Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Grodzi 11:41, 16 cze 2015

Do góry

Widoki obłędne. W takim plenerze kubek porannej kawy o wschodzie słońca, ach.....

malkul napisał(a)
e tam po ci ogród jak masz takei cudne widoczki

Coś jest w tym co Gosia napisała. Taka panorama to wisienka na torcie, ale tym bardziej trzeba się postarać, żeby nie zepsuć tortu (czyt. ogrodu). Potrzeba wiedzy, wytrwałości i wyobraźni, żeby stworzyć ogród, który wpisze się w te wspaniałe ramy, który nie będzie wyglądał jak sztuczny twór. Skarpa jest wyzwaniem, ale i daje ogromne możliwości.

Z ciekawością będę podziwiać kolejne etapy prac i efekty.
Trudny teren - dużo pracy! 08:41, 16 cze 2015

Do góry
mnie tu trochę nie było a wątek tak przyspieszył - nie zazdroszczę tego nieudanego zakupu agrowłókniny, ale powstającego warzywniaka już tak
No i ciekawa jestem jak wyjdzie skarpa.
Trudny teren - dużo pracy! 22:33, 15 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Anitko są posadzone zgodnie z tym jak zostały ułożone, a dokładnie jeśli skarpa jest wysoka na 180cm od gornego obrzeza liczac to posadziłam na wysokości 90cm... czyli po środku. Może faktycznie za nisko ehhh. Jutro ocenisz.

W środę Kasiu

Skoro mówisz, że pośrodku to ok, bo na zdjęciach wydaje się, że są niżej.
Do miłego zobaczenia. Buziaki
Ogród Nebel 20:57, 15 cze 2015

Do góry
Skarpa wygląda świetnie,
przekwitły tulipany, teraz kwitnie czosnek, a za chwilę 'pierwsze skrzypce będzie grała lawenda'

Ogród Grodzi 16:31, 15 cze 2015

Do góry
w dalszej części skarpa wygląda tak...

Trudny teren - dużo pracy! 16:13, 15 cze 2015

Do góry
Anitko są posadzone zgodnie z tym jak zostały ułożone, a dokładnie jeśli skarpa jest wysoka na 180cm od gornego obrzeza liczac to posadziłam na wysokości 90cm... czyli po środku. Może faktycznie za nisko ehhh. Jutro ocenisz.
Ogród Grodzi 15:56, 15 cze 2015

Do góry
zapomniałam napisać, że u mnie skarpa to ekspozycja południowa i jałowce świetnie sobie radzą. (sadziłam w zeszłym roku)
Ogród Grodzi 15:50, 15 cze 2015

Do góry
Ja na swojej skarpie mam
Jałowiec GOLDEN CARPET
i jałowiec wiltonii mam nadzieje że za 2 lata skarpa będzie zarośnięta.
Drugą skarpę obsadziłam irgą płożącą.
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:19, 15 cze 2015

Do góry
cd:

Niestety to oberwanie chmury ma też i takie skutki:
- rozmyta skarpa na której rosły poziomki i truskawki, większość ma teraz korzenie na wierzchu

- położona hortensja:

i jeszcze kilka innych obrazków, ale aż żal było zdjęcia robić .
Ogród wśród pól i wiatrów 07:34, 14 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Najbardziej poza wielkością działki zazdroszcze położenie na skarpie. Oj marzą mi sie takie widoki....

Madzenka napisał(a)
Oj dawno u Ciebie nie byłam a tu tak pieknie. Nie martw sie Bonica juz w tym roku sie rozrosnie starsznie....

Madzenka - miło, że zajrzałaś Obecnie mamy tak, że to czego Ty zazdrościsz to mnie przeraża. Wielkość działki - myślę, jakim cudem to ogarnę!! Skarpa - przynajmniej mi dzieli południową część ogrodu na połowę, co ułatwia planowanie: przed skarpą wypoczynkowe, za skarpą - użytkowe. Ale póki co denerwująca jest, nie ma jakiejś ładnej linii, taka jest ..."rozlazła". Będziemy z tym walczyć w najbliższym czasie Bonicą się nie martwię, tylko podlewam i skórki bananowe jej zakopuję Niech się czuje zauważona i w zamian pozwoli się zauważyć za rok

U Ciebie cudownie. Nie zawsze pisze, ale zaglądam regularnie
Ogród Grodzi 12:50, 13 cze 2015

Do góry
To jest tak jakby początek jednej wielkiej rabaty...

z lewej strony jest skarpa bardzo stroma z początku...i w pełni skąpana w słońcu...

Ogród Grodzi 12:32, 13 cze 2015

Do góry
Witajcie...uff ale mamy upał...w ogrodzie nie da się nic robić przynajmniej u mnie bo prawie cały ogród w słońcu a skarpa to już szczególnie...udało mi się jednak ostatnimi czasy posadzić pierwsze roślinki...
wiem popełniłam pierwszy podstawowy błąd - pojechałam do szkółki i kupiłam rośliny bez wcześniejszego zaplanowania co mam kupić...a potem się głowiłam gdzie to posadzić...ale już obiecuję nie będę tak robić!

część roślin mam również od teściowej i mamy....

jestem przygotowana na krytykę i gotowa na przesadzanie i dosadzanie więc krytykujcie...

na początku chciałabym się skupić na tym małym fragmencie ogrodu...
Co i jak? Nowicjuszka 22:37, 12 cze 2015

Do góry
Mira a u Ciebie co tak cichutko? Skarpa na pewno się rozszalała, weź coś pokaż
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:15, 12 cze 2015

Do góry
Myślałam zrobić jakoś tak:

I jeszcze kilka zdjęć tego miejsca z różnych stron:

Dopiszę jeszcze, że od domu do granicy jest ok 15 metrów (w tą stronę, gdzie świerki), ale przy domu jest skarpa, która kilka tych metrów odejmuje z przestrzeni do sadzenia.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 23:38, 11 cze 2015

Do góry
Co zdjęcie to piękniejsze !
Masz rację, że Bonica idealnie pasuje do lawendy i w ogóle. Subtelna, chyba takie róże mi się najbardziej podobają
Komin bardzo fajnie wyszedł, nie może być taki ugładzony, wylizany. Pasuje charakterem idealnie, przynajmniej takie jest moje zdanie Rh cudowne, kolorki miodek dosłownie i jeszcze te trawki przed nimi ... naprawdę bardzo fajnie. Jak się skarpa zadarni to będzie Twój hicior Studnia zresztą też, taka jak teraz najbardziej mi się widzi a róża niesamowicie dodaje jej uroku. Miałaś dobry pomysł by się z jej renowacją nie śpieszyć Studni znaczy się nie róży
A synek to chyba taki mały wrażliwiec coś mi się zdaje Fajny chłopaczek, musi być super grzeczny skoro pozwala Ci na tyle pracy w ogrodzie
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 14:58, 11 cze 2015

Do góry
Przed domem

uporządkowana skarpa
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 13:00, 10 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
ładny froncik koleżanko zrobiłaś, ładny
w wolnej chwili popatrzę jak się skarpa rozrasta bom ciekawa
macham słonecznie
wolno rośnie i sporo miejsca wolnego na niej no ale dałam sobie dwa sezony na jej obsadzenie i przykrycie kamyczkiem i korą wiec efekty w przyszłym roku bądź później u mnie też słonecznie wręcz upalnie
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 12:47, 10 cze 2015

Do góry
ładny froncik koleżanko zrobiłaś, ładny
w wolnej chwili popatrzę jak się skarpa rozrasta bom ciekawa
macham słonecznie
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:39, 09 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
ale u ciebie się dzieje a skarpa chyba b.stroma czy mi wydaje?
Dzisiaj doradzi amatorce kosodrzewiny do mojej i ja przeklinałam za jej stromosc i brak możliwości polozenia kory

Moja do łagodnych nie należy ale i tak kora na niej jest wysypana
Kubusiowo II 20:26, 09 cze 2015

Do góry
Skarpa.... niedawno pielona! Niech to ściśnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies