ogrody to mnie doły łapią Jutro mam nadzieje, ze zawita Anita i kto wie, a może coś podpowie Normalnie mam stres jak przed wizytą u ginekologa
Wczoraj deco plewić am ziemię przy różach i musze Wam powiedzieć, że ten kawałek to była sama przyjemność kamyczkow pół wiaderka mmm tak to bym wszędzie chciała mieć
Teraz tylko sobota do pracy w ogrodzie była, ale skarpa wyplewiona. Barwinek wyłazi...ciekawe jak długo go będę wyrywać jeszcze.
Róże zaczęłam plewić, ale mnie córcia na spacer z wnusią wywlekła...i robota czeka na mnie. 1/3 zdążyłam...Róże już spore pączki mają, jak tak dalej ciepło będzie, zakwitną wcześniej niż w zeszłym roku.
Dalie się zaczynają pokazywać, ma nie być zimnych ogrodników, dobrze
Piękny MIeszko.. a Frnczeska u mnie też słabo rośnie. Ale moja pies ciągle tarmosił.
Ze skarpy wyciepaj te wyniosłe i szerokie jałowce ciemnozielone. Daj jakieś małe iglaczki. Moje skarpy (na sztucznym skalniaku) są wybitnie gliniaste. BO dałam tam glinę z wykopów spod domu .. może coś u mnie podpatrzysz.
Jak jałowce to takie bardzo płaskie daj.
Jak bylinki to sporo sobie radzi na skarpie i glinie.
Albo daj zimozielono. Ja ciągle się zachwycam skarpą u mojej sąsiadki. A u niej to naprawdę skarpa i wybitnie gliniasta.
Podeśle ci na emaila fotki z jej ogrodu. Może coś Cię zainspiruje. Muszę tylko poszukać gdzie je mam...ale to nie teraz.
Na pewno poradzą sobie tawuły (cięte w poduchy). Albo tuje żółte (chyba Miriam??)
Może czerwony klon palmowy taki rozłożysty np Garnet.
Lubisz róże to może niskie róże okrywowe?
Trawki Evergold..
Niskie berberysy ..ładnie wyglądają tylko francysie mają kolce.
Z bylin liliowce Stalla będą rosły, ubiorki są zimozieone i u mnie czują sie dobrze.
Lawendy na skarpie to i w glinie rosną super.
Oj uciekam do pracy.
Buziaki.
Jeżówki ale z niskich też na skarpę są dobre.
Prawdę powiedziawszy, to sama powinnaś przemyśleć czy teraz, jak skarpa nie jest nadto obsadzona nie powinna być przerobiona i wzmocniona.
W wielu ogrodowiskowych ogrodach, aktualnie tworzone są donice i wzniesione rabaty. Ty warunki masz. Trzeba tylko inwestycję poczynić. Wtedy będziesz mogła spokojnie sadzić rosliny nie martwiąc się o to, ze jak przyjdzie większa ulewa to wszystko spłynie na ogród.
Przemyśl, obgadaj z eMem
Bogdzia, pisałam w odniesieniu tego jak kwitły w roku ubiegłym. W tym roku tak nie będzie
Od tego samego dnia? nie zwróciłam uwagiTwój ogród jest piękny u mnie nie ma co podziwiać na 6 arach
Idzie mi wszystko jak po grudzie niestety, za dużo w pracy za mało odpoczynku.
A widzisz skarpa to moja zmora.. nie radzę sobie z nią choć taka malutka. Przez to, że jest tam glina nie umiem jej obsadzić. Druga część dopiero się wykuje..
Planuję z niej zrobić coś niby angielską, cóż lubię byliny, a wyjdzie jak wyjdzie
Stwierdziłem to ostatniej zimy Przemek że jednak posiadanie skarpy jest plusem np to że się szybko nagrzewa i szybciej rośliny ruszają z wegetacją.
Jak chodzę po ogrodzie to zawsze je omijam bo wiem że jak zakwitną to będą piękne
Paweł wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach Skarpa się nagrzewa i oddaje ciepło ogrodowi Alejka ze schodami wygląda bardzo ładnie, a te fugi porośnięte rozchodnikami aż żal deptać
No nie wytrzymam , nie są spektakularne? ?????? To jakie są moje ???Lepiej powiedziec ze wcale ich nie ma. Agnieszko jestesmy na Ogrodowisku od tego samego dnia 16 października 2011r , u mnie juz zapisane ok 4500 stron a u Ciebie cos mało, a ogród masz piękny i ta skarpa której zazdroszczę.
zimozielony ogrod przy bialym domu - zobacz w tej Danusinej realizacji koncepcje z murkami oporowymi. Nie chce byc zlym prorokiem, ale obawiam sie, ze z mata, czy bez to ta wasza skarpa bedzie przysparzac wam latami mase udreki i klopotow, bo bedzie sie osuwac, rozpadac, a i podlewanie roslin oraz utrzymanie nalezytej wilgoci bedzie arcytrudne
Pomysl Danusi na front jest SUPER!!! - kobiecy, szlachetny, elegancki, nieprzekombinowany, kwiatowy, barwny i zmienny w 4 porach roku. O czym tu wiecej marzyc?
Rododendrony w tym miejscu to niezbyt utrafiony pomysl, bo po pierwsze to rododendrony potrzebuja miejsca, bo rosna, po drugie, po za okresem kwitnienia sa tylko zielone i... bardzo wrazliwe na niedogodnosci srodowiskowe. Tam masz przejscie, ruch... tam potrzebne sa rosliny niewrazliwe na ew. nadepniecie czy polamanie (bezogrodowi goscie bywaja jak slonie w... ogrodzie, dopiero co u Malkul Magnolia wraz z wlascicielka watku o tym pisaly)