Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Przerwa na kawę... 10:12, 09 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Hosta super tylko tam jest słońce. U mnie jest jeszcze w wielu miejscach patelnia. Ale na tyły bardzo ładnie by się wpasowała.

Powiem szczerze, że mam dzięki wam listę roślin do pomacania/obejrzenia na całą stronę a4. Buziaki wielkie.
W sumie wyszło, że potrzebuję ok. 24 sadzonek na 3 rabaty. Na raz tego nie zrobię. Będą dziury. Niby nic a jednak normalnie skrzynia bez dna. A to takie niby drobne poszerzenia. Tu 20 cm a tam 30. Pikuś.

Po porządkach mam do oddania:
- przetacznik Christa z podziału karpy - potwór urósł.
- róże Sybelius i Rosemore też szukają nowego domu,
- szczypior i szałwia takie jadalne jakby ktoś potrzebował.
- i świdośliwa Sleyt bo miała wiele odnóg a mnie pienna potrzebna była więc z podziału zostały odnóżki ładnie ukorzenione.

Ta hosta dobrze znosi słońce. Na słońcu lepiej, obficiej kwitnie
Mój ogrodowy pamiętnik 23:08, 08 sie 2019

Do góry
Ślicznie to wszystko wygląda

Pięknie szałwia Ci kwitnie mnie coś z nią nie wychodzi pierwsze kwitnienie ok a z drugim mam problem a na dodatek ślimaki się za nią zabrały
Przerwa na kawę... 21:34, 08 sie 2019

Do góry
Hosta super tylko tam jest słońce. U mnie jest jeszcze w wielu miejscach patelnia. Ale na tyły bardzo ładnie by się wpasowała.

Powiem szczerze, że mam dzięki wam listę roślin do pomacania/obejrzenia na całą stronę a4. Buziaki wielkie.
W sumie wyszło, że potrzebuję ok. 24 sadzonek na 3 rabaty. Na raz tego nie zrobię. Będą dziury. Niby nic a jednak normalnie skrzynia bez dna. A to takie niby drobne poszerzenia. Tu 20 cm a tam 30. Pikuś.

Po porządkach mam do oddania:
- przetacznik Christa z podziału karpy - potwór urósł.
- róże Sybelius i Rosemore też szukają nowego domu,
- szczypior i szałwia takie jadalne jakby ktoś potrzebował.
- i świdośliwa Sleyt bo miała wiele odnóg a mnie pienna potrzebna była więc z podziału zostały odnóżki ładnie ukorzenione.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:26, 08 sie 2019

Do góry
Moja jedna szałwia, niebieska nn, w liczbie 3 krzaczków, właśnie odrasta po cięciu po drugim kwitnieniu. Liczę na trzecie . Fioletowa Ostfriesland na grabowej kwitnie drugi raz .
Bardzo żałuję, że ta Stella jest taka żółta... gdyby była kremowa albo bordowa...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:45, 08 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
U mnie też trochę popadało. W sumie spadło 4l/m kw. w ciągu doby. Dobre i to... Choć powoli widać już jesień za progiem, wszystko wyciszone i przytłumione. Lubię jesień.

Też wolę jesień niż upały latem.

U mnie codziennie popaduje i taka pogoda mi pasuje. Podlewać nie trzeba.
Zwiastuny jesieni

Mikołajek, po doświadczeniach z tego sezonu, wydaje mi się bardziej przyjazny niż przegorzan. Przegorzan dosyć krótko cieszy niebieskim odcieniem, niezbyt urodziwe ma nóżki. Mikołajek już od dłuższego czasu ma tę samą urodę.

Duet stipy i szałwii w drugiej części sezonu niestety nie dorównuje sobie samemu z czerwcowej odsłony. Letnia susza służy stipie, ale szałwia dopiero teraz zbiera się do drugiego kwitnienia.

Przerwa na kawę... 19:30, 08 sie 2019

Do góry
Anafalis perłowy się kładzie i jest dość wysoki ok 60 cm. Ale anafalis trójnerwowy jest zgrabną kępką ok 30-40 cm.

Mi tam brakuje jakiegoś mocniejszego akcentu, z większym liściem np szałwia srebrna. Znasz?
Tajemniczy Ogród 22:26, 07 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

No poważnie, z własnej woli nigdy bym tak nie połączyła
Poza tym, ja wiem, co jeszcze tam rośnie i mam obawy, że zrobi się totalny galimatias Weź wyobraź sobie razem: sesleria, fioletowa szałwia, za chwilę dołączy Ascot i moja najstarsza róża Pink Peace i do tego pomarańczowa jeżówka Czujesz to?

Podobny zestaw kolorystyczny przetestowałam na tulipanach. Początkowo oko miało kłopot z akceptacją, a potem te wydawałoby się odległe od siebie barwy, pięknie się dopełniły.
Przypomnij sobie jak Ci początkowo zgrzytała morelowopomarańczowa róża.
Jestem zwolenniczką takich niewielkich kontapunktów w kompozycji. Na tym zdjęciu wyżej z kolorystycznego punktu widzenia wszystko gra. Jedna tonacja, kolory stonowane. Ale brakuje tam nutki dynamiki. Nutki.
Tajemniczy Ogród 21:36, 07 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Serio limonkowa sesleria nie gra Ci z pomarańczową jeżówką?

No poważnie, z własnej woli nigdy bym tak nie połączyła
Poza tym, ja wiem, co jeszcze tam rośnie i mam obawy, że zrobi się totalny galimatias Weź wyobraź sobie razem: sesleria, fioletowa szałwia, za chwilę dołączy Ascot i moja najstarsza róża Pink Peace i do tego pomarańczowa jeżówka Czujesz to?
Tajemniczy Ogród 20:58, 07 sie 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Sesleria z ognistymi pasuje doskonale, sama mam takie połączenie z Glowing Dream .
Fioletowa szałwia z ognistymi, seslerią i klonem mnie osobiście gra i właśnie z tej szałwii zrobiłabym może element łączący obie rabaty . Pod warunkiem, że jest fioletowa a nie niebieska.

Tylko tak, Glowing Dream to amarantowa jeżówka, a moja ognista to ognisty pomarańcz, który już nie bardzo mi pasuje do seslerii i fioletowej szałwii. Ale zrobię tak jak pisze Asia, jutro zerwę jednego ognistego kwiatka i pochodzę po ogrodzie. Genialne! Że też na to nie wpadłam!
Ale za to dziś chodziłam po ogrodzie z rutewkami, które mi Jolanka życzliwie przywiozła pod sam dom
Tajemniczy Ogród 15:00, 07 sie 2019

Do góry
Sesleria z ognistymi pasuje doskonale, sama mam takie połączenie z Glowing Dream .
Fioletowa szałwia z ognistymi, seslerią i klonem mnie osobiście gra i właśnie z tej szałwii zrobiłabym może element łączący obie rabaty . Pod warunkiem, że jest fioletowa a nie niebieska.
Tajemniczy Ogród 14:29, 07 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
ten cytrynowy klon to jest to drzewko co widać po prawej?
Na zdjęciu on jest bardziej jasnozielony i mi się nie gryzie, ale na żywo może inaczej to wygląda.

Tak ogólnie, to ja lubię trzymać się jednej tonacji: albo ciepła, albo zimna - i nie mieszać (odwrotnie jak w kranie)

i jak patrzę na zdjęcie, to po prawej stronie widzę klona i seslerię w tym samym jasnożółtym odcieniu, do którego te pomarańczowe jeżówki mi pasują.
Nie pasuje mi natomiast ten żałobny powojnik i miskant z lekkim niebieskawym odcieniem - oba przeniosłabym na prawą stronę.

I jeszcze tak sobie myślę nad innym sposobem "uspójnienia" tego fragmentu.
Zamiast ograniczać się do jednego koloru na obu rabatach, zostawiłabym żółcie i pomarańcze na jednej, a zimne fiolety na drugiej. Dodałabym natomiast trzeci kolor - przewodni na obu rabatach.
Tylko mam problem, żeby wymyślić, jaki to mógłby być kolor
Na razie mam dwie opcje:
- dać więcej ciemnozielonych kulek po obu stronach przejścia, a ograniczyć inne zimozielone
- albo znaleźć taki odcień różu, który będzie pasował i do fioletu, i do pomarańczu; koralowy? amarantowy?

https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279236/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279254/

Czyli podsumowując, sugerujesz:
- przerzucić powojnika polish spirit i miskanta ML na lewą stronę
- wywalić z lewej ogniste jeżówki, przenieść do seslerii (kurde, jakieś nowe wrota ogrodnictwa dla mnie, że sesleria z ognistymi)
Ale: Tam w seslerii rośnie jeszcze fioletowa szałwia, jej nie wywalę bo lubię to połączenie z seslerią, a tym samym nie uzyskam rozdzielenia barw, które sugerujesz.
Kolor dodatkowy amarantowy mi pasuje, bo
- na lewej rośnie róża Lupo
- na prawej rośnie Ascot.
No misz masz mi się w głowie zrobił
Co Ty na to, Asieńko?
Blaski i cienie nowego życia 10:30, 02 sie 2019

Do góry
Pozbierała się jedna niska szałwia zjedzona wiosną przez ślimaki

Przetaczniki wysokie pościnałam i przesadziłam na tyły a na ich miejsce dałam bordowego rozchodnika ( oczywiście sadzonkę) i nie ma jeszcze co pokazać.

Szałwia okręgowa w donicy wysiana przeze mnie poszła w zieleninę a za nią mam małą sadzonkę przetacznika chyba najniższego płożącego. Końcem sierpnia pójdzie do gruntu. Siedzą w skrzyneczce

Przytargałam wczoraj od sąsiadów po raz drugi goryczkę granatową i przetacznika siwego bo mi się sadzonki padły.

Bylinowa łąka 20:51, 01 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Gosiu pozdrawiam i czekam na fotki
anabuko1 napisał(a)
Ja tez zaglądam i czekam na letnie fotki

Wybaczcie mi tą zwłokę, ale miałam urwanie głowy przed urlopem i siedziałam dłużej w pracy, a na urlopie totalny odwyk od ogrodowiska. Nawet w telefonie nie podglądałam co się u was dzieje. Pewnie nie nadrobię wszystkiego, ale już jestem.
Niestety aktualnych foteczek z działki nie mam, bo dopiero wczoraj był pierwszy dzień roboczy po urlopie i koszenie jeszcze nie skończone. Ale żeby nie było, to wstawię przedurlpowe z 14 lipca.

Kłosowiec i krwawnik kichawiec. Wyczekane kwitnące świecznice.

Astry od Anitki jeszcze kwitły, ta szałwia za nimi taka biedna,bo ją przesadzałam w te upały. Ścięłam i lałam wodę za każdym razem. Dziś mogę powiedzieć, że operacja się udała, są nowe listki.

Rudbekia Goldstrum dopiero przygotowuje się do pokazu.

Tojeść orszelinowa od Małej Mi - kwitnie, ale jest niziutka, nawet do połowy wysokości zwykłych różowych jeżówek nie dorasta. Cieszę się, że dała radę przeżyć w te upały.

Nowocześnie z różAnką :D 12:08, 01 sie 2019

Do góry
beata_m napisał(a)

fantastycznie przy takim zdjęciu jestem sobie wyobrazić nawet ZAPACH
i fajny plan na nową rabatkę!!!!
śliczne jeżówki ... to pomału też moja nowa miłość ... póki co trzy odmiany
dzięki Beata jeszcze sporo pracy ale cały sierpień mam wolny więc liczę na to że naprawdę sporo uda mi się w tym sezonie zrobić.
Na planowanej "dereniowej" nazwijmy ją podsadzilam już trzcinniki i derenie, wypije kawę i tyran dalej. Jeżówki poradzę i muszę te przywrotniki jakoś z sesleria i szałwia wymieszać

Ten lewy dereń strasznie słabo rośnie, ledwo co widać. Dałam mu teraz sporo obornika oby dorownal..
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:44, 31 lip 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)

a jak ta liste zrobisz to sie podziel. Ja Ci moge wpisac Clarkie, sialam super wzeszla, super sie przjela na rabacie, super kwitnie. Ciekawa tylko jestem czy sie wysiewa czy mam ja za rok znow siac.

Mi chyba podl (usechl) moj buczek tricolorek ach ta susza, choc u mnie niby nie jest az tak zle jak u Was

Pewnie że się podzielę

wyleci lewkonia, za to będzie szałwia szkarłatna
więcej wyżlinu no i posieję cynie do gruntu żeby ich było dużo

melduję że kwitnie fasolka

pokaz mi klarkę - chyba ją kiedyś miałam

W samym słońcu 14:18, 30 lip 2019

Do góry
Co sądzicie o Ożance? Ładnie rośnie? Ma jakieś wymagania specjalne?

Zastanawiam się czy ja kupić, ale z drugiej strony nie chce przesadzić z ilością roślin... Bo to na ta wąska, gdzie na żywopłot.ppjdzie cis, a tak to rudbekie, białe jeżówki, Perovskia i odwodka z seslerii jesiennej. Wąskie to bo na obsadzenie zostanie max 100 cm szerokości ( 50 cm dla Cisa)
Ewentualnie czy coś fioletowego niskiego dosłownie 3-5 krzaczków - szałwia takie co ma niebieskie kwiaty ( deep blue? ?
Mirkowy ogród (początki) 20:58, 29 lip 2019

Do góry
Czy coś z tych frosted jeszcze będzie czy wywalić?

Szałwia zaczyna drugi raz kwitnąć

Trzcinnik Brachytrycha umęczony upałem.

Stipa się kłania
Nowocześnie z różAnką :D 20:36, 29 lip 2019

Do góry
Rabata ma 3x3 w plecy dam 2 derenie E. A przed nimi właśnie te jeżówki zielone 4 szt i wokół mam do wykorzystania przywrotniki, szałwia biała i żeby była też jakas trawka to mam dużo sesleria heufi heufi
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:08, 29 lip 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)

HAniu - jak na spowiedzi, konkretnie poproszę - co to za trawa z tymi słomkowymi pióropuszami?

To niewyczesana stipa. Dzisiaj wyczesywałam ją drugi raz. Idealnie radzi sobie bez podlewania podczas tych upałów.

Między stipami są szałwie omszone i czosnki główkowe. Czosnki właśnie ścięłam (zdobiły cały lipiec), a szałwia już zaczyna drugie kwitnienie.

Nowocześnie z różAnką :D 20:52, 28 lip 2019

Do góry
Wiola to nic przy twoich potworach, muszę im koniecznie dac dobrego w dołek żeby szybko urosły

Plan na te zielone real Green mam taki:
Rabata ma 3x3 w plecy dam dwa derenie E. A przed nimi jeżówki + przywrotnik+sesleria H. + szałwia biała
Co myślisz?

Biała Virginia pójdzie do rododendronow wśród Ice dance
A czerwona sangrita w rozplenice

Tetris musi poczekać do soboty bo muszę pracę do pt oddać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies