Hosta super tylko tam jest słońce. U mnie jest jeszcze w wielu miejscach patelnia. Ale na tyły bardzo ładnie by się wpasowała.
Powiem szczerze, że mam dzięki wam listę roślin do pomacania/obejrzenia na całą stronę a4. Buziaki wielkie.
W sumie wyszło, że potrzebuję ok. 24 sadzonek na 3 rabaty. Na raz tego nie zrobię. Będą dziury. Niby nic a jednak normalnie skrzynia bez dna. A to takie niby drobne poszerzenia. Tu 20 cm a tam 30. Pikuś.
Po porządkach mam do oddania:
- przetacznik Christa z podziału karpy - potwór urósł.
- róże Sybelius i Rosemore też szukają nowego domu,
- szczypior i szałwia takie jadalne jakby ktoś potrzebował.
- i świdośliwa Sleyt bo miała wiele odnóg a mnie pienna potrzebna była więc z podziału zostały odnóżki ładnie ukorzenione.
Moja jedna szałwia, niebieska nn, w liczbie 3 krzaczków, właśnie odrasta po cięciu po drugim kwitnieniu. Liczę na trzecie . Fioletowa Ostfriesland na grabowej kwitnie drugi raz .
Bardzo żałuję, że ta Stella jest taka żółta... gdyby była kremowa albo bordowa...
U mnie codziennie popaduje i taka pogoda mi pasuje. Podlewać nie trzeba.
Zwiastuny jesieni
Mikołajek, po doświadczeniach z tego sezonu, wydaje mi się bardziej przyjazny niż przegorzan. Przegorzan dosyć krótko cieszy niebieskim odcieniem, niezbyt urodziwe ma nóżki. Mikołajek już od dłuższego czasu ma tę samą urodę.
Duet stipy i szałwii w drugiej części sezonu niestety nie dorównuje sobie samemu z czerwcowej odsłony. Letnia susza służy stipie, ale szałwia dopiero teraz zbiera się do drugiego kwitnienia.
Podobny zestaw kolorystyczny przetestowałam na tulipanach. Początkowo oko miało kłopot z akceptacją, a potem te wydawałoby się odległe od siebie barwy, pięknie się dopełniły.
Przypomnij sobie jak Ci początkowo zgrzytała morelowopomarańczowa róża.
Jestem zwolenniczką takich niewielkich kontapunktów w kompozycji. Na tym zdjęciu wyżej z kolorystycznego punktu widzenia wszystko gra. Jedna tonacja, kolory stonowane. Ale brakuje tam nutki dynamiki. Nutki.
No poważnie, z własnej woli nigdy bym tak nie połączyła
Poza tym, ja wiem, co jeszcze tam rośnie i mam obawy, że zrobi się totalny galimatias Weź wyobraź sobie razem: sesleria, fioletowa szałwia, za chwilę dołączy Ascot i moja najstarsza róża Pink Peace i do tego pomarańczowa jeżówka Czujesz to?
Tylko tak, Glowing Dream to amarantowa jeżówka, a moja ognista to ognisty pomarańcz, który już nie bardzo mi pasuje do seslerii i fioletowej szałwii. Ale zrobię tak jak pisze Asia, jutro zerwę jednego ognistego kwiatka i pochodzę po ogrodzie. Genialne! Że też na to nie wpadłam!
Ale za to dziś chodziłam po ogrodzie z rutewkami, które mi Jolanka życzliwie przywiozła pod sam dom
Sesleria z ognistymi pasuje doskonale, sama mam takie połączenie z Glowing Dream .
Fioletowa szałwia z ognistymi, seslerią i klonem mnie osobiście gra i właśnie z tej szałwii zrobiłabym może element łączący obie rabaty . Pod warunkiem, że jest fioletowa a nie niebieska.
Czyli podsumowując, sugerujesz:
- przerzucić powojnika polish spirit i miskanta ML na lewą stronę
- wywalić z lewej ogniste jeżówki, przenieść do seslerii (kurde, jakieś nowe wrota ogrodnictwa dla mnie, że sesleria z ognistymi)
Ale: Tam w seslerii rośnie jeszcze fioletowa szałwia, jej nie wywalę bo lubię to połączenie z seslerią, a tym samym nie uzyskam rozdzielenia barw, które sugerujesz.
Kolor dodatkowy amarantowy mi pasuje, bo
- na lewej rośnie róża Lupo
- na prawej rośnie Ascot.
No misz masz mi się w głowie zrobił
Co Ty na to, Asieńko?
Pozbierała się jedna niska szałwia zjedzona wiosną przez ślimaki
Przetaczniki wysokie pościnałam i przesadziłam na tyły a na ich miejsce dałam bordowego rozchodnika ( oczywiście sadzonkę) i nie ma jeszcze co pokazać.
Szałwia okręgowa w donicy wysiana przeze mnie poszła w zieleninę a za nią mam małą sadzonkę przetacznika chyba najniższego płożącego. Końcem sierpnia pójdzie do gruntu. Siedzą w skrzyneczce
Przytargałam wczoraj od sąsiadów po raz drugi goryczkę granatową i przetacznika siwego bo mi się sadzonki padły.
Wybaczcie mi tą zwłokę, ale miałam urwanie głowy przed urlopem i siedziałam dłużej w pracy, a na urlopie totalny odwyk od ogrodowiska. Nawet w telefonie nie podglądałam co się u was dzieje. Pewnie nie nadrobię wszystkiego, ale już jestem.
Niestety aktualnych foteczek z działki nie mam, bo dopiero wczoraj był pierwszy dzień roboczy po urlopie i koszenie jeszcze nie skończone. Ale żeby nie było, to wstawię przedurlpowe z 14 lipca.
Kłosowiec i krwawnik kichawiec. Wyczekane kwitnące świecznice.
Astry od Anitki jeszcze kwitły, ta szałwia za nimi taka biedna,bo ją przesadzałam w te upały. Ścięłam i lałam wodę za każdym razem. Dziś mogę powiedzieć, że operacja się udała, są nowe listki.
Rudbekia Goldstrum dopiero przygotowuje się do pokazu.
Tojeść orszelinowa od Małej Mi - kwitnie, ale jest niziutka, nawet do połowy wysokości zwykłych różowych jeżówek nie dorasta. Cieszę się, że dała radę przeżyć w te upały.
dzięki Beata jeszcze sporo pracy ale cały sierpień mam wolny więc liczę na to że naprawdę sporo uda mi się w tym sezonie zrobić.
Na planowanej "dereniowej" nazwijmy ją podsadzilam już trzcinniki i derenie, wypije kawę i tyran dalej. Jeżówki poradzę i muszę te przywrotniki jakoś z sesleria i szałwia wymieszać
Ten lewy dereń strasznie słabo rośnie, ledwo co widać. Dałam mu teraz sporo obornika oby dorownal..
Co sądzicie o Ożance? Ładnie rośnie? Ma jakieś wymagania specjalne?
Zastanawiam się czy ja kupić, ale z drugiej strony nie chce przesadzić z ilością roślin... Bo to na ta wąska, gdzie na żywopłot.ppjdzie cis, a tak to rudbekie, białe jeżówki, Perovskia i odwodka z seslerii jesiennej. Wąskie to bo na obsadzenie zostanie max 100 cm szerokości ( 50 cm dla Cisa)
Ewentualnie czy coś fioletowego niskiego dosłownie 3-5 krzaczków - szałwia takie co ma niebieskie kwiaty ( deep blue? ?
Rabata ma 3x3 w plecy dam 2 derenie E. A przed nimi właśnie te jeżówki zielone 4 szt i wokół mam do wykorzystania przywrotniki, szałwia biała i żeby była też jakas trawka to mam dużo sesleria heufi heufi
Wiola to nic przy twoich potworach, muszę im koniecznie dac dobrego w dołek żeby szybko urosły
Plan na te zielone real Green mam taki:
Rabata ma 3x3 w plecy dam dwa derenie E. A przed nimi jeżówki + przywrotnik+sesleria H. + szałwia biała
Co myślisz?
Biała Virginia pójdzie do rododendronow wśród Ice dance
A czerwona sangrita w rozplenice
Tetris musi poczekać do soboty bo muszę pracę do pt oddać